Keresés

Részletes keresés

tothjozsi96 Creative Commons License 1 napja 0 0 133449

Hát a vízhőfok nálam is alacsony, ilyen 40-45 fokig melegszik fel és addigra kb felfűti a házat. Szóval afölé nem nagyon emelkedik. Régen nekem is kondenzált, de akkor kondenzált mikor nagy lánggal égett az égőtálca. Ha kisebb a láng akkor nincs akkor kilengése, szerintem. Legalábbis nálam azóta nem kondenzál.

Mondjuk a régi égőtálca frankón elrohadt, de kinek nem? Meg nyilván gyári égőtálca is volt benne. Az nem egy mai darab nyilván.

Előzmény: kormi07 (133447)
nyárelő Creative Commons License 1 napja 0 0 133448

Köszönöm, ha igaz, akkor ma jön a szerelő.

Meglátjuk, hogy milyen javaslata van.

Előzmény: botsinkai (133444)
kormi07 Creative Commons License 2 napja 0 0 133447

kinek mi a sok.

nekem évente kellett, az alacsony vízhőfok miatt rozsdásodott a hőcserélő(kondenzált), az égőfejet is söprögettem 2 havonta.

(celsius 20 kazán volt, de ugyanaz a hőcserélő/égőfej mint az éti).

rakj egy lámpát az égőfej helyére, akkor látod fentről hogy mennyi kosz van benne.

Előzmény: tothjozsi96 (133442)
Pogifan Creative Commons License 2 napja 0 0 133446

A tarsashazunkban cserelik a gazvezetekeket, es az also szomszedhoz ugy viszik le az uj (kisebb atmeroju) vezeteket, hogy a regi (nagyobb atmeroju) vezeteket csak levagjak a padlo felett nalunk (illetve az also szomszed menyezete alatt), es ebbe beledugjak az uj vezeteket.

A kerdesem az lenne, hogy mi a az optimalis megoldas a ket kulonbozo atmeroju vezetek kozti hezag kitoltesere, hogy a legjobb hang- es hoszigetelest tudjuk kialakitani az also szomszed fele? PUR habot lehet belefujni, vagy az korrodalhatja a vezeteket? Vagy inkabb gipsz, esetleg szilo?

laca151 Creative Commons License 2 napja 0 1 133445

A nyitott rendszernél sem folyik el a víz, visszacirkulál az is, csak van egy nyitott tágulási tartály, ahol szabad levegővel érintkezik (és így tud oxigént felvenni a levegőből). Nem túlnyomásos. Elég sok energia meg víz menne veszendőbe, ha elfolyna felhasználás után.

A zárt rendszer túlnyomás alatt van (túlnyomásos, zárt tágulási tartállyal), és nem érintkezik a víz a szabad levegővel, tehát nem tud oxigént felvenni.

Előzmény: gpz (133436)
botsinkai Creative Commons License 2 napja 0 1 133444

Ha jól rémlik, akkor a régi lemez tagos radiátorok kötéstávolsága a mai aluradiátorokéval egyezik meg.

Előzmény: nyárelő (133443)
nyárelő Creative Commons License 3 napja 0 1 133443

Üdv Mindenkinek ! 

Régi,30 éves radiátorokat kell lecserélni családi házban.

Acéllemez  bordás radiátorok vannak jelenleg.(talán dunaújvárosi?...)

Melyik gyártó radiátorait célszerű helyette beépíteni?

Olyanra gondolok, amely elfogadható minőségű, de nem horror áron.

Köszönöm a segítséget.

tothjozsi96 Creative Commons License 3 napja 0 0 133442

Köszi!

Az én kazánom szerintem nem nagyon volt tisztítva, legalábbis nem nagyon emlékszem rá.

A tiédből sok retek kijött?

Az égőtálca persze ki lesz véve! 2 éve lett cserélve erre az újfajta Meteor csövesre.

Előzmény: kormi07 (133441)
kormi07 Creative Commons License 3 napja 0 0 133441

nem kellett tömítést cserélni.

drótkefével nem sokra mész, be kell nyúlni a lemezek közé.

ha jól rémlik összecsavaroztam 2 db vasfűrészlapot, az volt elég hosszú hogy végigérjen felülről az aljáig.

Előzmény: tothjozsi96 (133440)
tothjozsi96 Creative Commons License 3 napja 0 0 133440

Bocsi! Még egy kérdés!

