sziasztok! Tôbb, mint 5 eve nem irt ide senki, gondoltam megprobalom feleleszteni ezt a topi,ot, es kicsit nosztalgiaNi a dalias isokEol van itt valaki a regiek kozul?
dr. Telkes József pszichiater, fejvadasz vagyok, jelenleg Freeland kiralya. A Facebookon elerhet, aki akar, ill lathatja, mi is az a Freeland es a hozza kapcsolodo tenykedeseim.
Bennem van az összes tapasztalat a károsultak szervezésével kapcsolatban. Az eredmény: kudarc, kivéve, hogy csak sikerült a végén összeszedni a tapasztalatokat és indulgatnak a perek. Vagyis létezik érdekvédelem, de azt az érintettek ügyvéden keresztül próbálják gyakorolni. A szakmai fejleményekről továbbra is Hajdú Miklós blogjában tájékozódhatsz. Kudarc viszont minden más, amivel próbálkoztam, így példuál nem sikerült elegendő vállalkozót találni a "banklassító nap" (figyelemfelhívó, szabálybetartó sorbanállás egy megbeszélt napon minél több bankfióban), egyetlen helyen sem. Nem tudom megitélni a VÉSZ (www.veszov.hu) nemrég meghirdetett "bankok elleni háborúját, de nem tudom tiszta szívvel támogatni, mert megrögzött pacifista vagyok. Figyelemmel fogom kísérni a ténykedésüket és a tanulságokról a blogomban beszámolok. (Hogy mivel foglalkozom, azt nem akarom most ragizni, minden régi és új dolgom a www.telkes.net kezdőoldalról elérhető.)
Na szóval, tudva ezeket a tapasztalatokat és szembenézve mindazzal, amit én magam is elrontottam, csaknem 2 éves agyalás után megpróbálkozom az online mozgalom szervezéssel.
Összefoglalva: a bankok lakossági érdekvédelme továbbra is megoldatlan. (Az egyesület működésének megszüntetése folyamatban van, 2009. január 1-jén lemondtam és senki sem vette át az érdemi vezetést.)
Mindenkinek köszönöm, aki tett valamit vagy egyáltalán figyelt ránk, a KÖSZ működésére.
Jóska
Ui.: Ha bármilyen kérdése van bárkinek, ne tartsa vissza, szívesen válaszolok!
Sziasztok! Az újonnan idetévedő "károsultaknak" és a nem károsult "szimpatizánsoknak" irom, hogy továbbra is a TAGSZERVEZÉS a fő feladat. Minél többen vagyunk, annál többet számít a szavunk, és ha - mint többen javasolják - tüntetésre vagy a Balázs által javasolt (és általam is támogatott) "banklassitós" akcióra kerülne a sor, ezt sem lehet 620 emberrel megtenni, hiszen ez az össz létszám, és a tapasztalatok szerint ennek a 100.000-hez képes kis létszámnak is csak a 10%-ára lehetne számitani bármilyen akcióban. 62 ember a PM vagy a PSZÁF előtt - hát, szerintem ez inkább égés lenne, mint kényszeritő erő. Mi a véleményetek? Akik nem károsultak, de támogatni szeretnék a KÖSZ céljait, itt tudnak regisztrálni: http://www.befesz.try.hu/ [link1]
Az ingatlanalapokkal az volt a baj, hogy a pénz odahordása előtt azt a tájékoztatást adták, hogy biztonságos, mint a bankbetét, a hozama azonban valamicskével magasabb, továbbá azonnal hozzá lehet jutni bármikor a betett összeghez.
A "devizahiteleseknek" legalább megmondták, hogy árfolyamkockázatot vállalnak.
"Ha nem zárolták volna a kifizetéseket, akkor az alapok értéke még gyorsabban zuhanna, hiszen nagy mennyiségű ingatlan nagyon gyors értékesítésekor az egyébként is nyomott ár töredéke realizálható."
Ott vannak a bankok ingatlanalapjai. Pl. OTP ingatlan, stb. Segítsék ki a bankok az alapokat! Tessék, nem kell eladni az ingatlant, tegyenek rá jelzálogot, adjon kölcsön a bank az alapjának!
Persze könnyebb lenyúlni az ügyfelek pénzét (és jövedelmezőbb is).
A vicc az, hogy amikor hirdették az ingatlanalapokat, nem reklámozták azt, hogy "ez OTP ingatlanalap, de az OTP-nek semmi köze nincs hozzá valójában".
Amúgy én szerencsére kimaradtam a "befektetési lehetőségből" :-) így megúsztam, de részvétem!
"Így bizonyos fokig a befektetők érdekét is védi a zárolás. Persze ha valakinek tényleg sürgősen KP-re van szüksége, akkor az a megoldás, hogy hitelt kell felvenni az ingatlanba fektetett pénz egy részébe. "
Ja, a kedves bankok 20-30%-ra adnak lombard hitelt. Vicc!!!
