Laptop hirtelen leáll, vagy néha még alvó állapotba tud menni, ha akkuról használom. Hálózatról sosincs ilyen gond. Gondoltam meghalt az akku, vettem egy újat, és azzal is ugyan ezt csinálja. Az akku csatlakozókat fogpiszkálóval megtisztítottam, de amúgy is tiszta volt, megmaradt a hiba. Túlmelegedés nincs, szétszedtem a gépet, belül kristály tiszta, (ez külön meglepő). HP 6910p. Két külön hdd-vel is csinálja, sztem. nem szoftveres ügy.
sziasztok! nem tudom jó helyre írom, de remélem azért tud nekem valaki segíteni. az a problémám lenne, hogy a laptopomon ( Compaq 610; XP op. rendszer ), pár hete töltési problémák jelentkeztek, töltő kontaktos lett, így azt cseréltem egy univerzális töltőre. pár napig nem volt vele gond, de pénteken (11.09) olyat csinált, mikor bekapcsoltam ment rendesen akksiról gond nélkül, gondoltam nem rakom rá a töltőt, hogy az akksi lemerüljön. Olyan 10 perc elteltével a laptop kikapcsolt, töltővel vissza tudtam kapcsolni de az akkut nem tölti, az akku se merült le, 60%-os töltöttségen megállt. Az akksit nem tudom tölteni, illetve adapter nélkül, nem veszi a laptop az akksit. Win XP, felismeri, jelzi hogy ott van, de nem "veszi le" az energiát az akkuról. segítséget kérek, hogy mit csináljak, mit tegyek, fontos lenne! segítségeteket előre is köszönöm
emberek
én nem vagyok milliomos
és nyílván a 486os ismerősöm sem az
(ezt azért írtam mert a vegyél ezt meg azt meg vidd ide meg oda nem nagyon jön akkor szóba értitek?)
de azért kösz
amúgy mi a márkás táp?
bár igazából nekem egy olyan lene az álmom aminek NINCS hangja
Jajj mán! Vegyél inkább márkás tápot, mint minden héten új alaplapot, meg hebradiódát...
És nem árt egy hálózati zavarszűrő, vagy egy ezzel kombinált szünetmentes táp sem. Gagyi táp esetén ez sokat számíthat!
Hát ha más nem rákeresel a neten atz AT táp csatlakozójának kiosztására, oszt megméred mútiméterrel, hogy minden feszültség OK-e. Esetleg leveszed a táp tetejét és szétnézel benne, van-e nyoma felrobbant elkónak, elfüstölt ellenállásnak stb.
JAno
p.s: ha nem értesz hozzá akkó ezt inkább bizd a hekkerre:o)) vagyis valami műszerész szakira.
Háát, ha 486-osa volt, akkor tökmindegy, úgyis új ház+táp beszerzése szükséges, ha _gépet_ akar venni:o) Ha másik 486-ost, akkor meg köll mérni a tápot, megvan-e minden feszültség rendben.
honnét lehet tudni, hogy az alaplap a táp miatt füstölt el?
van egy ismerősöm akinek elszállt a 486osa és most szeretne egy másikat, de nem tudja miért szállt el az alaplap
én mondtam neki, hogy lehet, hogy a táp miatt, de aztán... és ha más?
ki lehet valahogy mérni a tápot, hogy az jó-e?
(Nem olcsóbb, ha néhány zenerrel kísérletet végzek? Egyébként minél nagyobb teljesítményű a zener, annál nagyobb az esély, hogy nem megszakad, hanem rövidre zár.)
Nem tudod megjósolni hogy mi fog történni a zenerrel: elgőzölög vagy rövidzárba fut. Használj inkább a kimondottan feszültségmegfutás elleni védelemre kitalált szupresszor diófát! Bótba(pl. Lomex) lehet kapni.
Janibacsi:
Azt találtam ki, hogy minden tápfesz és a test közé beteszek záróirányban egy-egy zenerdiódát. (A feszültség természetesen némi rátartással méretezve.)
