Keresés

Részletes keresés

Vének Tanácsa TM Creative Commons License 4 órája 0 0 63213

Pedig finom hozzá, de tényleg. Mostanában már kevésbé, de régen sok mindenhez ettem savanyúságot, amihez másnak eszébe sem jutott.

Előzmény: nagypapi51 (63212)
nagypapi51 Creative Commons License 5 órája 0 0 63212

Csak a káposzta-uborka duót furcsállottam, még ha krumplis tészta lett volna, és nem káposztás.. :)

A mai lazac:

Előzmény: Vének Tanácsa TM (63211)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 5 órája 0 0 63211

Sült hagymás-paprikás tojáshoz is szeretem 😊 De azért arra én sem vetemednék, mint a lányom kisebb korában, amikor az eperlekváros smarni mellé ropogtatott koviubit 😆

Előzmény: nagypapi51 (63210)
nagypapi51 Creative Commons License 6 órája 0 1 63210

A cvekedli mellé kovászos uborka legalább olyan furi, mint nálam a

lecsó-rósejbni-kovászosuborka trió :)

Előzmény: Vének Tanácsa TM (63209)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 7 órája 0 0 63209

Gombaleves, káposztás kocka, kovászos uborka.

nagypapi51 Creative Commons License 7 órája 0 0 63208

Hétfőn - azaz ma - a 'szokásos' bőrén sült lazac, kapormártás, sült krumpli.

Holnap szűzérmék gombamártásban, tócsni.

nagypapi51 Creative Commons License 23 órája 0 0 63207

Ma a barátainknál töltöttük a délutánt,  gyümölcsleves, bográcsos savanyú vetrece és kovászos uborka volt az ebéd.

Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2 napja 0 0 63206

Így-így, pontosan 🙂

Előzmény: nagypapi51 (63205)
nagypapi51 Creative Commons License 2 napja -1 1 63205

A zöldborsót én is így, vajon félpuhára készítem, staubolom, alaplé+tej.

Só, csipet cukor petrezselyemzöld.

A zöldbabot szoktam vékony fokhagymás rántással sűríteni, a végén tejföl.

A rántásba/főzelékbe attól függően kerül pirospaprika, hogy mi lesz a feltét.

Ha pörkölt, akkor nem, de ha mondjuk fasírt, akkor igen.

Nálunk a tökfőzelék 'fehér', paprikaszínt a pörkölttől kap :)

Előzmény: Vének Tanácsa TM (63200)
H_G Creative Commons License 2 napja 0 0 63203

Viszont a sárga és a csicseri borsó a legalkalmasabbak a saját anyaggal sűrítésre a krumpli mellett, ezekhez egyáltalán nem kell liszt.

 

Előzmény: Boarhunter (63202)
Boarhunter Creative Commons License 2 napja 0 0 63202

A borsót így is kell.

Előzmény: Vének Tanácsa TM (63200)
homerx Creative Commons License 2 napja 0 0 63201

nalunk ma csirkeaprolek leves sok zoldseggel, csirkepaprikas tesztaval, meggyes-cseresznyes pite. a csirkepaprikasba kerult fel kilo kakastarely, csak hogy a hialuron szint megfelelo legyen.

 

Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2 napja 0 1 63200

Így van. És a borsót sem a klasszikus zsíron pirított liszttel rántom, csak szórom és tejjel főzöm készre.

 

És egyes főzelékeknél alkalmazom a saját anyaggal sűrítést is, mert bár tudtommal hetero vagyok 😉, kénytelen vagyok diétázni 😁

Előzmény: öreg_néne_b (63198)
öreg_néne_b Creative Commons License 2 napja 0 2 63198

Tökfőzeléket még soha nem rántottam be. Habarás jó sok tejföllel,

Előzmény: tuktikka (63196)
Boarhunter Creative Commons License 2 napja -1 1 63197

A zöldbabot pont nem, a zöldborsót inkább de azt is csak a b.zik...

Előzmény: tuktikka (63196)
tuktikka Creative Commons License 2 napja 0 0 63196

A főzelék attól főzelék, hogy szabályosan berántom , és amikor már kellően sűrű akkor kerül be a tejföl. Pl a finom főzeléket igy csinálják, de a zöldbabot úgy hogy szét turmixolják és csak kevés felismerhető növény uszkál a paszírozott lében.

