Keresés

Részletes keresés

Sherlock Holmes Klub Creative Commons License 2021.09.07 0 0 19

Sziasztok!

 

Néhány tippet tudok adni. Nem orvosi tanácsok viszont közismerten veszélyesek, nem árthatnak, de remélem segítenek, mégha gyógyítani nem képesek. Ugyanakkor a hőintolerancia okait orvosi forrásokból vettem.

 

A hőintollerancia néhány oka:

Rossz szokások, helyzetek:

a, erős stressz és szorongás

b, erős alkoholfogyasztás (a szesz melegít és nem mindenki hőháztartása tolerálja)

c, túlsúny

d, túl sok vagy erős fűszerek fogyasztása

e, túlzott koffein fogyaztás - a koffein sok stimuláló anyagot tartalmaz, melyek fokozzák az anyagcserét

f, egyeseknél a dohányzás 

g, rossz ruházkodás: szoros ruhadarabok viselése vagy túlöltözés is kiválthatnak ilyen hatást

h, vannak gyerekek és felnőttek, akik szégyelnek illemhelyre menni mások előtt és gyakran meg sokáig visszatartják szükségleteiket - ez nem kellemes a szervezetnek

i, munkahelyen eltérő hőérzetű emberek együtt dolgozása esetén  (A kolléganő fázós, ablakot nem nyit, de fűt, mint a meszes, az ajtókat is zárva tartja, ám ami neki kellemes számunkra már lehet sok.)

j, kemény fizika munka végzése igen meleg környezetben

- hormonális változások:

k, természetes hormonális változások (terhesség, klimax)

l, hormonális betegségek (diabétész, erős menszesz vagy pajzsmirigy, agyalapi mirigy illetve egyéb endokrin megbetegedések stb.)

- gasztroenterológia probléma - hisztamin intolerancia (ez járhat orrfolyással is)

https://www.allergiakozpont.hu/hirek/hisztamin-intoleranciat-is-jelezhetnek-a-hohullamok

vagy probléma az antihisztaminnal: https://www.singlecare.com/blog/medications-that-cause-heat-intolerance/

- idegrendszeri betegség (Guillain-Barré-szindróma, gerincvelő sérülés, parkinson kór, fibromyalgia illetve sclerosis multiplex)

https://www.webbeteg.hu/cikkek/neurologia/291/a-sclerosis-multiplex - "égő vagy hideg érzés"

- mitokondriális zavar - a mitokondriumok a testünk energiatelepei, és a testnek a hűtéshez meg a fűtéshez kell a legtöbb erő. Ha a mitokondiumok rosszul működnek akár hidegintolerancia, akár melegintolerancia kialakulhat. - ezeket genetikai vizsgálatok során deríthetik fel, azonban a mitokondriális betegségeket az orvostudomány gyógyítani még nem képes 

- Gyógyszer mellékhatás (antidepresszáns, hormontartalmú vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszereknél például)

- Gyenge fizikum (Egyéb betegségek: szívbetegség, tüdőbetegség, vesebaj, különböző szindrómák)

- kor: a gyerekek egy része 4 éves kor alatt rosszul bírja a meleget, aztán kinövik

A legtöbb felsorolás forrása: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325232#causes és https://www.imaware.health/blog/heat-intolerance de volt meg a https://en.wikipedia.org/wiki/Heat_intolerance, de akadt, amit régebben a HáziPatikán stb. olvastam

 

Hétköznapi segítségek:

 

1, Gyors hűtés hideg külső hatással:

- Légkondi, ventilátor, legyező (közlekedéshez manapság lehet kapni kézi ventilátort is)

- nedves törlőkendő, azaz frissítő kendő (drogériákban kaphatók)

- vizes borogatás, hideg vises mosdás-fürdés, extrém esetben jégakkus borogatás

(A jégakkuval tanácsos vigyázni, nem szabad rendszeresen és hosszú ideig csinálni)

- hűsítő sporttörülköző - ezeket általában vizezni kell

(A jó minőségek anyaga nagyrészt bambusz.)

- Vannak sportruházatok, amik futás közben mérséklik a hőérzetet. Motorosoknak is kifejlesztettek hűsítő mellényt. Ezen sportos eszközök azonban csak mozgás közben hatékonyak, mert felhasználják az akkor keletkező légáramlást. Szintén ilyenkor biztosíthatnak kellemesebb érzetet a jégzselék.

 

(Léteznek sportolás nélkül hűsítést ígérő ruhadarabok sapka, mellény. Ezeket vizezni kell vagy jégakkukat tenni beléjük. Drágák és netes értékelések szerint a próbálók jó részénék azonban ezek se hatnak.)

 

- vizes spray palack: Egy üres spray palackban (mindegy műanyag vagy fém és milyen a kiszerelése: 5 ml-20ml-100ml) vigyünk magunkkal hideg vizet.  Nem baj ha napközben meleg van és attól tartunk a folyadék is megmelegedett. Az izzó testrészre kell fújni és maga a víz szóródása ami felüdítő hatást ad.