Te mivel pucoltad meg a hőcserélőt?

Gondoltam én a drótkefére, de lehet kicsit erős kezdésnek.

Előzmény: kormi07 (133438)
tothjozsi96 Creative Commons License 3 napja 0 0 133439

Köszi a választ! Szintén ÉTI-25 van nálam is.

Elméletileg ott egy azbeszt zsinór van, ha jól gondolom.

Nálad akkor a tömítés nem sérült, és így cserélni se kellett?

(Nyilván nehéz is lenne bármire is cserélni, nem tudom mi lenne jó oda helyettesítőnek)

Előzmény: kormi07 (133438)
kormi07 Creative Commons License 3 napja 0 0 133438

éti kazán is van többféle.

az éti 25, lemezes hegesztett  hőcserélősnél ha jól rémlik 2db 5-ös csavar fogja oda a "kémény tölcsér"-t, alatta körben(négyzetben)tűzálló zsinór van.

nekem szétjött amikor bontottam, nem kellett pótolni/cserélni.

az égőfejet is ki kéne venni, rá fog potyogni  egy csomó rozsda.

Előzmény: tothjozsi96 (133435)
gpz Creative Commons License 3 napja -1 0 133437

Tehát vízcsőnél réz után nem illik folyásirányban már vasat tenni. Réz elem után már egész a végéig rézzel kell folytatni. Zárt rendszernél értelemszerűen elé sem, hiszen visszacirkulál. 

Előzmény: gpz (133436)
gpz Creative Commons License 3 napja -1 0 133436

A "nyotott" rendszer azt jelenti, hogy a víz felhasználás után elfolyik, míg a zárt, hogy visszacirkulál, nem? A réz-vas pedig nem a hollandinál fizikailag számít, hanem ott, hogy a víz a réz anyaggal érintkezve olyan ionokat old ki, ami később, mikor átfolyik a vasba, fokozott korróziót okoz. Vagy rossul tudom? 

Előzmény: Sera26 (133430)
tothjozsi96 Creative Commons License 3 napja 0 0 133435

Sziasztok!

ÉTI kazánnál valaki tisztította már a hőcserélőt?

Arra lennék kíváncsi hogy a kazántest és a kémény tölcsér között van-e valami tömítés?

Ha igen mi, és ha szétszedtétek utána ezt a tömítést pótoltátok?

Gondolom a régi visszatétele eléggé felejtős.

Sera26 Creative Commons License 5 napja 0 0 133434

Aha, értem. Aki szerint nem mehet, aszerint még fotó is kell, lehet ezt már rosszul tudta akkor.

"Egyébként ilyen helyztben én azzal csináltatnám, aki szerint mehet az EKCS, a nyilatkozatot ő tölti ki, ő adja a nevét hozzá"

Nem lenne rossz, de amelyik ezt allitotta, az nem jogosult rá, csak az ismerőse akivel együtt dolgoznak :))

De egyébként sem volt meggyőző más szempontból sem, szóval esélytelen hogy csináljon nálam bármit is.

Előzmény: laca151 (133433)
laca151 Creative Commons License 5 napja 0 0 133433

Megnéztem most egy EKCS szerelői nyilatkozatot, a régi és új készülék típusát és teljesítményét kell megadni, gysz.-t nem. Akkor mehet EKCS, ha az új készülék teljesítménye nem nagyobb, mint a régié.

Egyébként ilyen helyztben én azzal csináltatnám, aki szerint mehet az EKCS, a nyilatkozatot ő tölti ki, ő adja a nevét hozzá.

Előzmény: Sera26 (133432)
Sera26 Creative Commons License 5 napja 0 0 133432

Még valami.

Ugyanebben a sztoriban a gázkazán cseréje.

Réges-régen volt egy FÉG C24 ezen a rendszeren, kb. 15 éve le lett szerelve és ki lett dobva a vasba.

A gázcsonk megmaradt, lezárva, ide kerülne az új kazán is.

Szerelő 1 azt mondja, sima EKCS és no problem. Szerelő 2 azt mondja, nem, nem, EKCS nem megy mert nincs régi készülék. A harmadik erről nem nyilatkozott, nekem meg akkor eszemben sem volt.

Mi az igazság? Az EKCS-hez kell régi kazán vagy sem?

rezgaras Creative Commons License 5 napja 0 0 133431

"mocskos öreg rendszerre nem tennék új kazánt sem mosással sem anélkül."

