Keresés

Részletes keresés

építsd-okosan Creative Commons License 2016.04.28 0 0 61

Sziasztok! Az alábbi linken van egy cikk ebben a témában, részletes leírással és videóval:

ÁTHIDALÓK UTÓLAGOS BEÉPÍTÉSE VÁLASZFALBA, ÁTJÁRÓK BONTÁSA MEGLÉVŐ VÁLASZFALBA:

http://epitsd-okosan.blogspot.hu/2016/04/athidalok-utolagos-beepitese.html

Sok sikert!

Adm Creative Commons License 2012.09.06 0 0 60

Nincs emelet, 77-ben épült szabvány kockaház, tömör téglából, fent egy betonkoszorúval. A gerendák egyik vége erre a falra támaszkodik, illetve ezzel párhuzamosan a ház felénél van egy szintén 30-as főfal.

Előzmény: PETYUS (59)
PETYUS Creative Commons License 2012.09.06 0 0 59

Emelet van?

A födém milyen szerkezetű, milyen irányúak a gerendák, hova "jönnek ki"?

Mit kell megtartania az ajtós-ablakos falrésznek?

Előzmény: Adm (58)
Adm Creative Commons License 2012.09.06 0 0 58

Sziasztok!

Bár elég régi az utolsó hozzászólás, de hátha:

Van egy régi kockaház, 10x10 méteres, 30cm vastag a főfal. Az egyik oldalán a két ablak között, amely közti távolság 2.3 méter, szeretnék e közé egy bejárati ajtót építeni. Az ajtó szélessége kb 1m, így az ajtó és ablakok közötti távolság kb 65-65cm. Kérdés, hogy ez statikailag elegendő e.

Köszi

caterina3 Creative Commons License 2009.03.07 0 0 57

Sziasztok! :-) Az ajtónyílás végül is csak most készült el. Sajnos két éve, mikor terveztük (2006/2007 telén), egy betegség és műtét miatt sajnos félbemaradt a lakásfelújítás, és csak most tudtuk folytatni.

Az Általatok leírt módszerrel sikerült megoldanunk, és ezúton szeretném mindenkinek megköszönni a tanácsát, segítségét! :-)

caterina3 Creative Commons License 2006.12.10 0 0 56

A robbantás már megvolt a második világháború alatt ebben a házban, köszi. :-(

Maradunk a szelídebb és kevésbé veszélyes módszereknél.

Előzmény: Törölt nick (55)
caterina3 Creative Commons License 2006.12.09 0 0 54
Nagyon köszi a leírást és a képet is! :-) Szerintem így fogunk eljárni. És külön köszi a képet is, szerintem nagyon szép lett így, egyáltalán nem látszik, hogy utólag vágtátok a nyílást! :-)
Előzmény: Cheminot (53)
Cheminot Creative Commons License 2006.12.09 0 0 53
Pár napja nem boldogultam a képpel. Nem nagy, 62 kB. Összezsugorítottam 14 kB-ra, megpróbálom így is.

