Keresés

Részletes keresés

abalek Creative Commons License 3 órája 0 0 133961

Wc tartályomból szivárgott a víz. Felhívtam és fotókat is küldtem. Az alsó vastag csöpög? Neeem! Felette, a tartály! Anyámnak adtam 25 ezret, én nem tudok odamenni a lakására, ennyiből tuti kijön. Az alsó vastag csövet kicserélte, a 25 ezret elvitte számla nélkül, a tartály tovább csöpögött. És igazából ami az undorító, hogy többször felhívtam és kértem, hogy jöjjön vissza és csak hitegetett. Holnap, meg itt mindjárt végzek és indulok!

0630 8939370 Jóri István KERÜLENDŐ!

Kapocska Creative Commons License 5 órája 0 1 133960

„fürdőszobai szuez-szifon”

Mivel vizes helyiségről van szó elvileg lehet ott csőtörés is és,hogy a víz ne a

hálószobáig menjen ezért valaki kitalálta ezt az elvezetési módot.

Egy csonkított üvegmosót kellene a görényre kötni és folyamatos vízöntéssel

tisztítani az elfolyó csövet (forgatva).(20l/p mennyiséget elvileg elvinne)

Előzmény: egonca (133957)
Kapocska Creative Commons License 6 órája 0 0 133959

"és két légtér kialakításához újabb csövek"

A két légteret kéne elválasztani ,mert ha különböző hőmérsékletet akarok két különböző

helyiségben akkor nem nyitom össze őket.

A következő fokozat lenne a hidraulikus rész zónákra osztása,csak nem biztos,

hogy te vagy a tulaj megfinanszírozná,mert ugye költséggel járna.

Előzmény: Kapocska (133958)
Kapocska Creative Commons License 6 órája 0 0 133958

Az RF-es termostát (a kapcsoló jel rádiófrekvenciásan terjed) lényege ,hogy a

hőmérője(termosztátja) bizonyos távolságig hordozható.

Ahol éppen van (viszik) abban a helyiségben tartatja a kazánnal (kazán mellett a vevőegysége)

a rajta beállított hőmérsékletet.

Nem kell hozzá cső, vezetékelés ,csak a fogadóegységét kell összekötni a kazánnal.

Fojtást vihetsz  be az emeleti osztó-gyűjtőn hogy a kívánt hőfok meglegyen, de mivel ez nem egy állandósult állapot (külső hőm. változások….) ezért volna jó odatenni éjszakára a termosztátot.

Ha fönt fojtást viszel be akkor lentre nagyobb-több hőmennyiség jut (a víz tudja a fizikát).

A fojtás mértéke egy szabadidős játék, mellette lehet időigényes is.

Előzmény: kalapacsolok (133956)
egonca Creative Commons License 9 órája 0 0 133957

Csőgörényes és vegyszeres tisztítás után is kiönt a fürdőszobai szuez-szifon, elárasztva a padlót
Mit tudnék tenni ez ellen?

Egyáltalán szükség van manapság erre a szifonra?

kalapacsolok Creative Commons License 11 órája 0 0 133956

de hordozható termosztát és két légtér kialakításához újabb csövek vagy valami átalakító kell, nem? mert most a padlókör egy csövön van az emeleten és földszinten is.

Előzmény: Kapocska (133955)
Kapocska Creative Commons License 11 órája 0 0 133955

Ebből az látszik, hogy a rendszeren nem volt hidraulikus beszabályozás és

az sem biztos,hogy a lenti részen megfelelő a csőkiosztás m2-re vetítve.

„Várható ettől, hogy az áramlás lassulása”

Igen , ezzel együtt a lenti rész melegedése.

De nem biztos ,hogy ez megold mindent ,hasznos lenne egy  hordozható RF-es termosztát és 

lehetőség szerint két légtér kialakítása. (Atis57)

Előzmény: kalapacsolok (133948)
Kapocska Creative Commons License 12 órája 0 0 133954

A hőcserélő hidraulikus ellenállása kb. 1.2m3/h esetén  kb. 0,2bar,ha te megnyomatod hálózati

vízzel 2-4bar szinte nincs ellenállása ,függetlenül a bekötéstől.

