Sziasztok! Jár valaki még erre? Segítség kellene. 1 hete ültettük el a magnólia black tulip fánkat és most olyanok a levelei mint a képen. Mi lehet a baja? Köszönöm szépen!
Idén is, tavaly is nagyon szenvedtek a naptól az örökzöld magnóliáim. Csúnya nagy barna foltok lettek a leveleken, bár idén talán nem annyi, mert próbáltam árnyékolni.
Az enyém télen -nyáron ilyen.Még soha nem volt egészséges lombozat rajta.Kap tápsót stb,de a földet nem cseréltem köbméterszámba alatta,csak egy zsák savanyút kapott.
Viszont fejlődik növöget.Most adok neki zsákos marhatrágyát bőven ,hátha szereti.
Kb. 15 éves "Susan" fajtámon két évvel ezelőtt nyár végére teljesen leszáradtak a levelek, mintha leégett volna (lassan, fokozatosan terjedt a dolog). így persze tavaly tavasszal virág sem volt, de végül új levelek jöttek rajta, csak elég későn, új hajtások nemigen. De nyár végére megint ugyanúgy leszáradt minden, most megint se levél, se virág, pedig másik ugyanilyen fajták szépen hajtanak. Előtte tizenévig ez is gyönyörű volt.
Találkozott-e már valamelyikőtök ezzel a dologgal? -minusz 12-nél nem volt hidegebb a télen -tél végéig nem volt rajta csak kettő barna foltos levél, amit ammónia perzselésnek véltem a szarvasmarha trágyától, amit alája terítettem 20cm vastagon, hogy védje télire a gyökerét. -eddig száraz idő volt a héten hullott 3 mm, illetve ma 1mm, és az esők előtt megöntöztem a tövét és lemostam a port a lombjáról. -bújtam a neten pár szakirodalmat, az alábbi dolgokat találtam amiket rá lehetne húzni: Antraknózis, Phyllosticta,Colletotrichum gloeosporioides,Cylindrocladium scoparium(nektria). -3.éve van a helyén, eddig baja nem volt
-Telepítéskor 1 bála litván tőzeg lett elvegyítve zeolittal. Amúgy az eredeti talaj se rossz(barna homok). Fekvés DNY-i házfal előtt.
Tavasszal egy nagy áruházban vásároltam cserepes magnóliát! Tavaly nem sikerült a kiültetés gondoltam hátha most! Hazaérkezve azonnal ki is ültettem a szabad földbe. Szépen gyarapodott és pár hete vettem észre hogy kicsi bimbók jelentek meg rajta! Mára gyönyörű virágokkal kápráztatott el!
Tavaly hasonlóan jártam de akkor korábban kezdett el virágozni, kb júniusban! Aztán egyik napról a másikra eldobta a virágait majd kiszáradt.
Attól tartok hogy idén is hasonlóan járok a kicsi fámmal. Normális tőle hogy augusztusban virágzik? Vagy valamit rosszul csinálok?
Eddig mindent elkövettem a magnólia alatt a talaj savanyításáért. Eleve lecseréltem a gödrében a földet, nyomom alá a fenyőtűs avart, ecetes esővízzel locsolom. Jelenleg nagyon szép a lombja. Ha a sötétzöld levél jót jelent, akkor ez a fa még jól érzi magát (majd teszek fel képet).
A termés letörésében van gyakorlatom, csak idén "rámszóltak", hogy minek vesződök vele.
Szerintem jól gondolkodsz, mivel minden termés elvesz valamennyi energiát a növénytől, mivel ki kell nevelnie. Ezért főleg kisfánál, miért ne tördelnéd le, hogy ne arra forditsa az energiáját.
Könnyen letörik, van egy hely a tövénél ahol pattan, nem kell hozzá kés sem.
Ugyanis arra gondoltam, hogy a magnólia a termésekbe fogja ölni az energiát. Ha viszont leszedem a termést, akkor egyrészt a hajtások is erőteljesebbek lesznek, másrészt a jövő évi virágrügyekből is több lesz (lehet).