Én a helyedben a leírt állapotnak megfelelően az alábbi megoldást csinálnám sajátkezűleg:
1. Kijelölöm az áthidaló helyét, legyen 10-15 cm-rel szélesebb a majdani nyílásnál.
2. Kézzel kivésnék egy vízszintes hornyot a fal mindkét oldalán úgy, hogy középen itt-ott maradjon egy kis hús, nehogy leszakadjon a plafonig terjedő szürke valami.
3. A horonyba mindkét oldalról beillesztenék áthidalónak vagy egy-egy ujjnyi vastagságú betonvasat, esetleg vízvezetékcsövet, T-idomot, vagy bármilyen otthon fellelhető hasonló méretű vasat, ezeket bevakolnám.
4. Utána a leendő ajtónyílás két szélénél átvésném a falat úgy, hogy egy rókafarkú fűrész beledugható legyen.
5. Ezután, ha tényleg olyan kis szilárságú a fal, kézzel végigfűrészelném függőlegesen,
ekkor a por is nagyjából egy helyre potyog, könnyű feltakarítani.
A porszívóról: nekem egyszer a fürdőszoba csempézésénél a mester úr a fölös fugázóanyagot felszívta a két évtizede 30 valahány ezer forintba kerülő takarítógéppel. Mint ismeretes, a porszívó szűrői bizonyos szemcseméret alatt átengedik a port. Ezt a port is átengedte, be a motorba, ahol vastagon lerakódott és megkötött. A gépet néhány év kerülgetés után elhelyeztem oda, ahová való: a szemétbe.
Tehát először söprű, partvis, szemétlapát, felmosórongy, csak a legvégén porszívó, ha egyáltalán kell még.
Végezetül: amíg ezeket leírtam, egy jó szaki már végzett is volna az ajtónyílásoddal.
Előzmény: caterina3 (52)
caterina3 Creative Commons License 2006.12.09 0 0 52
Nem rossz ötlet. :-) Annyira puha ez a vacak, hogy egy spaklival és egy konyhai kenőkéssel pár perc alatt simán kikapargattuk annyira, hogy megnézzük, milyen belül (kb. 3-4 cm mélyen).
Előzmény: janijani (50)
caterina3 Creative Commons License 2006.12.09 0 1 51

Persze, tesz majd maszkot meg védőszemüveget is. Tudom, hogy nagy port csinál, mert a terméskő burkolatot a féjem s. k. rakta fel a nyaralónkra, és tényleg oltári porral járt a vágás, de hát persze más kint a telken...

A malterral az a gond, hogy megmar mindent, nem lehet nyomtalanul letakarítani. Azt hiszem, azért mert mész van benne. Ráadásul a "mester úr" körül nem sertepertélhet ott folyamatosan az ember és takaríthat. A nappalit teljesen kipakolni meg nem tudom, nincs hová.

Például a nyaralónk építésekor a kőművesek a belső vakoláskor nem fóliázták le rendesen a (mellesleg nem olcsó) készre lazúrozott fa nyílászárókat, és újra kellett lazúrozni emiatt, de még így sem lett teljesen ugyanolyan, mint előtte volt. Majdnem frászt kaptam, meg kell mondjam.

Előzmény: ordii (49)
janijani Creative Commons License 2006.12.09 0 0 50

Itt vagyok megint,gondolkoztam a dolgon, hogy úszhatnátok meg a port és kíméletes munka legyen egy lakásban. Ketten kelletek hozzá és sátor sem kell.

A férjed ne flexeljen,hanem egy pisztolyfúróval vídiahegyű fúróval fúrja át a falat egymás mellé fúrt lyukakkal olyan sűrűn hogy szinte összeérjenek a lyukak. Azt mondod puha a fal,fog menni a fúró könnyen,gyorsan. Te meg közben a porszívó csövével folyamatosan szívod a fúrónál keletkező port.

Amikor végig van fúrkálva egy kis vésővel finoman ütve összeszakítja a lyukakat.

Előzmény: ordii (49)
ordii Creative Commons License 2006.12.08 0 0 49

Háttt tudod ha már választani kell akkor inkább pucolnám a maltert....

Ami port a kővágó korong csinál........még 2 hét mulva is jelen lessz. Hidd el ,tapasztalat.Nagyon finom por és mindenhová beszáll. A férjed tegyen maszkot mindenképp.

Előzmény: caterina3 (48)
caterina3 Creative Commons License 2006.12.08 0 0 48
A takarítás nem annyira gond, csak malterral ne legyen minden összefröcskölve-összejárva, a port össze lehet porszívózni.
Előzmény: moonshadow (47)
moonshadow Creative Commons License 2006.12.08 0 0 47

Hát igen a flex az nagyon porol, ha gázszilikát lenne akkor simán fűrésszel is lehetne vágni, de ha ebben vasdrót van akkor nem valószínű.

A sátras megoldás nem tűnik rossznak a lakás szempontjából, de valószínűleg az ilyen sátorban akkora por lenne, hogy nem nagyon fogja látná, hogy hol vág.

