Sült hagymás-paprikás tojáshoz is szeretem 😊 De azért arra én sem vetemednék, mint a lányom kisebb korában, amikor az eperlekváros smarni mellé ropogtatott koviubit 😆
nalunk ma csirkeaprolek leves sok zoldseggel, csirkepaprikas tesztaval, meggyes-cseresznyes pite. a csirkepaprikasba kerult fel kilo kakastarely, csak hogy a hialuron szint megfelelo legyen.
A főzelék attól főzelék, hogy szabályosan berántom , és amikor már kellően sűrű akkor kerül be a tejföl. Pl a finom főzeléket igy csinálják, de a zöldbabot úgy hogy szét turmixolják és csak kevés felismerhető növény uszkál a paszírozott lében.
Anyu így készítette, tőle tanultam. (Igaz, az apróra vágás az én módszerem, így szétfő, sűríti az ételt, kevesebb liszt kell a habaráshoz. Vizet csak az elején teszek a "lecsó" párolásához, azt el is főzöm, mielőtt megpaprikázom.) Amit máshol ettem, az mind ecetes és híg, vizes volt. Hogy mit főztek bele, azt nem tudom, csak azt, hogy nagyon nem ízlett. Az ecetet csak savanyúságban, salátában szeretem, ételben nem szívlelem (sőt, egyenesen brrr...), savanyításhoz citromlevet használok.
Zöldbabot kétféleképpen szoktam: ehhez hasonlóan kicsit lecsósan, paprikásan, de ezt nem is főzeléknek, inkább paprikásnak hívom. És a hagyományos világos főzeléket, de ecet abban sincs.
A mamám családjában elég elterjedt volt fehéren készíteni a tökfőzeléket (és a zöldbabot is), ecetesnek ugyan ecetes volt, de semmivel se vizesebb, mint a sztenderd változat. Épp csak pirospaprika és paradicsom nem volt benne, de hagyma, fokhagyma, tejföl, kapor rendesen. És menetközben belefőztek egy sárgahúsú paprikát, amit a végén kidobtak.
Málnás balzsamecet és olivaolaj van rajta. Bors, kevés friss oregáno és bazsalikom van benne fűszerként. A római saláta is saját termés, két perccel a készítés előtt hoztam be a kertből.
A lecsós alapot úgy készítem, hogy a hagymát lereszelem, a paprikát-paradicsomot pedig egészen apróra kockázom. Először a hagymát kezdem dinsztelni, aztán rádobom a paprikát és a paradicsomot, picit sózom és együtt párolom tovább. Aztán jön rá a pirospaprika, és a tök. Így a "lecsó" teljesen eltűnik a főzelékben, de nagyon jó ízt ad neki.
A kapor egy részét a tökkel együtt, a maradékot csak a végén rakom bele. És persze tejfölös habarással, kevés liszttel sűrítem.