Keresés

Részletes keresés

Hierro Nyh. Creative Commons License 2011.12.14 0 0 25

Blu-rayen feliratosan idehaza az is kijött immár.

Előzmény: Hierro Nyh. (23)
Doktor Kubb Creative Commons License 2011.01.22 0 0 24

A "Superman kalandjai"-it 5 lemezes dísztokos kiadásban MAGYAR FELIRATTAL (is) kiadták - szinkronnal nem. Ez a George Reeves főszereplésével 1951.-ben forgatott TV sorozat volt. Az 5 lemez 1 évadot, azaz 26 részt tartalmaz. Nekem megvan az 1. és a 2. évad is magyar felírattal, eredeti DVD-n. A sorozat összesen 6 évadot ért meg. (A 7. évadot már nem tudták leforgatni George Reeves máig tisztázatlan halála miatt.) A kérdésem az lenne, hogy a többi évadot (3.-4.-5.-6.) látta-e valaki magyar felírattal? Állítólag ezekről már a magyar feliratot lehagyták!  

Hierro Nyh. Creative Commons License 2011.01.22 0 0 23

Na de abban benne van a Richard Donner Cut? Az ugyanis 2006-ban jött, a moziváltozatot (amihez a magyar szinkron készült) Richard Lester jegyzi, még ha benne is hagytak pár Donner-féle jelenetet (bár ez kisebb mértékben, de fordítva is igaz).

Előzmény: Doktor Kubb (22)
Doktor Kubb Creative Commons License 2011.01.22 0 0 22

Mind a négy Christopher Reeve féle Superman filmet kiadták szinkronnal. Az első részt négylemezes változatban 1990 Ft.-ért vettem a DVDwebshop-nál. (A film két fajta változatban is rajta van.) A második részt kétlemezes változatban - szintén szinkronnal - az Europarkban vettem meg a Saturn-nál 990 Ft--ért.

Előzmény: Várhegyi Márton (18)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2011.01.22 0 0 21

*Miért nem forgatta vissza Superman az időt rögtön azután, hogy visszanyerte szuperejét?

Superman tudja, hogy ez alapjában véve nem egy etikus húzás, apja tanításaival ellenkezik. Ezért amíg lehetett, igyekezett elkerülni. Még a Magány Erődje lerombolásakor sem gondolt arra, hogy ehhez folyamodik (így lerombolta vagy azért, mert már úgy sem beszélhet többet apjával, vagy azért, mert Lex Luthor már tud róla, így többé nem titok). Miután azonban elbúcsúzott Loistól, úgy érezhette, túl nagy titkot terhelt rá, és ráadásul nem is lehetnek egymáséi. Másfelől ő maga is túl sokáig volt tétlen amiatt, hogy Loisszal törődött, majd az erejéről való lemondás miatt sem tudott időben beavatkozni. (Nem tudom, az mennyire tudatosult benne, hogy akaratán kívül is, de az általa űrbe juttatott rakéta szabadította ki a Fantomzóna rabjait). Ezekből arra juthatott, hogy a tiltott eszközzel hozhatja helyre hibáit.

Egy újabb lehetséges szempont: talán addig nem látta érdemesnek belefogni, amíg Zod tábornok és követői szuperővel rendelkeznek, lehet, hogy ők képesek lettek volna észlelni és esetleg "utánaeredve" belerondítani. Meg ők addig amúgy sem lehettek minden képességükkel tisztában, jobb, ha nem juttatta eszükbe, hogy ilyet is lehet. Miután elvesztették erejüket, kellő gyorsasággal visszament a szabadulásuk előtti pillanatokig, hogy ne legyen idejük reagálni, míg vissza nem záródnak.

Előzmény: Hierro Nyh. (15)
-g101- Creative Commons License 2011.01.21 0 0 20

Mailben válaszoltam.

Hierro Nyh. Creative Commons License 2011.01.21 0 0 19

Hivatalos kiadása tudtommal nincs. Ugyhogy marad a gugli, keresni a letöltési lehetőségeket és a magyar feliratot (csak majd vigyázni kell, hogy a kettő fps-e ugyanolyan legyen).