Esetleg sátor nélkül odatartott porszívócsővel? :)

Meg lehet bérelni is villanyszerelők által használatos falmarót is, azokon eleve van egy beépített porszívó, csak működjön.

Valószínűleg bármelyik megoldásnál utánna elkerülhetetlen lesz egy teljes nagytakarítás.

Előzmény: janijani (45)
caterina3 Creative Commons License 2006.12.08 0 0 46
Köszi az ötletet! :-)
Előzmény: janijani (45)
janijani Creative Commons License 2006.12.08 0 0 45

Flexszel akartok falat vágni?

Mindent vastagon beterít majd a szálló por az egész lakásban.

Csinálj lepedőkből kis sátrat a munkaterület köré a fal mindkét oldalán,ragasztószalaggal ragaszd fel a megmaradó falrészre és az alja lógjon le bőven a földre. A férjed száját-orrát kösd be egy nedves textillel,adjál rá szemüveget és így menjen be a sátorba flexelni.

Ne sajnáld a munkát a precíz sátorépítésre mert jóval egyszerűbb mint utána minden sarkot, zeg-zugot kitakarítani a portól.

caterina3 Creative Commons License 2006.12.08 0 0 44
Igen, ez sem rossz ötlet. :-)
Előzmény: ordii (43)
ordii Creative Commons License 2006.12.07 0 0 43
Hívj egy idősebb kőműves és el fog mondani mindent kb 5ezer forintér.:-)
caterina3 Creative Commons License 2006.12.07 0 0 42
A min. százezret azért írtam, mert társasházi számvizsgálóként ez a többéves tapasztalatom. Abban teljesen igazad van, hogy írott szakvéleményt is adnak róla annyiért, de 6-8 éve pusztán szemrevételezéses vizsgálatért kért egy statikus (aki nem különöseben menő), jócskán száz fölött, egy erkély és egy folyosó volt a megnézés tárgya, kb. fél--egy órát töltött itt emlékeim szerint összesen+otthon leírta. Műszeres, kémiai stb. vizsgálat nem volt, mindössze fotózott. S azóta még durvább árakat mondanak, ha ilyesmi szóba kerül. Ismerősöm nekem nincs, aki kedvező feltételekkel (csekély anyagi juttatás ellenében) megtenné, komolyabb összeget pedig nem tudok erre rászánni. S ha papír nélkül csinálja, akkor felelősséget gyanúm szerint nem vállal, így vagy valami nagyon megbízható, ismerős ember kell, akinek bemondásra is elfogadod -- ilyen nekünk nincs --, vagy nem sokra mégy vele.
Előzmény: Axióma (41)
Axióma Creative Commons License 2006.12.07 0 0 41
100e? mire? es miert? Amugy meg tapasztaltak tudnak mit mondani ranezesre is (meg fal kopogtatasra hangjara stb.). Teny, hogy kiszallas stb. 5-10-15e lehet, mondjuk attol fuggoen hogy szakvelemeny kell (irasos) vagy cska ranez. Persze attol fugg, en ilyet ismerek... es meg ez is lehet sok, foleg ha nem annyira kritikus kerdesrol van szo (nagy kosz meg gond ha leszakad a teteje nyilasvagas kozben, de nem egy osszedolazegesztarsashaz nagysagrendu).
Előzmény: caterina3 (40)
caterina3 Creative Commons License 2006.12.07 0 0 40

Ez jó ötlet, köszi! :-) A nyílás széléhez szerintem mindkét oldalon gond nélkül beállítható egy-egy tartó I idom. legfeljebb annyival (kb. tíz centivel) szélesebbre vesszük az ajtónyílást.

