Egyesíti magában az összes szabályozó típusok elõnyét. A bejövõ jelváltozás hatására kezdetben a differenciáló hatás érvényesül, amelyet késõbb (ideális esetben azonnal) a P hatásból eredõ értékrõl induló integráló hatás vált fel. Az utóbbi hatás eredményeként a zavarásokból eredõ szabályozási eltérések teljesen kiküszöbölõdnek. Az ideális viselkedés a valóságos eszközökön bizonyos mértékben torzul. A mûszakilag elõállítható és a kereskedelmi forgalomban kapható szabályozók két lényeges oknál fogva többé-kevésbé eltérnek az ideálistól. Az egyik ok a zérustól különbözõ (bár néha elhanyagolható) időtehetetlenség...........................
Mikor az olvtárs írja, hogy "Köszönöm szépen a választ, de ez nekem magas..." te meg a pid szabályozó lélektanáról kérdezed. A szakitól kapott egy értéket amit beállított, és nála működik (boldogság), de hogy mi mit okoz azt nem mindenki tudja, érti. Sőt van aki el sem tudja magyarázni.
Igen, erre gondoltam, építő elmondása szerint tömítve van, endoszkóp kamerával fogok lenézni, hogy igaz-e
szerelőnyílás ajtaját körben.
Próbáltam, 2mm-es szivacsos tömítővel, de van a plafonon is egy 60x60cm-es gépészeti ajtó, azt nem szigeteltem, meg elég lehetetlennek tűnik. Bolgár Parro cég készít igényes tömítőgumis szervizajtókat, de nem válaszolnak egyelőre a 40x40cm-es ajtó árajánlat kérésemre.
Nézz utána, hogy a szervízaknába nem dobtak, vagy ejtettek-e be vaamit
Ezt már elkezdtem, de szintén az endószkopos vizsgálat lesz a végérvényes bizonyíték
illetve az alsó nyílásánál a pinyóban vagy az alagsorban nincs-e valami szagforrás.
Sajnos a szervízakna kiváló szellőzőkürtő is. Nekem az alsó szomszéd kajaszaga szokott bejönni, mert belekötötte az elszívóventilátort. Az sokat segített, hogy a födémáttörést hungarocell lemezzel, illetve purhabbal szigeteltem. Maradt még két kis rés, ahol nem fértem rendesen hozzá, és amíg nem gyürkőzök neki, kénytelen vagyok együttélni vele. Sokat segít, hogy amikor a szomszéd a hagymásmoslékot főzi, becsukom a fürdőszobaajtót. Így nem lesz légáramlás, a ventilátora más irányba tolja ki a levegőt. Mert egyébként a szerelőnyílás - fürdőszoba - kamra - szellőzőkürtő útvonalon közlekedne.
A te esetedben két dolgot lehet tenni, pontosabban hármat. Szigeteld a födémáttörést és/vagy a szerelőnyílás ajtaját körben. Nézz utána, hogy a szervízaknába nem dobtak, vagy ejtettek-e be valamit, illetve az alsó nyílásánál a pinyóban vagy az alagsorban nincs-e valami szagforrás.
Tanácsot szeretnék kérni: az lenne a kérdésem, hogy egy 2 éves építűsű társasházi lakás fürdőszobájában mitől lehet folyamatosan "vegyszer" szag? Egyértelműen nem csatornaszag. Körbeszagolva a gépészeti szervizajtó mögött érezni leginkább, itt lehet a forrása.
Mi okozhat ilyet?
Valami vegyszert használnak a tömítésnél rákenve a zsinórra - de annak 2 év alatt nem kellett volna már elpárologni?
"Sima kétpont termosztátod lett belőle?" Lehetséges, egy dolog biztos, ami nekem a lényeg volt, bekapcsolás után a felfűtésig folyamatosan működik. Nem kapcsol ki 4-5 alkalommal, nem pihen negyed órát, nem járatja a szivattyút feleslegesen 4-5 alkalommal kb. 5 percig.
Köszönöm szépen a választ, de ez nekem magas... Próbálom megszokni, de nem értem, a mai energiatakarékos világban miért kell így programozni. Minden leállás után a szivattyú kering még vagy 5- 10 percig (nem mértem), 10 perc pihenés, a víz visszahűl feleslegesen kb. fél-háromnegyed órával később lesz meg a 23°C. Köszönöm a segítségeteket.
Mindenhol megjelent (kis boltoktól az OBI-ig) a pannonpipe cuccok helyett ezek a Stebo 5000 által forgalmazott lefolyó idomok. Megnéztem sokat, minden típuson, elemen akkurátusan a tömítőfelületre ragasztják a leszedhetetlen címkét.
Felmerült bennem hogy aki ezt importálja/forgalmazza nem szerelt még soha ilyet? Label off spray leszedi, de könyörgöm...
A baj hogy van tippem mit szokott ezzel csinálni átlag vízszerelő Jóska, összetolja címkéstől és jónapot...
"A TPI (Time Proportional and Integral) vezérlés egy termosztát technológia, amely időarányos kapcsolással optimalizálja a fűtési/hűtési rendszerek energiahatékonyságát azáltal, hogy pontosan kiszámítja, mikor kell be- és kikapcsolnia a készüléket a stabil hőmérséklet fenntartása érdekében, elkerülve a hirtelen hőmérséklet-ingadozásokat;"
Az elektromos áram következtében fellépő, elkerülhetetlen önfűtési jelenség miatt, minden 3 A-nél nagyobb termosztátra kötött terhelés negatívan befolyásolhatja a szabályozási viselkedést illetve a hőmérséklettartás pontosságát.
Van ilyen terhelés rajta v csak potenciál mentes kapcsolat van a kazánnal?