A fórumot a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutyaiskola – ezen belül is Fiera és kölykei – iránti rajongás indította útjára. De nemcsak róluk lesz szó, hanem MINDENről, ami a kutyatartást, és a felelős gazdivá válást segítheti. Tippek, praktikák, nevelés, ápolás, egészségvédelem, állatvédelem, kortól, nemtől, fajtától függetlenül. És persze igyekszünk majd nyomon követni a 6 vakvezető-tanonc útját is, nem feledve küldetésük fontosságát.
A kutyákra visszatérve: Bea állatorvosa pontosan tudja, Bea 6 kutyája közül melyik mire allergiás - mint erről már párszor mesélt nekünk.
Egyébként egyetlen orvostól sem várható el, hogy minden paciense különböző kontraindikációit fejben tartsa, viszont, ha belenéz a gépébe, és oda ezeket mindig pontosan feljegyzi, 1 perc alatt képben lehet róla.
Az tényleg szerencse, bár sokkal inkább azon múlik, ha az orvos számon tartja és odafigyel rá, valamely szer milyen összetevői miatt mit ne adjon Neked!
Néha én is elolvasom a betegtájékoztatót, csak az a baj, hogy néha annyi mellékhatást sorol fel, hogy annál még a betegség is jobb! Eddig szerencsém volt, az orvos által felírt gyógyszerekkel egészen jól kijöttem.
Csak egy kiegészítő magyarázat: néhány negatív pêlda után az lett a szokásom, hogy kiváltás előtt elolvasom a neten a betegtájékoztatót, És ha látom, valami olyan összetevőt tartalmaz, amiről tapasztalatból már tudom, hogy az nekem árt, vagy allergiás vagyok rá, de az orvosnál ez nem derült ki, nem váltom ki.
Én azt remélem, valami fizikoterápiás kezelést ír fel rá a főorvos asszony, mert gyógyszert beszedni nem vagyok hajlandó.
A sebész doki a krémpakolások kiegészítőjeként fájdalomcsillapításra Xiloxot írt fel. Szokásomtól eltérően egy patika előtt elmenve rögtön ki is váltottam, sőt, el is kezdtem meginni: vízben kellett a tasak portartalmát feloldani. Csakhogy a 3. tasak elfogyasztása után éreztem, hogy a gyomrom tiltakozik ellene - ekkor olvastam el, mi szerepel a gyógyszerismertetőben róla. Kiderült, a gyomrom nem véletlenül jelzett, hogy ezt ő nem kéri. Mondanom se kell, a 4.-et már fel se bontottam.
Mikor másnap ezt elmondtam a dokinak, rögtön az azonnali leállítására szólított fel. Mondtam, hogy már megtettem, mert 1 bajból 2-t nem vagyok hajlandó csinálni!
Csak épp 1000 Ft-om bánta a próbálkozást.
De nem az első eset, amikor arra gondolok, kellenének ún. próbaadagok a gyógyszerekből, amikből kiderül, az illető szervezete hogy reagál rájuk.
Mert adott esetben ennél magasabb összegeket vagyunk kénytelenek kidobni olyan gyógyszerekre, amikről hamar kiderül, hogy ártalmas ránk a mellékhatása.
Na persze nem vagyok naiv, nagyon jól tudom, hogy a gyógyszergyártók profitérdekeivel ez szöges ellentétben állna! :-((
De szerintem pl. 1-1 háziorvosi rendelő felvállalhatná, hogy a betegektől összegyűjti ezeket a fel nem használt gyógyszereket, és ha azokból valakinek szintén azt rendelnék, ebből adnának neki próbaként 1-2 napi adagot - aztán, ha bírja, írnák fel számára a szükséges mennyiséget!
Csak hát kérdés, az orvoslátogatók 1-1 gyógyszergyár képviseletében mennyire teszik érdekeltté az orvosokat a különböző készítményeik felírásának gyakoriságában.
Ez is mutatja, hogy többféle területre vonatkozóan lennének észszerűsítési javaslataim.
Nem siették el! Nyugdíjazásom előtt több hétig jártam oda, mert nagyon fájt a csípőm. Akkor egyszerűen beültél a váróba, és két-három óra múlva már sorra is kerültél. Na de nálam mindig van könyv, úgyhogy jól eltelt az idő.
