Keresés

Részletes keresés

Tóásó 2 Creative Commons License 2025.05.09 0 2 91060

Algák ellen megfelelő növényesítés alatt leginkább a tavirózsák és hínárok számítanak. Tavirózsák árnyékolnak, a hínárok pedig közvetlenül a vízoszlopból vonják ki a tápanyagot ezze gátolva az algák növekedését. Partmenti növények akkor igazán hasznosak ha azokat kavicsba tudod ültetni, hogy ne a saját talajuk tápanyagtartalmát éljék fel, hanem a vízből vonják ki. Amikor ritkítod a túlnőtt növényzetet, akkor távolítod el fizikailag a tápanyagot a vízből, kicsit olyan mint mikor a szántóföld elveszíti tápanyagtartalmát mert többet hordanak el mint amennyi bekerül.

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2025.04.29 0 0 91059

Szokasos eves keresem:

Kitelepitando bekakat, fejlettebb ebihalakat korlatlanul befogadok.

Budapest 100 km-es korzeteben ertuk megyek!

Árpi1978 Creative Commons License 2025.04.28 0 0 91058

Köszönöm a választ neked is, és judit55 nek is.

Megpróbálkozom akkor az àrpaszalma granulàtummal, ha valamiért nem válik be, még mindig vehetek bele technikát. Bár nem szeretnèk.

Előzmény: RJancsi (91057)
RJancsi Creative Commons License 2025.04.27 0 1 91057

A vízmozgás azért kell, hogy mindenhová eljusson a hatóanyag. Idő kérdése de előbb utóbb el fog jutni. Ha beáztatod a keveréket és pár nap után akár egy lapáttal megkeveted a vizet az is elég. 

Előzmény: Árpi1978 (91054)
55judit Creative Commons License 2025.04.26 0 0 91056

Vagyis van egy víz köpő a vízben kicsi szivattyúval, annak közelébe tettem a granulátumot. Tehát van mérsékelt víz mozgás. De ennyi nálad is lesz.

Előzmény: 55judit (91055)
55judit Creative Commons License 2025.04.26 0 1 91055

Én is használtam árpaszalma-tőzeg granulátumot, mikor még túl kevés volt a növényzet és megjelent az alga.  Pici tavam van és nem mozog a víz. Egy gyümölcsvédő tasakban tettem a vízbe granulátumot.  Csodálatos tiszta lett a víz tőle.

Előzmény: Árpi1978 (91054)
Árpi1978 Creative Commons License 2025.04.26 0 0 91054

Nagyon köszönöm. 

Azt mondják szaküzletben hogy az àrpaszalma granulàtum, csak úgy jó ha  van vizmozgas... 

Ez nem tudom valid e?

Budapesti tó tulajdonosakat kérdezem, nincs e valakinek növényekből túl szaporulat? 

Előzmény: RJancsi (91051)
RJancsi Creative Commons License 2025.04.25 0 0 91053

Ha esetleg segítség, egy félbevágott (eredetileg) 1000 literes fehér IBC-t kölcsön tudok adni átmeneti tárolásra. Én is abban szoktam tartani a halakat amíg a tavat kitakarítom. Persze ha a tó felszámolásáról van szó akkor tárgytalan. 

Előzmény: talpfa (91052)
talpfa Creative Commons License 2025.04.25 0 1 91052

Sziasztok,

Ingyen elvihető kb. 30 db aranyhal, Gyálról, mindenféle méretben, de zöme 10-15 cm.

Most vasárnap lesz a "tótakarítás", nem tudják tárolgatni a halakat!!!

Érdeklődni publikus emailben.