Ez azért durva. Gondolod, hogy ahol öreg, vascső rendszer van, ott az új kazán miatt az egészet kiszedik a falból?

Nálunk simán betették az új kazánt. Indítás előtt több órán át mosták ki a rendszert, amíg tiszta víz jött ki belőle. Utána is az új kazán szűrőjén volt egy kevés kosz, de 4-5 hónap után nem maradt.

Előzmény: Capt.IQ229 (133424)
Sera26 Creative Commons License 5 napja 0 0 133430

Jó kérdés, akkor amikor mondta ezeket, sajnos nem is kapcsoltam, utólag ugrott be ez a réz-vas dolog és hogy nyitott a rendszer, így ott nem kérdeztem rá.

Előzmény: johnyy.n (133429)
johnyy.n Creative Commons License 5 napja 0 0 133429

ez mind szep, de miert nem lehet ott vascsö?

Előzmény: Sera26 (133428)
Sera26 Creative Commons License 5 napja 0 0 133428

Ezt én nem tudom. Azt magyarázta, hogy a jelenlegi szeleptől, bocsánat inkább csaptól számítva 30 cm-vel el kell vágni, menetelés, rézcső, G-s termosztatikus szelep és úgy az új radiátorok. Gondolom a régi csatlakozások már nem megfelelőek? Az tény hogy a radiátorok alsó, visszatérőjénél ezer éves hollanderek vannak.

Előzmény: johnyy.n (133427)
johnyy.n Creative Commons License 5 napja 0 0 133427

nyitott rendszerbe a rézcsövet nem kevernem bele. máshogy nem lehet megoldani?

Előzmény: Sera26 (133422)
laca151 Creative Commons License 5 napja 0 0 133426

"Ha EDDIG elég volt akkor ezután miért nem?"

Pl. ha gázkazán alacsonyabb hőfokú vizet ad, mint a vegyes. Jó, ez nyilván beállítás kérdése is, de magas hőfokon az új csoda-gázkazánok sem dolgoznak olyan hatékonyan. Tényleg lehet érdemesebb lenne szigetelni, akkor a régi redszerrel is jóval kevesebb fával tudnál fűteni. Ha sok fa fogyott, akkor gázból is sok fog fogyni, az sem lesz olcsó.

"ha már se gáz, se áram nem lesz"

Akkor jön jól egy kályha vagy kandalló a nappaliban. De csak nem fajul odáig a fokozódó nemzetközi helyzet...

Előzmény: Sera26 (133425)
Sera26 Creative Commons License 5 napja 0 1 133425

"Gyatra hőleadó felölet mit jelent?"

Nem én mondtam, a Mester. Nem tudom anno mi volt ezeknek a neve, de az a fajta lemezradiátor, ami gyakorlatilag két lemez egymás mellett párhuzamosan, közötte semmi. Szóval ránézésre tényleg kisebb a felület mint a mai csodáknak.

"Ha EDDIG elég volt akkor ezután miért nem?"

Szerintem azért, bár nem értek hozzá, mert a 38 kW-os Totya megpakolva, amikor úgy istenesen lobogott, akkor a lakótérben kb 28 fok volt. Azt meg el sem merem mondani anno mennyi fa fogyott.

"...mocskos öreg rendszerre nem tennék új kazánt sem mosással sem anélkül."

Nem nem, ilyen verzió nincs, ha maradna a régi, akkor csakis hőcserélőn keresztül.

"Én mostanában elgondolkodtam egy földalatti bunkeren, "ha nagy baj lenne" de azt mondják hülyeség és drága.

:)"

Na hallod :) Amikor az 50 feletti Mesterek mindegyike jött ezzel a "ha már se gáz, se áram nem lesz" verzióval, ugyanezt mondtam a Nejemnek, hogy akkor már úgyis mindegy, hiszen a bunkerben fogunk römizni :) 

Előzmény: Capt.IQ229 (133424)
Capt.IQ229 Creative Commons License 6 napja -1 0 133424

Gyatra hőleadó felölet mit jelent?

Ha EDDIG elég volt akkor ezután miért nem?

Régi rendszer marad, vegyes kuka.

Hőcserélőn az új kazán, mocskos öreg rendszerre nem tennék új kazánt sem mosással sem anélkül.