Várhegyi Márton Creative Commons License 2011.01.20 0 0 18

Akkor eredeti hanggal, felirattal, akárhogy. Tudsz róla valamit?

Előzmény: -g101- (17)
-g101- Creative Commons License 2011.01.20 0 0 17

Nem hiszem, hogy ahhoz valaha is készült volna szinkron.

Előzmény: Várhegyi Márton (16)
Várhegyi Márton Creative Commons License 2011.01.20 0 0 16

Sziasztok!

Megvan valakinek a Superman 2 Richard Donner-féle változata magyar szinkronnal? Néztem a netes boltokban, de nem találtam.

Akinek megvan, vagy tudja, hol lehet megvásárolni, kérem, szóljon!

Hierro Nyh. Creative Commons License 2011.01.17 0 0 15

Meglátásaim a Donner Cut sokat vitatott idő-visszaforgatásáról: 

*Miért nem forgatta vissza Superman az időt rögtön azután, hogy visszanyerte szuperejét?

Superman tudja, hogy ez alapjában véve nem egy etikus húzás, apja tanításaival ellenkezik. Ezért amíg lehetett, igyekezett elkerülni. Még a Magány Erődje lerombolásakor sem gondolt arra, hogy ehhez folyamodik (így lerombolta vagy azért, mert már úgy sem beszélhet többet apjával, vagy azért, mert Lex Luthor már tud róla, így többé nem titok). Miután azonban elbúcsúzott Loistól, úgy érezhette, túl nagy titkot terhelt rá, és ráadásul nem is lehetnek egymáséi. Másfelől ő maga is túl sokáig volt tétlen amiatt, hogy Loisszal törődött, majd az erejéről való lemondás miatt sem tudott időben beavatkozni. (Nem tudom, az mennyire tudatosult benne, hogy akaratán kívül is, de az általa űrbe juttatott rakéta szabadította ki a Fantomzóna rabjait). Ezekből arra juthatott, hogy a tiltott eszközzel hozhatja helyre hibáit.

*Voltaképpen hogy piszkált bele Superman a történelembe úgy, hogy Lois ne emlékezzen semmire? Ehhez mit kellett kiiktatnia? Ugyebár el kellett valahogy érni, hogy Lois vaktöltényes trükkje ne jöjjön be vagy ne is jusson el odáig...

Lényegében három dolgot kellett elérnie: 

1. a Fantomzónából ne szabaduljanak ki a rabok

2. Lex Luthor kerüljön vissza a börtönbe

3. Lois ne tudja, hogy Clark Kent = Superman

Hogy az elsőt megtehesse, vissza kellett menni egészen azelőttig, hogy a három kryptoni lázadó kiszabadult. A történtek megmásításához el kellett térítenie a rakétát úgy, hogy annak felrobbanása ne érhesse el a Fantomzónát. Így Zod tábornok és követői fogságban maradtak, nem volt rombolás, hatalomátvétel, nem lettek halálos áldozatok.

Ezután tekerhette az időt előre odáig, míg Luthort meg nem találta. Vagy eleve a szökésekor jelent meg a börtönnél és riasztotta az őröket, vagy valahol rábukkant és nyakoncsípte (csak annyira kellett ügyelnie, hogy még a Magány Erődje felfedezése előtt hiúsítsa meg a szökést).

Majd következett a szálloda szoba. Immár felkészülve várhatta Lois vaktöltényes trükkjét, úgy tett, mintha Clark Kentnek halálfélelme lett volna  a lövéstől, Lois megbizonyosodhatott, hogy feltevése nem igaz.

És már tekerhette is előre az eseményeket, és mehetett be a Daily Planet szerkesztőségébe deja vu érzéses átélő munkatársaihoz.

*Az idővisszaforgatás után Clark miért megy vissza revansot venni az étkezdébe? Hogy lehet, hogy a jelenlévők emlékeznek a verekedésre (legalábbis a mondataik erre utalnak)?