RJancsi Creative Commons License 2025.04.25 0 0 91051

Ha csak növényeket ültetsz bele akkor alig fog algásodni (tavasszal mindig van rá esély amikor melegszik a víz, süti a Nap de a vízi növények még alszanak). Minél több hal van a tóban, annál nagyobb a szerves anyag felesleg (mert hát a halak is "potyogtatnak"). Ha a halak végtermékét fel tudják élni a növények akkor nincs szükség mesterséges szűrésre. Ha sok a hal akkor felszaporodik a vízben és a leülepedő iszapban a foszfor és a nitrogén ami kedvez az algáknak. Segítséghet nyújthat a Velda árpaszalma-tőzeg keveréke. Elég tavasszal belógatni a vízbe és egész évben kordában tartja az algákat. Drágának tűnik, de egy szűrőrendszer beszerzése, üzemeltetése sokkal többe (pénzbe és időbe) kerül. Ha nem régóta olvasod ezt a fórumot, egy bevált jó tanács: a tavaszi algásodás ellen legjobb a minőségi bor vagy sör. Amikor már bántóan zöldborsó krémleves kinézete van a víznek, önts egy-két pohárral a kedvenc italodból és fogyaszd egészséggel. Már annyira nem is fog zavarni az a fránya alga. Néhány hét alatt meg magától is eltűnik.

https://www.koi-farm.hu/velda-toru-stroh-algamentesito-arpaszalma-granulatum-tozeg?gad_source=1&gbraid=0AAAAADzR-DLv78C1eKXK_kHNhRTYfw_G1&gclid=Cj0KCQjw5azABhD1ARIsAA0WFUENXfJjDrYiGcOMQVgYXfL2-DDBSbkBFWJl9u74KJeODZJpczWGTkEaAnCIEALw_wcB

Előzmény: Árpi1978 (91050)
Árpi1978 Creative Commons License 2025.04.25 0 0 91050

Köszönöm a válaszod.

Mit jelent az hogy megfeleően növenyesitve?

Mi tültessewk bele hogy egynesúly 

legyen,és ne algásodjon,koszolodjon be a viz?

Pár halat azért tervezek bele.

Erre kaphatnék némi tanácsot?

Én sem szeretnék szürőberendezést ha nem muszáj.max egy szolár szökőkutat.

A kavicsot az aljáról el is engedtem. 

Előzmény: Dezodoros Ede (91047)
RJancsi Creative Commons License 2025.04.24 0 0 91049

Ma leszakadt az ég, jó kis zivatar kerekedett. Az ablakból néztem hogyan telik a tó és nagy megdöbbenésemre vettem észre, hogy a kisebb békák kiugráltak a tóból és a kapu felé vették az irányt. Nem különösebben zavart ezek után, hogy bőrig ázom, pólóban kimentem a kertbe és összefogdostam a szökevényeket. Négyet még a kertben de kettőt már az utcán találtam. Nem tudom azt gondolták-e, hogy az eső örökké fog tartani, de mint tavi békák nem sok esélyt látok arra, ha elmennek találnak a környéken másik állandó vízfelületet. Tuti kiszáradtak volna. Ahogy elállt az eső a vödörből (amibe összeszedtem őket) visszaengedtem őket a tóba. Remélem nem fognak megint elszökni. 

Előzmény: Dezodoros Ede (91048)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2025.04.24 0 0 91048

Jó a videód János!Szépen alakul a vízminőség.Nálam is már hajtanak a tavirózsák szépen,békák napoznak,amikor nem esik  :)

Előzmény: RJancsi (91045)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2025.04.24 0 0 91047

Ha megfelelően van növényesítve,nem kell szűrőberendezés,meg ha nem lesznek benne nagyobb halak pl koi.Nem muszáj tenni bele kavicsot,könnyeben tisztítod a tavat majd ha kell.Sok sikert hozzá!

Előzmény: Árpi1978 (91034)
55judit Creative Commons License 2025.04.24 0 0 91046

Csodaszép! Kétszer néztem meg. Ha nem hívod fel a figyelmet a vödrökre fel sem tűnik, annyira figyeltem a tavi életet. Még "zenei aláfestés" is volt. Én köszönöm!

Előzmény: RJancsi (91045)
RJancsi Creative Commons License 2025.04.24 0 0 91045

Csináltam egy rövid videót, így néz ki most a tavunk. (A parton elég nagy a rumli, épp térköveznek, vödrök, raklapok, szerszámok szanaszét...)

https://www.youtube.com/watch?v=a81YMz6Kzkw

Előzmény: 55judit (91044)
55judit Creative Commons License 2025.04.23 -1 0 91044

Irigykedve olvastam. Nagyon hangulatos lehet ez a pezsdülő élet.

