Ez annyira alkalmazásfüggő, hogy szerintem ne másokat kérdezz róla, hanem töltsd le az Openoffice.org-ot (jelenlegi legújabb asszem 1.1.1) és próbáld ki, hogy a te dokumentumaidat rendesen tudja-e kezelni.
Mások tapasztalatai nem sokat érnek, mert a program jó az alapdokumentumok kezelésére (amit én használok), de ha neked komolyabb dolgokra van szükséged, azt már lehet, hogy nem fogja vinni...
"Arról is köszönettel vennék némi információt, hogy a szövegszerkesztô funkcionalitása elmarad-e, és ha igen, mennyiben az M$ Word-tôl. (Táblázatok, képek kezelése, formázások...)"
A táblázatformázási lehetőségek valamivel szerényebbek (de azért elegendők nekem is, pedig én tudományos könyveket szerkesztek), vmint a körlevél funkcióval lehet kis gond, ha már megszoktad a Wordét, mert az eléggé különbözik. Hátrány még, h. nincs saját, több elemes vágólapja. A képekkel viszont az OOo többet tud kezdeni, mint a Word. Szintén sokkal jobb az oldalformázás (az is stílusként megy, nem kell szakaszhatárokkal vacakolni), normálisabb a lábjegyzetek kezelése és persze az, h. akárhány nyelvhez lehet elválasztásod/helyesírás-ellenőrződ egyszerre.
Két tanács:
1) ne az fsf.hu-ról töltsd le, ott szerintem egy bugos verzió van, hanem az openoffice.org-ról (van linkjük magyar szerverre);
2) ha gyakran fogadsz Wordben írt anyagokat, próbáld elérni, h. a Word opciói között kapcsolják ki a Mentés/Gyors mentést! Úgysem jelentősen gyorsabb, viszont minden más szövegszerkesztő importszűrőjét megzavarja. (Ez benne van az OOo helpjében, de a legritkább esetben olvassák el az emberek.)
Én OpenOffice.org-ot szoktam használni.
Ez hellyel közzel helyesen jeleníti meg a Wordben írt doksikat, de előfordult már, hogy nem egészen úgy, mint ahogyan azt én látni szerettem volna.
Ez az exceles doksikra is vonatkozik. A függvények általában helyesen működtek. A prezentációs résszel nem nagyon foglalkoztam.
Ha adhatok egy jó tanácsot, MagyarOffice-t vagy Office2003-at (nem ms félét) ne vegyél, mert ezek ugyanazt tudják, mint az OpenOffice.org, az OpenOffice.org velük szemben ingyenes. Van benne magyar helyesírás-ellenőrző
Hátrányuk, hogy elég lomhák (a fájlokat xml-ként kezelik), Sun Java 1.4-et igényelnek.
Ja, ami nagyon jó sztem, hogy pdf-be képes exportálni.
Letölthető a http://office.fsf.hu/letoltes.html címről. Érdemes!
Mostanában fut a piacon több magyar nyelvű irodai alkalmazáscsomag is az MS Office mellett, mint peldaul a MagyarOffice, Euro Office vagy az Office2003. Ezek jóval olcsóbbak, mint a M$-progi, csak azt nem tudom, mennyire kompatibilisek vele. Ez lenne itt a kérdésem:
Kinek van tapasztalata ezekkel a csomagokkal?
Mennyire kompatibilisek a M$ file-formátumaival (.doc .xls .ppt)?
Van-e hozzájuk, és ha igen, milyen magyar helyesírás-ellenôrzô?
A funkciók közül a szövegszerkesztô, a táblázatkezelô és a prezentáció-készítô részeket használnánk ( "Word", "Excel", "PowerPoint" ), ha más is van bennük (pl. adatbázis-kezelô), az kevésbé fontos.
Arról is köszönettel vennék némi információt, hogy a szövegszerkesztô funkcionalitása elmarad-e, és ha igen, mennyiben az M$ Word-tôl. (Táblázatok, képek kezelése, formázások...)