Amit megtehetsz az az ,hogy a szűrő leeresztőjét lecsavarod és úgy nézed meg a mennyiséget.

Ha ott oké akkor a keverőszelepre menő hollandit megbontod és a rámenőmelegvízig

nézed meg az áramlást.

(6-os állás azt jenti,hogy a  típusa szerinti max. melegvizet keveri ki,ezért feltételezhező,hogy nyitva van/lesz)

Ha mégsem akkor a forrázás elleni védelem bezavarhat mert a bekeverő ág  hőmérséklete

nem kisebb 8-10 fokkal kevert víztől.

A lényeg,hogy bontásokkal kell megtalálni a lezárt dugult szakaszt.

(az ilyen munka olyan mint mikor a kútfúró megfúrja a 40m-es kutat (ez előtt 10évvel) 400eFt-ért

és átadja a gazdának teli fúróiszappal a gyűrűstér feltöltve gyöngykaviccsal  (még véletlenül sem

szűrőkaviccsal ,majd elmegy  )

Pedig a kút egyik  ismérve,hogy tiszta víz jön belőle stb.

A laikus gazda kifizette a szart és a „kút” beszakadt tisztításkor (szarsurrantó csővel volt csövezve).

Vissza kell hívni a mekkmestert,azért,hogy tegye üzemképessé a rendszert.

Nem azért fizettél,hogy press idomokkal összerakjon csöveket ,hanem egy működőképes

fűtésed legyen (ami nem teljesült).

(szívóágon ne legyen aut. légtelenítő üzem közben (feltöltés után kizárni).

Előzmény: balint730 (133950)
Lacivill Creative Commons License 12 órája 0 0 133953

Alkoholos filccel be lehetne jelölni, hogy melyik csap hol állt. 2 db amúgy is le van szedve, a 3. is mintha ki lenne teljesen csavarva. Igen az elzárástól hőmérséklet csökkenés várható.

kormi07 Creative Commons License 22 órája 0 1 133952

az hogy nem ellenáramba van kötve, nem fojthatja le ennyire az áramlást szerintem.

(percenként három litert egy locsolóból át tudsz önteni rajta, szivattyú nélkül).

nem maradt benne szereléskor valami anyag??

Előzmény: balint730 (133950)
balint730 Creative Commons License 22 órája 0 0 133951

Igen. Felül a puffer tetejénél van automata légtelenítő itt csatlakozik be az újabb gázkazános melegoldal. A puffer és minden más kazános rész le van zárva golyóscsappal. Később lesz csak bekötve a radiátoros rész jelenleg nem üzemel és el van zárva.

Előzmény: kormi07 (133947)
balint730 Creative Commons License 22 órája 0 0 133950

Megpróbáltam a leirtak alapján a légtelenítést de már nagyon kis vizáramlásnál is elkezdett rezonálni/búgni a hőcserélő körül ami ugye elég rosszul sikerült a szakinak bekötni. Percenként pár liter csurog igy át. 1.8bar a nyomás az osztógyűjtőnél. A tágulásiban 1bar gyári értéken volt amikor még nem volt nyomás alatt a rendszer.

Előzmény: Kapocska (133945)
Atis57 Creative Commons License 23 órája 0 0 133949

Szia!

Nem állitgatnám el--nehéz lessz megint visszaállitani.

Esetleg a földszinten rányitni 0,5-1 egységet körönként ? 

Azt a lépcsőházat le kellene zárni 2-t helyen is.(PLvitrázs pálca +függöny , pokróc )Mert a légcsere többszörös hőt vissz fel az emeletre.

kalapacsolok Creative Commons License 24 órája 0 0 133948

Sziasztok! Van egy modern, kétszintes családi házam, amit bérlünk, de nem értek a padlófűtéshez (gázkazán). A nyitott lépcsőház, lenti nagy üvegablakok stb miatt a lenti földszinti rész hideg, az emelet túl meleg (alváshoz). Lefotóztam az emeleten a köröket, ezeket simán lejjebb tudom tekerni 1-re vagy akár nullára, vagy okozhat az valamilyen problémát? Várható ettől, hogy az áramlás lassulása miatt kevésbé lesz itt meleg?