Nálam varangy és erdei béka van. Az aranyhalak kapkodják befelé az ebihalakat. De ha meglátnak, tátognak felém a tápért is. A tavirózsa nálam a mélyben (50 cm) kezdi kibontani a pici leveleket. Most kivettem hogy vágjak belőle egy darabot, és meglepetésemre az egész tó alja vastagon be volt nőve a gyökerével. Majd meg szakadtam mire egyben kihúztam az egészet, de így legalább az iszaptakarítás is megvolt. Nem nagyon szoktam, de most etetem a halakat, hátha nagyobb kedvük lesz a fogócskához. Örülnék 1-2 pici halnak. Ha sok sikeredik, azokkal nem tudom mit kezdenék majd.:)

Előzmény: RJancsi (91043)
RJancsi Creative Commons License 2025.04.23 -1 1 91043

A nőszirom nő mint a bolond, a tavirózsák levelei már tenyérnyiek, a lófarkak kb. 5 centire állnak ki a vízből. A tavaszi algavirágzásnak vége, tisztul a víz, már fél méterre lelátni benne. A békák beszélgetnek a szomszédok nagy örömére (vagy tényleg tetszik nekik vagy hazudósak, de épp minap mondták, hogy örülnek ha hallják őket). Volt egy hívatlan vendégünk is, minap egy fiatal varangy napozott a tóparton. A hangjukat szeretem, de a látványukért nem vagyok oda, ezért hálóval elkaptam és elköltöztettem egy 2 km-re levő patak partra. Remélem nem talál vissza. 

A halak napoznak, nálunk teljesen vegyes a méret, a pár cm-es alig látható tavalyi szaporulattól a több éves 20 cm-es aranyhalig minden méret előfordul.

Előzmény: 55judit (91042)
55judit Creative Commons License 2025.04.23 -1 0 91042

Abból a 4-ből legalább 1 hátha lesz. :) A víz szép tiszta, a széleken van fonalas alga, de tetszik, nem bántom. Az ebihalak lakmározzák.

A te tavadat szépíti a tavasz? Hogy vannak a halacskák? 

Előzmény: RJancsi (91041)
RJancsi Creative Commons License 2025.04.23 -1 0 91041

Háááát, szerintem nem tud felszívódni benne az ikra, előbb-utóbb biztos megszabadul tőlük. Hogy lesz-e fiú a környékén az más lapra tartozik. 

Előzmény: 55judit (91040)
55judit Creative Commons License 2025.04.23 -1 0 91040

Szerinted lerakja a petéket valamikor? Vagy lesz még ívás idén? Örülnék 1-2 pici halnak, mert a mostaniak hamarosan kinövik a tavat.

Előzmény: RJancsi (91039)
RJancsi Creative Commons License 2025.04.23 -1 0 91039

Igen, az aranyhalaknál jellemzően (legalábbis az egyidősöknél) a fiúk kisebbek. 

Előzmény: 55judit (91038)
55judit Creative Commons License 2025.04.23 0 0 91038

Sajnos a beavatkozással leállítottam a nagy hasú kicsi hal iránti érdeklődést. Csendesen úszkálnak együtt. De legalább kiderült hogy az összes piros halam fiú, csak a kis fehér a lány. Tavalyelőtt csak ő született, tavaly egy se. Valószínű tavaly tavasszal pont a lányokat adtam le kisállat kereskedésbe. Ők voltak a legnagyobbak. 

Előzmény: RJancsi (91037)
RJancsi Creative Commons License 2025.04.23 0 0 91037

Elnézést, nem tudtam, hogy előre be kell jelentenem ha pár napig nem vagyok számítógép közelben. :) A nálam okosabb telefonom ugyan nálam volt, de azon nem szoktam hozzászólásokat írni. A bolhacirkusz karakterméretéhez a szemem már nem az igazi még szemüveggel sem. Ha mégis erre fanyalodok, azt könnyű észrevenni a rengeteg elütés miatt. 