 

- hűsítő párnák, takarók

 

- lazaszövésű ruhák (pamust, bambusz anyagból - asszem ide tartozik a len is)

 

- Árnyékban maradás (árnyékolás: rollók, reluxák segítségével, utcán sapka, kalap, napernyő)

 

 

2, Belső hűtés támogatása:

- legyen nálunk termoszban hideg víz

- esetleg szopogassunk el egy (vagy igény szerint több) pici jégkockát

- hideg étel fogyasztása (saláta, hideg vízben mosott gyümölcs)

 

Gyakor tapasztalat, hogy túlmelegedéskor gond lehet az oxigénellátással vagy páratartalommal. Érdemes lehet békésen nagy levegőket venni, esetleg kereszthúzattal szellőztetni meg páratartalmat nézni (40-60% között szokták ideálisnak tartani a párásodást.)

 

Tévhit, hogyha kevesebbet iszunk kevesebbet izzadunk. A hidratáltságra figyelni kell ilyen esetekben is, ahogy orvosok hőguta esetén is fontosnak tartják a megfelelő folyadékpótlást. A kiszáradás mindig veszélyesebb, mint az izzadás. Testünk meg élőkörnyezetünk a Föld nagy része vizből áll, a viz a természet része és a természet szereti, igényli is.

 

 

 

 

 

 

 

msmks Creative Commons License 2005.09.13 0 0 15
elképzelhető, hogy valamilyen anyagcsere-probléma állhat a háttérben (én ugyan nem vagyok orvos, de első körben erre gyanakszom).
Előzmény: interm (13)
msmks Creative Commons License 2005.09.13 0 0 14
a környezetről is sok sugárzás visszaverődik, a levelek is átengednek valamennyit.
természetesen eltérő, hogy kinél milyen sugárzásmennyiség váltja ki az allergiás reakciót, nekem amikor elkezdődött a dolog, akkor a fa árnyékában is pirosodtam, most már elfogadható.

az USA azért nem írja alá, mert a károsanyag- és széndioxid-kibocsátás csökkentése egyenes kapcsolatban áll az ipari termelés csökkenésével, és úgy gondolja, hogy ezt nem vállalja be.

szerintem egyébként a szélsőséges időjárási események is a globális felmelegedésnek köszönhetők, és ez már őket is érinti. (vajon az ipari termelés képes-e ellensúlyozni a Katrina hurrikán és társai által okozott károkat? hát az egészségügyi kezeléseket, amelyek a környezet változásának egyenes következményei?)
Előzmény: eMM (12)
interm Creative Commons License 2005.08.06 0 0 13

Hali!

 

49 éves csóka vagyok. Két, három éve a 20-22 fok feletti hőmérsékleten izzadni kezdek mint állat A klímátlan autóban 32-42 fok van. Ebben rohadok napközben. A hajam csurom víz. Az izzadtság a fülemen, orromon csöpög. A homlokomról egyenesen a szemembe, ahol aztán marni kezd, és szinte nem látok. Alig várom a hideg időt. Ha fázós lennék felvennék egy pulóvert, de a hőséggel mit kezdjek. Az orvos szerint egyéni sajátosság. Pusztuljon a kánikula.

Előzmény: sommarnatt (-)
eMM Creative Commons License 2005.07.05 0 0 12
És a fa árnyékban mi a baj?
Azon is átmegy a sugár???
Előzmény: msmks (9)
eMM Creative Commons License 2005.07.05 0 0 11
Ennek örülök.
Én akkor leszek(bár már nem leszek) ha jól számolom 82 éves.Szenilis aggastyán. Höhö.
Az USA mér nem írja alá amúgy?
Előzmény: msmks (6)
Cida_509 Creative Commons License 2005.07.04 0 0 10
Ha tudod, írd meg pontosabban, miért nem bír kimenni a napra, mik a tünetei. Az én anyukám se bírja a napot, de neki magas a vérnyomása, és azért. Akár ez is lehet az oka.
Előzmény: sommarnatt (-)
msmks Creative Commons License 2005.06.21 0 0 9
úgy értem, a házban! mert a fa árnyékában bizony tetemes a sugárzás!
Előzmény: msmks (8)
msmks Creative Commons License 2005.06.21 0 0 8
értem!

árnyékban is van? (ott is lehet 28 fok)
Előzmény: sommarnatt (7)
sommarnatt Creative Commons License 2005.06.20 0 0 7

köszi a tap-okat

 

fényallergia - lám-lám! arra is azt mondják egyesek, hogy "nincs"

 

 ... közelít, de nem az!

 

anyu ki se birna menni  a napra... és, nem kapott napszúrást!