kormi07 Creative Commons License 27 órája 0 0 133947

a puffer mögötti melegágon van légtelenítő?

az ott egy nagy légzsák felfele, ráadásul a szívóoldalon.

onnan nem nagyon tud kimenni a levegő.

másik szivattyú a radiátor(?)köröket forgatja rendesen, vagy még nincs bekötve?(pufi mellett jobbra)

Előzmény: balint730 (133944)
Kapocska Creative Commons License 1 napja 0 0 133946

padlónál mennyi a rendszernyomás a rendszerben és a tágulásiban?

Előzmény: Kapocska (133945)
Kapocska Creative Commons License 1 napja 0 1 133945

Szerintem újra kellene légteleníteni a rendszert:

-          kizárni ettől a rendszertől minden hidraulikusan kapcsolódó rendszert

-          a keverőszelepet a legmagasabb hőmérsékletre állítani (hogy a visszakeverés minimális (áteresztés) legyen

-          az osztó-gyűjtő hideg ágára csatlakozni hálózati vízzel (légtelenített slaggal)

-          hideg ágakat kizárni

-          a melegágról vödörbe/hordóba addig engedni a vizet(slag) míg bubimentes nem lesz

-          majd a zárások után a keverőszelepet középállásba tekerni

-          a végén a hideg visszatérőket nyitni (lehet első körben csak a felét)

A rendszert indítani szivattyú légtelenítési funkciója után.(előtte a szívóágon (gyűjtő) zárd ki az aut. légtelenítőt.

Az állandó fordulatszám (I,II.III fokozat) oldalon a III. csinál legnagyobb nyomást.

Előzmény: balint730 (133944)
balint730 Creative Commons License 1 napja -1 0 133944

WILO Yonos PICO 25/1-6 maxon megy a padlófűtés funkcióval. Alaphelyzetben fent van az átfolyásmérő piros jelzője és ha a kazántól jön a víz akkor lefele mozdul el de minimálisat kb a fél liter/perces értékig körönként. A víz kering de max 3liter/perc ha a 6db kört nézzük összesen.. Ha a keverőszelepet 1es állásra állítom akkor hallani, hogy alulról a padlófűtéscső visszatérő ágaitól rendesen megindul a víz és az átfolyásmérők lefele szinte kiakadnak 3-4liter/perc-re körönként.

A 4. Linken látszik a legszélén a légtelenitő. Van egy az osztón és a gyűjtőn is.

Előzmény: Kapocska (133942)
Kapocska Creative Commons License 1 napja 0 0 133943

Mutass már rá a padlófűtés légtelenítőre. 

Előzmény: Kapocska (133942)
Kapocska Creative Commons License 1 napja 0 0 133942

Jobb lett volna egy VTA570-es sorozatból a 20-55 fokos kvs 4.5 .

Milyen szivattyú van és milyen beállítással?

„Ha feljebb tekerem, akkor a kazántól hozza a vizet akkor egyből leesik az összes rotaméter minimumra. „

És a víz melegszik? (a „rotaméter” alaphelyzetben lent van az osztóhoz közel és áramlás esetén

emelkedik fel? )

Előzmény: balint730 (133941)
balint730 Creative Commons License 1 napja 0 0 133941

https://www.kazanwebshop.hu/spd/31100900/ESBE-VTA322-termosztatikus-haromjaratu-keveroszelep-1-kulso-menettel

Ez a keveroszelep az. A szivattyu nem került át, bekötés alatt villamos bekötést értettem. Eddig nem volt beüzemelve új építés teljesen. Úgy volt, hogy vegyes kazán lesz, de később lett hozzátoldva még a beüzemelés előtt a gázkazán. Ki van zárva a flexi cső. Csak a nyomásproba miatt volt.

https://kephost.net/p/MjE4NTI2NA.jpg

https://kephost.net/p/MjE4NTI2Mw.jpg

https://kephost.net/p/MjE4NTI2Mg.jpg

https://kephost.net/p/MjE4NTI2MQ.jpg

https://kephost.net/p/MjE4NTI2MA.jpg

Előzmény: Kapocska (133936)
nagykunsági Creative Commons License 1 napja 0 2 133940

Egy ilyen öreg grundfosnál már érdemes ellenőrízni a kondenzátort, mert hiába van 3-a fokozaton, ha szar a kondi nincs meg a megfelelő áramlás. 