A leírás (és a tavasszal melegedő víz) alapján én is a násztáncra gondolok elsőre. Ha a pikkelyei nincsenek "felborzolva" (hasvízkór) csak egyszerűen nagy a hasa akkor nagy eséllyel tele van ikrával. A halaknál a megtermékenyítés a vízben (hol máshol) történik, a lányt addig hajkurásszák a fiúk amíg ki nem ereszti magából az ikrákat. A körülötte legyeskedő hímek ezt látva maguk is kiengedik a vízbe a "haltejet" (milyen álságos elnevezés...) és az íkrák egy része így fog megtermékenyülni. A pár ezer ikrából néhány száz megtermékenyül, de csak kevés szerencsésből lesz kishal, még kevesebb fog megnőni. A többi hal, békák, szitakötő lárvák stb. erősen megtizedelik az állományt. 

Előzmény: 55judit (91035)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2025.04.22 0 0 91036

Nálam is kaland van, inkább a macskát kell távol tartani. Tavaly több lépcsőben fokozatosan eljutottunk a búvároktatásig, mire rájött, hogy nem buli a szerelmes halakat kiszedni a vízből csak mert az izgi.

Nem vagyok állatkínzó, a macska továbbra is haver, de a betanítás szükséges volt. Most is nagyon sandítgat a partszéli locsogásra, kicsit túl közelről is, de ahogy meglát tudja, hogy tilosban jár, okos állat. Remélem nem lesz szükség memóriafrissítésre...

Tavaly vagy 8-10 halat pecázott ki, amit nem evett meg. Amit megevett, azt nem számoltam, bár pikkelynyomokból sejthető, hogy jó pár darab jutott erre a sorsra. A bodorkákat és sneciket viheti, van belőlük bőven, de az aranykárászokat sajnálnám.

Előzmény: 55judit (91035)
55judit Creative Commons License 2025.04.22 -1 0 91035

Kedves János nagyon vártalak, mert mindig jó tanácsokat adtál. Ma sajnos nem jöttél, de találtam egy írást, miszerint nem kell az üldözöttet megmenteni, mert a kergetéssel-csipkedéssel bírják rá a hímek a nőstényt az ikrázásra. Így hát visszatettem közéjük a kis fehéret, de úgy tűnik a közbelépésemmel véget vetettem az udvarlásnak. Nincs kergetőzés. Pedig csak egy jó órányit voltak a halak szétválasztva.

Árpi1978 Creative Commons License 2025.04.22 0 0 91034

Szaisztok.

Hétvégén belevágtam a kerti tó épitésébe.

Kiástam a medret.

Nem túl nagy tó lesz.Lesze benne 40,60,és 100 cem mély rész.

Árnyékos helyen lesz,csak déleött pár órát süt oda a nap.

A peremet igyekszem  úgy kialakitsani hogy oda is lehessen nővényeket ültetni.

Volna pár   kérdésemPl:

hogy el lehet e lenn tószürő nélkül is?

Van akinek nincs benne technika?

Mit édemes az aljára tenni? Homok,kavics?

55judit Creative Commons License 2025.04.22 0 0 91033

Kivettem, mert már halálra hajtották a többiek. Könnyen meg tudtam fogni, alig mozgott. Most vödörben van hínárokkal. Mintha nagyobb lenne a hasa. Lehet hogy petét fog rakni? Az algák között jól láthatók az ikrák? Nem tudom mekkorák.

Előzmény: 55judit (91032)
55judit Creative Commons License 2025.04.22 0 0 91032

Van egy pici fehér aranyhalam 2 éves, és 4 piros, a régiekből. A kis fehéret tegnap óta hajtja a többi. Ma reggel a parti növények alga és gyökér kombóba úgy be volt a fehér szorulva hogy nem tudott kijönni és pikkelyek voltak körülötte. A másik 4 pedig figyelte a vergődést.

Kivegyem onnan a kicsit vagy hagyjam?

Biga Cubensis Creative Commons License 2025.04.08 0 0 91031

Tavaly nyáron úgy hagytam a szivattyút a szűrőtóba egy hétig és leapadt a tó vagy 20 centit. Akkor arra jutottunk, hogy valószínűleg párolgás. Hát most megint véletlenül bekapcsolva felejtettem 1-2 napot és 15cm hiányzik, pedig az esők olyan szépen feltöltötték. Szóval sajnos nem párolgás, a szűrőtavat és a patakot végig kell néznem, valahol ereszt. Csomó helyen odapurhaboztam a patak/vízesés köveit, úgyhogy jó móka lesz :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!