Úgy is fel lehet fogni, hogy egyszerűen csak meg akarta leckéztetni a balhés kamionost (ahogy korábban a pincérnő reagált a kamion dudájára, arra enged következtetni, hogy már korábban is volt neki egy-két húzása ott). A pincér "A múltkori is egy vagyonba került" mondata vonatkozhat más korábbi verekedésre is, az "Erősítettem" magyarázkodás meg arra utalhat, hogy Clark Kentből a megjelenése alapján nem nézték ki, hogy így el tudna bánni Rockyval.

Hierro Nyh. Creative Commons License 2011.01.15 0 0 14

*a másik örök klasszikus: hogy képes egy szemüveg elrejteni viselője kilétét? 

Erről egy érdekes megközelítést olvastam egy külföldi oldalon: azzal, hogy Superman semmivel nem takarja arcát, eleve nem kelt gyanút arra, hogy lenne egy titkos civil énje.

Így aztán elegendő Clark Kentként a szemüveg, másképp fésült haj, határozatlanabb beszéd és kiállás, mert úgyse keresnék benne Supermant (kivéve, aki olyan szemfüles, mint Lois ;)

Na meg ott van az emberi felszínesség, erre jó példa egy sztori, már nem emlékszem kiről, de egy híresség elindult a saját hasonmásversenyén, és negyedik helyezést ért el! :D

Pláne hogy nem ismerik fel azok sem, akik még Smallville-ből ismerik, hisz akkoriban még nem hordott szemüveget 

Erre meg végképp egyszerű a magyarázat: más színész játssza. :D

Előzmény: Hierro Nyh. (-)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2011.01.14 0 0 13

*fanedit

Előzmény: Hierro Nyh. (12)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2011.01.14 0 0 12

Az én véleményem szerint az első rész után játszódik a Donner's Cut, majd a végén minden visszapörög és jön a Superman 2. :)

Létezik egy Superman II: The Deja Vu Cut című fandedit, amely nagyjából ezt az alapötletet meglovagolva gyúrta össze a két változatot (bár nem egy az egyben, hanem kicsit vegyítve). :)

Előzmény: -g101- (11)
-g101- Creative Commons License 2011.01.14 0 0 11

Az én véleményem szerint az első rész után játszódik a Donner's Cut, majd a végén minden visszapörög és jön a Superman 2. :)

A gyerek fogantatásán szerintem teljesen felesleges agyalni. Nem a régi filmekben történt, elvégre a Returns-ben Lois tudja, hogy Superman a gyereke apja, de nem tudja, hogy Clark maga Superman. Ez mondjuk elég röhejes. De én azt a filmet eleve nem vagyok hajlandó Superman filmként kezelni, mert már alapban vicc a főszereplő is. Az új film lehet, hogy tisztelegni akart a régiek előtt, de igazán csak azok sikerét lovagolta meg. Önmagában elég gyenge próbálkozás. Kíváncsi vagyok Nolan mire jut a saját verziójával. A 3-4. részek tényleg nevetségesek, de én szívesebben röhögök azok gyengeségein mint, hogy a Returns-t nézzem. Az bőven elég volt kétszer. Egy is elég lett volna, de gondoltam talán másodjára jobban tetszik. Sajnos nem.

Előzmény: Hierro Nyh. (10)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2011.01.14 0 0 10

Arról, hogy inkább a Lester- vagy a Donner-féle Superman II.t viszi-e tovább:

Bár a Donner Cut is 2006-ban jött ki, mint a Returns, úgy tudom, még előtte Singer megtekintette.

Nézzük azokat a momentumokat, amik visszautalnak az előzményekre:

Lois nem emlékszik rá, hogy Clark a Superman:

*Lester: feledtető csók

*Donner: idő-visszaforgatás

Luthor kiszabadult, miután fellebbezett és Superman nem tanúskodott:

*Lester: úgy állította be a helyzetet, hogy az ő közreműködésével sikerült a három kryptonit megfosztani erejüktől. Ott lehetett volna még tanúnak Lois, csakhogy ő a feledtető csók miatt nem emlékezett, így nem tudott Luthor ellen vallani. A korábbi rakétás esethez meg szintén Superman lehetett volna a koronatanú, távollétében ez alól is valahogy kimosta magát egy jó ügyvéddel.