 

De, valami hasonló, amit leírsz...

msmks Creative Commons License 2005.06.20 0 0 6
a sugárzás a 15-20 évvel ezelőtti (a kyotói egyezmény a 1990-es évet tekinti bázisévnek) mértékének a tízszeresére emelkedett, és ez folytatódik.

jó lenne, ha sikerülne betartatni az egyezményt (és az USA-t is rákényszeríteni az aláírásra), mert akkor 2050-re visszaállhatna a helyzet.
Előzmény: eMM (5)
eMM Creative Commons License 2005.06.20 0 0 5
Hát az biztos!
Én cca. 15 évvel ezelőtt nyáron a vízparton éltem, kutya bajom se lett. 10 éve már sikerült 1X napszúrást kapnom,addig azt se tudtam mi az.Najó akkor 12-14-ig nem mentem a napra a vízparton mert ugye ózónlyuk.Ma már ott tartunk hogy ez az időszak inkább de.10-től 17-18 óráig tart.Meg már nem is szívesen megyek napra ha nem muszály.Ok hogy én is örexem,de a nap is sokkal harapósabb lett.Ekora az ózonlyuk?
Fényallergiáról azért szerencsére nem beszélhetek.
Előzmény: msmks (4)
msmks Creative Commons License 2005.06.20 0 0 4
én fényallergiás vagyok. egész pontosan az UV-A sugárzásra vagyok allergiás. ez abban nyilvánul meg, hogy a sugárzásnak kitett bőrfelület bepirosodik, és égőn viszket, de úgy, hogy meg kell bolondulni. vakarni felesleges, mert csak rosszabb. a bőr hűtése (pl. vízzel) nem használ, és semmilyen krém, kence sem, pedig már kipróbáltam egy párat (pl. fényvédő krémek, MINDEGY milyen faktor, milyen gyártó).
az egyetlen megoldás ha viszketni kezd, hogy bemegyek az árnyékba és megvárom míg elmúlik.

nálam 2000-ben jelentkezett először, az az igazság hogy hülye voltam mert betonoztuk a garázst és én kevertem a betont. jól leégtem majdnem egész testfelületen és napszúrást is kaptam. rá egy hétre elkezdődött. azóta eltelt 5 év és kiismertem a jelenséget: a bőrt hozzá lehet szoktatni, méghozzá úgy, hogy először csak fél percre megyek ki a napra (ha nincs hozzászokva a bőr, akkor ez is elég a viszketéshez), aztán bemegyek árnyékba, vagy úgy fordulok hogy másik bőrfelületet érjen a nap, ezt meg takarom, stb. mikor elmúlt (10-20 perc attól függ mennyit volt kitéve a bőr) újra kimegyek, ekkor már hosszabb ideig tudok lenni, mikor viszket újra bemegyek stb. és ezt 2-3 szor megcsinálom és utána probléma nélkül kint tudok lenni egész nap akár a legnagyobb napsütésben is viszketés nélkül és még le is tudok barnulni.
de igazából ha jobban megfigyelitek, azon túl, hogy szörnyűnek tűnik, az orvosok így javasolják a barnulást. először csak 5-10 percre, aztán irány az árnyék, utána egy óra múlva újra 5-10 perc stb. szóval én inkább ajándéknak tekintem ezt a "betegség"-et, mert a bőr engem még figyelmeztet is, mikor elég.

vigyázzatok a nappal, nagyon alattomos! én a saját bőrömön tapasztaltam meg!
Előzmény: sommarnatt (3)
sommarnatt Creative Commons License 2005.06.20 0 0 3

Ej!

ennyi figyelmes ember!

Eurydike! kösz, h. hallottál fény-allergiáról - ugye, hogy van, nem csak én képzelem!

 

... lehet, h egyszer napszúrást kapott... attól lehet ilyenje!

 

köszike, átmentem az allergia-topic-ba!

 

....

 

várom a fejleményt

 

....

tök poén - Ti olvastok is? én csak ész nélkül írok!

 

 

Eurydike Creative Commons License 2005.06.19 0 0 2

Én is csak fényallergiáról hallottam.

Mit jelent az, hogy nem bír kimenni? Mi történik vele, ha kimegy?

Zitka Creative Commons License 2005.06.19 0 0 1

Szerintem rossz helyre írtál. Próbáld lmeg az SOS-en belül az egészségügynél. Van Allergológia fórum, néhány szaktopikkal itt:

http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9123817&la=45153808

Előzmény: sommarnatt (-)
Besenyő Pista Creative Commons License 2005.06.19 0 0 0

Nem lehetséges, hogy korábban rosszul lett a napon és azóta fél attól, hogy ismét megtörténik?

 

Előzmény: sommarnatt (-)
sommarnatt Creative Commons License 2005.06.19 0 0 topiknyitó

Sziasztok. Hát, ez a problémám. kérem, jelentkezzen, aki ismer ilyen betegséget... ha egyáltalán betegség! kösz.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!