Hőszigetelés befejező rétegét a vékonyvakolatot tervezzük megvásárolni, de jött egy kis dilemma.....
Alapból 2mm kapart szilikon vékonyvakolatban gondolkodunk. És akkor szembe jött velem a Ceresit Szilikon szilikát vakolata. Amolyan kettő az egyben vagy nem is tudom...
a PVC falat benyomhatja oldalról a felszíni keréknyomás.
milyen az alakja? kör/négyszög? (a körhenger többet bír)
két út áll előtted: műanyagfal mellett kívül leásol és beöntesz 10-20cm szélességben betont (aztán ez már felveszi a vízszintes földnyomást), vagy a térkő síkja alatt készítesz körbe egy vasaltbeton teherelosztó födémet 100cm gallérszélességben (alatta persze döngölt kavicságy).. de szerintem a falerősítés lenne a műszakilag jobb megoldás
A szivattyúval ellátott műanyag szennyvíz akna pont a tervezett garázs előtt van a behajtón. Őszintén nem szeretném arrébb rakatni, mit lehet tenni? Elég egy normális fedlap, ami köré mehet a térkő?
Nálunk a társasházakon látok sok helyen . Főleg azokon a házakon , ahol már a hőszigetelés fenn van és a dörzsölt vakolat . Ami a fontos , északi oldal , ahol általában a konyha , fürdőszoba és a WC található . Oda nem süt a Nap , nem szárad ki a felület .
Mi kimaxoltuk az ilyet, nálunk mohosodik a ház. Nem kicsit, dekorációnak lehet szedni a mohát a beton felületekről. Igaz, van vagy 15 nagy fa a kertben, kábé egy darab erdő az egész. (Kis társasház, néha a lakók szólnak érte -én vagyok a "népképviselet"-, aztán annyiban maradunk, hogy aki erdőben lakik, az viselje el.)
Gomba az, bizony. Nap mint nap látok ilyet egy társasházon. Nyitottak a folyosók, és a konyhából, meg a kamrából és a WC-ből van kifelé szellőző a plafon alatt. A szellőzők külső nyílása kicsivel a következő emelet alatt van, és ott ilyen a vakolat a szellőzőnyílás sávjában, ahova a párát kifújják. Nem mindegyik ilyen, gondolom csak azok, ahol bentről ventilátor van. Az egyik lakást jó egy éve nem lakják, ott szépen ki is fakult (száradt) a feketepenész.
Mivel én is csak laikus vagyok , így azt mondanám arra a fehér házra , ha valóban észak-nyugati ( inkább északibb tájolás esetében ) a tájolás , akkor még ha a szélirány is a fal felülete felé van meghatározó arányban , akkor lehet a por lerakodva és lehet akár gombásodás kialakulóban a lerakodott poron . Egyszerű megtudni . Van gombaölőszer , amit ha ráspiccelsz , akkor megváltozik a felület ( gomba ) színe . A fal felületére ( dörzsölt vakolat ) nincs káros hatással a vegyszer .
Lehet, hogy ez a fekete tényleg gomba? Ez baromi ronda
Az a fal, amit én mutattam a fehér épületen az északnyugati fal, lehet, hogy a kevesebb napsütés, több eső miatt gombásodik. A másik két oldalsó falra, amire rálátok, ott nem láttam ilyet, a hátsó kb déli talát nem látom egyáltalán.
Nem az én házam, így tuti, hogy nem fogom lemosni :-) (sőt becsöngetni sem fogok, hogy tessék mondani, mitől ilyen fekete ez a fal? :-) )
Egy közeli utcában van és rendszeresen elmegyek előtte és egyszerűen zavar, hogy egyre rondább. Mármint olyan értelemben, hogy tényleg pár éve csinálták a vékonyvakolatot és láthatóan minden évben több a feketeség, egyszerűen sajnálom, hogy elmúlt a tisztasága (bár nem volt szép a fehér, mert hideg fehér szín de manapság már azt is meg kell becsülni, mert még pár évig a szürke a divat sajnos...
Azon a két ablakok az eresz alatt nem tud összegyűlni annyi kosz, hogy így nézzen ki a homolokzat.
A legtöbb koszt a tetőcserép szedi őssze. A tiéd asszem betoncserép.
Lehet, hogy két év alatt volt több nagyobb vihar, de előtte sokáig nem esett az eső.
Nagyrésze a csatornákba folyik le, de ha a szélirány hosszába kapja a tetőt, akkor a tűzfal ereszén is lefolyhat.
Szemre, az eresz elég nagy a tűzfalnál, de amikor a tertő hosszába fúj egy elég nagy szél, akkor kialakul egy szívóhatás az eresz alatt, ez koszolhatta össze a homlokzatot.
A nemevakolat tele van gyantával, bérlelj pár négyzetméter állványzatot és egy vízborotvával probáld meg lemosni- létezik mósószer is a vízbortnának, az biztos letisztitja.
Kezdek én is meggyőződni a vezetősínes megoldásod felé :)
Rábeszélni nem akarlak semmire, csak úgy éreztem, hogy ez a felsőpályás vizesvágós kezdés kicsit erős felütés annak fényében, amit körülményként írnál, hogy mire is kell ez neked.
Amúgy annyira ézért nem vagyok őrült hogy hosszába akarjak gérbe vágni egy lapot olcsó géppel, egyedül a szegélynél nem lenne rossz ha ott gérbe lenne.
Ha hosszú a lap és benne van az azzal járó görbület, akkor nem csak olcsó/drága gép kérdése a dolog, de ha tényleg csak szegélyt akarsz gérezni, ami max 10 cm, akkor azt bármivel meg tudod oldani, egy kisflex és egy aránylag biztos kéz is elég hozzá.
Korongokból akkor Rubi gyémántkorong amivel számoljak? Mennyit bír egy ilyen korong nagyságrendileg?
A Rubi korongok szerintem jók, de ár/teljesítmény viszonylatban már korántsem a legjobbak. Illetve nem csak a márka számít, hanem a kialakítása, pl a legszebb vágást én a Diatech Mongúz korongokkal tudtam elérni és nekem még jobban bejött, mint a Rubi Superpro, de nagyjából minden gyártónál megvan ez a kialakítás és kategória, ami nem túl gyors, nem túl strapabíró, de szép.
Mondjuk ha a lábazatnak a csempét nem tudod karcolós csempevágóval vágni és bármilyen géppel is, de koronggal kell felcsíkoznod, akkor meg lesz dolgoztatva.