Sziasztok! Nagy örömmel találtam rá erre a fórumra, bár látom, hogy az utolsó bejegyzés márciusban kelt. Ettől függetlenül remélem, hogy még nem szűnt meg ez a kezdeményezés Én 15 éve foglalkozok a görög mitológiával, de emellett még számos más mitológiába is belekóstoltam már. Eddig nagyon kevés emberrel találkoztam, aki hozzám hasonló módon rajongott volna ezért a témáért, de ez a fórum biztosít arról, hogy vannak még ilyen elvetemült emberek. :-) Természetesen nagyon szívesen válaszolok felmerülő kérdésekre, már ha tudok, mert rá kellett jönnöm, hogy bár régóta foglalkozok a témával, és jelentős könyvgyűjteménnyel rendelkezek vele kapcsolatban, azért még nekem is vannak hiányosságaim. :-)
Ha szemmel tartja még valaki ezt a topikot, akkor kérem, segítsen!
Azt olvasom egy szövegben, hogy "Észak-Olaszország népszerű meséiben a nimfákat meluzináknak vagy anguánoknak hívják". Mármost én ezeknek az "anguánoknak" sehogyan sem bukkanok a nyomára. Hallott róluk esetleg valaki? Akad netán bővebb információ valahol ezekről a lényekről?
Hát teória az van, biztos több is. A szfinx legkorábbi ábrázolásai Egyiptomban a IV. dinasztia korából, Mezopotámiában i.e. 1500-ból maradtak fenn, tehát nagyon is ősi teremtményről van szó. Ekkortájt még másképp nevezhették őket, mivel a "szfinx" görög eredetű kifejezés. Ugyanakkor a babilóniai birodalomban ismertek voltak a shedu és a lammasu nevezetű (a szfinxhez nagyon hasonló karakterisztikájú) bikatestű, emberarcú, szárnyas hibrid teremtmények, amelyek a szobrokon és reliefeken - gyakran párban, a bejárat elé helyezve - templomok és paloták védelmében teljesítettek szolgálatot. Szerintem mind a gizai Nagy Szfinx, mind a luxori templomegyüttes feljáróját díszítő szfinxek ezt a védelmező funkciót sugallják - tehát könnyen lehetséges, hogy a mezopotámiai shedu és lammasu, az ősi bikakultusz teremtményei a szfinxek előképei voltak.
"kérdésem az, hogyha a szfinx nem istenség, Egyiptombaan miért van ekkora szobra?"
Szerintem a Szfinx Egyiptom ősi rejtélye, ennélfogva csak teóriák vannak és sok érdemlegeset nem lehet mondani róla amíg nem tudjuk biztosan, hogy ki és miért, de főleg mikor emelte...
Egyébként az oroszlán, mint monumentális építkezést indukáló lény, Ázsiában is előfordul, hiszen a Sri Lanka szigetén lévő Sigiriya erőd is egy nagy oroszlán testét formázta egykoron..
Érdekes módon a Mitológiai Enciklopédiában nem esik szó a sünről.
De találtam egy ilyet, talán hasznát veszed:
http://www.hedgehogcentral.com/myths.shtml
Ezen kívül épp most olvastam egy érdekes dolgot, mégpedig a mormotával kapcsolatban, amelyről ugye az a közkeletű babona terjedt el, hogy ha téli álmából felébredve kibújik a vackából és megpillantja az árnyékát, akkor még hat hétig tartani fog a tél. Amerikában eme hiedelem köré (szokás szerint) egy egész ünnepségsorozatot kanyarítottak (Groundhog's Day). De a lényeg nem ez, hanem hogy állítólag a mormota napja eredetileg a sündisznó napja volt. Már a rómaiak is úgy hitték, hogy ez a kis állat képes megjósolni a tél végét. Hogy hány évszázadig tartotta magát a nézet, azt nem tudom, mindenesetre az Amerikába bevándorló európaiak "megreformálták" a legendát, melyben így a tüskésbőrűtől az időjós szerepet a mormota vállalta át.
