Amikor az ASM elkezdett 80-Eurós vagonokat szállítani rézmaratott alkatrészekkel, többszínű belsővel, és több zónás digitális belső világítással, 8-pontos érintkezőkkel, rá nem sokkal a Minitrix rájött, hogy ősi formákat is el lehet adni sok pénzért :) ASM aztán a digit belső világításról lemondott, tartotta a 80 EUR-t, míg a többiek azért új formák esetén felzárkóztak. Szóval a 35-40 ezer forintos vagonár is relatív. Még annyi, hogy mivel már a Lemke értékesíti az ASM-et, simán lehet, hogy 90EUR lesz egy vagon.
Itt viszont a modellválasztás kimondottan támogat több spórolást is. Ha az embernek nincs anyagi kedve a 11 kocsira, akkor
- van a 10-kocsis Bartók
- van a Comenius és a Hungária ahol német éa magyar vagonok vegyesen jártak
- Vannak a Fleischmann EC-vagonok (Gosa), amikkel fel lehet tölteni a vonatot, akár csak első osztályt és étkezőt véve a CAF-sorozatból
- A Lehárba egy első osztály es az etkező mellé osztrák kocsik is jöhetnek másod osztályra, és végül
- A Bartóknak és a Liszt Ferencnek is volt.olyan időszaka, amikor csak az étkezőkocsi volt magyar.
Ezekkel a vagonikkal a "térben" legnagyobb gond a csomagolás mérete lesz (az ASM dobozai nagyon nagyok a szokásoshoz képest). 11 darab vagon meg fog tölteni némi helyet...
Nekem tetszik. Az még az az idő, amikor még a MÁV egységesn kék volt, és messzeföldön felismerték a külföldiek is a jellegzetes színe miatt, amikor a németek imádták a [számukra] megfizethető, jó étkezőkocsinkat, amikor még nem voltak ledurranva a CAF-kocsik, amikor még a nyugatra vonatozásnak presztizse volt és komkly ára a magyarok számára, és aki akkoriban volt fiatal, azoknak ezek a kocsik voltak a Nagy Ugrás a győri, bautzeni es lengyel gyorsvonati kocsikhoz képest. 1999-ben ráadásul belföldön is igénybe vehető volt pótjeggyel, és aki utazott velük, az IC 2G-nél talán picit feljebb ertékelte.
Maga a vonat pedig az első EuroCity vonat, ami átment a vasfüggönyön, es a hosszú németországi szakasza miatt sokan ismerik is onnan, azaz jó eséllyel el fog fogyni.
De ugye írták is, hogy lesz aktuális színterv, a kiállításon meg volt hálókocsi-minta is, amiből ...
Lemke hozza az ELL-MÁV Vectront, már kint vannak az embereknél a fekvőkocsik az L.S. Modelstől, szóval van remény, hogy el fog fogyni :)
A szabályok, amik mentén engedélyeznek, gondolom nem visazamenőlegesek. Ólom-vízvezetéket sem azabad telepíteni egy ideje mégis van még pár méterke itt-ott.
Nem. De a Liszt Ferenc EuroCity, az EC24 MÁV CAF kocsikkal, az olyan lesz, hogy minden méretarányban ránk fognak irigykedni :) vajon a JC Sissi el fogja bírni?
Vicces, mert az egy hetes bicajtúrán rengeteg vasúti atjelőhelyen mentünk át, és azért pont ezt (az ezek szerint eléggé egyedi) átkelőt fényképeztem le, mert pont akkor váltott pirosra mikor odaértünk, így rengeteg időnk volt.
Lenne még egy kérdésem: vannak olyan közuti vasúti átjelőhelyek (vasút, autóút) ahol csak fénysorompó van? Mert ha igen, akkor lehet, hogy azt csinálnék.
emlékeim szerint nagyon régen fekvő volt, aztán szűkült a tábláknak a maradék hely (vagy sokat hajlítottak be a teherautók).. és onnantól álló a kereszt. de ezt csak most találtam ki
...Ha már itt tartunk (ööö... ha az N-es topikba való...), tudja-e valaki, hogy van bármi jelentése annak, hogy az kereszt vízszintesen vagy függőlegesen van felszerelve?
0: nem tudom, gondolom mert nem közút/vasút kereszteződés
1: 1 vágány keresztezi (közút/vasút)
2: 2 vagy több vágány keresztezi (közút/vasút).
ami érdekes megoldás: fénysorompó nem a megállás helyénél (átengedő), hanem a túloldalon van (áthívó). én úgy tudtam, h ez csak a gyalogos, ill. a gyalog+kerékpár közös lámpáknál van (pl. közúton zebra), mindenhol máshol a keresztezés előtt teszik ki.
persze így jobban látja a gyalogos.
a kresz a közúttal foglalkozik, annak minden kapcsolódásával... de itt nincs közút csak gyalog/kerékpár+vasút. mintha a vasút önszorgalomból tette volna ki a lámpákat.. (nem hibáztatom őket, teljesen érthető és egyértelmű az átjáró lámpával segítve)
ugyanakkor pl mezőkövesdnél sokkal szabálykövetőbb a lámpázás/táblázás (de itt út is van mellette):