Keresés

Részletes keresés

Bzmot332 Creative Commons License 2020.03.28 0 0 4

A telekom hálózatán, már ahol modem mögött van a telefon, nem lehet használni ezeket. Ahol még régi kéteres telefon van, ott működik talán (pár éve amikor vettem egy CB76-ost, a tulajnál olyan volt, és tudott is tárcsázni). Egyszer unatkoztam, és felhívtam a telekomot ezügyben, kismillió átkapcsolás és több tucat értetlenkedő ügyintéző után tudtak kapcsolni valakit, aki végre értette is amit kérdezek, de ő is ezt mondta, miszerint ezek az új modemek nem igazán szokták szeretni ezt az impulzusos tárcsázást.

 

Ellenben van egy ember (vagyis 5-6 éve biztos hogy még volt), aki készít átalakító áramköröket PIC-ből, amit be lehet építeni a tácsás telefon házába, és onnantól kezdve DTMF impulzusokat fog küldeni a telefon. Sőt, még olyan extra funkciót is beleprogramozott, hogy ha X számot hosszan tartod, akkor van gyorshívó.

Előzmény: somytomy (-)
somytomy Creative Commons License 2020.03.02 0 0 3

Nos, szétszedtem mindkét tárcsát, hogy kitakarítsam belőlük a régi kenőanyag és újrakenjem őket. Ehhez a CB667 tárcsából ki kellett venni a visszatérítő tekercsrugót, amivel persze úgy jártam, hogy nem tudom visszatenni.

Abba a csőbe (ami egyben a számtárcsa tengelye) kéne bedugni, egyik vége eygy hornyolt alkatrészbe akad be a cső mélyén, a másik végét egy körmös fémalkatrész rögzíti a tárcsa vázához. Viszont a rugó olyan rövid, hogy mire eléri a tárcsán lévő hornyolt alkatrészt, addigra nem tudom elforgatni a körmöst, hogy kellően felhúzzam a rugót (legtöbbször le is akad a rugó a körömről és beesik a csőbe). Van erre valami titkos telefonszerelő műfogás?

Illetve ha már tárcsákról van szó, azt olvastam, hogy a központok másodpercenként 10 imulzusos sebességű (± valami tűrés) tárcsázást vártak. Jól gondolom, hogy akkor nulláról kb. 1,1 másodperc alatt (10 impulzus + 1 "szünet") kell visszaforognia a tárcsának?

BaGira-79 Creative Commons License 2020.02.27 0 0 2

Helló!

Arra figyelj oda, hogy az a kis fényes fém nyelv, amibe beleütközik az ujjad, sem akadályozza a tárcsát a forgásban! Én jártam úgy is.

A most már egyre inkább csak egykori UPC rendszerén emlékeim szerint lehetett tárcsázni vele.

Előzmény: somytomy (-)
Qqberci Creative Commons License 2020.02.27 0 1 1

A tárcsa sebességét egy beépített centrifugál-szabályzó stabilizálja, ezt nem szabad megkenni, mindentöbbi részt műszerolajjal szabad.

 

A tárcsa eggyel több impulzust generál, mint a tárcsázott szám, de a legelső impulzust, amikor a tárcsa még nem érte el a névleges sebességét, egy speciális alkatrész, a lopórugó nem engedi kijutni.

 

A vonalra kapcsolódó készülék (felemelt kagyló) egyenáramú ellenállása 600 Ohm.

 

Csinálj egy ilyen telefont:...

 

Előzmény: somytomy (-)
schlumberger Creative Commons License 2020.02.27 0 0 0

Telef0n

Előzmény: somytomy (-)
somytomy Creative Commons License 2020.02.26 0 0 topiknyitó

Szereztem egy CB667 és egy CB76 telefont, ennek örömére lett ez a topik. Azt olvastam, hogy VoiP vonalra kötve nem lehet vele tárcsázni (mert már csak DTMF tárcsázás működik), de amúgy bejövő hívásra cseng és lehet rajta beszélni. Ez valóban így van, vagy számíthatok nehézségekre?
A fentiek fényében nem túl releváns, de érzésre mindkét telefonon kicsit lassú a tárcsa (bár pontosan nem tudom, milyen gyorsan kell visszaforognia). A CB667 tárcsája emellé sokszor lelassul kábé egy számmal a véghelyzet előtt, néha meg is akad. Ezt a kenés hiánya okoza vagy valami más? Mivel szabad kenni a mechanikát?
Egyszer lehet, hogy megpróbálkozom házilag összerakni valami telefonközpontra emlékeztető dolgot (puszta műszaki érdeklődésből). Ha jól tévedek, a központ állandó egyenfeszültséget (48 volt) ad a vonalra, bejövő híváskor ehhez hozzáadódik a csengőt megszólaltató válatkozó komponens. A kagylót felemelve az automatának nevezett érintkezőcsoport egyenáramú szempontból zárja az áramkört, a központ ezáltal érzékeli, hogy felvettük a telefont (hívásindításkor szintén). Illetve a tárcsázás is az áramkör szaggatásával működik, a központ az ezáltal létrehozott impulzusokat számolja. Ami számomra kérdés, hogy mekkora áram folyhat a telefonvonalon és hogy ehhez a központban van-e egy áramkorlát (ellenállás), vagy a telefonkészülék (és a vonal) ellenállása önmagában elég? A csengetőfeszültség mekkora és milyen frekvenciájú? Meg persze a fent leírtakkal kapcsolatban minden pontosításnak, helyesbítésnek örülök.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!