Orulok hoyg veded a mienket de azert jegyezem meg,fuggetlenul hogy es miert ,ha valaki akar kezfogasos egyezseget kott valkivel azt allnia kell. Me azaraboknal is.
Szeretnekm ha minden keseruseget kiadnak itt es masutt is hogy ertheto legyen: egyuve tartozunk. Csaladon beluli vszekedes.
Ha sikerul ket atborba osztani a nepet ,amelyet nagy sikerrel csinaljak a partok,akkor nem 15 millioan vagyunk hanem 5 millios ket halmaz.
A felhozott negatív példákból én a következőket értem meg:
Ha Te erdélyi feketemunkásokkal dolgoztatsz, -azért hogy jól járj- adócsalást követsz el. Ha e "nemes" csalás fordítva sül el, és a feketemunkás kárt okoz neked, akkor eszedbe sem jut magadra haragudni, hanem minden felelősséget rá hárítasz. MI TÖBB: PRIMITÍV ÁLTALÁNOSÍTÁST TESZEL MINDEN ERDÉLYIRE VONATKOZÓAN.
Csak most olvasom amit irtál miután alant válaszoltam társunk összinte véleményére. Ugy látszik más szavakkal ugyan,de hasonloan gondolkozol a dolgokrol mint én. Valoszinuleg szukseg lenne egy Magyarorzsagon élö erdélyiek szovetsegére ahonnan iranyitani lehetne egy ket megismeresi akciot,de felterkepezni azzokat is akik rontanak a magyar patriota erdelyiek imázsán.
Tanacsokkal latnak el oket a benszulotoknel sokszor megnyilvanulo kizsakmanyolassal szemben is de uganakkor keszitheto lehetne egy fekete lista a notorius szelhamosokkal is. Esetleg nagyiobb vallalatok kikerhetnek a velemnyuket egy egy felvetelkor.
Igen.Vérzö szivvel be kell valanom ilyen hasonlo vélemények azzok amelyekt hallok én is. Miután 1974-ben mint egy kofferrel menekult érkeztem Bécsbe,magam már akkor egy semmi máshoz nem értö jogász voltam,közben persze elvégeztem es doktoráltam Bécsbe,de az elsö éveimben én is probáltam minden munkát felvállalni ugy beosztani az erömet hogy ne egy munkahelyen fáradjak ki,16 orát dolgozva. Aztán ha valahol dolgoztam már s körülnéztem hol kaphatnák egy jobb helyet,hogy átszálljak egy másik ágra otthagyva az aktualisat... Azt hiszem ez a mindenkori bevándorló taktikája ha sajat minositése szerint egy képzetségénél alacsonyabb helyen kénytelen dolgozni. Amirröl természetesen a munkaadoja nem tehet. A második aspektus: aki nem találta meg a helyét otthon az jön át dolgozni MO-ra.Legtobbszor.. Egy nagyon kis számban de vannak olyanok akik otthon is ugyanezt a kritikát kapnák meg.
Azért fáj ez mert igy nem simeritek meg a valodi székelyt, a valodi Partiumon lako néptársatokat,igy elpárolog a szeretettük. A másik ellenkezö aspektus: az ottani magukat sokkalnehezebben magyranak megtarto réteg amely nehéz harcot viv az aszimilacio ellen,megröken mikor itt ellenszenves reagalassal talalkozik. Ö természetesen tartja magát magyarnak és egy kicsit határvégi védönek. Megint az ellenkezo aspektrustr is megemlitenem. A sok,nyolcvan eves máskép élés három genrácoban megváltoztat egy sor dolgok bennük. Az erdélyiek mindig egy multikultti környzetbe éltek és igy mindig az éppen dominans ethnika hatasa,mentalitasa,ertekrendszere hat az egesz multikulti tarsasagbnak Erdelyen belul. Az pedig most nem kedvezo.
Az én kérómat is erdélyiek csinálták. Gyönyörü lett, a szivük lelkük benne volt. De én is hallottam hasonló storykat.
Minden évben vagyok kint Erdélyben, nagyon szeretem az ottani embereket. Azonban való igaz, hogy a gazdasági helyzet rászoritja őket a "kirajzásra". És ennek talán egy következménye az hogy ügyeskednek-lopnak-csalnak, ki-ki vérmérséklete szerint. Nem szabad belemenni a szegény menekült játszmába.
Sok Erdélyi barátom is van. Egyik sem rosszabb mint bármelyik más magyar.
Jónéhány éve ellepték a környékünket az erdélyi 'mindenhez értő' 'mester'emberek. (Észak-Buda) No, még egy olyan trehány, koszos, csaló, szélhámos népséget!
(előszőr valóban volt néhány olyan, aki szépen, és tisztességes áron dolgozott, de hamar elszállt velük a ló, és olyan árakat kértek, amely nemhogy túlzó, de kimondottan irreális volt)
Ha objektíven nézem, elképzelhetőnek tartom, hogy valóban csupán azokkal találkoztunk azon a vidéken, akik gyorsan, gátlástalanul, szélhámoskodásból kívántak megélni - megbíztunk bennük, szegény, elnyomott határontúliakban. Felvett előleg után eltünés, kifosztott lakások, súlyosan bántalmazott megbízók, akik azt gondolták, hogy joggal tehetik szóvá, ha a kialkudott, és előre megfizetett munka el nem végzéséért szót emelnek. Hát - keserű tapasztalat volt, én is, a családom is, és minden környékbeli ismerősöm itta a levét, hogy erdélyivel kezdett.
Sajnos ezek miatt a parazíták miatt olyan erős ellenszenv alakult ki az erdélyi magyarokkal szemben, hogy ezen a vidéken - ami nem kicsi! ez szitokszónak számít.
Nem vagyok magyar állampolgár ,nem jártam magyar iskolában és nem irok magyarul helyesen. Magyarul gondolkodom,magyarul álmodom és értem a magyar szóvicceket. Magyar-német korcs vagyok aki már több mint 30 éve nem él Erdélybe. Sok erdélyivel talkozok MO-n akik panaszkodnak a benszüllöttek magatartásásra és találkozok olyan itteni magyarral aki lustának,parazitának,sunyinak és intrigánsnak tartja az erdélyieket.
Fáj nekem ez az egymás meg nem értése.
Elismerem,mint minden komolyabb elöitéletnek ezzeknek is gazdasági oka van. Sok erdélyi témájú topic van a Forumon. Én egy olyat szeretnék itt alapitani ahol a vitatkozok minden szidalom nélkül ,a más vélemenyűt tisztelve mondják meg ügyesbajos dolgaikat.
Talán sikerül ha fájdalmas is lesz olyan igazságokat mondani amire a másik fél ráismer és segit egymás jobb megértésének. :))