A fórumot a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutyaiskola – ezen belül is Fiera és kölykei – iránti rajongás indította útjára. De nemcsak róluk lesz szó, hanem MINDENről, ami a kutyatartást, és a felelős gazdivá válást segítheti. Tippek, praktikák, nevelés, ápolás, egészségvédelem, állatvédelem, kortól, nemtől, fajtától függetlenül. És persze igyekszünk majd nyomon követni a 6 vakvezető-tanonc útját is, nem feledve küldetésük fontosságát.
Ha szembe jön valaki az utcán egy bájos pofijú, szép kutyával, nem állom meg, hogy ne jegyezzem meg rá, hogy de aranyos! A gazdik arca felderül, szinte mindig "köszönjük!" a válasza.
Pótlólagos karácsonyi ajándéknak tekintem: mentem a buszmegálló felé, a járdán egy fiatal nő beszélgetett, vele volt egy fekete kölyökkutya. Utóbbi, ahogy közelebb értem, a mennyire a póráza engedte, rohant oda hozzám, lelkesen ugrálva! Én persze rögtön megálltam üdvözölni, megsimogatni, köszönni nekik. A kiskutya farka egyfolytában járt, irtó édes volt. Nem tudom, melyikünk örült jobban a találkozásunknak! 😍🐶
Szeretetteljes, boldog karácsonyt, finom falatokat, jó egészséget kívánok minden tisztességes, állatszerető, jó szándékú embernek, és fajtától, életkortól függetlenül a kedves kutyatársainknak: a hűségben példamutató barátainknak, segítőtársainknak, házi kedvenceknek és menhelyi gazdikra reménykedve váróknak vagy még az utcákon kódorgóknak egyaránt!
Kicsit megszaladtak a teendőim, csak most töltöttem le a képeket a 17-i klubos programról, amikor a szomszédos ovisok jöttek át karácsonyi köszöntésre. Mi is többféle módon kedveskedtünk nekik - ezek egyike volt, hogy Bea elhozta Gaiát és Aishát, hogy simogathassák, szeretgethessék őket. A gyerekek nagyon lelkesen fogadták a lehetőséget, Gaia kevésbé, de fegyelmezetten tűrte, mert köszönetképpen rengeteg jutalomfalatot kapott. :-)) Mindkettőjükön karácsonyi kendő volt.
Tegnap a Klauzálban - ugyan 1-2 éves pici gyerekeknek! - kutyás foglalkozást tartottak: megismertetni velük, hogyan lehet közeledni egy kutyához, hogyan szabad simogatni, a jutifalatot odaadni neki stb.
Minderre az Azúr Egyesület egyik kiképzője Zseni nevű kutyájával került sor.
Miután Bea is Azúros, kíváncsi lettem rá és Zsenire, úgyhogy én is odamentem a meghirdetett időpontra.
A hölgy kedvesen fogadta az érdeklődésemet, Zseni pedig egy nagytestű fekete szépség, tele gyengéd figyelemmel a picik iránt, gyönyörű barna szempárral, türelmes, kedves, és öröm nézni, ahogy ő is csügg a gazdáján, épp mikor milyen utasítást kap tőle.
A foglalkozást vezető bölcsődei nevelők a végén egy állatmesét is eljátszottak a csöppségeknek - ott maradtam, aztán odamentem hozzájuk, és mondtam, hogy ugyan rég kinőttem a mesékből, de én is élveztem, nagyon jópofa és kedves volt, gratulálok nekik!
Nagyon örültek, nem győzték köszönni a dicséretet.
Ezzel nem csak magamnak, de még néhány embernek tudtam örömteli perceket szerezni! Jó érzés volt!:-))
Múlt szerdáról nem hoztam híradást, csak a szokásos program zajlott Gaiával.
Ma viszont Gaián kívül Bea behozta Aishát is, aki igazi kölyök, az egyik kedvenc játéka, hogy elkapja Gaia pórázát, azt húzza-vonja, hampereg vele, hogy Gaia mozdulni se tud miatta! :-))
Nagyon szép, mikor pózba vágja magát:
És tündériek, ahogy szuggerálják Beát jutalomfalatért:
Gyászszalagot nem tudok ide rajzolni, pedig megtenném:
Meghalt Lehoczki László, a néhai miskolci mentőkutya, Mancs gazdája
2025. november 28. – 11:11
Csütörtök este meghalt Lehoczki László, a miskolci Spider Mentőcsoport alapítója, a híres miskolci mentőkutya, Mancs gazdája, közölte Lehoczki hivatalos Facebook-oldalán a család. A posztban azt írták, hogy Lehoczki László hosszú betegség után halt meg, temetéséről később adnak információt.
Hargita most kezdte el a tanulmányait A kedves sárga kutya mellett nem lehet unatkozni. Kiképzőnkkel beszélgettünk legújabb tanítványáról, a most 15 hónapos Hargitáról. Videó: https://youtu.be/NwV5ClWfbGI
Erdei kirándulás vakvezető tanulókkal Rengeteg élményt és hasznos tapasztaltot ad a képzésben lévő kutyáknak az erdő, és persze a kölyköknek is. Két tapasztalt kiképzőnk osztotta meg velünk a gondolatait. Cikk: https://barathegyisegitokutya.hu/erdei-kirandulas-vakvezeto-tanulokkal
Megvan a türelem, de kellenek a kis cselek is Egy szempillantás alatt megértették, hogy az kap jutalmat, aki szépen lecsücsül. Persze egyesek megpróbáltak többször beállni a sorba… Topáz kölykei 7 hetesek lettek, és egyre okosabbak. Cikk: https://barathegyisegitokutya.hu/jutalomra-varo-kezesbaranyok
Természetesen nem a szavaimat értik meg, hanem a hangszínből, a hanglejtésből és a bennem nyilván a láttukra azonnal termelődő oxitocin (boldogsághormon) megérzésére reagálnak a farokcsóválással. A gazdák ezen sokszor meglepődnek, de mindig elmondom nekik, hogy ez miként működik, meg azt is, hogy a kutyájuk jó emberismerő, bízzanak meg benne!
Tőlem ilyen fajta ajnározást sose olvashattál. Mikor találkozom bármelyik aranyos kiskutyával, az az első reakcióm, hogy de szép vagy, vagy de bájos pofid van. Erre azonnal heves farokcsóválás a reakciójuk, és legtöbbször egyből oda is jönnek egy simogatásért, mert megérzik rajtam, hogy a barátjuk vagyok.
Mindig bosszantott, amikor valaki utyuli-kutyuli-mutyuli felkiáltással becézget egy kutyát. Nos, ilyet ugyan nem mondtam volna, de a kutyus szót igencsak becéző hangsúllyal ejtettem volna ki.