Keresés

Részletes keresés

peterch Creative Commons License 10 órája 0 0 134093

Indulj ki abból , hogy amennyiben lent van a zárás , akkor a fent beáramló víz mivel meleg , távolabb is el tud jutni a radiátorban , mert a meleg víz ritkább mint a hideg víz alatta . Alul a leghidegebb , legsűrűbb víz távozik .

Felfűtéskor a kezeddel tudod követni a radiátor felmelegedését . Folyamatosan melegedik a tetején a radiátor végéig , majd az egész felületen , ha a tömegáram jól van megválasztva .

Előzmény: MZ/Y (134087)
Capt.IQ229 Creative Commons License 11 órája 0 1 134092

Basszus, megint jó kis flémet indítottál el.

Kérdezt meg attól aki ezzel a marhasággal megetetett.

Felül érkezik a víz ide a termoszelep kerül.

Alul távozik a víz itt állítjuk be a torlószeleppel, hogy nagyjából egyformán keringjen a ház összes radiátora a helyi hőigényhez igazítva. Termoszelep nélkül kicsit finomabban, pontosabban muszáj.

1,5bar nincs háztáji rendszerben. 0,3-0,4bar és akkor nem fog susogni.

Nem kell túlgondolni.

Mi a gond egyébként maiért ez felmerült nálad? Vagy csak unatkozol?

cucu Creative Commons License 12 órája 0 0 134091

Én sem ezt mondom.

Azon érdemes elindulni, hogy mi a különbség, ha:

1. Felül fél coll-os a szelep és alul a huszada

2. Alul nyitott, azaz fél coll-os és felül van szűkítve a huszadára

Előbbinél fel tud torlódni a víz,

utóbbinál meg átszalad a radiátoron.

Előzmény: MZ/Y (134086)
Kapocska Creative Commons License 12 órája 0 0 134090

„A lyuggatás nem jó példa, ott esik a nyomás, azért pisil kisebbet a későbbi lyuk.”

Jó az, szemléletes!

„hogy ha a mennyiség és a nyomás is megegyezik, változna a víz útja a csatornákban.”

Mivel egyezik meg ? a kiindulási állapottal? (ha megegyezne, akkor az azt jelentené, hogy nem nyúltál semmihez)

Az,hogy a be és kilépő mennyiség egyforma (törvényszerű) az nem jelenti azt, hogy a nyomás is egyforma!

(a radiátornak is van ellenállása, ha nem is nagy)

„1,5 baros nyomással,”

Háztartásban így nem érkezik!

Nagy szivattyú esetén is kb. 0.4bar és, ha a belépőt fojtod még kisebb.

Kapocska Creative Commons License 12 órája 0 0 134089

Mekkora medence?

Nézz elektromos medence fűtőt ,ott vannak vízminőségi követelmények ,teljesítmény adatok......

(alap tájékozódáshoz jó)

Előzmény: Bobek258 (134084)
Meister Creative Commons License 13 órája 0 0 134088

Én azt vettem észre, hogy ha minimális levegő is van a rendszerben, a felsővel szinte teljesen elzárva, hangos lesz. Az alsóhoz nem jutnak el a buborékok, ezért ott nem lesz hangja. De nyilván nem kéne levegőnek lennie sehol.

Előzmény: MZ/Y (134086)
MZ/Y Creative Commons License 13 órája 0 0 134087

A lyuggatás nem jó példa, ott esik a nyomás, azért pisil kisebbet a későbbi lyuk.

