Időről időre újraolvasom a kedvenc könyveimet, így a TT-t is. Számomra is lehengerlő, lebilincselő. mint az egyik topiktárs írta, kifejezetten filmszerűen "nézhető" történet. Zseniális.
Talán itt sokakat érdekelhet, hogy a http://mek.oszk.hu/ -ról le lehet tölteni őket sokféle formátmban. A VV-t és TT-t mp3-ban is. Most azt hallgatom esténként :)
Off noirp, küldtem volna emailt, de nem vagy publikus. Ha érdekel egy bizonyos webhely, küldj te, én elérhető vagyok. On
Végigolvastam a régi hozzászólásokat is. Megfordult itt Viking visszatér párti, és Távoli tűz párti is. Én nehezen rangsorolnám a kettőt; elismerve, hogy jellegükben különbözők. Az átvezetést is jónak tartom. A harmadik rész viszont szerintem is kilóg.
Még 1: antikváriumban-keresgélőknek ajánlom, hogy jártukban-keltükben figyeljenek a pályaudvarok, buszpályaudvarok környékén feltűnő, "turkáló" antikokra.
Én Afeladatot és az Ellenpontot leltem meg ilyen helyen, 300 Ft alatt (sztem nem tudta, mit árul). Lengyelpiacon meg III. Űrodüsszeiát (50-ért)...szóval, turkálni termelékeny.
TT szerintem is bízvást átkerülhet a klasszikus magyar prózába.
Rengeteget tanultam belőle--történelemből. Itt nem az évszámokra gondolok, a frászfenét; a mindennapi élet dolgait mutatja be igen színesen, és a gondolkodásmódot, a mentalitást (gondolok pl. a Lailba indulás reggelén leszállt köd miatti ijedelemre). Nincs az az ismeretterjesztő, aki jobb betekintést adna az ókori Kelet v. inkább úgy mondom, ált. a városállamok-városkirályságok történetének ilyen rétegeibe. Tudománytörténet-tudományfilozófia terén is okultam belőle.
Ha a kötelező olvasmány kifejezésnek nem lenne az a dohos mellékíze, bizony ajánlanám; gimn. IV. osztályban, hadd gondolkodtassa meg a kuncsaftot.
No és az utolsó könyv, mennyit megmutat "a tudományos kutatás diszkrét bájá"-ból :-) Talán nem veszitek szentségtörésnek, ha elsuttogom, némi Ezésez Géza-ízt vélek érezni benne...
Végül pedig: azér' néha elmélázom, hogy: bárha egyszer végigmehetnék a tudás folyosóján! illetve, az vajon csak információt ad át, vagy inspirációt is? és témátválogatni lehet, vagy minden egyszerre jön? stb.
Szevasztok Zsoldos-rajongók! A Solaris topicban Cirrocumulus közhírré tette az örömhírt: A Filmmúzeumon adják a FELADAT TV film változatát. (Hátha érdekel Vkit!)
csirkics : holnap megy egy újabb levél, próbálj meg minél hamarabb válaszolni (hogy tudjak lépni). köszi. ha olyan kedvem lesz, megveszem őket válasz híján is, elvégre nem olyan nagy összegről van szó.
Igazad van. Bár szeretem a fantasy-t is, a legfurcsább az volt a TT-ben, mintha nem is ugyanaz az ember írta volna, mint a VV-t. Azt vártam, hogy ugyanazt kapom a folytatásban is, mint amilyen az első rész volt. És amikor kiderült, hogy teljesen más stílus, más érzés (arról nem is beszélve, hogy az elején Nogót kinyírta - persze, mert nem illett volna bele ebbe a sztoriba), akkor csalódást éreztem. Ha önmagában tekintem a TT-t és nem hasonlítgatom semmihez (azt hiszem, ez itt a kulcsmondat), akkor egyedi és különleges.
Újból elolvastam (már vagy harmincadszor) a VV-t. És a TT-t is megint elkezdtem, de már tudom, miért tetszett kevésbé. Nyugodtan nevezhettek felszínesnek, de teljesen hiányzik belőle a humor. A VV-ben még a legvadabb helyzetekben is ott van egy szikrányi irónia. A TT tényleg - ahogyan már korábban valaki említette - inkább pszeudo-történelmi regény, egy szinte-MarcoPolo-sztori. De nekem száraz.
Ne értsetek félre, nem bomlasztani akarom a topicot, csupán vélemény-cserére indítom a társaságot.
Hozzáteszem még: a VV-t kábé 12 évesen, pont a Nemere-korszakom közepén olvastam először és nagyon nagy hatással volt rám. Talán ezért vagyok ilyen elfogult.
Én viszonylag olcsón szoktam látni, az Utolsó kísértést például 100 forintért vettem.
Mondjuk az is igaz, hogy Szegedről van szó, Pesten nem tudom mi a helyzet ilyen téren.
Én jó 20 évvel ezelőtt olvastam az első két könyvet. Nagyon tetszett már akkor is. A TT olyan, mint egy történelmi regény. De tetszeni akkor fog igazán, ha a VV-t is elolvasod. Az UK viszont kissé gyengére sikeredett, olyan erőltetettnek tűnik, pedig nagyon vártam a megjelenését. Talán azért, mert a TT vége rendesen le van zárva, onnan már nem nagyon lehetett folytatni, csak megerőltetve.
Őszintén szólva (eddig) csak a TT-t olvastam el Zs.P-től, de teljesen lehengerelt, magával sodort, szinte felesleges mást olvasnom, most egy ideig, mert amikor nem olvasom, a TT-n jár az eszem, ezen filozofálgatok.
Nekem még Huxley is képbe jön erre a témára valahogyan...
Sőt, ebbe a képbe még Terence McKenna pszichedelikus víziói is beleférnek...
Ez a 2000-ben meghalt "modern" filozófus írásai kb arról szólnak, hogy
-miért ne lennének más bolygókon más civilizációk?
-miért ne jöhetett az élet spórákon keresztül a földre?
-miért ne jöhetne el a találkozás(mégha nemis a klasszikus űrhajós vonalon)?
-stb
Vagy ez már sok?:)
Igazából úgy érzem, bármihez nyúlok, ami érdekel, fejemben összeáll a kép, minden kapcsolatban van mindennel...
Szerintem ilyen dolgokon keresztül is le lehet mérni egy irodalmi mű(márpedig a TT az) értékét.
A Távoli tűz a scifi határmezsgyéje, nem véletlen, hogy a legújabb keménykötetes kiadást már a klasszikus magyar próza polcon is láttam. Klasszikus értékű irodalmi mű, amelyben a scifi elemek csak háttéreszközök. Ezt kritizálni is lehetne, mégis úgy gondolom, hogy inkább több lett tőle, mint kevesebb.
Zsoldos egyébként is hatalmas író (Feladat, Ellenpont - ezek viszont igazi SF mesterművek), ha amerikainak születik, mára ott lenne a legnagyobbak és legismertebbek között. Így marad nekünk, KGST-seknek. (Bár németül olvashatták nyugaton is. :-))
Az Utolsó kísértést jóval később írta, érződik is rajta. Meglehetősen tucat-scifi színvonalú, egyedül néhány megkezdett szál továbbvitele élteti, na meg a ciklus előző kötetei táplálta nosztalgia.
Hát, szerintem a TT jobb, mint a VV. Na nem mintha az utóbbit nem tartanám sokra...
Az egyetlen Zsoldos írás, ami szerintem kicsit gyengébbre sikerült, az a harmadik rész, Az utolsó kísértés, de azért az is megér egy olvasást.