Keresés

Részletes keresés

.ZsL. Creative Commons License 2014.10.14 0 0 8

(Persze, csak nem mindegyikben változtatható.)

 

Ez a probléma nagyon tanulságos volt, főleg, mert jó tanácsokat adtál, amiknek máskor is hasznát veszem (Dupla Köszönet!!), épp csak időm alig akadt az utóbbi tíz napban, versenyszervezés és oktatói elfoglaltság miatt. Mégse tagadhatom, hogy ezekkel az idejétmúlt számítógépekkel matatás nagyon hasznos szellemi kikapcsolódás a hivatásomból, ami a lakhelyem melletti siklóernyős oktatópark kezeléséből és a növendékek számára a repülés alapjainak oktatásából áll. Csak ma értem rá folytatni a problémás géppel foglalkozást, és szerencse, hogy nagggyon nyugis természetem van, ezért nem tudott felbosszantani, hogy hol az egyik hiba jelentkezett, hol a másik. Némi összefüggést éreztem azzal, hogy a két Winchestert tartó fémkeret csak oda van-e biggyesztve, vagy rendesen a helyére csavarozva a feszülő kábelek között. Merthogy ezutóbbi esetben rendszerint nem látta a két optikai egységet a gép...

 

Kicseréltem a szalagkábelt, hátha kontakthibáról van szó, és íme: minden tökéletesen működik!!!

 

Előzmény: DMA (7)
DMA Creative Commons License 2014.10.03 0 0 7

A boot sorrendet nézd meg a BIOS-ban...

Előzmény: .ZsL. (6)
.ZsL. Creative Commons License 2014.10.03 0 0 6

Ezt értem, és a jumperolást a Winchestereken levő "kotta" alapján igyekeztem beállítani, de aztán bárhová tettem a másodikon, sehogy sem akart összeállni a rendszer, a két optikai egységen meg nem is nyúltam a jumpereléshez, mégsem  látja azokat a gép, ha lecsatolom a második vinyót, holott eredetileg az nem is volt rajta.  Ha rácsatolom, akkor a BIOS látja a két optikait és az eredeti Winchestert (a másodikat már nem), de a Windowst nem tölti be a gép. Mintha bedilizett volna a processzor, vagy az alaplap a  másik, a nagyobb Winchester ideiglenes rácsatolásától.

Azt nem kellett volna, mert előtte tökéletesen működött a gép mind a négy meghajtója. Legszívesebben azt a nagy vinyót elajándékoznám a legnagyobb ellenségemnek, ha lenne olyanom.

Előzmény: DMA (5)
DMA Creative Commons License 2014.10.03 0 0 5

:-)

 Az a koncepció, hogy az egy kábelre felfűzött lemezeket címezni kell, mivel e nélkül nem lehetne megszólítani őket külön-külön. Ezért címük van, a kábelcsatlakozó körül van egy-két db jumper tüskékre húzva. Ezekkel lehet beállítani a címüket. Master és slave eszközöknek hívják őket, noha teljesen egyenrangúak. 

szóval be kell állítanod az egy kábelre kerülő eszközöket, hogy különbözzenek, másképp nem működnek megfelelően, sőt leginkább sehogy.

 

A két ide csatolóval nincs ilyen baj, csak az egy kábelre kerülő eszközökkel.

Előzmény: .ZsL. (4)
.ZsL. Creative Commons License 2014.10.03 0 0 4

Köszi a választ, bevált!

Sőt: egészen új világot nyitottál meg előttem, mert eddig eszembe se jutott, hogy jobb egérgombbal kattintsak a "Saját gép" ikonra.

A primary 1-et sikerült újraformázni, megszüntetni a két partíciót, és a gép is kiválóan működött a két Winchesterével és a két optikai egységével. (Egy régirégi Dell GX 1-ről van szó, amit "szakmai" adatok tárolására használnék, konkrétan mikológiával kapcsolatban.)

 

Csakhogy ezután, ahogy az öregek mondanák: "vérszemet kapva", a második Winchester helyére csatoltam a másik ajándékba kapott (mellesleg kétszer akkora GB-nyi) Winchestert, hogy talán azt is sikerül formázni.

Ettől a gép megbokrosodott, és egyáltalán nem látta az optikai egységeket, és ezt az újabb "vinyót" sem. Megijedtem, és gyorsan eltávolítottam a gépből, még a közeléből is, de sajnos, azóta a gép nem hajlandó betölteni a Windowst. Ha lecsatolom róla a sikeresen újraformázott előző Winchestert, akkor betölti ugyan, de nem látja a CD és DVD egységeket. Vagy ez, vagy az. Nagyon megsértődhetett...

Előzmény: DMA (2)
nyman Creative Commons License 2014.10.01 0 0 3

biztos, hogy kell neked ilyen bonyolult keszulek? :)

Előzmény: pioneex (-)
DMA Creative Commons License 2014.10.01 0 0 2

Bemégy a lemezkezelőbe (sajátgép->jobbklikk->kezelés) és törlöd róla a partíciókat. Mindet. Létrehozol egy újat (vagy többet ízlésszerint) majd megformázod őket.

Ennyi. Ha ez nem megy, valószínűleg hardverhiba lesz...

Előzmény: .ZsL. (1)
.ZsL. Creative Commons License 2014.10.01 0 0 1

Ettől a frappáns választól alighanem okafogyottá vált ez a topik, ám hogy mégse legyen az, kérdeznék egy nem teljesen ide nem illőt:

 

Tettem egy második Winchestert a gépembe az IDE1 kábel második csatlakozójára, a gép felismerte, a totalcmd is, sőt látja, hogy ketté van partícionálva. Bontásból származó "vinyóról" van szó, a kisebbik partíción az op.rendszer van, a nagyobbikon adatok, ez utóbbit sikerült is a tcmd-vel törölni, de a bontott gépet hajdan működtető op.rendszernek csak egy részét. A kérdésem az, hogy lehet-e a gépem op.rendszeréről (Windows XP) a "secondary drivert" teljesen újraformázva partíciómentesíteni?

 

Próbálkoztam egy másik Winchester csatlakoztatásával is a fenti helyett, ez ugyanabból az ajándékba kapott, bontásból származó készletből van; a gép felismeri, a tcmd is látja, de rákattintva a "Nincs ilyen meghajtó" a válasz. Lehet, hogy csak az a baj, hogy nincs rajta semmi? Annyira, hogy még formázva sincs? Lehet egyáltalán formázatlan egy használt "vinyó"?

 

A fenti, súlyosan lélekgyötrő kérdésekre adott válasz lehet, hogy megszabadítana attól, hogy hátralévő évtizedeimet a bizonytalanság terheivel próbáljam elviselni.

Előzmény: DMA (0)
DMA Creative Commons License 2014.09.30 0 0 0

Be van kapcsolva a numlock.

Előzmény: pioneex (-)
pioneex Creative Commons License 2014.09.30 0 0 topiknyitó

Sziasztok!
Az a problémám akadt, hogy adott egy Asus Eee Pc 1000H. Újra raktam rajta a windows-t felraktam az illesztő programokat, és a billentyűzete nem megfelelően működik. ( Pl. o betű helyett 6-ost ír, u helyett 4-est, nem működnek megfelelően az Fn-es gombok). Előre is köszi a segítséget.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!