*Donner: az idő-visszaforgatás miatt nem történt meg Zod tábornok csapatának pusztítása. A rakétás eset alól mosta ki magát Luthor, ahogy fentebb említettem.

Luthor eljut a Magány Erődjébe, Kitty megkérdezi tőle, hogy "már jártál itt?", Luthor nem ad választ, csak csillogó szemekkel néz:

*Lester: Luthor már járt ott és emlékezett rá

*Donner: láthattuk, hogy az idő-visszaforgatás hagy bizonyos nyomot az emberekben (Loisnak rémlett, hogy van egy nagy sztorija, de nem jutott eszébe, Perry White össze akarta állítani a címoldalt, de hiányzott valami), Luthort is tudat alatt a kitörölt események lenyomata vezethette a Magány Erődjéhez, amikor Kitty felteszi neki a kérdést, deja vu érzése lehet

megvan a Magány Erődje, Jor-El előhívható a kristályokból:

*Lester: a moziváltozatban nem volt látható olyasmi, ami ezt kizárná

*Donner: Superman ugyan megsemmisíti a Magány Erődjét, de utána visszaforgatja az időt, szóval lehetséges, hogy visszaépült (ez egy másik kérdés, hogy akkor mi értelme volt). A másik kérdéses pont, hogy Jor-El azt mondta az erővisszaadás előtt, hogy többé nem beszélhetnek. Ez kétféleképpen magyarázható ki. Egyik lehetőség szerint láthattuk, hogy Jor-El különböző módokon volt előhívható: vannak archív felvételek, ezek interaktív változatai és volt, amikor lélekben ténylegesen beszélgetett Supermannel. Lehet, hogy csak utóbbit zárta ki az erővisszaadás, a konzerv felvételeket továbbra is használhatta. A másik lehetőség, hogy az idővisszaforgatás az erővesztést is semissé tette, bár ez felvet némi paradoxont (mondjuk az időbe való belepiszkálás lényegében mindig :) )

Ami viszont nehezen oldható fel, a szuperőt öröklő gyerek:

*Lester: volt ugyan szex és Superman csupán az emlékét törölte ki Loisból - de akkor ő már túlvolt az erőelvételen, földi ember volt, így csak egy sima embergyerek születhetett volna

*Donner: háltak együtt, míg Superman rendelkezett az erejével (bár nem tudni, volt-e szex, ha Superman utána kérdezte meg Jor-Elt, mi a teendő), de ezt az idő-visszaforgatás eltörölte

Úgyhogy ide mindkét esetben valami alternatív magyarázat kívánkozik, kellett lennie valami "fimvásznon/képernyőn kívüli" szeretkezésnek köztük, egy "vad éjszaka", amikor Superman a vágyaknak engedve megfeledkezett az apai intelmekről. :)

A "Miért nincs szüksége a világnak Supermanre" cikk megírása:

*Lester: ellentmond annak, hogy Superman győzte le Zod tábornokot. De mivel Loisból kitörlődtek a közvetlen emlékek, így mások elmondásai ellenére sem érezhette úgy át a dolog súlyát, erősebb lehetett benne a sértettség érzése, hogy a szeretett férfi csak úgy lelépett.

*Donner: Zod tábornok csapatának érkezését az idő-visszaforgatás semissé tette, Lois nem látott olyasmit, ami miatt mindenképp Supermanre lenne szükség

Végül egy dolog, ami kicsit Lester-változatnak mond ellent, bár nem logikailag, hanem csak etikailag: a végén Superman elnézést kért az elnöktől, amiért nem jött időben, megígérte, hogy többé nem fordul elő. Ezek után kicsit visszás, hogy évekre lelécel, de persze nem kizárható. A Donner-változatnál ez a probléma nem áll fenn, az említett mozzanat kimaradt.

Előzmény: Hierro Nyh. (9)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2011.01.14 0 0 9

Singer azt nyilatkozta, az első két filmet tekintette kiindulási alapnak, amikor belefogott a Returns készítésébe. 