A statikussal az a gond, hogy ránézésre ő sem nagyon tudna mit mondani, egy ilyen vizsgálat meg 100 ezertől kezdődik, de inkább több. :-(

Előzmény: Axióma (39)
Axióma Creative Commons License 2006.12.07 0 0 39
Nem ertek hozza, csak egy gondolat: ha bizonytalan a fal tamaszto ereje, akkor a 20 centi tullogasa az athidalonak kerdes, mit tud megtartani. Gondolom valamivel ugyis burkolnatok a falszeleket, ebben az esetben pedig en (magamnak) nagy esellyel valami labbal letamaszkodo szerkezettel tamasztanam ala a faldarabot a biztonsag kedveert. Mar ha kihagynam egyaltalan belole a statikust.
Előzmény: caterina3 (38)
caterina3 Creative Commons License 2006.12.07 0 0 38
Hát igen. :-(
Előzmény: ordii (37)
ordii Creative Commons License 2006.12.07 0 0 37

Akkor marad az a megoldás amit lejjebb már irtak.Ha jó állapotú a fal akkor nem lessz gond. De mint irtad a háború után építették...............

Meg kell próbálni. Vagy sikerül vagy nem.

Előzmény: caterina3 (35)
caterina3 Creative Commons License 2006.12.07 0 0 36
Oké. :-) Előreláthatóan a jövő év elején kerül sorra (a férjem most még a fürdőszobát burkolja előbb), de ha kész, mindenképp beszámolok róla.
Előzmény: ordii (34)
caterina3 Creative Commons License 2006.12.07 0 0 35
Sajnos ez nem járható út, mert egy nagy falról van szó, melyben odébb egy nagyméretű ajtó és elektromos vezeték is van. Ez már túl nagy rombolással és járulékos költséggel járna. Önmagában az ajtó kivetetése és betétele legalább negyven-ötvenezer forint. Azt tényleg nem merném házilag kivitelezni, mert ha megsérül, egy vagyon újra legyártatni, ha meg nem sikerül jól a beállítás, és rádőlhet valakire, na arra inkább nem is gondolok. :-(
Előzmény: ordii (32)
ordii Creative Commons License 2006.12.07 0 0 34
Akkor vágjatok. Aztán majd publikáld légyszives hogy sikerült. :-)
Előzmény: caterina3 (33)
caterina3 Creative Commons License 2006.12.07 0 0 33

Nem tudom, hogy van-e benne háló, ez még nem derült ki.

Vésőgépet semmiképp sem szeretnénk használni. Ahogy ezt a falat elnézem, szerintem akár még kézi erővel is ki lehet kapargatni, ha kitartó vagy. :-( Szerintem a flex úgy vágja, mint a vajat.

Az egész falat semmiképp nem szeretnénk kivenni, többek közt azért sem, mert ebben van egy gyönyörű, régi, nagyméretű kazettás ajtó (a gyerekszoba ajtaja), melyhez nem szeretnénk hozzányúlni. (Ez kb. két méterre van attól a helytől, ahová az új ajtónyílást szeretnénk.)  Meg egyébként sem. :-))

Előzmény: moonshadow (31)
ordii Creative Commons License 2006.12.07 0 0 32
Azthiszem én kibontanám az egész falat és gipszkartonból csinálnám újra. Így nincs meglepetés,és szakember se kell hozzá:-)
moonshadow Creative Commons License 2006.12.07 0 0 31

Hát erre nem nagyon lehet tuti biztos okosságot mondani, egyáltalán van-e benne valami háló vagy váz és milyen állapotban, amire felhordták az egészet?

Ha 5 cm vastag csak, akkor olyan vékony áthidalót sem biztos, hogy kaptok, valamilyen fémmel érdemesebb akkor megoldani.

De az tuti, hogy a vésőgépet érdemes elfelejteni, mert leomlik az egész ami ilyen vékony ha vésőgéppel álltok neki.

Ha flexszel ki tudjátok vágni az áthidaló helyét és el tudjátok helyezni az áthidaló vasat annélkül, hogy felette leomolna, akkor szerintem utána ki tudjátok szépen vágni a nyílást és nem lesz vele gond.

Egyébként rabicfalnak is bírnia kellene egy hetven centis nyílás kivágását amíg elhelyezik az áthidalót.

Ha meg nem bírja ki akkor érdemesebb az egészet kidobni a francba és csinálni egy gipszkartonfalat.

Előzmény: caterina3 (28)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!