Keresés

Részletes keresés

bautest Creative Commons License 2017.08.30 0 0 topiknyitó

Sziasztok!

 

Keresgéltem az infókat a neten, de nem találtam összeszedett információhalmazt a cégek által megvásárolt lakóingatlanok részleteiről, úgyhogy ezért hoztam létre új topikot, mert szerintem másokat is érdekelhetnek ennek a témának az előnyei, buktatói, esetlegesen az ebben rejlő költségelszámolási lehetőségek.

Adott a következő konkrét szituáció: egy évről-évre nyereségesen üzemelő Kft tulajdonosának szomszédjában lévő családi ház eladóvá vált, ahol a cégtulajdonos szeretné megvenni a felújításra szoruló lakóingatlant a cége „büdzséjéből”, mivel ott vannak felhalmozódott tartalékok, amit így nem is kellene osztalékként vagy egyéb módon leadózni. Az alapvető cél nyilván kettős, egyrészt a felújításra szoruló házat ténylegesen is irodának használná, ami gondolom én teljesen rendben is lenne, viszont a kertet (ami kb a telek fele) simán összenyitná hátul egy kiskapuval a saját kertjével, lévén a saját kert alapvetően kicsi, de így megduplázva már megfelelő lenne.

Ez volt eddig a kerettörténet, a konkrét kérdések pedig:

-          a vevő tehát a tulajdonos cége lenne, akinek teljesen máshol van a székhelye és az maradna is ott, az eladó pedig egy normál magánszemély. Gond-e ez, hogy cég és nem áfa alany magánszemély között, szimpla adásvételivel jön létre az ügylet egy lakóingatlanról?

-          van-e valami kavarás az ÁFÁ-val, természetesen áfa visszaigénylés szóba sem kerülhet, de valami utólagos áfa vagy illeték befizetés felmerülhet-e?

-          kell-e mindenképpen átminősíttetnie a lakóingatlant irodává a megvásárlást követően, illetve ha igen, ez ráér-e  a megvásárlást követően?

-          ha most ott lesz egy kis parkosított kert hátul, foglalkozik-e azzal valaki, hogy hátul össze van nyitva a tulajdonos kertjével és ők átjárhatnak néha „gyönyörködni” a növényekben? Várható-e, hogy ezen „jogszabály szerint” fennakad valaki és megvétózza a teljes ingatlan költségelszámolását?

Kösz előre is válaszokat!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!