Elvileg az ilyen kazánoknak olyan kéménye (füstelvezetése) van, ami duplafalú, és az égéshez szükséges levegőt is a lakótéren kívülről szívja. Az égésterük zárt, abból füstgáz csak akkor tud a lakótér felé kijutni, ha pl. karbantartás/tisztítás után a kondenzvíz szifon nem lett feltöltve vízzel.
A cucu nagyon érti az általam felvetett problémákat!!
A következőket gondoltam ki:
A korlátozást nem a szifonban, hanem a klikk-klakk dugóban valósítom meg. Azért mert a szifonban a korlátozás a mosdó korlátozását is jelentené, amit nem szeretnék.
Ez a klikk-klakk dugó:
Ezen a kerek egységen keresztül megy át a lefolyó vize. Kb. 35mm a belső mérete és négy szelvényre van osztva:
Ennek a négy szelvénynek a lezárásával korlátoznám a vizet. Vagy 2 szemben álló szelvény bezárásával vagy kisebb körméretű betéttel
Jelenleg a kisebb körméretű betéttel kísérletezem:
A betét mérete 29mm. A méreteket változtatni fogom a kívánt eredmény érdekében. A betét nem okoz zavart, nincs útban ami dugó működését illeti
Arra gondolhat, hogy ha a szifonban szűkíti le az elmenő csövet... Szerintem ha a kádat úgy rendesen kezeli, akkor a mosdót is. Oké, a mosdó följebb van, de nem annyira... :)
Példul , ismert mennyiségeket (20-30-40 …l) beöntsz a kádba és kinyitod a lefolyóját, stopper indul.
Észreveszed mikor/milyen mennyiségnél csordul túl a szuez.
De lehetne a szuezbe is önteni pl. 2db 10l-es kannával(edénnyel).
A gond ott van ,hogy a kádból nézve a hidrosztatikai nyomás a szueznél 20cm-es víz esetén
19,6mbar.
A szuez pereme a cső fölött kb.1-1.5cm =1,47mbar ,na ennek a nyomásnak kellene
„átpréselni” a vizet a szennyvíz lefolyón, aminek a lejtése vízmértéken kb. fél víz.
Na most ezeknek a hidrosztatikai nyomása messze elmarad 19.6mbartól ezért kijön
a légkörire (padló).
Más volna a helyzet ,ha csak 30-as volna a kád lefolyó a szennyvízé meg min. 50-es és nagyobb lejtéssel v. emeletről földszintre menne (beállított légbeejtővel).
A vakdugó furatait a mérési adatokhoz kell igazítani szintén beöntéssel.
Pontosan ismerem ezt a jelenséget, mi is csináltuk. Utálatos dolog.
Azt gondoltam a kádcsere megoldja majd ezt a problémát is, de sajnos nem.
A vizesek azt mondják, a legjobb az lenne, ha megszüntetnénk ezt a szifont, hiszen a kádnak és a mosdónak is van sajátja, ezért nem indokolt a fenntartása. Persze egy esetleges csőtörésre és következményeire felhívta a figyelmet.
De valahogy nem füllik a fogam újabb "romboláshoz", meg hasonlókhoz (lehet, hogy elkerülhetetlen lesz)
A Kapocska által írt szűkítést azért kipróbálom, de vajon a mosdóból érkező lényegesen kisebb mennyiségű víz okoz-e problémát?
Korábbi házamban is volt ilyen probléma. Amíg teljesen fel volt töltve a fürdőkád, azt a vizet csak úgy volt ajánlatos leengedni, ha a dugót megfordítva bele tettem. Kb. a felénél már kivehettem, onnantól már bírta a szifon az elvezetést.
Igen, mint a mosdó esetében, magasabb a vízoszlop, aminek nagyobb a nyomása, és emiatt nem képes a kis átmérőjű szifon elvezetni.
Föl vagyok készülve rá, hogy szét lesz verve az egész. De ha lehet, ezt gondoltam elkerülni, ugyanis most volt kádcsere. A régi kádnál is volt ilyen probléma, de ott szűkítéssel meg tudtam oldani.
Megpróbáltam kivenni, de ellenáll. Lehet, hogy beragasztották annak idején, hogy törne le a keze aki azt tette
A korlátozás biztos jó lenne, de un. klikk.klakk leeresztő van felszerelve és még nem jöttem rá, hogyan lehetne belebarkácsolni valami szűkítő szerkezetet.
Utána meg kitisztítod a szifon elmenő csövét, ami vélhetőleg le van szűkülve a lerakódások miatt.
Csak egy kérdésem lenne: mindig ilyen volt, vagy csak az utóbbi időben lett ilyen? Mert ha kezdettől fogva ilyen, akkor nem is értem, miért hívtatok tisztító embert.
Valószínűleg szappanos lerakódás lehet a szifonban. Anyámnál is hasonló volt a helyzet, ott a kád bűzelzárójaként (szifonjaként) a padlóösszefolyó működött. Tehát a padlóösszefolyóból nem csak elmenő vezeték volt, hanem be is ment egy másik, ami a kád és a mosdó közös vezetékét fogadta. Ilyet ma már nem csinálnak persze. Nála is gond volt azzal, hogy a mosógép öblítővize, ami a kádba folyt, időnként kihabzott a padlóösszefolyón. A vizet elvitte, de nyilván lassabban mint kellett volna, ezért jött föl a hab. De látszott is a padlóösszefolyó szifon részén is a szappanos lerakodás.
A szifon vegyszerezése (Mr Musclee rendszeresen, első alkalommal meg az a kristályos brutális valami) végül is kezelte a dolgot, persze nem volt az igazi. Próbálkozhatsz még azzal, hogy a kád lefolyását lassítod, vannak azok a lefolyóra tehető lukacsos szűrők, amiket a mosdónál, meg mosogatónál használ az ember, én egy olyat tennék a kádba is. Remélhetőleg lassítja a lefolyást annyira, hogy a szifon elbírja. De előtte meg többször alaposan öntögesd föl lefolyótisztítóval.
De lélekben készülj föl arra, hogy előbb-utóbb hozzá kell nyúlni. Anyámnál kb. 50 évig muzsikált így, de amikor kiszedtük látszott, hogy már éppen ideje volt. Padlóösszefolyó most is van a kifröcskölő víz miatt, de az külön bekötéssel. A kád, pontosabban most már: zuhany bűzelzárását meg a zuhanyfolyóka oldja meg.
Arra jutottam, hogy nem tudom eldönteni, tiszta-e a levezető cső vagy szűkülés, lerakódás van.
Vagy esetleg egy rossz tervezésről van szó. Ugyanis a kád kb 60L/p vizet tud engedni és a szifon az feltételezett rossz tervezés miatt nem tudja elvezetni, ezért kiönt. (kb 100L van benne fürdés után)
Wc tartályomból szivárgott a víz. Felhívtam és fotókat is küldtem. Az alsó vastag csöpög? Neeem! Felette, a tartály! Anyámnak adtam 25 ezret, én nem tudok odamenni a lakására, ennyiből tuti kijön. Az alsó vastag csövet kicserélte, a 25 ezret elvitte számla nélkül, a tartály tovább csöpögött. És igazából ami az undorító, hogy többször felhívtam és kértem, hogy jöjjön vissza és csak hitegetett. Holnap, meg itt mindjárt végzek és indulok!