Annyiban mondjuk tényleg nem pontos folytatás, hogy modernebb környezetben játszódik (pl. mobiltelefon), na de a képregényhősök kortalanok, nem retrófilmet kell készíteni róluk. Minimális képzelőerővel az első két rész cselekményét "áttolhatjuk" húsz évet későbbre.

Tagadhatatlan, hogy sok a kikacsintás: a főcímzene, Marlon Brando "alakítja" Jor-Elt, a "son becomes the father, father becomes the son" idézet; bár én nem vettem észre, csak olvastam, de Glenn Ford mint Jonathan Kent látható egy fényképen is, Luthor és Kitty között megismétlődik egy korábbi párbeszéd Miss Teschmakerrel (- Mit is mondott apám? - Takarodj!?).

Szerintem a hibáival együtt is jobban illik az első két filmhez, mint a komédiába hajló III. és a sületlen IV.

Előzmény: -g101- (8)
-g101- Creative Commons License 2011.01.14 0 0 8

Szerintem nem feltétlenül kell folytatásnak venni a Returns-t. Sőt! Nekem az a film nem is tetszett. Van benne néhány látványos jelenet, de maga a története elég béna. A Smallville-ben amúgy tudja olvasni Clark a kryptoni írást is, nem csak érti a beszédet. De az már megint másfajta feldolgozás.

Hierro Nyh. Creative Commons License 2011.01.13 0 0 7

*A Magány Erődjében a kryptoni Jor-El és a Földön felnőtt, angol anyanyelvű Clark Kent/Kal-El hogy képesek szót érteni egymással?

Utána gondolva, ez a kérdés kilőve. Amíg ugyanis a csecsemő Kal-El a rakétában utazott, Jor-El "beszélt" hozzá. Így aztán ráragadt a kryptoni nyelv, az angol csak második anyanyelve lett.

Viszont továbbra is megválaszolatlan, hogy érthette Jor-El (vagy a Lester-féle II. részben Lara) beszédét Lex Luthor, illetve a hallgatózó Lois, továbbá hogy tudtott rögtön beszélni a földiekhez Zod tábornok és Ursa.

Hierro Nyh. Creative Commons License 2011.01.11 0 0 6

Pl. Superman emberfeletti képességeit (sebesség, repülés, röntgenlátás, szuperhallás, lézerszem, szuperő, sebezhetetlenség stb.) megmagyarázták azzal, hogy a Nap közelsége és a Föld légköre az eltérő molekuláris felépítés miatt ezt hozza ki belőle.

De azért ezek sem teljesen korlátlanok, hisz az első filmben volt benne, hogy pl. az ólmon nem lát keresztül. És az ólomnak a valóságban van sugárzást elnyelő hatása, na ez egy racionális elem volt :)

Előzmény: Hierro Nyh. (5)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2011.01.11 0 0 5

A sci-fi műfajt eleve azzal szokták jellemezni, hogy a nem hétköznapi elemeknek is megvan a racionális magyarázata.

Előzmény: farkzoli (3)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2011.01.11 0 0 4

De attól még egy kitalált történetnek is meglehetnek a törvényszerűségei, racionális magyarázatai a maga univerzumában. Illetve kitalált történetben is elvárható, hogy meglegyen a cselekményben a kontinuitás.

Meg amúgy is, néha csak ráérősdiből el lehet agyalni olyan dolgokon, amikkel nem feltétlenül váltjuk meg a világot. :D

Előzmény: farkzoli (3)
farkzoli Creative Commons License 2011.01.11 0 0 3

Hát papa, nem szeretnék veled moziba járni...

De a superman átöltözésre van itt egy elég autentikus jelenet, 1:20-nál, ám itt sem derül ki a titok:

Monty Python - Bicycle Repair Man

http://www.youtube.com/watch?v=rxfzm9dfqBw

"Néhányra már próbáltam magam is kiokoskodni magyarázatot"

Most halál komolyan kérdezem: nem tudtad, hogy ezek kitalált történetek, mondhatni mesék?

szeressükegymást Creative Commons License 2011.01.11 0 0 2

Kérem írjon egy kétoldalas esszét arról, hogy mire gondolt Tatjana miközben a levelét írta.

Géppuskaszájú Rapper Creative Commons License 2011.01.11 0 0 1

Kript0nit.

