Kész útmutatót sajnos nem tudok, de az egyszerűbb lekérdezésekig nem annyira bonyolult eljutni.
Kell majd hozzá egy üres adatbázis, ez bármelyik adatbázis-kezelő ingyenes verziójának telepítésével megoldható. A GTFS állomány kézzel is letölthető az OpenData portálról. Ha kibontod, gyakorlatilag CSV állományokat tartalmaz (txt kiterjesztéssel), amiket egyenként be tudsz importálni egy adatbázisba. 99%, hogy az SQL Developer, vagy bármelyik másik kliens is tud ilyet.
Az egyes állományok egyes mezőinek jelentése itt részletesen le van írva: https://gtfs.org/documentation/schedule/reference/. Itt szintén meg van adva, hogy táblánként mik az egyedi- és külső kulcsok, ezeket akár kézzel is be tudod állítani. A végén pedig a séma exportálható, így a legközelebbi állománynál már nem kell elölről kezdeni, elég az adatokat betölteni. Illetve a neten is vannak többé-kevésbé használható GTFS sémák.
A valós idejű adatokat viszont elég nagy falat adatbázis-kezelőben feldolgozni, ezt már mindenképp érdemes lenne valamilyen saját szoftverrel megoldani. Pl. Pythonban vagy JS-ben viszonylag könnyebben bele lehet vágni, és ilyen kis méretben a ChatGPT is egész értelmes kódot ír.
Valakinek van esetleg valamiféle útmutatója ahhoz, hogyan lehetne talán PL/SQL-lel vagy hasonló nyelven lekérdezni FUTÁR adatokat? (Akár valós idejűeket, akár statikusakat. Van BKK OpenData kulcsom.)
Igazából csak érintőleges tapasztalatom van adatbázis kezeléssel (elvégeztem egy alapozó tantárgyat oracle sqldeveloper használatával, de az nem hatalmas tapasztalat) meg egyéb bénázás szintű szoftverbizgerálással, de ha esetleg van valami egyszerű mód rá, akkor szívesen bíbelődnék.
Ha ez nem olyan dolog, amibe csak úgy hobbiszinten bele tudja vetni magát az ember, akkor elnézést kérek, de azért gondoltam, érdeklődöm, hátha nem olyan komplikált, mint amilyennek elsőre látszik.
Azt hiszem, ott lehet a gond, hogy megszűnt a mobilhálózatokon a 2G, 3G, és a "fejlettebb" hálózatokra átállítás nem történt meg minden kocsin. Most éppen ezzel "görcsölnek" az új SST18 trolik is, hiába van - állítólag - felprogramozva az OBU, a rádió, bizony nem egy esetben hibás, másik kocsival megegyező pályaszámon látszanak az új kocsik (múlt héten pl. két 9014-es kocsink volt). Vagy egyszerűen csak TSMxxx (rend)számon, autóbuszként...
- Jól sejtem a kép alapján, hogy ilyenkor az egyik jármű csak addig látszik bármilyen felületen, amíg a másik be nem jelentkezik a következő menetére?
Ezt a kérdést megválaszolom magamnak: Nem.
Este néztem a 54-esen az AADR720 (ő a kamu T0614) Borásos térre tartó menetét a BudapestGo-ban. Kb fél percenként "tűnt el" és "került vissza" a busz az app-ba, a köztes időben csak a már érintett megállókat szürkítette, de a jármű pozíciója nem látszott. Ez így baba lehet a forgalomirányításnak, ha ők is ennyit látnak.
Hogyan, és miért történik meg, hogy két jármű jár ugyanazzal az azonosítóval?
- Kinek lenne a feladata ilyen esetben módosítani az OBU-ban a beállítást? BKV? BKK? Külső partner?
- Jól sejtem a kép alapján, hogy ilyenkor az egyik jármű csak addig látszik bármilyen felületen, amíg a másik be nem jelentkezik a következő menetére? - Ha így van, eltűnik a jármű a "radarról" a forgalmi irányítóknál is?
- Ilyenkor jármű oldalon látszik valami hiba? Akár az OBU-n, akár a fedélzeti tájékoztatás működésében? - A központi oldalon látszik valami hibaüzenet, ami jelzi a duplikációt?
A kánikula miatt idén már többször is a 7-es család a Móriczon és a Kosztolányin nem a villamosmegállóban állt meg, hanem az eredeti helyén. Az a felépítmény a külső Bartókon nem igazán like-olja a buszokat nagy melegben, elég megnézni a felső aszfalt réteg állapotát.
A felvetés szerintem jogos, és már itt is felmerült korábban.
Már hosszabb ideje, hogy átalakult a buszok megállási rendje a Bartók Béla úton, vajon mi az oka, hogy a Móricz Zsigmond körtéren mindkét irányba ott maradt a FUTÁR kijelző, a már csak éjszakai buszok által használt két megállóban? Pedig a Kosztolányi Dezső téren hasznosabb lenne a Kelenföld irányú villamosmegállóban, főleg az 5-6 sorosnak.
Megnéztem én is, jogos. Szerintem nincs fent a rendszerben. 65/219/fogas esetén benne van az appban...65-nél is csak bizonyos indulások ugye, és nem is az egész vonalon, de ott is benne van. Nem állíthatták át a rendszert, jobb ötletem nincs.
Mivel hivatalosan nincs megnyitva az API, ezért API kulcsot sem lehet igényelni. Jelenleg ez úgy működik, hogy kitalálsz magadnak egyet - a lényeg az, hogy egyedi legyen.
Ne viccelj, a Népszínház bejáratánál nélkülözhetetlen a dupla nagy kijelző, de a Keletinél a város felé tartó buszmegállóba egy 4 soros került, a külvárosi irányba meg semmi - nem tervezte oda a BKK a tér újratervezésekor.. Azóta sem sikerült intézni.
Vajon terveznek a Móricz Zsigmond körtérre, a 6-os végállomás közelébe FUTÁR kijelzőt telepíteni? A tér legnagyobb forgalmú felszíni, 24 órás járatáról van szó, és össze is lehetne vonni a 33-as busszal a kijelzését. A körúton majdnem mindennapos operatív csonkázásokról szintén tudna tájékoztatni a kijelző. A visszaszámláló óra pedig hónapok (évek?) óta nem működik.