Egy komolyabb multimeterrel lehet ellenőrízni a kapacitást. 

De az is megoldás, ha kicsavarod a tengely végén a csavart és egy csavarhúzóval meg lehet állapítami, hogy mennyire van nyomaték. /jó ehhez kell egy kis tapasztalat/. 

Előzmény: malvin2 (133937)
nagykunsági Creative Commons License 1 napja 0 0 133939

Minek a hőcserélő?

Egy hidrováltó sokkal jobb lett volna. 

Előzmény: balint730 (133927)
Kapocska Creative Commons License 2 napja 0 0 133938

A túlfűtés ellen tegyél be egy csőtermosztátot a központi visszatérőre (v. minőségibbet)

és ,ha eléri a beállítottat (pl.40-45fok) akkor kikapcsolja a kazánt (megszakítja a jelet v. feszültséget).

Így kapsz egy ál PID szabályozást.

Előzmény: malvin2 (133937)
malvin2 Creative Commons License 2 napja 0 0 133937

...már abból kilogikázhattad volna, hogy ÁLLÍTHATÓ.
Igen, ha el tudtam volna olvasni. Csak a fotó elkészítése és kinagyítása után kezdtem "sejteni", hogy állítható.
De még akkor sem volt fogalmam arról, hogy hogyan. peterch-nek köszönhetően most már tudom.
Szerencsére nem kell áll1tani: 3-ason van.
btw. a fűtés szempontjából az 1-2-3 mit jelent? Gyorsabban keinget? Nagyobb nyomással keringet?

... csendben hallgatózva meg tudod vizsgálni, hogy áramlik-e a víz.
Az én koromban a szememnél már csak a fülem rosszabb :(
de amikor a szivattyúnak elvben menni kellene, akkor a kazánból kimenő csövet megfogva valamiféle rezgést lehet érezni,
És a visszarő csö is meleg, tehát a jól működő radiátorokból vissza is jön a víz.
Ez jelentheti azt, hogy a szivattyúval nincs probléma, és nem csak "éppen átfordul most gravitációsan álló szivattyú mellett is a víz"?

És most "bevallom", hogy nem a fűtéssel (meleggel) van problémám. Éppen ellenkezőleg.
(abban a szobában, ahol ez az "egy termasztát, két pár radiátor" van, azóta is normális hőmérséklet van, amióta peterch javaslatára lezártam az egyik párt.
Igaz, a másik páron nincs "lényegi" változás - talán csak annyi, hogy a visszatérő cső "nem annyira hideg". De melegnek (mint a többi 10 radiátornál) nem mondanám.)

Szóval, az igazi "probléma" a kazán vezérlés.
A kérdéd az, hogy egy elromlott (már nem igazán jól működő) keringető szivattyú-termosztát-rediátor "meghülyíthei"-e a kazánt?
A jelenség ugyanis a következö:
Órákig (akár fél napig) nincs probléma (pl. amikor a keringetett fűtővíz 45C-re csökken bekapcsol, majd amikor eléri a 60C-t kikapcsol)
Aztán "egyszer csak" elkezd 70-80C-vel fűteni. (a kazán hőmérője 70-et mutat amikor már bekapcsol, 80-at amikor kikapcsol. de utánna még felmegy 90-ig is - ez kb. megfelele a manuális (maximális) fűtésnsk.).
És ez a "temérdek hő - na meg gázszámla" leginkább azokra a radiátorokra megy, amiken nincs termosztát (konyha, fürdőszoba, wc - annak ellenére, hogy azok alig vannak kinyitva). Ezekben a helyiségekben ilyenkor szinte "sivatagi" a hőség.
És ebből eddig csak a fűtés leállításával + "pihentetéssel" lehetett "kibillenteni.

