Nem tudom megmondani, hogy az oltás alatt repedt-e el, mert sajnos a tapasztalatom szerint a két közeli kertészetben azt sem tudták megmondani, hogy - amiket vettem - oltványok/dugványok lennének-e. Az oltványra jellemző visszametszés csak az általam elkövetett újraindítás mementója!
Türelmetlenségem okán lekentem sebkezelővel és vastag spárgával körbekötöztem érzéssel. Majd nyár végén referálok, hátha érdekes lesz valakinek!
Többször leírták, hogy a kivi érzékeny a kéregrepedésre.
Meszelés, vagy inkább a tavaszi takarás valami fehér csőhéjjal, szövettel segített volna.
Nem bírja a nedvkeringés utáni nagy hőmérsékletingadozást, fagyást.
Megoszlanak a vélemények, de én úgy tudom nem nagyon növi ki. persze lehet próbálkozni.
Viszont az újraindítás gyökérnyakból azért problémás, mert ha ez oltott példány volt az alanya 90% feletti eséllyel porzós. Még ha éppenséggel nemes is.
Porzóst meg lehet próbálni így pótolni, de termőst nem érdemes. Mire virágot bont 3-4 év múlva, és nagy eséllyel kiderül, hogy lett még egy porzósod...ültethetsz nulláról egy bolti termőst megint x év hátránnyal. Én sajnálnám az elvesztegetett éveket.
Segítséget/tanácsot szeretnék kérni, hogy kb. 5. éves kivi tövem miért repedhetett meg hosszában? Ezt is érdemes volna lemeszezni, mint a gyümölcsfákat? Illetve, ha már így jártam, akkor újra kell-e nevelni a törzset gyökérsajról, vagy majd kinövi, esetleg kenjem be fagéllel?:S
""Napjaink sztár gyümölcse. Nem véletlenül, hiszen tízszer több C-vitamin van benne, mint egy almában. A szőlőhöz hasonló kúszó cserje, mindenütt termelhető, ahol a szőlő is megél. Fagyérzékenysége a csemegeszőlőkével egyezik meg. ... Robosztus, erőteljes növekedésű, ujjnyi vastag hajtásokkal, tengernyi, kerek szőrös levelekkel, nagy, 3 cm átmérőjű hófehér virágokkal. Metszeni, permetezni nem kell, kapálni tilos. (Sekélyen lehet! én is kapálom!, ragyogóan növekszik! DM) Nálunk is tökéletesen beérik, mivel utóérő gyümölcs. Terméseit az erősebb fagyok előtt szedjük le és utóérés után - amikor megpuhul (december elejétől, április végéig)- fogyaszthatjuk. Egy tő 800-1000 db-ot is képes teremni. A saját termésű kivink sokkal édesebb és kellemesebb ízű, mint a boltban vásárolt, mivel érettebben szedjük le. Az ültetést követő harmadik évben fordul termőre.""
Szeretném megkérdezni a hozzáértőktől, hogy mini kivi (Actinidia Arguta) vesszőjébe lehet-e oltani nagy gyümölcsű kivit (Actinidia Chinensis). Öreg mini kivi töveim vannak, azért érdekelne ez a lehetőség. Jópár éve voltak saját nagy gyümölcsű kivi oltványaim (saját magoncába), de az akkori hideg teleken takarás ellenére is kifagytak. Ha tartósan enyhébbek lennének a telek, lenne esély a megmaradásukra.
Jo estet! Nehany szolo toke helyett raknek kiwit a lugasba. A fajtakat nagyjabol megtalaltam (Hayward, Tomuri, Issai), de nem latom sehol, hogy milyen totavolsagot kellene tartani. Mennyit szokas? Cirka 11m a lugas hossza.
Szőrös kivim régen volt, azt boltban vásárolt gyümölcsből származó magoncba oltottam, de az akkori hideg teleken ki is fagytak sorban. A mini kivit fás dugvánnyal nem igazán lehet szaporítani, de légbújtással, bújtással (a vessző kérgét megsértve) elég jól gyökeresedik. Félfás dugvánnyal is elég jól gyökeresedik. A vesszők végét gyökereztető porba mártva, nedves homokban vagy perlitben, párás környezetben elég jól gyökeresedik.
A kivi nagyon viz igényes fajta. szerintem több víz szükséges ennek a tőnek talán nem akkora a gyökérzete mint a mellette levőknek. Eben a szárazságban én rendszeresen öntözöm tegnap kaptak tövenként 20l vízet
Üdv. segítséget kérnék. Idén júniusban elültettem két termő + 1 porzó kivit. A porzó és az egyik termő szépen meg is indult, de a másik termő levelei kezdenek barnulni a széleken és nem is növekszik a cserje. Mi lehet az oka? Olvastam olyat is, hogy túl meszes, klorózisos talaj okozhat ilyet, akár pár méter távolságban is a jó talajba ültetett másik cserjéktől. Válaszokat tanácsot előre is köszönöm.
Ha jársz náluk, kérlek jelezd nekik, hogy meghalt a weboldaluk:
A PHP Error was encountered
Severity: Warning
Message: mysqli::query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_5f29_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device")
Disk full (/tmp/#sql_5f29_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device")
SELECT COUNT(rendeles_termekei.id) AS countid, termek.* FROM termek INNER JOIN rendeles_termekei ON rendeles_termekei.termek_id = termek.id WHERE termek.erv=1 AND fokep!='' GROUP BY rendeles_termekei.termek_id ORDER BY COUNT(rendeles_termekei.id) DESC LIMIT 3
Filename: models/Home_model.php
Line Number: 53
Severity: Notice
Message: fwrite(): write of 48 bytes failed with errno=28 No space left on device
Filename: drivers/Session_files_driver.php
Line Number: 272
Backtrace:
Severity: Warning
Message: session_write_close(): Failed to write session data using user defined save handler. (session.save_path: /var/www/clients/client8/web58/tmp)
En februarban szoktam megmetszeni. Akkor is csopog belole a viz a vastagabb agakbol de nem latom hogy az problema lenne.
Januar azert korai szerintem de lehet hogy nem. Majd itt masok akik jobban tudjak megmondjak.
Nekem minden masodik evben van nagy termes 2 torol, most utoljara rengeteg volt rajta nem gyoztem osztogatni, eppen ma ontottem ki az utolso vodorrel a komposztra mert teljesen megpuhultak a maradek.