Egy kérdést szeretnék feltenni a fórumba:
Nem nagyon értek a kertészkedéshez....
Hozzájutottam egy elhanyagolt hobbikerthez,melyben volt nagyon sok túlburjánzott,évek óta nem ritkított/metszett piros ribizli bokor.A neten körülnézve nem jutottam dűlőre,vajon mikor és hogyan kell metszeni.Volt aki szerint ősszel,mások szerint tavasszal....
Én tavasszal ritkítottam meg a bokor ágait úgy,hogy az egészségesebbnek látszó öreg ágakat meghagytam.Úgy gondoltam,hogy a bokor ezután szellősebb lesz és a kevés ágon sok termés lesz,mert nem a sok fölösleges gallyra/levélre megy el a táplálék....
Ennek ellenére a kevés meghagyott ágon alig van ribizli/kevesebb,mint anno az elhanyagolton../ + ráadásként a tőből rengeteg friss sarjadék nő ki ott,ahol lemetszettem az öreg ágakat.
Ugyanígy jártam egy elhanyagolt orgonabokorral is,amit jól megritkítottam és most alig virágzott,ezzel is jobban jártam volna talán ,ha nem nyúlok hozzá....
Kérdésem,hogy mit csináltam rosszul ill.mi a helyes teendő elhanyagolt ribizli/orgona helyreállításával kapcsolatban.
Metszés mikor-mely gallyakat hagyjam meg/vágjam ki-mit tegyek a friss hajtásokkal,stb.
Köszönöm a válaszokat
Látom nincs túl nagy aktivitás, így megválaszolom. A válasz igen, vagyis ha "szintig" feltöltjük, elkezdenek új hajtások a tőből növekedni, már hozott is kettőt :)
A segítségeteket szeretném kérni. Anno ,mikor 3 éve ültettem az első ribizlimet, túl magasra került ültetéskor, így kis törzzsé alakult a bokrom, megszűnt a cserjetörzs ezáltal az új hajtásképződés sem történt meg. A kérdésem az lenne, hogyha most rendesen felkupacolom földdel, akkor visszafordítható-e a folyamat, ismét képződhet cserjetörzs ezáltal új hajtások, vagy ez már így marad elöregszik és pár év múlva vághatom ki?
Feketét csak fekete poroz. A jó távolságot nem igazán tudom, nálunk is csoportban vannak ültetve. De gondolom, ha nem a kert túlvégébe ültetnéd a porzó(ka)t, akkor azért nem lesz gond.
7 másik ribizli bokrom van piros, fehér vegyesen, rengeteget teremnek. Ez a fekete valahogy bekeveredett, virág rengeteg de termés nincs. Mivel a többi fajta nagyon jól terem ezért gondolom, hogy a feketének porzó hiánya lehet. Ugye csak fekete ribizli porozhatja? Sajnos közvetlen mellette már nincs hely másik bokor ültetéshez, mekkora lehet a távolság ami még megfelelhet porzás célból?
Ahogy én tudom, a Titániára írják, hogy más fajtával együtt ültetve jobban terem. És az elég erőteljes fejlődésű. Viszont biztosan megoldódik a gondod, ha veszel két bármilyen fajta fekete ribizlit. Így az egyik biztosan nem az lesz, mint a tiéd. Ha tényleg ez a probléma, ami miatt alig van termésed, ettől meg kéne oldódnia.
Van egy ismeretlen fajtájú fekete ribizli bokrom. Jó nagy, erős.
Rengeteg virágot hoz, de nem terem, 1-2 db szem ha van rajta. Gondolom nem öntermő, porzó szükséges.
Mitévő legyek? Keresgéltem de nem tudom beazonosítani amim van. Milyen bokor lehet az amelyik még részben sem öntermő? Milyen fajta porzó lehetne a megfelelő?
Great information, I will recommend it to my friends for them to check out. Thanks for sharing! If you have more time, please visit: fireboy and watergirl
...jajj de rostellem, hogy nem lattam a kerdesed. Nem tudom a bokrok korat, rossz helyen voltak nem kaptak eleg arnyekot - es2019-ben ultettem at oket.
Iden hatalmasat nottek - volt sok virag rajta - de a bogyok kicsik voltak. Oruletes nagy hajtasai lettek - amit a viharok megtepztak, le kellett vagnom oket ma. Remelem nem sertettem meg a bokrok erzeseit...
Meg egyszer elnezesedet kerem az udvariatlansagom miatt.
Szerintem jó lesz így, ha bokrosodik, az a pár centi ide vagy oda, már nem számít. Ha netán mulcsozod, meg pláne.
Ha mélyre kerül, a földbe kerülő részeken hoz gyökeret, az ágak töve is. Hogy ez mennyire jó, azt nem tudom. A végeredmény egy nyaláb bokor lesz. Ha egy ág leér a földre, az is legyökeresedik, nekem már eléggé szétmászott így egy bokor (trehány voltam, nem metszettem, most nem győzőm kiásogatni és osztogatni).
érdekes...nálam a fehérribizli bokrokon finom a termés, csak kevés...viszont a magastörzsű pirosribizliken óriási fürtökkel tömött ágak lógnak..nem győzöm támasztani, karózni...
Nem tudom, hogy mennyire könnyű dugványozni a ribizlit, mindenesetre egy aranyribiszke vesszőt ledugtam valahová karónak és meggyökeresedett. Kénytelen leszek beoltani.
A ribizli bokrainkon megjelent a levélpirosító tetű, szeretném tanácsotokat kérni, hogy lehetne-e valamivel permetezni ebben a virágzó állapotában, vagy majd leérés után próbálkozzak ?
Van egy régi ribizlifajtám. Az anyanövényt még egy rokonom ültette a 80-as években, én arról szaporítottam a töveimet dugványozással.
Apró szemű, nehéz szüretelni, de a nagy szemű modern nagy szemű fajtákkal ellentétben van íze is. 10x-szer aromásabb. Édesebb is, nem olyan savanyú, mint az ecet.
Mi lehet a fajtaneve?
Metszeni hogy kell egyébként? Az öreg, 1-2 cm vastag ágakat kell kivágni? Azokat fel lehet használni dugványozásra?
A közismert növényáruházak katalógusai jutnak eszembe róla, ahol Photoshoppal vannak felrakva a bokrokra a gyümölcsök. Az ember azt gondolná, olyan nincs is, de ezek szerint...