Jaj, nagyon köszönöm, ez hihetetlenül hasznos volt! Főleg a Nagy Szent Bazilos rész, éppen azt írta le, amit máshol kerestem, nem is gondoltam volna, hogy a szimbólumtár fog "megkönnyíteni". Nagyon köszi!
a felvegyerkezett, de a béke hőse. az ókorban a bőrét bélésnek használták, a húsát meg gyógyírként használták hajhullás ellen. Plinius dicséri gyűjtőkézségét (Physiologus) és Nagy Szt Bazil:" Légy olyan mint a sün... mely dacára annak, h tisztátalan, ... kedves és barátságos a gyermekekhez. ... vigyázz az Úr szőlőjére...'
A másik, amire emlékeztem, az ellentét a sün és a kígyó közt, és így érthető, h a sün pozitív.
dicsérik ügyességét, h a tüskéivel felfele gurul...
( Hans Biedermann:Lexicon der symbole, 1989,...98 )
Sziasztok! Korábban már kérdeztem két állatról, s sirocco segített is az egyikben (továbbra is hála érte), van viszont egy, akivel nem jutok dűlőre. A sündisznónak próbálnék utánanézni, hol/mit jelképezett, de eddig nem találtam jóformán semmit. A Hoppál-féle szimbólumtárban nem volt, a Jelek és jelképek, a Jelképtár, Mircea Eliade sem segített - eddig. Ti milyen szimbólumtárakat forgattok előszeretettel?
Tudom, a következő kérdés némiképp off, de ha netán bárkinek "bármi" :) eszébe jutna a sün szimbólumáról, bizony mondom, fonok neki egy babérkoszorút. Nem, nem sünből. :)
Ez lesz az. Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Hallottam a sómalmos történetet, de nem volt megerősítve és nem tudtam rákeresni, mert egy névvel sem voltam tisztában. Mégegyszer köszönöm.
Hát, én csak Fródi meséjéből tippelhetek neked, szóval: Jobb ha rákeresel, nem akarom az egészet elmesélni, de ez a bizonyos Fórdi egy malmot vitt magával a hajóján, és ott két óriásnőnek mondta, hogy őröljenek sót... Ez a mohóságát jelképezi amúgy, ha jól sejtem. A lényeg, hogy annyira kapzsi volt, hogy nem engedte nekik, hogy pihenjenek, azok pedig annyit őröltek, hogy a hajó elsüllyedt, és így a tengben szépen ott őrölgetik a sót azóta is... De olvasd el, így nem túl kerek a sztori.
Egy kérdésre keresem a választ. Remélem itt sikerrel járok. Miért sós a tengerek vize, mikor a folyók és a tavak édesvizűek? A germán mitológiai nézet érdekel nem a tudományos.
Hát kezdjük azzal, hogy kereszténység... Európában azt hiszem ők sokszor a "ha nem tudod megállítani, állj az élére" megoldást alkalmazták, és egyszerűen átkonvertálták a pogány hitvilág elemeit, ünnepeit az ő világukba. Szóval nagyon, nagyon sok mindent átvettek, aminek pogány gyökerei vannak. Érdekes az az oldal, amit belinkeltél, tetszik, használt is :DDD.
A Nagy Vadászatról (én úgy ismerem: Vad Hajsza) itt egy jó cikk:
http://www.endicott-studio.com/rdrm/forhunt.html
Most nézem, a germán mitológiai motívum átszűrődött egyéb európai népek folklórvilágába is, nem csak az írekébe - sőt egyes források Szent Miklós legendáját is kapcsolatba hozzák Wotan (Odin) főisten és követői égi vágtájával.
Végülis van egy. Én is olvastam róla, de kissé feledékeny vagyok. Nem tudod, hogy a Nagy Vadászaton (germán mit) kik vettek részt? Annyira emlékszem, hogy valószínűleg Ódin (ott Wodan, persze) vezette, de arra nem, hogy kik voltak vele... Halottak? Einherják?