Keresés

Részletes keresés

barantic Creative Commons License 2012.11.30 0 0 16

egyes piacok megszűntek mások létrejöttek.

Előzmény: Törölt nick (14)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.30 0 0 15

?

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.29 0 0 14

,,Az a furcsa helyzet állt elő, hogy a piacgazdaságra való áttérés szüntette meg a piacok nagy részét!"

 

Szerintem is ez így igaz .

Előzmény: lamináris (11)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.29 0 0 13

A régi működési formában is már életképtelenek lettek a rendszerváltásra ...

Előzmény: freesleep (10)
P.Bubus Creative Commons License 2012.11.29 0 0 12

A rendszerváltás nyertesei a multinacionális cégek amelyek ma már tökékeletesen ellenőrzik a magyar gazdaságot a vesztes pedig a magyar nép.

 

üdv Pinabubus

 

Ja, elolvastam a linket is, az egy szélsőségesen egyoldalú balliberális ciikk.

 

 

lamináris Creative Commons License 2012.11.29 0 0 11

Az a furcsa helyzet állt elő, hogy a piacgazdaságra való áttérés szüntette meg a piacok nagy részét! Ezt egy amerikai közgazdász "orosz tipusú" sokkszerü átalakításnak nevezi, szemben a "kínai tipusú" fokozatos evolúció tipusú átalakulásával...

Előzmény: Törölt nick (9)
freesleep Creative Commons License 2012.11.29 0 0 10

miért bukott volna a tsz-rendszer ha nincs rendszerváltás?

Előzmény: Törölt nick (9)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.29 0 0 9

,,Leegyszerűsítve a rendszerváltás vesztesei : az ipari munkásság, a tsz. és ág. mezőgazdasági üzemek tagjai alkalmazottainak döntö része. Nem sokat változott a közalkalmazottak, kishivatalnokok  helyzete."

 

Részben igazat adok neked .

Volt egy fentarthatatlan szocialista piacgazdaság,ipar,mezőgazdaság,ha nincs rendszerváltás,akkor is ők buktak volna a legnagyobbat ...

Előzmény: lamináris (7)
lamináris Creative Commons License 2012.11.29 0 0 7

A problémát ott látom , hogy a rendszerváltás utáni gazdasági változások ugyanolyan naív, valótlan, sőt ostoba elképzeléseken alapultak mint az előző 40 év gazdaságpolitikája: "mindent gyorsan privatizálni, mert az állam rossz gazda", a piacgazdaság mindent megold, a demokrácia mindenható stb.

Pedig a  Thetsher a nemzeti vagyon 80%-os privát tulajdona mellett is nehezen haladt a további 10%-kal. Tanulság tehát volt!

Leegyszerűsítve a rendszerváltás vesztesei : az ipari munkásság, a tsz. és ág. mezőgazdasági üzemek tagjai alkalmazottainak döntö része. Nem sokat változott a közalkalmazottak, kishivatalnokok  helyzete. Jól jártak a rendszerváltással a privatizáció nyertesei, a korábbi vállalkozások egy része, néhány értemiségi réteg pl. jogászok, az elején a földmérők, közgazdászok egy része stb... Becslésem szerint a népesség több mint fele rosszul (50-60%) , 30-40%-a változatlanul  " 10-20%-a jobban járt, az eddigi fejlemények szerint. A szlovák példa szerint a "megfontoltabb", "tétovább" Mecsiari lassítás eredményesebb volt. A külpolitikában nem tudtuk kihasználni a német támogatást!

Tündérmese Creative Commons License 2012.11.28 0 0 6

A " mű" eléggé összeollózott, de még így sem gondolom, hogy annak az Akadémia a szerzője.

De ha az Akadémia magára vállalta, akkor bizony maga az Akadémia neoliberális.

 

Ugyanis a gazdaság nagyon fotos tényezője, alapja a társadalmi létnek, ennek ellenére nem a társadalom van a gazdaságért, hanem fordítva.

