Keresés

Részletes keresés

pisatour Creative Commons License 2014.07.19 0 0 20

Ez már jogi kérdés, nem építésügyi. Talán birtokháborítás vonalon lehet ilyenkor elindulni, de ha jól végiggondolom, nem lesz kellemes se a végkifejlet, se az odáig vezető út akármi is lesz a vége.

Előzmény: Tombolda (18)
Tombolda Creative Commons License 2014.07.18 0 0 18

Na így akkor, köszi.

 

Amúgy mi van akkor, ha a velem szemben jelenleg üresen álló telken éppen egy bűzös üzem fog épülni? Minden engedélyt megkap és mégis elviselhetetlen lenne. A mellettem lévő szomszédaimmal együtt kénytelenek lennénk elviselni? Az út túloldala ipari területnek van minősítve a város szélén... akár velem is előfordulhat, pénzért bármi hatáság szemet huny bármi felett.

Előzmény: pisatour (16)
pisatour Creative Commons License 2014.07.17 0 0 17

Hívj független vendégeket hivatalos helyekről, rendezz nekik kerti partykat, hogy saját maguk érezzék a bűzt.

 

Vállalkozási, mezőgazdasági stb. övezetben kerti parti?

Előzmény: Kettétört nyíl (15)
pisatour Creative Commons License 2014.07.17 0 0 16

Néhányszor. Éppen ma volt helyszíni szemlén az egyiknél az illetékes elvtárs a használtba vételi engedélyhez. Meg néhány szomszédom is építkezett már.

 

A szomszéd (utólag - egy építésügyi határozat ellen) fellebbezhet, de az nem ugyanaz, mint a(z előzetes) hozzájárulás (egy építkezéshez). Erről a fellebbezési jogról lehet előzetesen lemondatni a szomszédot (hogy gyorsabb legyen az ügymenet).

Előzmény: Tombolda (12)
Kettétört nyíl Creative Commons License 2014.07.16 0 0 15

Egyértelmű, hogy a cég előre tudott az ellenőrzésről, így arra az időre úgy csinálta, hogy jó legyen. Esetleg súgtak is nekik, hogy miként tegyék.... holnap jövünk.

 

Ne nyugodj bele, gyártsd a feljelentéseket futószalagon. Hívj független vendégeket hivatalos helyekről, rendezz nekik kerti partykat, hogy saját maguk érezzék a bűzt.

 

Ingatlan irodáktól kérj értékbecslést mennyit érne bűz nélkül és mennyit most. Mekkorák így az eladási esélyek stb. Aztán hamár van a kezedben pár dolog akkor hívd el ebédre az ügyvédet családjával együtt és közben megbeszélitek mit tudna tenni:-))  

Előzmény: F.Netta (-)
Tombolda Creative Commons License 2014.07.16 0 0 14

(na ez hamar elment...)

Csak mik a tapasztalatok, akartam még kérdezni...

Részemről papírosokkal kellett rohangálni, de ha jók az emlékeim, akkor a szomszédok azt írták alá, hogy beleegyeznek és utólag nem fognak piszkálni az építkezés miatt, lemondanak a beleszólásukról stb. Létezhet ez? (2009-ik év elején volt már)

 

Az itteni alapesetben nem volt semmi előtte? Csodálom.

Előzmény: Tombolda (12)
Tombolda Creative Commons License 2014.07.16 0 0 13

http://www.jogiforum.hu/forum

Itt valszeg nagyobb segítséget lehet kapni.

Tombolda Creative Commons License 2014.07.16 0 0 12

Építkeztél már?

Előzmény: Törölt nick (10)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.16 0 0 11

ezért is választottunk külterületen egy csendes nyugodt helyet, ahol normális életet élhetünk

 

A nem lakóterületen való letelepedés kockázatait nem mértétek föl előre. Ilyen helyen bizony nektek kell alkalmazkodni, ahogy a lakóterületen pedig a vállalkozóknak kell a lakókhoz. Mindegy, hogy ki volt ott először.

Szép is lenne, ha letelepednék egy búzatábla közepén, utána meg elvárnám a kombájnostól, hogy csendben és pormentesen arasson attól fogva...

Előzmény: F.Netta (-)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.16 0 0 10

Az építési engedély kiadásának még egy lakóház esetén is feltétele a szomszéd hozzájárulásának kikérése.

 

Hülyeség. Szerinted hány ház épülne Magyarországon, ha ez így lenne?? Jó kis magyar szomszédság...

Semmiféle hozzájárulás nem kell. A szomszéd maximum kifogásolhatja az építkezést (már az engedélyezéstől kezdve), de csak akkor, ha valami nem szabályszerű, egyébként semmi köze hozzá.

Előzmény: sgyuri2003 (9)
sgyuri2003 Creative Commons License 2014.07.15 0 0 9

Sajnos ez nem lesz egyszerű menet. De módszeresen felkutatható a dolog.
Kérd ki az építési és a használatbavételi engedélyt! Az építési engedély kiadásának még egy lakóház esetén is feltétele a szomszéd hozzájárulásának kikérése.