Igaz, ez csak az első látogatásra vonatkozott, utána már időpontot kaptam. No meg gyógytorna beutalót, és ez sokat használt.
Köszönöm szépen. Sokszor gúny tárgya az eltartott kisujj, mint valamiféle előkelősködés eszköze - na, nálam ezt a pozitúrát a kényszer szüli, mert ha valami hozzàér, szép csillagos a plafon.
Több beszámolóval el vagyok maradva - mentségemre szolgáljon, hogy sok egyéb foglalt le.
Kezdem egy alapjában véve szomorú hírrel: ma 1 hete Beának Zarit sürgősséggel kellett az állatorvosához vinnie, mert nem indult meg a szülése, császározni kellett, és a 4 kölykéből 3 meghalt, csak 1-et sikerült megmenteni. :-((
Aztán ma Bea el tudott jönni hozzánk, Gaiával, aki pozitív élményt jelentett 2 új tagunknak: nem győztek csodálkozni, milyen okos, ügyes, kedves ez a 2 éves puli! :-))
Kérdeztem Beát, hogy van Zari - azt mondta, már sokkal jobban. Szegénykém, biztos nagyon megszenvedte a tortúrát. Szerencse, hogy legalább 1 kölyke életben van, mert különben állandóan a kölykeit keresné: fantasztikus az anyai ösztön a kutyáknál is!
A kicsi lány az Aisa nevet kapta, ő jól van - mesélte Bea.
Mellékszál, hogy a jobbkezemben ínhüvelygyulladás keletkezett, bő 1 hete zömmel 1 kézzel vagyok kénytelen mindent megoldani, a fotózás így teljesen esélytelen - de meg Gaiáról már elég képet csináltam és mutattam itt is.
8 hetesen már a helyben maradást gyakorolják Az M alom még az alomnevelő családjánál lakik Budapesten, de látszik rajtuk, hogy mennyire értelmesek, igénylik a foglalkozást. El is kezdtek ismerkedni a helyben maradással, persze babalépésekben, ami egyelőre inkább csak összpontosítási feladat sok-sok jutalommal. Videó: https://youtu.be/JazORn-ziwo
Remélhetőleg a gyerekének vagy a párjának vitte a másikat, mert a kutyáknak alapból embereknek készült fagylaltot nem szabad adni!
Nemcsak a magas cukortartalma miatt, a mesterséges édesítőszerek is méreg a számukra. A csokoládé főleg, a kávé szintén. Sőt, még a tejtartalmát se tudja már a felnőtt kutya megemészteni. De vannak olyan gyümölcstartalmak is, amelyek veszélyesek nekik a fagylalt adalékanyagaként.
Ha már mindenképpen, akkor vizes alapú, minimális édesítéssel készült gyümölcs- vagy vaníliaízű fagyit kaphat a kutya. Maximum 1 kis gombócnyit. De létezik kifejezett kutyafagylalt, persze kérdés, hol kapható.
Az általad látott kiskutya viselkedése tipikus: bármi ételt látva a gazdi kezében, naná, hogy kapni szeretett volna belőle! :-))
A Daru-dombi rendezvényen többek között fagylaltot is lehetett kapni. Ez csak azért itt említem, mert egy férfi két tölcsérrel vett, és mindkét kezében egy-eggyel indult valamerre. Egy csinos kiskutya szaladt utána, a szemét le nem véve a gazdi kezéről, hol jobbról, hol balról , szinte tánclépésben kerülgette. Alighanem erre mondják, hogy ellopta a show-t.
Darázs nevet adott a kicsiknek Darázs megtanulta, hogyan kell kihúzni a neveket. Ismerd meg Matrózt és testvéreit. Videó: https://youtu.be/7rFtjN7pPko
Kotta barátra talált A három hónapos Kotta egyből barátra talált Ánizsban. A sárga kisfiú és a hároméves szuka jól kijön egymással, szerencsére sokat fognak találkozni. Érdekesség, hogy Kotta Ánizs egyik unokaöccse. A Pécsen lakó Pintér Evelyn önkéntes feladatokat vállalt alapítványunknál, és ahogy egyre jobban megismerkedett a munkánkkal, kedvet kapott a kölyökneveléshez. A szintén pécsi Kollár Zsuzsannával és vakvezető kutyájával, Ánizzsal gyakran találkoznak, közösen futtatnak, és lejárnak úszni. Jó hír, hogy Kotta egyre bátrabban ismerkedik a fürdőzéssel.
