Keresés

Részletes keresés

Paja57 Creative Commons License 2024.04.07 0 0 14

Van valakinek tapasztalata bálványfa (ecetfa) apríték használatáról?Rengeteg invazív bálványfa csemete lepte el a telket (már így vettem) arra gondoltam, hogy ágaprítóval ledarálom és mulcsként használom, de... és itt a gond. Azt olvastam régebben valahol, hogy a bálványfa olyan anyagot termel ami elnyomja a környezetében lévő összes növényt, hogy a saját fejlődésének teret adjon. Ez a negatív hatás milyen távolságot jelent kultúrnövénytől, ha mulcsként például az ágyásk közötti útra szórnám. Megsinylenék a zöldségfélék, vagy a virágok? Tud erre valaki valami okosat? :)

ZsuR Creative Commons License 2016.11.18 0 0 13

Ovatosan iranyitsd a lombfujot - szivot nem hasznalnek - a level fole, nem ra vagy ala.

Előzmény: Csabi1111 (11)
ZsuR Creative Commons License 2016.11.18 0 0 12

Ja.  Kiszivja a tobol a vizet...

Előzmény: SGery76 (10)
Csabi1111 Creative Commons License 2016.11.18 0 0 11

Sziasztok,

 

Mi a hatékony módja a lehullott falevél eltávolításának a faháncsról /fakéregről?

Lombfújó/szívó felszívja/elfújja a kéregdarabokat is...

Van valakinek valamilyen bevált ötlete?

 

Köszi

SGery76 Creative Commons License 2013.05.13 0 0 10

Sziasztok!

Baj az, ha a kerti tő körés tett kövek közé szórok fenyőmulcsot (díszítés, és a földes helyeken gyomirtás véget) és azt a tó vize eléri?

Köszi

békalány74 Creative Commons License 2010.03.04 0 0 9
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni, pest megyében hol érdemes beszerezni a fenyőkérget bár körülnéztem a kertészetekben, de rájöttem, hogy ez nem is olyan egyszerű beruházás, ha valóban a leírt mennyiségeket szórom ki a növények köré. Kérlek adjatok tippeket. Köszönöm. M.
fejenagykoma Creative Commons License 2009.12.28 0 0 8
A nyűglődő örökzöldjeim felvidítására balti tőzeget szórtam a tányérjukba, és dekor fenyőkéreggel takartam...azt mondta a kertész, a hatás tuti...biztos, ami biztos, szólok a tujáknak is...vettem egy zsák apróbb fenyőmulcsot is, de az inkább szemét volt...(fenyőből)

már csak a tiszta fenyő-fűrészpor beszerzése a gondom...(Budaörs környékén) valamilyen gatter lenne az igazi...
variaga Creative Commons License 2006.05.02 0 0 7

Kedves Rutinos Mulcsozók!

Mi a tapasztalatotok, kibújnak a mulcs alól az őszi krókuszok, kikericsek? KB 3 cm-t szórtam ki a hitványabb fajtából.

Komárom- Creative Commons License 2000.06.21 0 0 6
Most te errol a 20-25 negyzeteres teruletre kerdezel???
24-25= 1*25 meter vagy 3*8 meter, vagy 5*5 meter.
Ez egy szobányi terulet.
Az, hogy a szomszednak senyved a fuve semmit sem jelent!!
Az agyag, meg egy nagyon klassz viztarto reteg,- mennel agyagosabb a talaj, annal jobb.
Ha van benne egy ezustfenyo, akkor mar az is eleg 25nm-re!!! De ez nem lessz "kert" 25 nm-en.
Szerintem mindent vegyél ki és némi...- kevés! szerves trágyázás után, amit jool beleforgattál a foldbe- ultess éveloket cca.40-60 cm-re egymastol, majd takard fenyomulccsal es locsolj locsolj.
Ultethetsz bele tollborzfuvet, minirozsát, ligetszépét, kékszakállt, +15 db sziklakerti evelot es kesz.

Előzmény: aagnus (5)
aagnus Creative Commons License 2000.06.20 0 0 5
Nagyon köszönöm a tapasztalaton nyugvó információkat. Most már a fő kérdés, hogy egy kertbe, ami, férfiasan bevallom, minden, de nem dísz (van benne egy elég magas, elég kajla ezüstfenyő, egy bokor árvácska, amelyik nyilván hamarosan elpusztul, egy most megkapaszkodó rózsa, a kerítés mellett 4 lilom és 6 írisz-tő meg valahol egy homályos módon odakerült, de szépen fejlődő pünkösdi rózsa a többi sívó, sárga kemény agyag, némi homokozómaradványok okán itt-ott homokkal dúsítva...)Mindez pedig max 20-22 négyzetméteren, abszolút el- és szétszórva...

A környék hasonló nagyságú kertjeiben a fű senyved, nem szívesen füveznék, mert az ollóval vágva sok, és a dúsan tenyésző vegetáció - ld fent - nem teszi lehetővé a fűnyíró alkalmazását... Gyakorlatilag minden senyved.

A kert szélvédett, hajnaltól tűzi a nap, minden kiég, és nemcsak aszálykor. Ráadásul körbe van betonozva, azaz betonpereme van a talajnak, körben egy L alakú betontepsivel. Az előző tulajdonos zsenialitása. Hogy ez a pár növény hogyan bírta ki, fogalmam sincs. Egyébként rendesen locsolunk.

