Tapasztalt keltetésben jártas személy véleményét, segítségét kérném. Adott egy tapasztalatlan viziszárnyas keltető , csirkek pulykák minden megy szépen. Második alkalommal probálunk libát keltetni. Ugyanaz a problémánk. Csipognak kopognak bent , nincs pattogzás ez a 29.nap. kell segíteni? Nem kell?? Profi páratartalom mérőt szereztünk gyári keltető , kitanulmànyoztunk forgatásról hütésről mindent. Be is tartottuk. Aggodom ..segitsetek légyszíves. (Alapjàron kb beton vastagságú a tojás , egyszer leejtettem es nem tört össze)
Néma-futókacsa hibrid tojóm elkotlott 13 db tojáson. Tudom hogy elvileg nem fognak kikelni. De mégis ha lenne valakinek hasonló kacsákkal tapasztalata, akkor szívesen olvasnám.
a lányom házi kacsatojást keltetett keltetőgépben. Ma kikelt az 5 tojásból négy kiskacsa, szépnek látszottak, csipogtak, de fél-egy órán belül elpusztultak. Lámpa alá voltak téve, meleg volt. Tyúktojást már keltettünk többször, de van valami amit elhibáztunk? Máshogy kell valamit tenni, mint a tyúknál? Ez egy másik keltető volt, nem a Cleo, de szépen kikeltek. Most van 12 még a másik gépben, nem szeretném elveszíteni őket, kérem, ha valamit tudtok tanácsolni, osszátok meg.
Én vagyok az előző. Légyszi erre írjatok választ mert a másik fiókomat nem tudom használni!!!!
3 éve tartok libákat (mint hobbi nem haszon célból). Jelenleg landeszi libákat tartok ,tavaly tavasszal próbálkoztam meg a tenyésztésükkel. Idén nagyon megtetszettek a bütykös libák ezért vettem egy párt-szintén tartás tenyésztés céljából. Azt mondta az illető akitől vettem hogy idén már nem fog tojni tojást a bütykös tojó,viszont a landeszi libámnak (tojó) most van újra a szaporodási szezonja,és lehet,hogy összepárzanának(ha egyáltalán...). Azt is mondta illetve láttam(mivel nála több fajta liba volt összeengedve) ,hogy a bütykös jól kijön a többi fajta libával. Viszont! Tegnap összeengedtem őket és azt vettem észre,hogy a landeszi libák (a tojók és a gúnárok is) kergették a bütykösöket-sziszegtek rájuk,támadták ,kergették őket. Igaz,hogy a landeszi libák eddig nem láttak más libát ,de remélem ,hogy össze fognak szokni! Szerintetek össze fognak szokni? Illetve esetleg párzani ?!(attól félek ,hogy nem lesznek fiasak a landeszi liba tojásai,mivel a gúnárok még kicsik,viszont a bütykös gúnárral meg még nem jönnek ki). Meg azt olvastam az interneten hogy ezek a libák ősei két különböző madárfajta --> ezért nem is tudom,hogy jó-e lenne ha össze párzanának?! Ha valaki tud esetleg plusz infót a bütykös liba tartásával kapcsolatban írja le!! Egyáltalán megérné őket tenyészteni?? Válaszaitokat előre is köszönöm szépen!
3 éve tartok libákat (mint hobbi nem haszon célból). Jelenleg landeszi libákat tartok ,tavaly tavasszal próbálkoztam meg a tenyésztésükkel. Idén nagyon megtetszettek a bütykös libák ezért vettem egy párt-szintén tartás tenyésztés céljából. Azt mondta az illető akitől vettem hogy idén már nem fog tojni tojást a bütykös tojó,viszont a landeszi libámnak (tojó) most van újra a szaporodási szezonja,és lehet,hogy összepárzanának(ha egyáltalán...). Azt is mondta illetve láttam(mivel nála több fajta liba volt összeengedve) ,hogy a bütykös jól kijön a többi fajta libával. Viszont! Tegnap összeengedtem őket és azt vettem észre,hogy a landeszi libák (a tojók és a gúnárok is) kergették a bütykösöket-sziszegtek rájuk,támadták ,kergették őket. Igaz,hogy a landeszi libák eddig nem láttak más libát ,de remélem ,hogy össze fognak szokni! Szerintetek össze fognak szokni? Illetve esetleg párzani ?!(attól félek ,hogy nem lesznek fiasak a landeszi liba tojásai,mivel a gúnárok még kicsik,viszont a bütykös gúnárral meg még nem jönnek ki). Meg azt olvastam az interneten hogy ezek a libák ősei két különböző madárfajta --> ezért nem is tudom,hogy jó-e lenne ha össze párzanának?! Ha valaki tud esetleg plusz infót a bütykös liba tartásával kapcsolatban írja le!! Egyáltalán megérné őket tenyészteni?? Válaszaitokat előre is köszönöm szépen!