Vizsgáld meg, hogy az abban levő paraméterek megfelelnek -e az előírásoknak!
Vizsgáld meg, hogy teljesíti az üzem az engedélyezett !

 

Nekem az az érzésem, hogy lakott területen (ennek a területnek a besorolását megtalálod a helyi Építési Szabályzatban a HÉSZ-ben) ezt az üzemet csak rendkívüli esetben adhatják ki ( szerintem normál esetben semmiképpen). Erről is tájékozódhatsz a HÉSZ-ből.

Az ilyen üzemeket új telepítés esetén csak zárt rendszerű működére adják ki. Márpedig ha szaga van akkor az biztosan nem zárt rendszerű.

 

Ezeknek a kutatásoknak nagy részét magad a géped előtt ülve elvégezheted.

Sok sikert kívánok hozzá!   

kjanik Creative Commons License 2014.07.15 0 0 8

Erre a problémára törvények vonatkoznak és hatóságok ellenőrzik, mérik a  kibocsájtást (emisszió mérés), továbbá mérik a felhígult koncentrációt távolabb, mondjuk a panasz helyén (imisszió mérés).

Ha túllépik a törvényben előírt határértékeket, akkor a környezetvédelmi hatóságnak lépnie kell.

Előzmény: F.Netta (-)
Tombolda Creative Commons License 2014.07.15 0 0 6

Amúgy ha építkezik valaki, akkor azt jóvá kell hagyni a szomszédoknak is, nem? Elvileg tudni kellett volna mi épül ott.

Kitartás kell hozzá még ha több évig is tart. Már minden biszbasz picsa ügy is tart 1-2 évig a geci ügyvédek és bírók nagypofájúsága miatt - bele kell vágni, mielőbb elkezdeni.

Tombolda Creative Commons License 2014.07.15 0 0 5

Jut még eszembe: fújjad feléjük a szagot.

Tombolda Creative Commons License 2014.07.15 0 0 3

Aki jogász / ügyvéd azt mondja, hogy felesleges, az pénzéhes lusta geci fasz, tenni nem akaró nagyképű barom.

Előzmény: F.Netta (-)
F.Netta Creative Commons License 2014.07.14 0 0 topiknyitó

 Nagyon röviden szeretném megosztani önökkel,veletek,hogyan bénult meg az életünk rövid időn belül.Biogáz üzem épült mellettünk,és a siló kb.10 méterre van a kerítésünktől.Hivatalos levelet sehonnan nem kaptunk,mire is készüljünk valójában,és mire számítsunk.2006-óra lakunk itt,lakhatási engedéllyel,és senki nem vesz minket figyelembe.Időközönként,de van mikor 1-2 héten folyamatosan keresztül nem lehet megmaradni a szagoktól az udvaron,se a lakásban.Szellőztetni nem tudok,légfrissítőt kell használnom.Az udvaron két percnél többet eltölteni nem tudunk,mert csípi a szemünket a metán gáz,és köhögünk.A ruhák szárítására vettünk egy szárítógépet, persze amit kánikulában is használnom kell.Vendégeket nem kell fogadnunk....és még sorolhatnám.Próbáltunk beszélni a tulajdonossal,de az volt a válasza,hogy mi miért lakunk itt.  /Holott mi hamarabb itt voltunk,na de nem is ez a lényeg./  Menjünk albérletbe,vagy pedig vegyünk fel hitelt és menjünk máshova lakni ha nem tetszik.Nem kívánom senkinek ezt az érzést.Már fordultunk a környezetvédőkhöz,akik átadták az ügyet a katasztrófavédelemnek.Azt mondták minden rendben találtak.Persze megértem mert amikor kint voltak a telepen,akkor éppen nem volt se ammónia,se trágyaszag se pedig cefre szag.Pedig ennek a három szagnak a keverékére biztos felhúzták volna a szemöldöküket,de szerencséjük volt és megúszták.Érdeklődtünk jogásznál,és ügyvédnél is,de azt mondták felesleges bármit is elindítanunk ez ügyben,mert évekig is eltarthat,és valószínű csak a rövidebbet húznánk.Mi kis emberek vagyunk ehhez...... Mi csak el akartunk bújni a város zajától.A gyermekünket nem városi levegőnek akartuk kitenni,ezért is választottunk külterületen egy csendes nyugodt helyet, ahol normális életet élhetünk.Ez mind sajnos fél éve  felborult,és minden nap azért imádkozunk,hogy ne kelljen szívnunk ezt a metán gázt! Tudom ezzel a levéllel  sem sokat érek el,de legalább megoszthattam bánatomat,és bízva bizakodom,hogy vannak és lesznek olyan vállalkozók akiknek az a mottójuk,hogy "élni és élni hagyni" ...Köszönöm.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!