Az áramlást, ahogy írtam, emésztenem kell. :) Abban megegyeztünk (szerintem), hogy ha előtte, ha utána zárok rajta, az átáramlott vízmennyiség ugyanannyi. A nyomás ugyanannyi. Most hirtelen nincs előttem, hogy ha a mennyiség és a nyomás is megegyezik, változna a víz útja a csatornákban. Totál ex-has, megérkezik a víz 1 m/s sebességgel, 1,5 baros nyomással, szerintem ugyanúgy közlekedik, ha az elején állítottam be a sebességeset, ha a végén

De nem zárom ki, csak még nem látom magam előtt :)

Előzmény: Kapocska (134078)
MZ/Y Creative Commons License 13 órája 0 0 134086

Mivel a folyadék összenyomhatatlan, nincs ilyen, hogy ha az előremenőt zárom, nem jut be, ha az elmenőt zárom, akkor nem jut ki (de bejut) a melegvíz. Ahogy Kapocska irja. Ugyanannyi melegvíz fog átáramlani ugyanannyi idő alatt Éppen ezért kérdeztem.

Amit Kapocska írt, még emésztem. :)

Előzmény: cucu (134080)
Bobek258 Creative Commons License 13 órája 0 0 134085

Kép lemaradt...

Előzmény: Bobek258 (134084)
Bobek258 Creative Commons License 13 órája 0 0 134084

Sziasztok.

Jakuzzit szeretnék, hőcserélővel fűteni.

Tudnátok segíteni, hogy az alábbi hőcserélőt milyen készülékkel tudnám meghajtani? Mivel csak ez lenne rajta nagyon kicsit a hőigény.

Mi az ami ilyen kicsi hőcserélő felületnél vissza tudna modulálni, vagy nem lenne baja?

Esetleg áfolyós vízmelegítő jó lehet?

Köszönöm, ha valaki tud segíteni?

cucu Creative Commons License 14 órája 0 0 134083

Érzem én is az ellentmondást, de a lényeg akkor is azon van, hogy a két szelepnek megvan a maguk szerepe. 

Azért írtam alá, 3. bekezdésnek, hogy áramlás szempontjából igaza van...

Előzmény: Kapocska (134082)
Kapocska Creative Commons License 14 órája 0 0 134082

Az első két bekezdés kissé ellentmondásosnak tűnik.

Ugyan annyi jut be mint amennyi kimegy mindkét esetben csak nem mindegy hol hogyan áramlik.

(de ez hosszú vége ennek a résznek!)

Előzmény: cucu (134080)
cucu Creative Commons License 14 órája 0 0 134081

Ez egy jó példa! Köszi!

Előzmény: Kapocska (134078)
cucu Creative Commons License 14 órája 0 0 134080

Ha a felsőn csökkentesz, akkor eleve bele sem engeded a radiátorba a kellő mennyiségű melegvízet.

Ha a torlón, akkor bele jut, csak kifelé nehezebben távozik.

Áramlás szempontjából valóban mindegy, hiszen sorban vannak egymással.

Szerintem.

Előzmény: MZ/Y (134073)
cucu Creative Commons License 14 órája 0 0 134079

Igen, lesz egy határ, ami alá ha lemegyünk, a kazán le-le fog kapcsolni. Ilyenkor -gyakorlati szempont alapján- egy fél fordulatot ajánlatos vissza nyitni a torlókon. Tehát a túlzott folytás nem ajánlatos, mert az a működés rovására megy. A rosszul beállított -teljesen nyitott- torlók pedig gazdaságtalan működést eredményeznek.

Határeseten sosem hagyjuk, mert akkor instabillá válik a rendszer.

Eleve felfűtött állapotban állítgatjuk a torlókat. De hidegen is jól -hallkan, surrogás nélkül- kell működnie.

Előzmény: coffein22 (134072)
Kapocska Creative Commons License 15 órája 0 0 134078

„Mint a slag, tök mindegy,”

"Szerintem bárhol torlaszolom el, az átfolyást csökkentem."

"Ha csak ezt vesszük figyelembe akkor igen ez így van."

Slagnál igen ,de példul egy 10-15m-es  slagot v KPE csövet 10-15cm-enként

kilyukasztod mondjuk 1.5-2mm-es fúróval és azt szeretnéd, hogy a 10-15m-en kb. egyforma vízsugár

legyen akkor nagyon nem mindegy hová teszed a fojtást.