Vegyes meghagyása védelemmel ellátása, simogatása helyett vennék szobánként 1-1 1000W-os hősugárzót "ha nagy baj lenne".

.

.

Én mostanában elgondolkodtam egy földalatti bunkeren, "ha nagy baj lenne" de azt mondják hülyeség és drága.

:)

botsinkai Creative Commons License 6 napja 0 0 133423

A gyatra hőleadó felület pont elég egy jobb hőszigetelés esetén. :-)

Sera26 Creative Commons License 6 napja 0 0 133422

Ezek mind abból az időből származó lemez radiátorok, a Mester szerint gyatra hőleadó felülettel, szóval érdemes lenne cserélni.

A csövezésben esztétikailag semmi de semmi kivetnivaló nincs, szép fehérre vannak festve, nyoma sincs kívűlről hibának.és mivel egyre többen mondjátok, hogy még 100 év plusz 2 napig bírják, lassan tényleg elhiszem. Na de akkor a rézcsöves toldás működhet?  A rendszer ezen része nyitott maradna.

Előzmény: johnyy.n (133421)
johnyy.n Creative Commons License 6 napja 0 0 133421

most milyen radiátorok vannak? ha öntvény nem nyúlnák hozzá, ha a régi csövezés nem ronda és jól van megcsinálva akkor még 100 évet kitart , átmosás után egy höcserélön keresztul hozzákapcsolnám a gázkazánt és a többi pénzböl tennék több szigetelést. ha ronda akkor vágd ki a francba és csináld meg teljesen újból az egészet!

Előzmény: Sera26 (133420)
Sera26 Creative Commons License 6 napja 0 0 133420

Sziasztok!

Többször írtam már itt a fűtésrendszeremmel kapcsolatban, melyet szeretnék a közeljövőben korszerűsíteni, felújítani. Csak nagy vonalakban, 2 szintes ház, felső a lakószint, 87-ben épült gravitációs rendszer, vegyestüzelésű kazánnal, terv szerint gázzal szeretnénk úgy kialakítani a rendszert, hogy a fő fűtés gáz legyen (indirekt tárolóval), de ha nagy baj van maradjon meg a vegyes. Gázkazánhoz a régi cirkó után a gázcsonk megvan, kémény nincs sajnos, szóval az is kell majd.

Az elmúlt 1 hónapban kb. 6 szerelő/kivitelezővel beszéltem, ebből három nézte meg személyesen is a munkát. Az első valami noname kazánt akart adni steelpress csővel kiépítve a rendszert, de a vegyestüzelést az istennek se akarta nekem a rendszerbe hagyni, meg egyébként a konkrét ajánlatadás előtt el is tűnt.

A második sima ötrétegű csővel épített volna, a vegyesre puffer tartályt javasolt, viszont nem tudom, hogy mennyire életszerű kiépíteni egy közel 1500-2000 literes tárolót, úgy, hogy lehet az elkövetkezendő 5 évben soha nem gyújtanék be, plusz fogalmam sincs hova férne el egy ekkora szerkezet.

A harmadik Mester már szimpibb volt, bár a konyhaasztal melletti 2,5 órás épületgépészeti, rajzolós kiselőadása picit sok volt estére 😊 Lényeg, hogy ő meghagyná a régi nyitott rendszert, radiátorokat cserélné, majd hőcserélőn keresztül akasztaná a gázkazánt ide. A vegyestüzelés pedig kapna keverőszerelepet, szivattyút, védelmet stb.

Na már most vannak dolgok, amiktől tartok ezzel kapcsolatban, bár ő állítja nincs okom rá.

Akinek hasonló rendszere van, képes a gázkazán egy hőcserélőn keresztül hatékonyan kifűteni ezt a nagycsöves rendszert?  A ház homlokzata egyébként gyatrán (4 cm) szigetelt, a födémen mondjuk van 20 cm kőzetgyapot, plusz mindenhol műanyag nyílászárók.

A másik, hogy ezek a régi acélcsövek vajon milyen állapotban lehetnek közel 40 év után? Számíthatok rájuk még 10-20-30 évig? Illetve a Mester valami olyasmit említett, hogy a radiátor csatlakozásokat a régi csövek vágásával, menetelésével, majd rézcsővel történő toldással oldaná meg. Nyitott rendszerben a réz-acélcső megállja a helyét?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!