Sziasztok, kérdésem volna halászlé ügyben. Bajai jellegűt szoktam készíteni - a Hungarikumokban leírt recept alapján - azzal a különbséggel, hogy csak pontypatkót teszek bele, fejet/farkat/belsőséget nem. Szigorúan bográcsban és fatüzeléssel :-)
A kérdésem az, hogy a kész halászléből leszűrítek-e a hagymát, vagy a tálalásnál marad a lében? Hiába vágom apróra, valamennyi marad a lében.
A receptek ugyan nem említenek szűrést, de Baján ettem olyan levet, ahol külön tálban tették ki a leszűrt levet és külön a hagymát. Szerintem a bajai Vizafogóban is leszűrik a levet tálalás előtt, mert a hagymának nyomát sem láttam a lében és a halon sem.
Jó sokára látom a kérdésedet! :) Csak a magam véleményét írhatom, amennyiben zavarja a fogyasztókat a halbelsőség, akkor szűrd le a levet tésztaszűrővel, mielőtt tálalnád. Mi így szoktok, igaz rá a gyufametéltre tálaláskor. A halszeleteket és egyéb részeit külön tálaljuk, és mindenki ízlése szerint szed belőle a lére, vagy ha azt megette, akkor utána szed belőle. A megtisztított halat egészben fagyasztjuk és a főzés előtt irdaljuk és utána sózzuk. Így még pihentetjük egy kicsit, kevésbé főnek akkor szét a szeletek. Egyébként pontyot, harcsát a halászléhez nem irdaljuk be, csak sütéshez.
Még egy kérdés ezzel kapcsolatban. Menniyre lehet életképes az, hogy ezeket az "alkatrészeket"(az ikra és a haltej kivétel) még a főzés kezdetekor kés pengéjével szétdörzsölve a hideg lébe tenni és azzal együtt forralni? Nem lehet, hogy jobban gazdagítaná a lét? Gondolok itt arra, hogy lehet olyan a fogyasztók között, akik nem szívesen ennék meg így egyben ezeket a halbelsőket, viszont apróra zúzva nem is tudnának róla. Illetve ez mennyire gyilkolná meg a dunai tradíciót?
Még egy. Nem nagyon tudok friss halból főzni, csak fagyasztottból. A beirdalt friss halat sózzam be és úgy fagyasszam, vagy egyben fagyasszam le és olvadás után irdaljam és sózzam, majd pihentessem?
Hozzáértő, rutinos bajai halfőzőktől kérdeznék. Amikor azt írja egy recept, hogy a főzés vége előtt tíz perccel tegyük bele a belsőségeket, akkor csak az ikrára és a haltejre gondolnak, vagy mehet bele a szíve, mája is?
Azért arra is kell gondolni hogy annó igaz hogy gond nélkül ment a kamera, de nem is nézték napi 10 ezren. Szerencsétlen Axis 100 néző felett k*rvagyorsan ledobja a láncot, ezért is lett megoldva ezzel a 3 másodperces képfrissítéssel. Pont hogy a megnövekedett nézőszámnak (és sok-sok spamnak) köszönhetően került a kamera weboldalának ip címe tiltólistára némelyik internetszolgáltatónál (T-Home, németország és amerikából egyes szolgáltatóknál) Invitelnél pl. gyönyörűen működik. A kamerát áthelyezni a Tóth Kálmán térre támogatott ötlet, legalább látható lenne hogy fél év alatt hány követ raktak arrébb a sétáló utcába, és az miért nem készült el még mindíg. De a Szentháromság téren sincs rossz helyen, azon meg azt látni hogy a soktízmillióból épült szökőkút miért nem működött 2011-ben?
Arról nem is beszélve, hogy az egyiket át kellett volna szerelni a Tóth Kálmán térre, hogy lássa ország-világ napról-napra miképp szépül meg belvárosunk!
Én is rákérdeztem, mi a nyavaja. A bajanet szerint a tárhelyszolgáltatójuk a ludas az elérhetetlenségben, de van alternatíva, percenkénti frissítéssel:
Bocs: Zsur legutóbbi bográcsképű videoja lejátszása után megjelenik 5 foto-video kis kép, és a negyedik egy nagy szegedi középület előtti főzést ábrázolja. Tisztázzuk, mi ez?
Jonapot! A kepek lattara nyekergös hangulatom tamadt, mert nekem mar kb. januar ota nem lehivhatoak a kamerak:(....grrr. Kaptam egy mail cimet is, hogy esetleg onnan felvilagositast kapok, de valaszra sem meltattak.