A fórumot a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutyaiskola – ezen belül is Fiera és kölykei – iránti rajongás indította útjára. De nemcsak róluk lesz szó, hanem MINDENről, ami a kutyatartást, és a felelős gazdivá válást segítheti. Tippek, praktikák, nevelés, ápolás, egészségvédelem, állatvédelem, kortól, nemtől, fajtától függetlenül. És persze igyekszünk majd nyomon követni a 6 vakvezető-tanonc útját is, nem feledve küldetésük fontosságát.
A házi kedvencek – a kutyák és a macskák – is megérzik a veszteséget. HIRDETÉS
Amikor egy családtag meghal, nemcsak az emberek szívében marad űr. A házi kedvencek – a kutyák és a macskák – is megérzik a veszteséget. Hiányzik nekik a hang, az illat, a napi rutin. És gyakran ugyanazokat a tüneteket mutatják, mint az emberek: zavarodottságot, szomorúságot, sőt, akár depressziót is. Mert nemcsak mi gyászolunk, az állatok is, írja a gyorplusz.hu.
A veszteség az állat szemszögéből
A kutyák és macskák rendkívül érzékenyek a környezetükre, különösen azokra, akikkel együtt élnek. Ha meghal valaki, akihez kötődtek, hirtelen eltűnik az életükből egy fontos biztonsági pont: egy ember, akinek a hangját, mozdulatait, illatát ismerték.
Először ettek tápot a kicsik Hétfőn este ettek először szilárd ételt Topáz kölykei. Háromszor kínáljuk meg őket naponta, és mellette anyatejet isznak. Háromhetesen a nagykönyv szerint is meg lehet kezdeni a hozzátáplálást, ráadásul ők sokan vannak, és már nem elég a tej ahhoz, hogy tökéletesen jóllakjanak. Videó:https://youtu.be/Rc7jPOuTiX8
Rengeteg szeretet ad egy kiskutya Mind a ketten formálják egymást. Hajni szerint jó látni, hogy mennyire nyitottak az emberek egy vakvezető tanulóra és az alapítványra. Kölyöknevelőnkkel beszélgettünk Marosról. Videó: https://youtu.be/ulpJEIaA5IA
Alig bírod megfékezni magad, amikor egy aranyos kis, vagy éppen nagyobb négylábú elsétál melletted, vagy épp csak felbukkan a közeledben? A tudomány szerint ennek mélyebb pszichológiai okai vannak.
A Floridai Egyetem, a Carroll Egyetem, valamint a Marquette Egyetem kutatói egyöntetűen állítják, hogy az ösztönös és őszinte odafordulás az állatok felé a magas érzelmi intelligencia, az empátia, valamint a reziliencia, azaz a lelki rugalmasság tükre. Utóbbi magyarázata az lehet, hogy a kutyasimogatás bizonyítottan képes csökkenteni a szervezet kortizolszintjét, amit a köznyelvben csak stresszhormonként szokás emlegetni. Ennek hatására pedig nyugodtabbnak érezzük magunkat, csökken a vérnyomásunk, alacsonyabb lesz a pulzusunk, valamint az általános közérzetünk is javul.
A fizikai hatások mellett érdemes kiemelni, hogy egy háziállat segít stabilabb napirendet kialakítani a gazda számára is, a tudat pedig, hogy egy élőlényről gondoskodni kell, felelősséggel és a hasznosság érzésével jár, aminek köszönhetően az egyén kiegyensúlyozottabb lesz, és esetenként a mentális problémák, például a depresszió is kivédhetők az állattartás által. Nem véletlenül hatásosak az állatasszisztált terápiák sem. Ez már azért is így van, mert a házi kedvencekkel való foglalatoskodás megemeli az oxitocin, azaz az úgynevezett „szeretethormon” szintjét, ami szintén segít a jó közérzet kialakulásában.
>>>
Ezt saját példámmal is igazolhatom: nálam egy közeledő kutya látványa is kiváltja már a oxitocin szintjének emelését, és ezt a kutyák azonnal meg is érzik, azért jönnek bizalommal oda hozzám, holott előtte sosem találkoztunk.