Vének Tanácsa TM Creative Commons License 3 napja 0 0 63195

Anyu így készítette, tőle tanultam. (Igaz, az apróra vágás az én módszerem,  így szétfő, sűríti az ételt, kevesebb liszt kell a habaráshoz. Vizet csak az elején teszek a "lecsó" párolásához, azt el is főzöm, mielőtt megpaprikázom.) Amit máshol ettem, az mind ecetes és híg, vizes volt. Hogy mit főztek bele, azt nem tudom, csak azt, hogy nagyon nem ízlett. Az ecetet csak savanyúságban, salátában szeretem, ételben nem szívlelem (sőt, egyenesen brrr...), savanyításhoz citromlevet használok.

 

Zöldbabot kétféleképpen szoktam: ehhez hasonlóan kicsit lecsósan, paprikásan, de ezt nem is főzeléknek, inkább paprikásnak hívom. És a hagyományos világos főzeléket, de ecet abban sincs.

Előzmény: H_G (63194)
H_G Creative Commons License 3 napja 0 0 63194

A mamám családjában elég elterjedt volt fehéren készíteni a tökfőzeléket (és a zöldbabot is), ecetesnek ugyan ecetes volt, de semmivel se vizesebb, mint a sztenderd változat. Épp csak pirospaprika és paradicsom nem volt benne, de hagyma, fokhagyma, tejföl, kapor rendesen. És menetközben belefőztek egy sárgahúsú paprikát, amit a végén kidobtak.

 

Előzmény: Vének Tanácsa TM (63188)
Boszorka Creative Commons License 3 napja 0 0 63193

Ma lecsó volt. Holnap meg ki tudja? Remélem megálmodom addig.:-)

nagypapi51 Creative Commons License 3 napja 0 0 63192

Ma szürkeharcsa paprikás erdei (10 faj) gombákkal.

tuktikka Creative Commons License 3 napja 0 0 63191

Ma gulyáslevest és sajtos tésztát hoztak.

Holnap paradicsomleves lesz hagymás máj sült krumplival.

Vének Tanácsa TM Creative Commons License 3 napja 0 0 63190

Málnás balzsamecet és olivaolaj van rajta. Bors, kevés friss oregáno és bazsalikom van benne fűszerként. A római saláta is saját termés, két perccel a készítés előtt hoztam be a kertből.

 

A lecsós alapot úgy készítem, hogy a hagymát lereszelem, a paprikát-paradicsomot pedig egészen apróra kockázom. Először a hagymát kezdem dinsztelni, aztán rádobom a paprikát és a paradicsomot, picit sózom és együtt párolom tovább. Aztán jön rá a pirospaprika, és a tök. Így a "lecsó" teljesen eltűnik a főzelékben, de nagyon jó ízt ad neki.

A kapor egy részét a tökkel együtt, a maradékot csak a végén rakom bele. És persze tejfölös habarással, kevés liszttel sűrítem.

Előzmény: homerx (63189)
homerx Creative Commons License 3 napja 0 0 63189

valami ontet van a salatan?

 

a lecsos alap hogy keszul? mert a tokon kivul mas szilard zoldseget nem latok benne.

Előzmény: Vének Tanácsa TM (63188)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 3 napja 0 1 63188

Nagyon jó színű főzelék. - Lecsós alapon, paprikásan készítem, a vizes-ecetes tökfőzeléket nagyon nem szeretem.

 

Ma salátanap:

Előzmény: dulci_nea (63187)
dulci_nea Creative Commons License 4 napja 0 0 63187

Nagyon jó színű főzelék. A kovászos uborka minta értékű, virágzó kaporral és fokhagymával. Csak, én egy ideje burgonyával kovászolom.

 

Régen főztem bakonyit. Ma készült egy nagyobb adag, csirkecombbal. 

Előzmény: Vének Tanácsa TM (63186)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 4 napja 0 1 63186

Tökfőzelék, fasírt. És érik az uborkám is.

öreg_néne_b Creative Commons License 6 napja 0 2 63184

És mi a véleményed a babaolajról? ;)

Előzmény: homerx (63182)
dulci_nea Creative Commons License 6 napja 0 0 63183

Ezt sokan ilyen furcsán értelmezik. Ez egy elnevezés. Palóc leves, cigány pecsenye, Eszterházy rostényos.... :)

 

Ma és holnap sertésszűz baconban és rizibizi, uborka saláta.

 

Előzmény: homerx (63182)
homerx Creative Commons License 6 napja 0 0 63182

szegeny gulyasok meg halaszok. agyba-fobe fozik oket paprikas lebe :)

Előzmény: Vének Tanácsa TM (63176)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 6 napja 0 0 63181

Nyitva az ablak? 😉 

 

Finom lett, mustáros pecsenyét szoktam főzni, így most készítettem először.

Előzmény: Boszorka (63180)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!