Köszönöm, hogy írtál.
Igazán őszintén remélem, hogy a kérdéseid nem kötekedő szándékuak voltak...
Igyekszem mindegyik kérdésedre válaszolni, de nem vagyok biztos benne, hogy sikerül.
Ha jól értelmeztelek, akkor te valami olyasmit értesz közösségen, (vagy legalábbis azt hiszed, hogy én valami ilyesmire gondoltam), mint az őskeresztény (pl. a Jeruzsálemi gyülekezet) gyülekezetek. Lehet, hogy ez volna a helyes, viszont nem igazán célravezető a huszadik század végén, hiszen ez egyfajta csoportos "remeteség", és így az egyik legfontosabb küldetésünket a missziót tennénk lehetetlenné.
Számomra a közösség gyülekezetet jelent. Előfordulhat, hogy ezzel csak én vagyok így, tehát, ha félreérthető voltam akkor megbocsi.
A kisegyház szintén egy szinoníma. (Bár lehet, hogy ez is csak az én szótáramban.) Jóllehet inkább skatujának érzi az ember.
"Mit jelent az, hogy evangéliumi?"
Az evangéliumi azt jelenti, hogy mi a teljes! Bibliát elfogadjuk, ("A teljes írás * Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre. 2 Tim. 3.16"), de az elsődleges és központi üzenetének a megváltást,az Örömhírt, Isten üdvtervét tartjuk.(Jn 3:16)
Az Isten Egyháza (fontos, hogy nagybetűvel) nem egy a sok evangéliumi egyház közül, mely tagjait ezen a néven fogja össze, hanem olyan mozgalom, amely az evangélumi egyházak tagjainak egységét hírdeti és mozdítja elő. Ezért nem is igényli a kizárólagos jogot arra, hogy egyedül viselje ezt az átfogó nevet; azonban őszintén törekszik arra, hogy egyetemes magatartást gyakoroljon. Ezért őrizkedik attól, hogy korlátokat jelentő hitelvek felállítása által elkülönítse magát a többi igaz kereszténytől. Ennek a reformációs mozgalomnak aza célja, hogy csak olyan alapelvekre helyezzen hangsúlyt, amelyek szükségesek Isten minden gyermeke világot átfogó közösséggé történő - Biblia tanításai alapján - egységesítéséhez, amelyben a világon minden igazán újjászületett hívő elismerést nyer, aki hozzá tartozik Isten egyházához.(Fontos, hogy kisbetű!)
Tehát Isten Egyháza nem rendelkezik emberek által megfogalmazott hittételekkel, amelyek valamennyi tagja számára kötelezőek volnának. Tanításunk forrása és normája egyedül a teljes Szentírás.
"Ki az a God Anderson? Ti Őt tartjátok Istennek?"
Ok. Nagyon teccet.
Tehát pontosan akkor:
Church of God
Anderson(Indiana)
Magyarul azt jelenti: Isten Egyháza.
Maga a mozgalom pedig Anderson-ból (Indiana állam) indult. Tehát Anderson-i Isten Egyháza.
Ez azért fontos, mert odaát (is) van még vagy 4-5 Church of God, de ezeknek a legtöbbje nagyon távol áll az Igétől.
"Végül mit jelent az, hogy evangéliumi de "nem karizmatikus"?"
Addig tulajdonképpen semmi gond nincs a "karizmatikussággal", amig nem lesz fontosabb a Szent Szellem munkája, és ereje, vagy pusztán a lénye, mint Jézusé, a megváltásé, és az Örömhíré.
Az igazság az, hogy én nem nagyon ismerek karizmatikus közösségeket (gyülekezeteket, egyházakat), de amiről tudok, ott nem igen találták meg a "helyes" egyensúlyt.
Néhány napja keresett meg egy barátom, hogy tudok-e ún. evangéliumi közösségről, mert szerinte van egy olyan közösség, amelyik azt deklarálja, hogy aszerint él. Én, ha jól emlékszem, vagy hat éve halottam, vagy olvastam egy közösségről, valahol a Duna mentén, akik minden vagyont összedobva, közösségben éltek, tehát bekvártélyozták magukat egy faluba, közös volt szinte minden, a jvedelmüket összeobták, és a szükségletek szerint osztották el, de nem tudom, azóta mi lett ebből. A krisna tudatúak is így élnek.
Azon csodálkozom, hogy több evangéliumi közösség is lehet, hiszen Jézus egy örömhírt hirdetett, hogy lehet, hogy több közösség van? Vagy mind ugyanúgy, ugyanazt éli, csak külön, és nem egyesülnek?
Mit jelent a szó, közösség?
Időnként összejönnek, vagy közösségben is élnek?
Közösség, vgy kisegyház?
A topikcímben közösséget írtál, a megnyitóban kisegyházat. Melyik a kulcsszó? A kettő ugyanis nem ugyanaz! Mi a kisegyház kritériuma? 300-nál kevesebb tag? 5.000-nél kevesebb tag?
Mit jelent, hogy evangéliumi?
Az evangéliumban lefektetett Örömhírt fogadják csak el, vagy - mint a xy evangéliumi közösség, csak nevükben evangéliumiak, a gyakorlatban keverik, ötvözik az Ószövetséget, Pál tanításait, és Jézus tanítását, az evangéliumokat?
Végül mit jelent az, hogy evangéliumi de "nem karizmatikus"?
E kettő szerinted kizárja egymást, vagy csak, mint a házasági hirdetésben "jómódú, de nem műveletlen" vágykategóriát alkottál?
Ki az a God Anderson? Ti Őt tartjátok Istennek?
Church of God Anderson lefordítva azt jelenti, hogy Anderson Isten egyháza.
Magyarul azt írod: Isten Egyháza.
Nem értem! A Föld minden egyháza, kivéve mondjuk a kifejezetten sátánista egyházakat Isten Egyháza, és annak is tartja magát. Jehova tanúi, Jézus Krisztus Szentjei (mormonok, katolikus egyház, ortodoxok, metodisták, pünkösdisták, szombatosok, göögkeletiek, reformátusok, evangélikusok (nem őrájuk gondoltál felhívásodban?)presbiteriánusok, mindenki azt mondja, hogy az ő egyháza Isten egyháza. De a hinduk is, csak ők Brahman-nak nevezik, a Krisna tudatúak Krsnának, a taoisták tao-nak, tehát 2-4 sátánista egyleten kívül csak Isten egyháza minden egyház.
Vagy a sátánistáktól határoltad el magatokat azzal, hogy Isten Egyháza? Úgy már étem!
Elsősorban kiváncsiságból, de ezenfelül előfordulhat, hogy nem kis gyakorlati haszna lenne ha sikerülne összefoglalni, hogy milyen evangéliumi közösségek (nemkarizmatikus (bots) kisegyházak) vannak ma magyarországon. Mert vannak, csak nem hallunk rólu(n)k.
Ha csak hallottál ilyenről, vagy ilyen közösségbe is jársz, és esetleg megírnád, az jó lenne.