Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 3 napja 0 0 19124

Köszönöm!

Előzmény: atifoci (19122)
Tomo75 Creative Commons License 4 napja 0 0 19123

GF alanyú Cresthaven és Suncrest három éves fáim nagyon nőttek idén, sajnos a fagy miatt a termés nem sok volt.(20-30 db egy fán) Június elején és augusztus 20 körül is végeztem zöldmetszést, rengeteg vízhajtást hozott. Nemsokára pedig elkezdem a metszést, tavaly is októberben végeztem a ritkítást, tavasszal már csak kis alakítás volt. Ha a vízhajtásokat levágom, akkor egy-egy főágon(katlan forma, 4 vagy 5 ág) kb. 10 szálvessző marad.  Ez elég? Ilyenkor nekem nagyon "csupasz" a fa. :)

atifoci Creative Commons License 4 napja 0 0 19122

Nincs hülye kérdés...baracknál / máshoz nem szoktam magoncot használni.../  kell a hideghatás . Én a magokat egyszer átmosom hogy a hús lejöjjön róla. utána szikkasztom.Még ősszel sekélyen elvetem, jó ha kemény tél van , enyhe tél esetén nem biztos, hogy elég a hideghatás. Jó esetben tavasszal nagy része kikel :) persze ez függ mástól is...pl hogy minek a magját használod...Mandulabarackomnak nagy része kikelt , a Rubira hajlamosabb elfeküdni  és egy év múlva kikelni..a nemesek magja is változó.

.meg lehet azt is csinálni, hogy a mosott, szikkasztott magokat zacsiban berakod a fagyóba vetés előtt ...ja száraz tavaszon nem árt néha öntözni. Nem 100 %... de én így szoktam csinálni és elég jó arányban szoktak kikelni.

Előzmény: naivkezdo (19120)
atifoci Creative Commons License 4 napja 0 0 19121

A lakásfelújítás már önmagában is mentálisan leépített...de történ ezen kívül más is ami  miatt  a fórumtól messze kerültem / családi  nagy eü probléma /....és az idei kertész évem is tragikus volt...

 

A Manon a korai időszakban egy finom, nagyon édes fajta....igaz akkor finom, amikor már csurgó levüre beérik ..én szeretem. Korábban magoncon volt, most van kis fám GFen...meglátom azon mit produkál.

A Maria Rosa...nagyon jó fajta, küllemre is szép, finom..sajnos önálló fám nincs belőle egyenlőre, csak rászemzésem , de mindenképpen fogok belőle többet is csinálni , a Maria kezdetűek jók.

Tudom javasolni mindkettőt.

Előzmény: james69 (19119)
naivkezdo Creative Commons License 5 napja 0 0 19120

Biztosan kaptál már komolyabb kérdést, de mi a tuti módszer a magból kicsalni a magoncot?

Előzmény: atifoci (19116)
james69 Creative Commons License 5 napja 0 0 19119

Szia azt hittem már leragadtál valamilyen lakásfelújitos fórumban lenne egy kérdésem  kaptam tavasszal két db mannon fát érdemes - e többet szaporítani belöle ,mert a gyümölcse  elég megnyerö már a képek alapján, de engem jobban érdekelnek az egyéni vélemények a fa tulajdonságairol.na meg jut eszembe maria rosa mert az is van valami infot tudol erröl a fajtárol .

Előzmény: atifoci (19118)
atifoci Creative Commons License 5 napja 0 0 19118

Hát...amúgy már leérett , csak most tudtam felrakni a képet...

Előzmény: cccsaba (19117)
cccsaba Creative Commons License 2021.09.16 0 0 19117

De jó hogy felraktad, épp kérdezni akartam hogy akinek van leérett-e már nála. Itt a helyi piacon szoktam venni vérbarackot de azt hittem már lekéstem róla.

Előzmény: atifoci (19114)
atifoci Creative Commons License 2021.09.12 0 0 19116

Á dehogy. Tizen valahány éve, amikor fórumozni kezdtem egy kedves akkori fórumtárstól kaptam egy zacskó magot, azzal, hogy ez magoncként is fajtaazonos marad. Így is volt , közben az ős-fám már kipusztult, a meglevő egy GXN 15 ös alanyban éldegél.

Előzmény: naivkezdo (19115)
naivkezdo Creative Commons License 2021.09.12 0 0 19115

Ilyesmit szerettem volna látni, amikor megvágom/beleharapok:)

Faiskolai?

Előzmény: atifoci (19114)
atifoci Creative Commons License 2021.09.12 0 0 19114

Ez a vérbarack: Ilyentájt érik , közepes méretű, kicsit vadas,savanykás ízű...de -gondolom- nagyon szép gyümölcslevet lehet belőle kreálni...és egészséges is.

Előzmény: naivkezdo (19030)
harula Creative Commons License 2021.09.02 0 0 19113

Köszönöm élek a lehetőséggel.

Nektarinom volt 2 fajta is, tafrina miatt nem aggódok, a barackokat úgy lemosóztam hogy késő ősszel akpott egy olajos rézkén lemosót, februárban egy rézként és pirosbimbós állapotban még egy rezest általában cuproxattal. Így nem volt gond a tafrinával éveken keresztül.

Előzmény: james69 (19108)
Ali-bá Creative Commons License 2021.09.01 0 0 19112
Előzmény: james69 (19111)
james69 Creative Commons License 2021.09.01 0 0 19111

Léggyökereztetéssel ,de kiváncsi vagyok a saját szaporitási eljárásodra, mert llehet praktikusabb vagy egyszerübb. v biztosabb.a gyökeresedés.