Plázáztak a kölykök A vakvezető kutya mindenhova elkíséri látássérült gazdiját. Akkor tud a legjobban vigyázni a lépteire, ha semmi sem vonja el a figyelmét a feladatától. Nevelésben lévő kölykeinket éppen ezért fokozatosan ismertetjük meg a forgalmas helyekkel, például pályaudvarokkal, közlekedési csomópontokkal, plázákkal. Mire képzésbe kerülnek, már közömbösek lesznek az ott tapasztalható ingerekkel szemben. A képen a K, L, I és J alom kölykei pihennek el egy csoportkép erejéig az egyik forgalmas budapesti bevásárlóközpontban.
Aki nem látta a tegnapi Ridikül adást, és hajlandó hajnalban felkelni, 25-én 4:05-kor megismétlik a Dunán: "Állati jó magyar kutyafajták" címmel.
Az egyik meghívott Bea Orkával , akiről elmondta, hogy a legképzettebb magyar puli: kutatásban, terelésben, terápiás és segítő munkában egyaránt vizsgázott és dolgozik.
Emellett beszélt a bő 2 évtizedes kiképző tevékenysége tapasztalatairól is.
Mellette beszélgető partnerként ott volt egy komondor, és erdélyi kopó tenyésztő is, valamint Papadimitriu Athina színésznő az új, menhelyről befogadott kutyájával, akiről elmesélte, milyen előzmények után vette magához, és hogy azóta - mint a korábbi kutyái is - árnyékként követi őt, annyira ragaszkodik hozzá. Ami egyébként kölcsönös: mindenhová viszi magával. Ahová nem engedik be a kutyát, oda ő se megy be.
Bea erről elmondta, hogy az utóbbi évtizedben sokat javult a helyzet: egyre több a kutyabarát hely, egyre több ember él lakásban kutyával, azaz az állatokkal való együttélés szabályait többen sajátítják el.
Ma Gaiával játszottunk, Bea elmondta, hogy 3 és 1/2 hetes Aisa szépen fejlődik, jól eszik, úgyhogy jó kis pocija van. :-)) Rövidesen megkapja az első oltásait, és akkor behozza hozzánk!
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem etológusai kimutatták, hogy a „tehetséges szótanuló” kutyák nemcsak megjegyzik a játékok neveit, hanem képesek új, teljesen más kinézetű tárgyakra is kiterjeszteni a szavak jelentését, ha azok ugyanarra a funkcióra használhatók – számolt be Current Biology folyóiratban megjelent felfedezésről az ELTE.
Maros tanul pórázon közlekedni A vakvezető kutyáknak nemcsak hámban kell tudniuk vezetni a gazdáikat - pórázon is szépen kell közlekedniük. Amint a vakvezető tanulók kölyöknevelő családokhoz költöznek, megkezdődnek az utcai sétáik is, ahol a kicsik sok jutalommal, dicsérettel tanulják meg a laza pórázas közlekedés tudományát. Egy érettebb, tapasztalt baráthegyis társ segítsége ebben is mindig jól jön: Marosnak ebben az esetben az anyja, Darázs segített.Videó: https://youtube.com/shorts/H1BKby7KbY4?si=cpbxJVM9BuwVPBFF
Ma vizsganap volt! Nem is akármilyen Dakar ma teljesítette azt a feladatot, ami lezárta a kiképzést. A közel egyórás útvonalon a kiképzőjének le volt takarva a szeme, a kutya pedig levizsgázott a fél év alatt tanultakból.
Az úgynevezett kiképzői vizsgáról így beszélt Nyíriné Kovács Mária: „Fontos, hogy úgy képezzük ki a kutyáinkat, hogy mi magunk is el merjünk indulni velük a városban, méghozzá úgy, hogy közben semmit sem látunk! Bátran rá mertem bízni magam Dakarra, aki stabil tempót tartva, magabiztosan vezetett engem. Tudtam, hogy mi várható tőle, hogy biztosan megáll az út szélén, kikerül minden akadályt és vigyázni fog rám. Ezzel egy korszak lezárult, Dakar hamarosan gazdához költözik.”
