Szeretnék otthonomban,gombát termeszteni. Olyasmi gombás csopit tud valaki ahol a házi termeszés folyamatát lehetne elsajátitani? Vagy esetleg valakinek van saját gombatenyészete?
ahogy nezem, lehet valamifele kettus fenyo a kertedben. a galambgomba mikorrhizas, vagyis szimbiozisban el egy masik novennyel, jellemzoen faval. egymasnak adnak at kolcsonosen tapanyagot. ezert sem erdemes(szabad) piszkalni. es meg szep is :)
Pontosat nem tudok mondani, valami csészegomba. Sok lehet a lebomlófélben lévő szerves anyag a virágföldben.
Maga a gomba valószínűleg ártalmatlan a növényekre, de túl mélyen van a palánta a cserép széléhez képest, nem kap elég fényt. A redőny is árnyékol, meg fog nyúlni. A gazdag gombatelep és a talaj kinézete arra utal, hogy túl van öntözve. Érdemes lenne átültetni valamivel magasabbra, hogy ne legyen árnyékban. Én a gombák miatt nem izgatnám magam, de el kell kerülni a túlöntözést.
Alapfokú gombaismereti tanfolyam indul március 25-én kéthetente, csütörtöki napokon 18.00 órától Auer Péter és Lukács Zoltán online előadásaival, májustól október végéig 6 hétvégi napokra eső terepgyakorlatokkal a Börzsöny-hegységben, melynek vezetője Viszus Viktor gombaszakellenőr lesz. Érdeklődni Auer Péternél a kép alján látható számon vagy email címen.
Alapfokú gombaismereti tanfolyam indul március 25-én kéthetente, csütörtöki napokon 18.00 órától Auer Péter és Lukács Zoltán online előadásaival, májustól október végéig 6 hétvégi napokra eső terepgyakorlatokkal, melynek vezetője Kanizsai Niki gombaszakellenőr lesz. Érdeklődni Auer Péternél a kép alján látható számon vagy email címen.
A gombász élete nem ennyire egyszerű, hogy ha találunk valamit, akkor ahhoz hasonló képet keressünk vaktában. Előbb kell egy elő-alapfokú ismeret a gombákról, pl. úgy, hogy olyan könyvet tanulmányozunk át alaposan, amelyik rendszerezi a gombákat alaktanilag és élettanilag (előfordulási körülményeikről: milyen környezetben és milyen időszakban teremnek), utána ha találunk valamit, azt alaposan megnézzük az addig szerzett ismeretek alapján. Vagyis: 1. Milyen alakú (kalapos gomba, gumó formájú, korall-szerű vagy másmilyen); 2. Milyen a termőrétege (lemezes, csöves, ráncos, gerebenes); 3. Milyen színű a spórája (fehér, rózsaszín, rozsdabarna, sötét; ha kell, akkor megfelelő színű papírlapra spóraszórás-képet létrehozni); 4. Milyen növényi környezetben termett (erdei-e, fa-faj ismeretében, vagy mezei); 5. Milyen a lemezállása, vagyis a lemezeknek a tönkhöz csatlakozása, pl. a gomba hosszmetszeti képén; 6. Az előzetes ismeretek alapján kb. a rendszertani besorolása (galóca-féle, csiperke-őzlábgomba-féle, pereszke-alkatú, csigagomba-féle, galamb- vagy tejelőgomba-féle, tinóru-féle, stb. Ha mindezen túl vagyunk, akkor már érdemes kimenni a terepre, és eleve megválogathatjuk, hogy mit gyűjtünk, eleinte csak maximum 2-3 példányt, aztán lehetőleg otthon nézzük meg alaposan a fentiek alapján lapozgatva a könyveket (minél többféle könyvet, annál könnyebb felismerni), majd vigyük szakellenőrhöz, mert könyvbeli képek alapján (főleg ha fotók vannak azokban, nem pedig a faji sajátosságokat szemléletesebben feltüntető grafikák), nem lehet minden fajt egyértelműen meghatározni kellő ismeretek nélkül, vagy anélkül, hogy a tapasztaltabb gombász azonosítaná. Megj.: Soha nem vittem a terepre könyvet, mert csak összekoszolódik, és semmire sem jutunk, ha a legelső gombapéldánytól kezdve lapozgatással töltjük a napot a terepen. A lapozgatás otthoni feladat, nyugodt körülmények között!
A szedett gombák többségét nem tudom beazonosítani gombakönyvek segítségével, mert egyszerűen nem találok fotókat róluk. Miért van ez? Ennyire hiányosak a könyvek?
Alapfokú gombatanfolyamra még van pár szabad hely. XIII. Béke utcában szeptember 15-én, keddenként 8 elmélet 18.00-tól, 5 gyakorlat hétvégi napokon, utóbbiakról képes fajlistát kapnak a résztvevők.
A 2019/20-as évre a budapesti gombaszakellenőri tanfolyam már elindult, Miskolc, Kaposvár, Sopron, Szombathely környékén élők jelentkezése esetén Mahler Juditnál:06 20 255-5339 / 06 20 255-0664 másik helyszínen is van esély a tanfolyam indulására, akár a felsorolásban nem szereplő helyszíneken is. Kedvezmények, részletfizetési lehetőségek, bónusz terepgyakorlatok, stb.
Gombaismerői tanfolyamok. Sorban állás utáni felesleges gombakidobás helyett javasoljuk a a lakóhelyhez közeli gombaszakellenőr képzést! A Géniusz Plusz Oktatási Kft Budapesten, Kaposváron, vagy kellő érdeklődő esetén más az Önhöz közel eső nagyobb településen indít gombaszakellenőri-tanfolyamot. Jelentkezését a geniusz@geniuszplusz.hu címen vagy a 0620 255 5339-es telefonszámon várják.