Hát ezért hívtam még szakembert is, de az sem tudott erre semmit mondani.
u.i. amióta elzártam az egyik "gyengélkedő" resdiátor párt (6 órája) még nem jeletkezett ez a jelenség.
De ez sajnos, még nem jelent semmit.

Előzmény: Capt.IQ229 (133912)
Kapocska Creative Commons License 2 napja 0 1 133936

Kell a típusa mert ,ha eddig az előző kazán szivattyú nyomóágában volt az a

„keverőszelep”akkor nem biztos ,hogy alkalmas a szívóágra is.

Az a két flexi remélhetőleg ki van zárva alul.

Előzmény: balint730 (133935)
balint730 Creative Commons License 2 napja 0 0 133935

Nem zárva van. Termosztatikus keverőszelep, hogy a padlofutesnel ne az 55fokos viz menjen ami a radiátornak is. 5fokozatu ha letekerem 1re akkor szinte teljes egeszeben a padlofutes csövektől hozza a vizet, nem pedig a kazántól. 1es állásban jó az áramlás ebből következtettem arra, hogy a keringető és a padlófűtés körök jol lettek kivitelezve. Ha feljebb tekerem, akkor a kazántól hozza a vizet akkor egyből leesik az összes rotaméter minimumra. 

Pontosan nem tudtam megmérni dT-t, de a kazán minimum fokozaton üzemel a kijelző szerint. Ki be kapcsol, 1percig megy majd kb 1percig egyeltalán nem fűti a vizet.

Keverőszelep típusát estefele tudom megnézni.

A kazán a helyiség másik sarkába került onnan lett elvezetve a szekunder kör ami kb 2*6m.

Korábbi képet találtam de azota ami változott a képen csak a keringető lett bekötve.

https://kephost.net/p/MjE4NDcyMQ.jpg

Előzmény: Kapocska (133933)
peterch Creative Commons License 2 napja -1 0 133934

Mint írtam , laikus felhasználó vagyok én is !

Szerintem a csövek rendben vannak .

Például itt megnézheted , valószínűleg valami ilyen van nálad is  . : https://nordictec-shop.sk/291-vymennik-tepla-nordic-tec-ba-12-50-34-15-35-kw.html?gad_source=1&gad_campaignid=22433932010&gclid=EAIaIQobChMIn8Ll26KIkQMVoheiAx0NJjHvEAYYBSABEgKFuvD_BwE

Minden hőcserélőn meg van adva a bekötés , hogy az áramlásnál a hőt minél hatékonyabban át tudja adni a primer kör a szekundernek . Ezért vannak a lemezeken az áramlást terelő részek . 

Nem keresztáramban , az a szellőztetsrendszereknél van . Itt ellenáramban kell bekötni , az a leghatékonyabb . 

Előzmény: balint730 (133932)
Kapocska Creative Commons License 2 napja 0 2 133933

„Ha a keverőszelepet megnyitom az osztó gyűjtőknél mint egy by-pass szelep felugrik 20-24liter/perc körülire tehat a padlófűtés körök jók.”

És miért van zárva, ha fűteni szeretnél???

5fokos dT-vel is több mint 8kW-ot adna le.(kazán elvileg 4.5kW-ra letud modulálni)

„fel sem modulál nagyobb teljesitmenyre.”

Keverőszelep milyen állásban van????

Típusa? kép a szek. szivattyú,keverőszelep ,osztó?

(Kókány Miki köti nem ellenáramba a hőcserélőt!!!! )

Előzmény: balint730 (133932)
balint730 Creative Commons License 2 napja -1 0 133932

Igen a hőcserélő nem ellenáramban kötötték be. Külső alsó a szekunder visszatérő felső az előremenő, belső réz alsó a kazán előremenő, felső a visszatérője.

A kazán ki be kapcsolgat, fel sem modulál nagyobb teljesitmenyre. Az előremenő 55fok a visszatérője kb 51-52 ami azt igazolja hogy a szekunder körbe valoban nagyon kevés víz áramlik. 

Ki kell cserélnie a csövezést 3/4re garanciálisan?

A hőcserélőn mindegy melyik oldal a primer és melyik a szekunder? Csak a lényeg, hogy keresztáramba legyen kötve?

Előzmény: peterch (133928)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!