Magyarkacsa tojast keresnenk megvetelre Hodmezovasarhely kornyeken, postazas ha megoldhato akkor nem csak kornyekbol. Keltetni lenne szuksegem rajuk (30db korul)
Új vagyok a naposliba-nevelésben, viszont jövő héten kapok 10 darabot, már alig várom :) (meg 20 előnevelt 2 hetes csirkét)
Amit nem tudok, hogy ilyen nyári melegben is kell-e őket infrázni éjszaka? (és nappal legyen-e még bekapcsolva). Úgy tudom, hogy napos korában még napi 23 óra világítás szükséges, ez tényleg igaz? Zárt tégla ólban lesznek elhelyezve, van téglapadló + szalma, de van kartondoboz garzon lakás is nekik, ha az jobb, bár a padlón jobban tudnak mozogni.
Amiben bizonytalan vagyok még, hogy a környéken vannak szarkák és a kert végében a mezőn varjak is... Ennek fényében gondolom, van félteni valóm, többen írják, hogy még a 2 hetes csirkét is szétkapták nála a varjak. (Pont 2 hetes fehér húshibridek is jönnek a kacsák mellett jövő héten) Szerintetek milyen korú libát és csirkét lehet kiengedni "fedezék" nélkül az udvarra ennek fényében? A nyulaknak csináltam kinti mobil legelésző ketrecet, ami dróttal teljesen zárt, a teteje is. Amíg kicsik a jószágok és ott vagyok velük, abba ki merem őket engedni. Az udvaron van vérehulló fecskefű és alkörmös is, az alkörmös tudtommal alapból mérgező, a fecskefűvet nyúlnak nem adom, de ezekből valamelyiktől lehet baja a csirkének, libának?
Szia,a mindegy alatt azt értettem,hogy nem szaporítható tovább egyik sem, a mulard sem és a hindi sem.A mulardról annyit,hogy a gácsérok tömve elérik a 6.5-7 kg-ot 70-100 dekás májjal.A tojók megnőnek 4.5 kilósra tömés nélkül is.A fekete jel a fejen nem minden esetben van jelen.Vannak olyan mulard vonalak ahol csak a gácsér fején van fekete folt, a tojóén csak halvány barnás.Ezeknek a tojóknak a pupillája piros mert albínók,ezen jelek alapján szexálhatók napos korban.
A mulard kacsa húsa kevésbé zsíros még tömés után is mint a magyar kacsáé,családom és a saját véleményem szerint viszont a magyar kacsa húsa,zsírja,mája sokkal jobb ízű.
Hindi kacsával kapcsolatban nincsenek saját tapasztalataim.
Nem mindegy. Sajna, már elfelejtettem, de itt pontosan meg lehet találni, Juhász Gergő nagymester a kacsa témában. Úgy tudom, tojik mind kettő, de az egyik tojása szemtelen (a piszok :-)))) ). Ha kikelő kiskacsa fején fekete folt van, biztosan nem eredeti, hanem a papa vagy a mama félre járt. Azt hiszem a mulard tovább nem szaporodik, kis testű és jóval zsírosabb, mint az eredeti kacsóka. De, lehet fordítva. Egy biztos sem a mulard, sem a hindi tovább nem szaporodik. Azt hiszem a pézsma tojó és magyar gácsér szerelméből lesz regiment utód.
Őszintén nekem is lett regiment tovább nem szaporítható "félvérem". Nem izgat, a sütőbe pont jó. :-)
Most is ül két néma mama, még húzott maga alá 2 db liba tojást is, ha nem viszi el a patkány, kacsát eszünk kacsával.
Kösz. Nem baj, hoztam alá máshonnan tojást, de azt is csak azért, mert sajnáltam leszedni a fészekről. A két tojóm igazából befogadott kacsa, az egyiket hazavittem, mert egy hete éhezett meg fagyoskodott télen az utcákon, a másikat szintén télen találták és rám bízták. Egyébként dísztyúkozok, ezek meg csak ilyen házikedvencek...
Sziasztok! Nagyon új vagyok a Liba keltetés témában a kritikusok kíméljenek!
Eddig csirkéket keltetunk az elég jól sikerült eddig, de a liba feladja valamiért. Jelenleg 10 tojást tettünk be keltetni ebből, maradt 6 ami fejlődik és most vagyok a 30 napnál. Lámpaztam a tojásokat, mozognak benne a Tojglikák, de még nem csipognak és nem is törik a tojás. Lehet esély rá hogy kikelnek? Elkeserít, hogy még nem keltek ki és nem is adnak jelet hogy jönnének, csak ha meglámpázom akkor látom 2 tojásnál hogy már kidudorodik a libuska. Van esély rá, hogy kikel? Valahogy így néz ki a mi tojásunk is.