PETYUS Creative Commons License 2011.01.11 0 0 0

Neh0gymá l0gikát keressünk benne!

Hierro Nyh. Creative Commons License 2011.01.11 0 0 topiknyitó

Superman (1978, vagy ahogy angolszász világban emlegetik, Superman: The Movie)

*a klasszikus kérdés, amit a többi film, meg egyáltalán minden feldolgozás és a képregény is felvet: átvedléskor hova kerül Clark Kent civil ruházata, visszavedléskor honnan veszi elő újra?

*a másik örök klasszikus: hogy képes egy szemüveg elrejteni viselője kilétét? Pláne hogy nem ismerik fel azok sem, akik még Smallville-ből ismerik, hisz akkoriban még nem hordott szemüveget (legalábbis nincs a filmben olyan, hogy valaki Smallville-ben újságolvasás vagy tévénézés közben megdöbbene: "Hé, hisz ez Clark Kent!" :D ).

*Amikor Kal-Elt kilövik a rakétában, hallható, amint Jor-El Einstein relavitiáselméletére tesz utalást. Később viszont, amikor a Magány Erődjében először jelenik meg Jor-El szelleme, azt mondja, becslései szerint ő ekkor már "több ezer éve halott". Akkor honnan hallott Einsteinről egy fényévekre lévő bolygón?

*A Magány Erődjében a kryptoni Jor-El és a Földön felnőtt, angol anyanyelvű Clark Kent/Kal-El hogy képesek szót érteni egymással? (ez mondjuk sok történet kérdése, ahol különböző bolygók lakói szerepelnek, de néha még egyszerűen különböző nemzetiségű szereplők esetén is)

*Kal-El/Clark Kent oktatása a Magány Erődjében 12 évig tartott. Ezalatt ő egyáltalán nem járt ki emberek közé? Már csak azért is érdekes, mert amikor a Daily Planetbe felveszik Kentet, Perry White megjegyzi, hogy jó referenciái vannak. Mikor volt ideje szerezni őket?

*Hogy nem fázott Lois, amikor Supermannel együtt repült a magasban?

*Luthor kiokoskodja, hogy a kryptonit megölheti Supermant. Nincs igazán részletesen kifejtve, miért is törvényszerű, hogy egy megsemmisült bolygó helyén az ottani lényekre halálos sugárzású anyagnak kellene maradnia?

*Amikor Superman visszaforgatja az időt/visszamegy az időben (ez sem teljesen világos), akkor mi módon avatkozik be? Ugyebár mikor visszatér az élő és viruló Loishoz, ő emlékszik arra, hogy felrobbant egy benzinkút és dőltek az oszlopok, Olsen pedig arra, hogy Superman lerakta őt. Akkor mit iktatott ki a múltból és mit nem?

Superman II (1980)

*Még inkább előkerül, ami az előző rész kapcsán: hogy képesek kryptoniak és földiek megérteni egymát? Egyrészt ott van a Magány Erődje. Ha az előzőnél meg is lehet magyarázni, Jor-El és a fia hogy értették meg egymást, mi lesz a földi emberekkel? Hiszen Lex Luthor és Miss Teschmaker is megértik, amit a Donner-verzióban Jor-El, a Lester-verzióban Lara és az ismeretlen nevű kopasz mondanak, illetve később Lois is kihallgatja, amit Clark/Kal-El beszélget az apjával (Donner), illetve anyjával (Lester). Másrészt ott van Zod tábornok és csapata, őt is már rögtön a Holdon képesek kommunikálni az emberekkel, de érdekes módon csak az amerikai asztronautához beszél Ursa a saját nyelvén, a szovjet Boriszhoz Zod nem oroszul beszél.

*A Magány Erődjénél nem mindig világos, hogy van az, hogy a kivetített kryptoniak időnként csak hallgathatók és nézhetők; néha lehet nekik kérdéseket tenni, de azok úgy válaszolnak, hogy nem ismerik fel a kérdezők (Luthor); időnként pedig lélekben is ott van az illető, lényegében szellem (lásd erővesztés jelenete, meg Donnernél a visszanyerés).

