Teljesen felesleges. Legyen elég a személyi, jogosítvány. Nem kapok kedvezményt, mire fel követelnek tőlem bármi mást az érvényes szelvényen kívül? A békávé változtatott herceg honlapján ezzel a gyermeteg szöveggel indokolják a fotó és pénzlehúzást, hatóságjátszást:
4. K: A teljes árú (felnőtt) bérlethez kell-e külön igazolvány vagy jó a személyi igazolvány?
V: Az általános bérlet használata fényképes bérletigazolványhoz kötött. A bérletigazolványt bármelyik bérletpénztárunkban elkészíttetheti és az értékszelvény megvásárlása után azonnal használhatja is. A teljes árú bérlet nem köthető semmilyen státuszhoz, azt bárki, tehát külföldi állampolgár is kiválthatja. Ha megengednénk, hogy bármilyen személyi igazolvány vagy útlevél mellé használják a bérletet, azokban nincs külön zseb vagy tasak, amibe a szelvényt bele lehetne helyezni. Emellett ellenőreinknek ismerniük kellene a létező összes igazolványt és útlevelet, ami nyilvánvalóan lehetetlenség. Így viszont mindenki az egységes bérletigazolványt használhatja, ami a kiállítástól számítva 10 évig érvényes.
mielőbb vissza kéne állítani a metróknál a beléptető, visszacsapós kapukat. kár volt megszüntetni ! a felszíni járatokra mindenhol bevezetni az első ajtós felszállást, meghírdetni előre egy hónapig hogy készüljenek fel rá az utasok. igaz sok ember gyaloglásra kényszerül majd mert nem tud felszállni jegy és bérlet nélkül, de legalább nem lesznek jegy nélkül utazók, meg büdös koszos emberek a járatokon. minden járatra be lehetne osztani legalább egy fő közterületest is, lenne az embereknek munkalehetősége is.
Ha rendpártian nézem, igazuk volt, jogszerűen jártak el, (persze a stílusukat leszámítva) nem hibáztak. A pénztárost pedig visszaminősíteném s egy szakvizsga letételéig kitiltanám az ügyfélkezelésből, hiszen:
csak érvényes magyar közoktatási diákigazolvánnyal, a felsőoktatási tanuló bérlet csak érvényes diákigazolvánnyal
Namármost a kormányrendelet egyértelműsíti, Magyarországon mi számít felsőoktatási diákigazolványnak
Sőt, az is nyilvánvaló, hogy emiatt csak magyarországi tanintézményben lehet békávébérlet-jogosultságot szerezni. Aminek egy kicsit ellentmond, hogy külföldi vendégdiákok (hallgatói jogviszony nélkül is) jogosultak csoportos diákjegyre.
Szerintem ez az egész inkább szégyenletes, mert lehetne rugalmasabb mindenki. Meg lehetnénk vendégszeretőbbek.
Érdekelne a véleményed egy szerintem botrányos eset kapcsán:
Tegnap a Deák térnél egy külföldön tanuló, magyar egyetemista kislányt vegzált 2 db ellenőr és kettő darab rendőr.
A kislány aznap vett bérletet és a vásárláskor bemutatta a nemzetközi bankkártyával egybekötött, arcképes diákigazolványát, amelyen a neve és a külföldi egyetem neve is szerepel. A pénztárnál azt mondták, hogy ezzel használhatja a kedvezményes bérletet. Ezt az igazolványt bárhol az EU-n belül elfogadják egyébként.
Ezzel szemben az ellenőrök nem fogadták el, semmilyen érv nem hatott rájuk, csalónak nevezték a kislányt és minősíthetetlen hangnemet alkalmaztak, végül még rendőrt is hívtak, mindjárt kettőt. Fő a közbiztonáság!
Tanulási időben ezért több órát kellett elvesztegetnie, hogy az Akácfa utcában elintézze az incidenst... nem teljes sikerrel, mert állítólag csak a magyar diákigazolványt lehet elfogadni. Kérdem én: ezt a pénztáros miért nem tudta???? Valamint miért kell egy jóhiszemű embert ilyen botránynak kitenni és megbüntetni? Mégis ki volt a hibás???? Miért neki kell tudnia azt, amit a jegyeladónak kellett volna? Egyáltalán miféle stílus ez?!
Milyen ország ez, ahol egyetlen cél az, hogy rosszul érezze magát a bőrében, aki idejön??? Gondolah hasonlóan viselkednek egy külföldi túristával is.... és ő még csak védekezni sem tud.
1.1. A különböző éves bérletek a tetszőleges kezdőnappal váltható, egyszelvényes kedvezményes éves bérlet kivételével a vásárlástól, de legkorábban a bérletszelvényen feltüntetett tárgyév első napjától a tárgyévet követő első hónap 6-án 02 óráig érvényesek. Használatuk igazolványhoz kötött, kivéve az arckép nélküli, évre szóló bérleteket. a) Az arcképes igazolványhoz kötött, teljes árú éves és kedvezményes éves bérletek csak érvényes általános bérletigazolvánnyal, vagy a Volánbusz Zrt. által kiadott, érvényes Volán-BKSZ bérletigazolvánnyal, személyi igazolvánnyal vagy kártya formátumú jogosítvánnyal használhatók. A közoktatási tanuló éves bérletek csak érvényes magyar közoktatási diákigazolvánnyal, a felsőoktatási tanuló éves bérletek csak érvényes diákigazolvánnyal, a nyugdíjas éves bérletek csak érvényes nyugdíjas bérletigazolvánnyalbérletigazolványban használhatók. Az arcképes igazolványhoz kötött kedvezményes éves bérletek kétféle kivitelben kerülnek forgalomba, melyek között az utas választhat:
"ha akarom - most is 30 napon át, akár éjjel-nappal folyamatosan utazhatok vel."