A talajtakaró gyorsan terjedő futónövények közül *egyet sem* javasoltak. Pont azért szeretnék rá ilyen - de akkor végül is *milyen* ? - mulcsot teríteni, hogy ne legyen olyan végtelenül ronda (mert a talpas muhar meg egy legyökerező háromlevelű, sárgavirágú gyom bezzeg imádja -, ha gyomos, illetve végtelenül sivár, ha gyomtalan.
Nagyon hálás vagyok, ha azt mondjátok: indulás, vegyél ilyen meg ilyen márkájú, nagyságú mulcsot, ennyit meg ennyit, most vagy ősszel...

Ebből a kertből sziszifuszi munkával bizonyára lehetne egy kis édent varázsolni, de nem hiszem, hogy én képes lennék rá. A rendezetlenség illetve a sivárság viszont irritál.
Ha van valakinek jobb ötlete, hogy hagyjam a mulcsot, és ültessek el X db futó-kúszó akármit, amelyik tűri ezeket a zord viszonyokat, hálám teszem a lábai elé.
A tiétek előtt már úgyis ott van!
Köszönettel
aagnus

Ui: egy szép kicsi Gartenzeit nevű képernyőkímélő programot ajánlok minden szöszmötölni szerető kertbarát figyelmébe: keressétek meg Törzsasztalon, a Na és hol vannak a 40 év felettiek topicban, ma délután volt róla szó. Tényleg kedves.

Frint Creative Commons License 2000.06.20 0 0 4
Jogos az észrevétel, a díszkertbe valóban a kéreg való. Ám vannak negatív tapasztalataim is, kitűnő búvóhelye, áttelelő bölcsője lehet ez kártevőknek (is). Egyébként én zöldséges-gyümölcsös kertben használom, de díszkertbe nem valószínű, hogy tennék. A gyorsan lebomló fűrészporra azért - is -van szükség, hogy enyhén savanyítsa a talajt, az enyén lúgosodásra hajlamos.
Előzmény: Komárom- (2)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.19 0 0 3
talán csak annyit tennék hozzá, hogy rendszerint a 4-5 canti vastagság kevés, alsó határnak inkább a 7-8 cm a jó, ez utóbbi sokáig tart. nem mindegy a minősége sem, mert a technológia célt szolgáló legolcsóbb és legvacakabb darált anyagtól a dekor minőségű kéregig nagyságrendbenli árkülönbség van... forgáy és por pedig inkább egy lerakatba való, mintsem a díszkertbe, bár mint tudjuk, szegény ember vízzel főz
Komárom- Creative Commons License 2000.06.17 0 0 2
A fenyomulcson a faiskolasok inkabb fakerget ertenek. Lucfenyo-kereg illatos, ha viz is eri,
Vorosfenyo kereg+egyeb fenyo kereg...
Kulonbozo meretben forgalmazzak- van egesszen apro "sziklakerti" van nagyobb meretu kb.5-10 cm nagysagu keregdarabokbol.....
Ezek dekorativabbak a forgacsnal- díszkertekbe, éveloagyakba valok. Ugyanugy fedik a talajt, mint a forgacs es allitolag olyan huminsavak oldodnak ki belolluk, ami a gyomosodast gatoljak. Cca4-5 cm vastagsagban erdemes kiszorni.
A Meta u-i Silvanus lerakat utjait ezzel boritottak be- gondolom reszint kedvcsinalonak is...
Tolunk nyugatabbra mar elterjedt es igen sokan hasznaljak.- Mert tenyleg feldobja a latvanya az egesz kertet...
A forgaccsal nem ertek egyet. A fureszpor az talan tenyleg joo lehet de igen vastagon kell azt is kiszorni. A Barabits Elemer-nel lattam valamelyik kertjeben- ott az egesz tabla be volt szorva fureszporral kb.10-20 cm vastagon.
En inkabb a fakerget javaslom mindenkinek (kiskertekbe).Ára van, de tenyleg dekorativ.
Előzmény: Frint (0)
aagnus Creative Commons License 2000.06.17 0 0 1
Köszi szépen!
e-mail ment
aagnus
Frint Creative Commons License 2000.06.15 0 0 0
Kedves aagnus!

Szerény, ám annál tanúságosabb tapasztalatomat osztanám meg Veled fenyőmulcs ügyben.
Tisztázzuk: fenyőmulcson én fenyőfaforgácsot, esetleg fenyőfűrészport értek, ezt használom. Ami biztos és bejött: jól tartja a talajnedvességet, és ha a locsolás hatására kissé összetömörödik akkor elnyomja a gyomok egy részét.A talpas muhart is elvben elnyomja, de akkor azon a területen már a hóolvadás utn ott legyen 3-4 cm vastagon. Nem kell lemondani az egynyáriakról, bele kell palántálni és kész. Agyagos talajodat fokozatosan lazíthatod, homokkal, feketefölddel, komposzttal, sőt ősszel a mulcsot is beleforgathatod, kissé savanyítja a talajt, ami nem okozhat gondot. Üdv:Frint

Előzmény: aagnus (-)
aagnus Creative Commons License 2000.06.14 0 0 topiknyitó
Rendkívül kötött - gyakorlatilag színagyag - előkertünkben csak senyvednek a növények. Van pár pici trupp, árvácska, egy rózsa, pár írisz meg ilyesmi, de a zömön csak a gaz meg a gyom, leginkább talpas muhar tenyész. Gyomlálni képtelenség, kapálni annyi, mintha aszfaltot ásnék.
Régebben volt a kertben három fenyő, kettőt kivágattunk, egy még megmaradt, a gyökerek persze benn a földben.
Kérdésem: jó ötletnek tartjátok-e a truppok helyét kihagyva fenyőmulccsal teríteni az előkertet?
Van-e ilyenje valakinek? Mikor célszerű indítani a hadműveletet?
Milyen vastagon kell teríteni?
Mulcs esetén egynyári növeényekről le kell mondanunk?
Várom bölcs tanácsotokat.
aagnus

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!