*A Donner-változatban Jor-El, a Lester-változatban egy noname kopasz kryptoni elmond egy földi verset, a 19-20. század fordulója táján élt Joyce Kilmertől. Ugyanaz a kérdés, mint Einsteinnél: most akkor tényleg több ezer éve halott Jor-El? De akkor honnan ismerték ezt a verset a Kryptonon?

*Amikor miután Clark kijött az átalakító kamrából és egyszerű földi emberré vált, Lois és ő autóval mentek haza Északról. Na de honnan szerezték az autót? Ugyebár a Magány Erődjébe még odarepültek, de visszafelé nem volt semmi járművük, plusz melegruhájuk se sok. Hogy úszták meg megfagyás nélkül?

Superman II: The Richard Donner Cut (2006-ban restaurált rendezői változat)

Újra előkerült az a bizonyos idővisszaforgatás, és hozta az újabb ellentmondásokat.

*Voltaképpen hogy piszkált bele Superman a történelembe úgy, hogy Lois ne emlékezzen semmire? Ehhez mit kellett kiiktatnia? Ugyebár el kellett valahogy érni, hogy Lois vaktöltényes trükkje ne jöjjön be vagy ne is jusson el odáig...

*Az idővisszaforgatás után Clark miért megy vissza revansot venni az étkezdébe? Hogy lehet, hogy a jelenlévők emlékeznek a verekedésre (legalábbis a mondataik erre utalnak)?

*Az idővisszaforgatással visszaépült a megsemmisített Magány Erődje is? Kiiktatódott a szuperőről való lemondás? Ami a legnagyobb paradoxon, hogy a visszaforgatás már a Jor-Eltől visszakapott erővel történik. Akkor ezek után képesek lesznek újra beszélgetni vagy sem?

Egyéb kérdések:

*Superman még szuperereje birtokában látható egy ágyban Loisszal. Most akkor volt köztük szex? Ha igen, miért csak utána kérdezte meg az apját, mi a teendő, ha földi emberrel kíván kacsolatot létesíteni?

*Amikor Lex Luthor megjelenik a Fehér Házban, azt mondja Zod tábornoknak, tudja, hol találja Jor-El fiát. Honnan ismerte Luthor a Jor-El nevet? A Magány Erődjében ugyan látta néhány felvételét, de nem azokban nem volt "bemutatkozás" (Lesternél elhangzik a Jor-El név, amikor Lara adja elő a történetet.)

Superman visszatér (2006)

*Amire a leginkább kíváncsiak sokan: honnan vannak a gyerek szuperképességei? Ha a Superman II Donner-változatát vesszük, akkor ugyan volt együttlét szupererő birtokában, de jött a visszaforgatás, ami alighanem azt is kitörölte, így eleve az is kérdés, maga a gyerek honnan van. Ha a Lester-féle moziváltozatot, akkor meg Lois és Clark szeretkezése akkor történt, amikor utóbbi már földi ember volt.

*Hogy lehet asztmája, allergiája és minden egyéb nyavalyája egy olyan gyereknek, akinek biológiai apja Superman?

*Richard White-tal valószínűleg később szeretkezhetett Lois, mint Supermannel. De akkor hogy magyarázták a gyerek születésének idejét? Megpróbálta bemagyarázni, hogy koraszülött? Vagy Richard tudta, hogy a gyerek nem az övé, esetleg már eleve megszánta az egyedülálló várandós Loist és vállalta, hogy nevére veszi a gyereket?

*Azon is el lehet vitatkozni, hogy az a film inkább a Donner- vagy a Lester-féle változat folytatása-e. Tulajdonképpen mindkettőt bele lehet magyarázni (esetleg később kifejtem), kivéve a gyerek szuperképességei, amely viszont mindkét esetben sántít.

Az eredeti III. és IV. részt engedelmetekkel inkább hagynám, mert azok sokszor már annyira baromságok, hogy analizálni sem érdemes. :P

Néhányra már próbáltam magam is kiokoskodni magyarázatot, illetve más fórumokon találtam olyat, ami tetszik, de itt is kíváncsi lennék, ki hogy látja.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!