Előzmény: Kapocska (134075)
Kapocska Creative Commons License 16 órája 0 0 134077

Azt a torlószelepet azért is szokták alkalmazni mert a matek,tervező………

sem tudja eltalálni a pontos hőmérsékletet helyiségenként.

Ami 99.9%-ban azt jelenti ,hogy hidraulikus beszabályozásra lesz szükség (torlósz.).

Közben ha igény van rá a fölsővel is lehet állítani ,de az már valószínű nem torzítja 

nagyon az alapbeállítást és az is lehet,hogy csak időleges.

Előzmény: Kapocska (134075)
Kapocska Creative Commons License 16 órája 0 0 134076

"vagy ki.-be fog kapcsolgatni ?"

Összhangot kell teremteni a megtermelt és felhasznált hőmennyiség között.

Lehetőleg a kazán teljesítményéhez (v modulál v nem?) kell alkalmazkodni

a hőleadók teljesítményének v méretben v elosztással.

Előzmény: coffein22 (134072)
Kapocska Creative Commons License 16 órája 0 0 134075

"Szerintem bárhol torlaszolom el, az átfolyást csökkentem."

Ha csak ezt vesszük figyelembe akkor igen ez így van.

De vannak más szempontok is amiről írtam.

Nem mindegy,hogy adott esetben 1600-as radiátor hány csatornáján meg a víz (a víz ismeri a fizikát)

és ,ha  a kisebb mennyiség megtud fordul a felén akkor nem megy tovább(fölső szelep).

De a torló fojtásakor nagyobb az esély mert a radiátor bemenő ágán végig meglesz a hatónyomás 

ami arra a radiátorra esik a rendszerből.

Ha "nagy" a szivattyú és/vagy az adott ponton több fojtásra lenne szükség akkor

a hanghatás miatt nem mindegy,hogy 1 v 2 szelepen esik a kellő nyomás.

Előzmény: MZ/Y (134073)
Kapocska Creative Commons License 17 órája 0 0 134074

„figyelembe véve az egész fűtés rendszert, azaz az összes radiátort- hogy az átfolyás a lehető legkisebb mértékű legyen, de a cirkuláció még stabilan fennmaradjon.”

A figyelemnek nem erre kell összpontosulnia ,hanem a különböző helyiségek és a különböző méretű radiátorokon

olyan legyen a megtermelt hőmennyiség elosztása,hogy kb. egyenletesen melegedjenek (némi

hőmérséklet különbség lehet az elvárásoknak megfelelően)a helyiségek.

Előzmény: cucu (134070)
MZ/Y Creative Commons License 17 órája 0 0 134073

Szerintem bárhol torlaszolom el, az átfolyást csökkentem. Ha az elmenőn zárok, akkor sem jut be több melegvíz a radiátorba, csak amennyi a túloldalon kifolyik. Akkor meg mindegy, melyik oldalon felezem a keresztmetszetet.

Szerintem, de meggyőzhető vagyok. :)

coffein22 Creative Commons License 17 órája 0 0 134072

Ha nagyon lassítjuk az áramlást, a kazán le tud addig modulálni, vagy ki.-be fog kapcsolgatni ?

Gondolom, kazán és fűtésigény függő.

MZ/Y Creative Commons License 17 órája 0 0 134071

Na de nekem az a problémám, hogy van egy zárt rendszer, abban van egy radiátor. Ha a belépési ponton szűkítem a keresztmetszet, ha a kilépési ponton, ugyanaz az eredmény, nem? Ugyanúgy lassul le a víz, ugyanannyi hőt tud leadni, nem?

Hiába a visszatérőn zárok, nem tud több vizet (meleget) leadni, nem?

Mint a slag, tök mindegy, hogy a szivattyú után 1 m-rel szorítom össze, vagy a vége előtt 1 m-rel, ugyanannyival csökkentem a vízhozamot.