Amikor amerikai kutatók a kutyák és a farkasok arcizmait hasonlították össze egy korábbi tanulmány során, kiderült, hogy a kutyáknál a több tízezer éves háziasítás időszaka során kialakultegy plusz arcizompár. Ez képes megemelni a szemöldök belső csücskét. Ettől a kutyák szeme a farkasokéhoz képest nagyobbnak és szomorúbbnak tűnik. A nagybabaszemek és a szomorúnak látszó tekintet pedig gondoskodást vált ki az emberekből.
Menhelyi örökbefogadási adatokból is kiderült, hogy sokkal hamarabb találnak gazdára a bociszemekkel néző kutyák, ezért az etológusok arra következtettek, hogy az ember tudattalanul szelektálhatott erre a tulajdonságra alapozvaa háziasítás során.
Lencse lelki békét hozott Katának Kiskutyánk pár hete költözött el kölyöknevelőjéhez, Szentgyörgyi Katához. Amikor náluk jártunk, meglátogatta őket Misi és Körte. Videó: https://youtu.be/lgoHaCIbdNc
Baráthegyiéktől, mindegyik.
Malina találkozott a kölykeivel Kevés olyan szerencsés kutyacsalád van, amelynek a tagjai rendszeresen összefuthatnak egymással. A legutóbbi kölyöktalálkozón Malina találkozott a kölykeivel. Lencse és Lótusz a kölyöknevelőjével érkezett, anyakutyánk pedig a gazdájával. A viszontlátást hatalmas játékkal ünnepelték meg.
Emlékszem, nem sokkal Zen győzelme után Bea behozta őt a klubba - olyan ovációval fogadtuk, hogy szerintem Zen újra átélhette a díjátadáskori ünneplését! :-)) Nagyon elegánsan fogadta a tiszteletteljes rajongásunkat.
Ennek a kölyöknek három tányér sem elég? Darázs kölykei elkezdtek ismerkedni a száraz táppal, és közben bőven adódnak mulatságos jelenetek. Videó: https://www.youtube.com/shorts/t3ymCDwp1iY
A megnyitott linkek természetesen fotókat is tartalmaznak a kicsikről.
Ma Zsazsa búcsú-látogatása előtt Bea elhozta az 5 éves belga juhász Zarit is, akiről tegnap derült ki, hogy a júniusi találkozója sikeres volt: anyai örömök elé néz szept. hó folyamán.
Ezzel együtt viselkedésében még egy nagy kölyök: imád játszani, pláne egy éles hangon sípoló tojással (!), imád az önálló akarata szerint cselekedni: kiborítani a kiskosarat és szanaszét szórni belőle az összes játékot! :-))
Zari apja Bea világgyőztes romkutató belga juhásza, Zen, aki apját követve szintén romkutató, kereső és terápiás vizsgával is rendelkezik - úgyhogy nagyon fontos vérvonalú kölyköket fog világra hozni. Hogy hányat, az a 2 hét múlva esedékes orvosi vizsgálatnál derül ki.
És persze gyönyörű is - nem mellesleg.
Zsazsától elköszöntünk - hosszú, nagyon boldog életet, jó egészséget kívántunk neki! Annyira tündéri volt, mintha ő is érezte volna, hogy egy kicsit meg van hatva a társaság, mert most találkoztunk vele utoljára, viszont őt is a szívünkbe zártuk.
Így tanul egy vakvezető kutya Dakar magabiztosan vezeti hámban a kiképzőjét, és már különleges helyzetekben is helytáll. A veszélyes útszakaszok ismerete azért fontos, hogy a kiképzése után látássérült gazdájával is biztonsággal megoldja a hasonló helyzeteket. Videó: https://youtu.be/4DAyKpYrIPo
Akác leérettségizett Kasztner Flóra sikeresen befejezte középiskolai tanulmányait a szombathelyi Boldog Brenner János Gimnáziumban. Elismerték vakvezető kutyája munkáját is, Akác átvette a „kutya érettségi bizonyítványt”. Jelesre vizsgázott navigációból, érzelmi támasznyújtásból, csendes jelenlétből és kánikulai türelemből. Gratulálunk mindkettőjüknek!