Ha valaki ingatlanba fekteti a pézét, annak számlni kell azzal, hogy az igatlanárak jelentősen csökkenhetnek is. És azzal is, hogy az igatlan az egyik legnehezebben mobilizálható befektetés. Ezt a kockázatot valamelyest csökkentheti az igatlanalapokba való befektetés. Mindaddig kellő lehetőséget biztosít a pénz viszonylag gyors felvételre, amíg egyedi poblémákról van szó. De ha a pénz kivételi igény tömeges, mjdnem olyan nehéz a pénzhez jutni, mint egyedi befektetések esetén.
Ha erre nem hívták fel kellően a figylmet az alapok értékesítői, akkor súlyos hibát követtek el.
Ha nem zárolták volna a kifizetéseket, akkor az alapok értéke még gyorsabban zuhanna, hiszen nagy mennyiségű ingatlan nagyon gyors értékesítésekor az egyébként is nyomott ár töredéke realizálható.
Így bizonyos fokig a befektetők érdekét is védi a zárolás. Persze ha valakinek tényleg sürgősen KP-re van szüksége, akkor az a megoldás, hogy hitelt kell felvenni az ingatlanba fektetett pénz egy részébe.
Egyébbként nem csak az ingatlan esetében következett be jelentős értékveszteség. Más befektetési formáknál is előfordul jelentős visszaesés.
A pénzügyi befektetésekre vonatkozó közelítő érvényű szabály: minnél nagyobb a várt haszon annál nagyobb a kockázat.
Olyn porfóliót kell kialakítani, amelyben a várhatóan jelentős hasznot hozó értékpapírok mellett, issebb hozamú, de biztosabb értékpapírok is vannak.
Itt egész jól összegyűjtötték, hogy melyikkel mi történt, hogy lehet a pénzhez jutni, stb. : https://www.netfolio.hu/befektetesi_tippek/mi_valtozott_az_ingatlanalapoknal
Csatlakozom a károsultakhoz.
A Budapest Banknál kötöttük le a pénzünket abban a reményben, hogy az inflációt kiegyenlíti, illetve egy kis kamatot is biztosít számunkra. A szerződéskötéskor 2006-ban, senki nem mondta és a szerződés sem tartalmazta, hogy nem juthatunk a pénzünkhöz – mert a PSZÁF zárolta a papírok forgalmazását.
A kockázatfeltáró nyilatkozatban: „ a papírok visszaváltását az állam garantálja”
A szerződésben ez áll:
„A 4.2 A számlaszerződés felmondására a Megbízó, akár azonnali hatállyal is, a 30(Harminc)napos felmondási idővel, írásbeli nyilatkozattal jogosult, illetve a felek közös megegyezése esetén azonnali hatállyal is megszüntethető”
A zárolás óta folyamatosan csökken a befektetett tőke értéke /az árfolyam változás miatt/ Lehetetlen helyzetbe hoztak ezáltal bennünket. A betett pénzünk hetente 100.000 Ft-tal csökken. /Most már havonta küldenek kimutatást erről/
Mi lesz még a vége?
Ha hetente ennyit csökken /90 banki nap/ kb.12 hét alatt / 12* 100.000 Ft csökkenés várható.
A 90 napos zárolási idő miatt / ha más banknál helyeztük volna el a pénzünket - a jelenlegi kamatok mellett: 12-13,5 százalék / 3- 400.000 Ft kamatot kaptunk volna, amitől szintén elestünk. Az összesen 1,6 millió Ft veszteség.
Ez remek sarc a bankok részéről!!!!!
Már kevesebbet kapunk vissza, mint amit betettünk.
A bankok likviditási gondjai, nem a befektető gondja. Amit eddig nyertek a befektetésünk által, az bőven fedezi a pillanatnyi gazdasági válságból eredő kiesésüket.
Utólag módosították a szabályzatukat. Ez egyoldalú szerződésszegés!
Csak mi, a kisbefektetők nem nyúlhatunk a pénzünkhöz.
Korlátoznak jogainkban!!!
Ez lenne a jogállamiság?
„Gyurcsány Ferenckülön hangsúlyozta a jogállamiság normáinak fontosságát, a jogkövető magatartás általános társadalmi elfogadottságának megerősítését célzó ...”bla…bla…bla...
Én a saját érdekemben szeretnék magam dönteni.
Nem vagyok korlátolt felelősségű, gyámság alatt sem állok.
Magyar állampolgár vagyok, aki szeretné jogait érvényesíteni!
Most tényleg az a bődületesen hatalmas kár érte az ingatlanalap károsultakat, hogy T+3 helyett max. T+180 napra tudják felvenni a hozammal növelt pénzüket?