A gazdaságon belül magának a privatizációnak sem az a célja, szerintem, hogy  pár embernek jó megélhetést biztosítson. Nem is az, hogy lebontsulk az állami tulajdont. Mert az önmagában miért is lenne cél?

A gazdaságnak a társadalom jólétét kéne szolgálnia, ez a nézőpont viszont kimaradt az elemzésből.

 

A következő amit már nagyon unok, hogy 20 évvel a rendszerváltás után még mindíg a cucilizmusra mutogat vissza a " szerző" pedig a szoc.-nak mint ársadalmi formációnak max. annyi köze volt a privatizációhoz, hogy az ott felhalmozott közösségi vagyont lehetett privatizálni.   

Háborúk után 20 évvel, már nincs olyan ország amely ne tudott volna ujjáépíteni, konszolidálódni. Az "Akadémia" meg még mindíg visszamutogat.

 

A Kádár érában szocializálódott " veszteseket" teszi mintegy felelőssé a gazdasági fejlődés elmaradásáért, illetve a miattuk meg nem léphető  - még meglévő - szoc ellátórendszerek leépítésének elmaadásáért. Azt elfelejti " kibontani" hogy az ellátórendszerből kieső vesztesekkel mit tegyen a tásadalom, ha a privatizálók érdekében lebontaná ezeket a rendszereket. 

 

 

Végül rosszallását fejezi ki a szerző, hogy az egészségügy, a TB. a nyugdíjbiztosítás privatizációja még nem történt meg, pedig   tudjuk milyen rossz gazda az állam.

 

Ha a rendszerváltás után 5 évvel jelenik meg ez az írás, akkor is kétségekkel kéne fogadni, de 20 évvel a váltás után már a bőrén érzi mindenki, hogy az egész, - benne a privatizációval - egy elqrt  szarozás volt, ami nem a tásadalom édekeit szolgálja.   

Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.28 0 0 5

Joccakát olvtársak! Én mentem a kapitalista üzembe, randim van a melóval. :-))

Remélem, nyerek is - bár munkával nehéz lesz -.

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.28 0 0 4

Amennyiben az Akadémia liberálisnak mondható. Persze a vélemény szabad! :-))

Előzmény: Tündérmese (3)
Tündérmese Creative Commons License 2012.11.28 0 0 3

Elolvastam.

Liberális blődség sok csúsztatással.

 

Az ország jelenlegi helyzetének első felelőse Antall József, de még ő sem így képzelte el a privatizációt, az sem igaz, hogy rendbenlévőnek találta, ahogy azt a szerző állítja.

 

Ha valaki teljes képet akar kapni, ajkkor olassa el a belinkelt könyvet/cikket, majd  nézze meg a Háború a nemzet ellen c. film privatizációra vonakozó részeit.  A film kb. 15 perces részletekben fent van a youtubén.

Előzmény: Törölt nick (-)
100 forintnak a fele Creative Commons License 2012.11.28 0 0 2

Köszönöm, ezt elmentettem, el fogom olvasni, érdekesnek tűnik. Ahoz, hogy teljes képet kapjunk,még hozzá kéne tenni Budaházy Gy. gyűjtését, xls táblában, akik kiárusították az országot!

Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.28 0 0 1

"Minden küzdelemnek vannak győztesei és vannak nyertesei. A két tábor alkalmasint összekeveredhet,de nem ugyanaz."

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.28 0 0 0

(0rbán) :DDD

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.28 0 0 topiknyitó

Íme, amiről a nyitóban írtam:

 

http://econ.core.hu/file/download/privatizacio/ertekeles.pdf

 

Pillanatnyilag én sem olvastam végig, majd rászánok egy éjszakát. Meg valószínűleg visszafejtem a linket is, akadhat ott még néhány érdekesség. Érintőlegesen szó esik benne külföldi kapcsolatokról, titkosszolgálatról, mi egyéb nyalánkságokról.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!