A vasalatok sz@rrá vannak festve, ezáltal - valószínűleg -1000 éve megmozdíthatatlanul összegyógyultak, az alsó sarokcsapágyak teli vannak vakolattal és festékkel ott, ahová az imbuszt be kellene dugni ( ezért nem "találod").
Én immár ebből élek főállásban ( nyílászárók javítása, beállítása, karbantartása), de az ilyen állapotba került szerkezetek láttán mindig udvariasan elnézést kérek, és gyorsan távozok.
aztán meg telefurkáljuk a tokot csavarokkal kívülről
...
Tele bizony !!
Valószínűleg nálunk sokkal okosabb és jobb technikai felszereltségű emberek többször letesztelték, hogy okoz-e hőtechnikailag problémát, ha az önhordó árnyékolástechnikai rendszereket ablaktokonként 4 db csavarral a tokba rögzítik. Normál esetben, megfelelő rögzítőelemet ( csavart) használva a profil első légkamrájában megáll a csavar, ami légmentesen zár a becsavarozás után, így simán engedd el az aggódást, hogy majd amellett a négy db csavar mellett fog penészedni a falad...
Zsaluzia lefútósín rögzítéssel kapcsolatban lenne olyan kérdésem, hogy tud valaki olyan rendszert amit nem az ablaktokra rögzítenek? Folyton rugózunk a légkamrákon, meg az Uw értéken, aztán meg telefurkáljuk a tokot csavarokkal kívülről...?! Miért nem klehet ezt pl. a falra L-alakú rögzítőfülekkel megoldani?
Rosszul tudod: a Veka 82 MD együttes tok-szárny magassága 124 mm, az általad vett Gealan S9000-é 118 mm. Ez 6 mm, és a Veka azért egy "A"-kategóriás profil.
----
Na meg hogy mindenhol ezt az A kategóriát tolják
Nem véletlenül, de mivel te nem ezt vettél, ezért számodra ez nem releváns. Majd amikor - ne adj' Isten ! - 15 év múlva kitörik egy üveged valamiért, és cserélni kell, akkor egy Gealan/Deceuninck/Decco/stb, stb üvegezőléce megreped a levételkor ( és sehol nem fogsz kapni hozzá), akkor egy Veka ( Rehau, Kömmerling, stb) üvegezőléc még olyan rugalmasan jön ki a nútból ( és meg vissza) , mint ahogyan Béla bácsi anno a gyártáskor beleütötte.
Én a VEKA-ról annyit tudok, hogy majd 1-1,5cm-mel nagyobbak a profilok magasságai, mint a Gealan/Kömmerling/Schüco, én ezért engedtem el rögtön.
Na meg hogy mindenhol ezt az A kategóriát tolják. Szerintem, hogy egy gyártó PVC keveréke milyen vastagsággal tudja az előírt merevséget, az a saját dolga, de azt elismerem, hogy jó marketing kifejezés.
Ahogyan nézegettem Anno, a Kömmerling 76-os profilhoz 44mm a maximum a netes források szerint. Néhol írják a 48-at, de a gyári prospektusokban és reklámképeken 44mm max. van feltűntetve. Lehet, hogy VEKA-nál máshogy van.
Abban tudnátok segíteni, hogy Gealan 9000-hez való 44.5mm-es tokrögzítő fület hol tudnék vásárolni?
Nem univerzális kellene, hanem ami eleve befordítható a profil megfelelő nútjába.
A profil hőszigetelése is számít, ami a gyártóra jellemző, lehet, hogy a Veka gyengébb ebben. Ha Kömmerling 76MD-t kérsz, az meg még jobb kicsit.
A Kömmerling 88as nyilván még jobb, de az már tudásban és árban is az igen magas újlakás-kategória.
- Veka Softline 82 MD: BNY 1200 x 1500mm referencia méret Uw értéke = 0,77 (Ug =0,5+meleg perem esetén)
Én ezt gyengének nem nevezném.
Teljesen partiban van a Kömerling 88 MD Uw értékeivel .
Minden Veka profil 70-76-82 "A kategóriás" nézz utána ha érdekel ez mit jelent.
A tokban zárt szelvény van , szárnyban nyitott aminek a min. falvastagsága 1,5mm.
22 év forgalmazás és bepítés után Veka profillal szeretek leginkább dolgozni Roto vagy Maco vasalattal.
Sok okot tudok rá írni hogy miért.
Szerintem az "erős közép" kategória valahol a 76AD és 76MD szintje, egy alap 44mm-es melegperemes háromrétegű üveggel.
- Az AD és MD profil között jelentős a különbség mind hőszigetelés, szélállóság terén is.
76-os profilokban is simán lehet 48mm-es üvegezést használni, így a 44-es szerintem felejtős.
Manapság árban elhanyagolható a diferencia közöttük árban így egyértelműen az MD-t éri meg választani.
Nekünk például azért lett Gealan S9000, mert alap fehérben alig drágább, vagy nem is drágább,mint a 76MD kivitelek Kömmerlingből, de tulajdonságokban többet ad.
- Személy szerint nekem a legrosszabb tapasztalatom Gealan típusú nyílászrókkal volt, de hogy ne gondold hogy általánosítok ezért tudom abból is lehet jó minőséget gyártani. Élő példa erre a Marshall által gyártott nyílászárók. Nem dolgozok velük együtt nem azért hozom példának őket.
A Veka nem egy olcsó profil így nem igazán veszik meg olyan ablak gyárak akik silány minőséget gyártanak olcsón.