Előzmény: Ali-bá (19110)
Ali-bá Creative Commons License 2021.08.31 0 0 19110

Tudod, hogy lehet szaporítani?

Előzmény: james69 (19109)
james69 Creative Commons License 2021.08.31 0 0 19109

Hihetettlen  milyen intenziv növekedése van a gf677 alanynak tavassszal még csak 10cm magas volt most 186 cm.Nem fért bele a képbe a fa 

james69 Creative Commons License 2021.08.31 0 0 19108

Tévedtem nem  18 csak  8  most olvastam lentebb.

Előzmény: james69 (19107)
james69 Creative Commons License 2021.08.31 0 0 19107

Ha megirod milyen fajtákat kapol a kedvenc kertészetedben  akkor egészen biztosan megtudjuk mondani melyik az igazán jó fajta számodra .Ha 18 db -ot akarsz ültettni ha jól emlékszem akkor koraiakból kevesebbet kellene kb 5-6 db -ot a  fagyok miatt ,nektarint ,fehér húsút ,sárga húsút kombinálva csak jó tanácsķént a nektarinok érzékenyebbek  tafrinára, moniliára,gyümölcs rothadásra.

Előzmény: harula (19103)
zoli1437 Creative Commons License 2021.08.31 0 0 19106

Köszönöm a megerősítéseket.

Garlando Creative Commons License 2021.08.31 0 0 19105

Ha az első gyümölcs volt, amit kapott, akkor nincs összehasonlítási alapja, persze hogy ízlett, minden őszibarack jó, ha a fán szépen beérik. :)

 

Én friss fogyasztásra a laposbarackokban hiszek, de legközelebb jó csemetét csak Olaszországban kapni, még jobbat meg Spanyolországban...

Előzmény: harula (19103)
meszi67 Creative Commons License 2021.08.31 0 0 19104

Az!

Előzmény: zoli1437 (19101)
harula Creative Commons License 2021.08.31 0 0 19103

Igen a Mariska tényleg kicsit vadbarackos ízvilágú, mind a feleségem, mind a kislányom nagyon szereti (az első gyümölcs volt amit  kapott), így nekem is ízlik :-))

A napokban meglátogatom munkából hazafelé jövet a kedvenc kertészetemet, ilyenkor már meg tudják mondani milyen fajtákat árulnak majd októbertől.

Előzmény: firpoliono2 (19098)
fretty9 Creative Commons License 2021.08.30 -1 0 19102

Az mind a poloska szivogatasa miatt lesz olyan.Sajnos egyre tobb gyumolcsot tesznek tonkre azok a nyavajasok.

Előzmény: zoli1437 (19101)
zoli1437 Creative Commons License 2021.08.30 0 0 19101

Valaki meg tudja mondani, hogy az a fehér mitől van? A poloskákra gyanakszom, de hátha más.

zoli1437 Creative Commons License 2021.08.30 0 0 19100

Nekem meg mindig az a legjobb amelyiket éppen eszem. :-)

Ennél a két fajtánál az összehasonlítás még csak fel sem merül, mert nem egy időben érnek.

(Abban az egy évben mikor együtt értek megoldottam úgy, hogy előbb az egyik, utána meg a másik volt a jobb. :-))

Előzmény: naivkezdo (19099)
naivkezdo Creative Commons License 2021.08.30 0 0 19099

Na ezért érdekes kinek mi ízlik, mert nálunk meg a mariska ízvilága  az etalon.

Előzmény: firpoliono2 (19098)
firpoliono2 Creative Commons License 2021.08.29 0 0 19098

Annyival had egészítsem ki Ali-bá javaslatát, hogy a Maria Bianca is erősen ajánlott.

 

Idén termett először nálam a Mariska. A családban nem mindenkinek nyerte el a tetszését. A kritika az volt, hogy van az ízében egy kis vadság, amit egy enyhe kesernyés mellékízként fogalmaztak meg. Valóban nem annyira édes és zamatos, mint egy Champion, de még így is nagyon szerethető ez a fajta. A nyári nagy melegben szomjoltó és üdítő a gyümölcse.

 

A fenti vélemény nagyon szubjektív, ráadásul mindenkinek más jön be, szóval gyűjts minél több információt a fajtákról.

 

Nyilván az is szubjektív, hogy a Champion mennyire zamatos, de nekem egyelőre ízben ez az etalon. Ma ettem egyet és legszívesebben csettintettem volna egy nagyot, annyira elégedett voltam vele. Ez a csettintős hangulat Mariska kóstolásakor nem szállt meg.

Előzmény: harula (19096)
Falusi1 Creative Commons License 2021.08.29 0 0 19097

Őszibarack ügyben (is) tapasztalatlan vagyok, segítséget kérek.

Zöld metszésről már hallottam, de most le lehet e vágni azokat az ágakat, melyek a későbbiekben már biztos nem kellenek?

Az elszáradt ágakat gondolom bármikor levághatom, de azok helyét is  sebkezelni kell?

A héj alá betolt szem fás részét ki kell venni, vagy maradhat? Láttam ugyanis videót mindkét változatra.

harula Creative Commons License 2021.08.29 0 0 19096

Köszönöm, akkor megnézem ezeket a kertészetekben.

Előzmény: Ali-bá (19095)
Ali-bá Creative Commons License 2021.08.28 0 0 19095

Ha jóízűeket szeretnél, akkor a fehér húsúakat ne hagyd ki. Korai a Springtime, aztán Mariska, Piroska. Később érő a Champion és hálás a sárga húsú Redhaven. Ezekben nem fogsz csalódni.

Előzmény: harula (19093)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!