A múlt században robotoltam Nürnbergben; ott és akkor 57 DM-be került a szelvény a standard havi bérletbe (1-jétől 28-29-30-31-éig). Na de: volt 60 DM-ért ún. környezetbarát bérlet, amelyik tetszőleges naptól 30 napra szólt, és nem volt fényképes, az utazott vele, aki akart.
Itt a megoldás kérem. Csináltatni kell egy ilyen ebes bérletet, csak arra kell vigyázni, hogy mindig szőrös legyen aki ezzel utazik, és bármit is kérdeznek, csak annyit szabad mondani, hogy VAÚÚ. :-)
Szerbiában, Belgrádban (Balkán, elmaradott, jujjderossz stb.) már elektronikus jegy van. Belorussziában (diktatúra, szegénység, traktorgyár, elmaradott stb.) elektronikus beléptetőkapu a metrón.
Magyarország (pannon puma, gyorsnaszád, csavaros észjárású emberek, EU, leggyorsabban zuhanó államadósság, ígéret földje stb.) 3-as kontingensbe rakott BKV gorillák minden bejáratnál, múlt századi tarifarendszer méregdrágán.
Nem hatóság, de például a diákigazolványt akkor szerinted mire fel kéri, kérheti el? Mert szerintem azért, mert a kedvezményt ahhoz köti. Hát akkor kösse a bérletszelvény érvényességét bármiféle igazolványhoz, ami amúgy kötelezően (közigazgatásilag, államilag) van az utasnak. Bár figyelembe véve, hogy _bárki_ vehet bérletszelvény (tehát azt az üzletpolitikai támogatást engedményt, melyet a bérletes utazás jelent, nem köti állampolgársághoz, magassághoz, semmihez), szerintem még ez is felesleges. Veszel egy szelvényt, oszt' kész.
Nem én írtam, de egyetértek vala, hiszen - ha akarom - most is 30 napon át, akár éjjel-nappal folyamatosan utazhatok vel. Márpedig annál többet több személy sem tudná használni :-)
Szerintem az jogos, hogy egy diáktól diákigazolványt kérnek, hiszen kedvezményt kap a bérlet árából, amire a jogosultságát a diákigazolvány igazolja. Ugyanez egy kismamánál, egy nyugdíjasnál stb. De a teljes árú bérlet? Mire fel kell hozzá egy darab, békávé által kiállított utazási igazolvány?
Egy kis kukacoskodás: ha kutyának veszel bérletet, arra nem kell fénykép, akárhány kutya használhatja azt az egy darab bérletet és bérletszelvényt.
A kutya részére teljes árú havibérlet váltható. A bérletszelvényt általános bérletigazolványban kell használni, az arckép helyén " EB " felirattal, az általános bérletekre vonatkozó szabályok szerint.
Azért, mert abból nem derül ki, hogy enyém-e a ráírt számú igazolvány, tehát ha érdemben ellenőrízni akar, akkor kéri.
Olyan, amit írtál (már ha Te voltál), hogy 'úgyis csak egy ember használhatja egyszerre', azaz hogy akárhány ember járhatna vele felváltva, akárhol is csak komoly ráfizetéssel van a normál, egyemberes havibérlethez képest.
A volánbusz megoldása könnyű és gyors: Spec hőpapírra nyomtatják ki a kérésnek megfelelő bérletet helyben, ami személyivel, útlevéllel, jogsival, diákkal használható. (Bár a diák kivételével sose kérik.) Jó, mert olvasható, és kb. akkora, mint a régi BKV-s igazolvány, így annak a tokjába is befér. Részletek: http://www.volanbusz.hu/hu/ujberlet
A BKK ellenőr nem hatósági személy, így nincs joga személyi igazolványt kérni tőled. Ha ezt kéne társítani a bérlethez, akkor jogosan tehetnéd, hogy a bérlet felmutatásakor nem mutatod meg a személyidet/jogsidat/útleveledet személyiségi jogokra hivatkozva. Így pedig hogy deríthetne fényt, hogy jogosan használod-e a bérletet?
Én nem szeretném bérletfelmutatás helyett a személyimet nyitogatni / mutogatni. Mondjuk hozzáteszem, hogy csináltattam újfajta bérletigazolványt, de ugyanolyan ómódi és ocsmány, mint a régi, meg még nyitogatni / forgatgatni is kellene, mivel a kép máshol van, mint a szelvény, így inkább maradtam a réginél.
Az egész bérletrendszert át kellene alakítani, nem várni évekig a chipes rendszerre. A fényképes tényleg hülyeség, nem kéne személyhez kötni, hiszen egyszerre úgyis csak egy ember tudja igénybe venni. A bérletszelvényt kellene felnagyítani a régebbi tok nagyságára, így talán mozgólépcsőre szállva is jobban ellenőrizhető.
A diákok és a nyugdíjasok pedig ellenőrzéskor igazolják a jogosultságukat a diák vagy a nyugdíjas igazolvánnyal.
A jelenlegi dátumozós bérletek helyett az ős-öreg lyukasztással megjelölt bérletszelvényeket kellene nyomtatni. A fiatal vezérigazgatóknak segítségül: utoljára az autópálya matricák értékesítésénél használták a lyukasztást, de régen a kalauzok is a MÁV-nál, BKV-nál - amikor még voltak.
A vonaljegyek négyzetrácsát ideje lenne halványabbra nyomtatni, mert a dátumot nyomtató készülékek elég nehezen olvashatóak ellenőrnek és utasnak egyaránt.