Igor és Pista bácsi vicces történetei Hogy van az, hogy a villamos megvárta Igort, amíg fagyizgatott a gazdájával? Csengeri István jó kedvvel mesél humoros történeteikről. Videó: https://www.youtube.com/watch?v=dcKu3EDmtYc
A kutyákra visszatérve: Bea állatorvosa pontosan tudja, Bea 6 kutyája közül melyik mire allergiás - mint erről már párszor mesélt nekünk.
Egyébként egyetlen orvostól sem várható el, hogy minden paciense különböző kontraindikációit fejben tartsa, viszont, ha belenéz a gépébe, és oda ezeket mindig pontosan feljegyzi, 1 perc alatt képben lehet róla.
Az tényleg szerencse, bár sokkal inkább azon múlik, ha az orvos számon tartja és odafigyel rá, valamely szer milyen összetevői miatt mit ne adjon Neked!
Néha én is elolvasom a betegtájékoztatót, csak az a baj, hogy néha annyi mellékhatást sorol fel, hogy annál még a betegség is jobb! Eddig szerencsém volt, az orvos által felírt gyógyszerekkel egészen jól kijöttem.
Csak egy kiegészítő magyarázat: néhány negatív pêlda után az lett a szokásom, hogy kiváltás előtt elolvasom a neten a betegtájékoztatót, És ha látom, valami olyan összetevőt tartalmaz, amiről tapasztalatból már tudom, hogy az nekem árt, vagy allergiás vagyok rá, de az orvosnál ez nem derült ki, nem váltom ki.
Én azt remélem, valami fizikoterápiás kezelést ír fel rá a főorvos asszony, mert gyógyszert beszedni nem vagyok hajlandó.
A sebész doki a krémpakolások kiegészítőjeként fájdalomcsillapításra Xiloxot írt fel. Szokásomtól eltérően egy patika előtt elmenve rögtön ki is váltottam, sőt, el is kezdtem meginni: vízben kellett a tasak portartalmát feloldani. Csakhogy a 3. tasak elfogyasztása után éreztem, hogy a gyomrom tiltakozik ellene - ekkor olvastam el, mi szerepel a gyógyszerismertetőben róla. Kiderült, a gyomrom nem véletlenül jelzett, hogy ezt ő nem kéri. Mondanom se kell, a 4.-et már fel se bontottam.
Mikor másnap ezt elmondtam a dokinak, rögtön az azonnali leállítására szólított fel. Mondtam, hogy már megtettem, mert 1 bajból 2-t nem vagyok hajlandó csinálni!
Csak épp 1000 Ft-om bánta a próbálkozást.
De nem az első eset, amikor arra gondolok, kellenének ún. próbaadagok a gyógyszerekből, amikből kiderül, az illető szervezete hogy reagál rájuk.
Mert adott esetben ennél magasabb összegeket vagyunk kénytelenek kidobni olyan gyógyszerekre, amikről hamar kiderül, hogy ártalmas ránk a mellékhatása.
Na persze nem vagyok naiv, nagyon jól tudom, hogy a gyógyszergyártók profitérdekeivel ez szöges ellentétben állna! :-((
De szerintem pl. 1-1 háziorvosi rendelő felvállalhatná, hogy a betegektől összegyűjti ezeket a fel nem használt gyógyszereket, és ha azokból valakinek szintén azt rendelnék, ebből adnának neki próbaként 1-2 napi adagot - aztán, ha bírja, írnák fel számára a szükséges mennyiséget!
Csak hát kérdés, az orvoslátogatók 1-1 gyógyszergyár képviseletében mennyire teszik érdekeltté az orvosokat a különböző készítményeik felírásának gyakoriságában.
Ez is mutatja, hogy többféle területre vonatkozóan lennének észszerűsítési javaslataim.
Nem siették el! Nyugdíjazásom előtt több hétig jártam oda, mert nagyon fájt a csípőm. Akkor egyszerűen beültél a váróba, és két-három óra múlva már sorra is kerültél. Na de nálam mindig van könyv, úgyhogy jól eltelt az idő.
Igaz, ez csak az első látogatásra vonatkozott, utána már időpontot kaptam. No meg gyógytorna beutalót, és ez sokat használt.