Előzmény: Kapocska (134069)
cucu Creative Commons License 17 órája 0 0 134070

Annyit tennék hozzá Kapocska írásához, hogy az alsó szelepet szokták torló szelepnek nevezni, éppen a funkciója miatt. Mert feltorlasztja a melegvizet a radiátorban. Így érjül el azt, hogy a melegvíz nem rohan át a radiátoron, hanem feltorlódik benne. Így tudja a hőt átadni a helységnek. (Végül is ezért fűtünk.) A tovább folyás mértékét úgy kell beállítani, hogy -figyelembe véve az egész fűtés rendszert, azaz az összes radiátort- hogy az átfolyás a lehető legkisebb mértékű legyen, de a cirkuláció még stabilan fennmaradjon. Nem utolsó szempont az sem, hogy ne sípoljon, ne legyen hangja az áramlásnak.

Ennek beállítása időigényes, nem egy félórás feladat.

A felső szeleppel ezt nem tudnád megoldani. 

Jól mondtam Kapocska? :)

Előzmény: MZ/Y (134068)
Kapocska Creative Commons License 19 órája 0 0 134069

A torlószelepnek több funkciója van :

-hidraulikus beszabályozás

-radiátor leszerelés,karbantartás

-termosztatikus szelep megfelelő működése,zaj csökkentés,pontosság

A hidraulikus beszab. után nincs véletlen elállítás, elállítódás (gyerek, asszony….)

Fizikája még,hogy a bejövő víz minden csatornára kifejtheti a hatónyomást, kevesebb

pangó tér.

Szerintem.

Előzmény: MZ/Y (134068)
MZ/Y Creative Commons License 30 órája -1 0 134068

Valaki árulja már el a fizikáját, miért nem mindegy, hogy a radiátor alatt az előremenőn vagy a visszatérőn zárok? Ugyanúgy lelassul a vízáramlás a radiátorban. Szerintem.

Kapocska Creative Commons License 2 napja 0 0 134067

Ok, szívesen!

Előzmény: Atis57 (134066)
Atis57 Creative Commons License 2 napja 0 0 134066

Szia!

Köszi , hogy szántál rá  némi időt.

Előzmény: Kapocska (134065)
Kapocska Creative Commons License 2 napja 0 0 134065

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&hs=dWxo&sca_esv=edb4ab9214abdc96&udm=2&fbs=AIIjpHwXYzS39-WXOv-RmQI635nSyoWU64ODTZPw00dNq_1p0Q7ORvNEpE2R4-2EIuGmhEi1D3Z66I4eezllorHJ6YwMoko_nb2JMSEyt9pwQdNzXDvbmW24L2GAg7JcjHINaxh5f2vgNJtrJzcUh3FEx8xUKzfs1ZSssrb3KddzItku7HLy1-ZHJFoiq6eVzfeaFvakNg6BX9lek1Zw_mECuw3Us-CcxQ&q=How+to+Make+a+Long-Burning+Bonfire+Log&sa=X&ved=2ahUKEwjbktusl7aRAxXp3QIHHdEjHiEQtKgLegQIFhAB&biw=1366&bih=615&dpr=1

„kazán elé beépitve (de a padlóba!) amibe a rönkfát egybe”

Nem hiszem,hogy a fenti körülmények között ez működne,demónak szabadtéren

oxigénnel körülvéve szép látvány .

A talajszint alatt „zárt helyen” kazánnal összekötve milyen képet mutatna (oxigén hiány

a méteres fa eldől ,szétesik…..)

Előzmény: Atis57 (134064)
Atis57 Creative Commons License 2 napja 0 0 134064

Szia%

Köszi +

Azért ilyen tűzre gondolnék , lassan ég ,s a gázok rögtön elégnek .  Persze ez méteres rönkkel.

Előzmény: Kapocska (134063)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!