Ha a táp megfut, a zenerek nyitnak, majd átégve rövidzárba mennek át, és megvédik az alaplapot + a többi alkatrészt a túlfesztől.
Azt hittem olcsó megoldás lesz, de a két ATX-csatlakozó (papa+mama) vagy 1400 pénzbe kerül.
pl. a gagyi minőségű, kókányul megtekert trafó miatt, aminek túl nagy a belső ellenállása. Meg aztán a lentebb leirt szabályzástechnikai módszer miatt, lévén hogy csak egy kimenetet figyel, a többi csak ez után mászik. Tehát hiába tartja a 3.3V-ot hibátlanul, a 12V-os kimeneten sokszorozódva jelenkezik a feszültség-hiba!
Sziasztok!
Még mindig ott tartok, hogy ennél a fajta tápegységnél a kisimpedanciás leszabályozásig (pl. rövidzárlat) elméletileg NINCS feszültségingadozás. A számítógépes tápegységek ezt meghazudtolják. Miért? A "megrántásról" annyit, hogy azt a tápnak késlekedés nélkül követnie kéne.
Van egy ismerősöm, aki kapcsolóüzemű tápokat (is) készített (más célra) és ezek a tápok úgy működtek, hogy 1,2 ohm-os terhelésig akármit csináltunk vele, 1 tüskét nem lehetett észrevenni a rákapcsolt szkópon. 1,2 ohm-nál leoldott a védelem és csak nyafogott szegény, mert szeretett volna visszakapcsolni. Addig tartotta a 12V-ot. Ez valami TDA ic-s megoldás volt. Számítógéphez nem lehetne ilyen precíziós tápot sorozatgyártani? Jól dolgozni nem nehezebb, mint rosszul...
Azt tudni kell, hogy az elsődleges a kisfeszültség stabilitása. A szabályzókör is ezt figyeli, a 12V csak "megy utána". Tehát, amikor megrántod a 3.3V-os kimenetet, a szabályzó nagyobb teljesitményre kapcsol, hogy tartsa a szintet. Ezzel viszont a 12V nyilván megemelkedik, hiszen annak terhelése semmit sem változott.
Janibacsi:
Én úgy tudom, hogy a 3.3 és az 5V-ra van 5% adva, a két 12V-os táp 10%-kal térhet el.
Nem az eltérés gondolkodtatott el, hanem az ingadozás.
A TB procim energia-takarékos funkcióival szórakozom mostanság, és azt vettem észre, hogy a proci megrángatja a tápot. Amikor kis terhelésen üzemel, a +12V-os tápon 11.45 V-ot mérek. Amikor a procit leterhelem, felmegy 11.89-re, és a ventillátorok is hallhatóan felpörögnek.
A proci ki-be kapcsolás számításaim szerint 20-30 W-nyi teljesítményváltozást eredményezhet.
Egy 300W-os táp esetén normálisnak tekinthető ez a majd' 0.5 V-os feszültség-változás? (A 3.3 és 5V-os vezetékeken nincs számottevő változás.)
Egy WD 450AA típusú, vagyis papíron 45 GB-os 5400 RPM-es winyó.
Épp folyamatban van egy uilyen winyó beszerzése, hogy átrakjam rá a vezérlő panelt, de ha ez nem sikerülne vmi miatt, akkor érdekelne az ajánlatod, ha tudsz más +oldást, vagy hasonlót, előre is köszi, ha megírod!
Lenne egy problémám! Elszált az ATX tápom és vettem egy újat, de nem indul vele a gép!
Kettőt majd 6-ot csipog, majd kis idő múlva kettőt-kettőt.
Gigabyte 5aa laplapom van ami biosszal,350 k6-2-es
procival.
A memóriát probáltam cserélgetni, átrakni, sőt egy újat is vettem és azzal sem megy.
Valakinek van valami ötlete mert én kezdek kifogyni belőlük?