Van Pécsen egy cég a JOLA ahol forgalmaznak Kömmerling 76MD-t is, de abba GU Unijet a vasalat és nem csinálják Roto-val. Meg nem is tudom, hogy ki a gyártója.
A GU-ról meg itt a Fórumon nem olvastam olyan hű de jó dolgokat, ezért is választottam olyan nyílászárokat amiben Roto vasalat van.
De ha van valaki aki a GU Unijet-ben megtud cáfolni és azt mondja hogy jó a vasalatuk, ( a JOLA-nál ezt mondták) az nyugodtan írja meg a tapasztalatát. A JOLA-ról is sok embernek megoszlik a véleménye a Google szerint. :)
A 88-as Kömmerlingre nem is kértem ajánlatot mert tuti horror az ára.
A profil hőszigetelése is számít, ami a gyártóra jellemző, lehet, hogy a Veka gyengébb ebben. Ha Kömmerling 76MD-t kérsz, az meg még jobb kicsit.
A Kömmerling 88as nyilván még jobb, de az már tudásban és árban is az igen magas újlakás-kategória.
Szerintem az "erős közép" kategória valahol a 76AD és 76MD szintje, egy alap 44mm-es melegperemes háromrétegű üveggel.
Nekünk például azért lett Gealan S9000, mert alap fehérben alig drágább, vagy nem is drágább,mint a 76MD kivitelek Kömmerlingből, de tulajdonságokban többet ad.
A legegyszerűbb megoldás az lenne, hogy üveget cserélsz - a redőny, meg hasonló ötletek nem játszanak -, de emellé azért kellene, hogy a meglévő tok beépítése is hanggátló legyen. Az sem jó hír, hogy a manapság gyártott, spéci hanggátló üvegezések inkább a középső és felső frenkvencia-tartományban működnek jól, és a "telibasszus" pöfögős-söprögetős tartományban kevésbé hatékonyak. Az viszont elvitathatatlan, hogy a mostani üvegezésednél ( 33-34 dB) nagyságrendekkel jobban teljesítenének.
Valóban, átnéztem a méreteket és ahogy nő az ablak mérete úgy csökken az Uw érték. Ezt sem gondoltam volna így laikusként. :)
De akkor nem lenne jobb egy Kömmerling választása 1.0 Uw értékkel mint pl a Veka-nak az ajánlata? Igaz hogy a Kömmerling az csak két rétegű AD-s, a Veka meg középtömítéses is, de mégis gyengébb az Uw értéke!?
Kömmerling-ből lenne még egy 3 rétegű megoldás amit a Pécsi Szuprim Kft. gyárt (ők gyártók is) ugyanúgy mint a 76-os AD-t, de annak 88mm a beépítési mélysége.
Gondoltam , hogy nincs csodaszer , de legalább ami tompítaná .
Azért kérdeztem , hogy esetleg a két vízszintes sínben mondjuk lágy gumiban csúsztatható megoldással egy vastagabb üveglap , a függőleges harmadik oldal , amibe ütközne . Az üveglap az ablak méreténél mondjuk 10-10 cm-es takarást biztosítana minden oldalon , minél közelebb a falhoz .
Olyan nem hiszem, hogy van, ami specifikusan drótkefe-hang ellen jó :)
Vagy veszel egy új, komoly ablakot, törekedve a minél légtömörebb beépítésre, vagy üvegestől kérsz hanggátló üvegezésre cserét, lehetőleg minél jobban kihasználva a meglévő profil lehetőségeit (max. üvegezési szélességet, és a max. üveg súlyt).
Valójában mint írtam , a sima közúti forgalom zaja nem zavar . Viszont az említett két jármű által okozott zaj az igen . Az egyik esetben a nagyon erős hang , a drótkefék forgásából adódóan , valamint a hozzá párosuló porszívó hangja . Az öregebb teherautónál meg az , hogy alapjáraton elég hangosan ketyeg és van amikor akár 20-25 percig is ( minden nap kora reggel ) .
A hangszigetelő üvegezés már igen (ami lehet szintén 3 rétegű, de van közte ragasztott, fóliás réteg, meg 6-os és akár 10-es üveg is), viszont a 4 m-re járó teherautó hangját az se állítja meg.
De zajcsökkentésben fontos a keret is, a beépítés, szél- vagy középtömítéses az ablak.
A szimpla 3 rétegű üvegezés amúgy hanggátlásban nem egy ász.
A házamon 3 rétegű üvegezés van a nyílászárókon . Viszont a problémám az az , hogy 2 ablakom a főútra néz ( hálószoba , nappali ) , ami légvonalban 4 méterre van az ablakaimtól . A normál forgalom annyira nem zavar . Viszont minden reggel korán már jön a teherautó a visszaváltott műanyag flakonokért az át elembe lévő üzlethez . Nagyon hangos ketyegő hangja van ( öregebb dízel ), valamint hetente mindkét irányba kora reggel elhalad az úton az útszegély tisztító jármű , ami nagyon hangos .
A kérdésem , hogy milyen plusz réteget ajánlanátok a zaj csökkentésére ?
Gondolkodtam egy redőnyben átlátszó lamellákkal , vagy a külső falra két vízszintes sín közé egy elhúzható plusz üvegrétegre .
Ezek az értékek 2 rétegű üvegre érvényesek. Kértem ma 3 rétegűre is ajánlatot azt még nem küldték meg. Esetleg ha valaki tud megbízható gyártót/márkát és aki beszereli is, azt is szívesen venném, helyileg Pécsi vagyok oda kéne.