Keresés

Részletes keresés

Attesz88 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39245
Tavaly nyáron gyártottunk téglából egy kerti sütögető helyet egy barátom telkén. Mi 15cm-es beton alapot csináltunk neki és még vasháló is került bele, igaz ez azért, mert volt és inkább bebetonoztuk mint kidobtuk. Ezután felfalazták kisméretű téglával, majd kibélelték samott téglával, de sajnos ezt nem tudom miként lett csinálva, mert nem voltam ott. Szerintem érdemes megcsinálni a rendes alapot, hisz így csak most kell hozzányúlni és ezután jó sokáig élvezhető a műremek, míg ha most kispórolsz 3-4 cm beton és szétreped, föltöredezik akkor igencsak foghatod a fejed. Ugye mint tudjuk ezután szokott jönni, hogy a korábban olcsóbb megoldás lesz végül az ami 2-3x annyiba kerül a végén.

Zsákos anyagot kültéren még nem használtam csak a konyhánk újrabetonozásánál, így nem tudom melyik fajta a jó megoldás. Mi kimértük a vizet műanyag flakonokkal és egész jó megoldásnak bizonyult.
Sok sikert a munkához.
Előzmény: ofi01 (39244)
ofi01 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39244
köszi.
és egyébként ha kb 5 sor tégla lesz az alapon és igazából semmi egyéb súly, akkor is kell 10-15 cm alapnak vagy mondjuk elég 5-8 cm vastag betonréteg. Kb 10-12 zsákkal számoltam 25-30 kg-os hobbi beton van 500 Ft körül. Szereintem anyagilag jobban járok ezzel mint keverőt bérelni (nincs vonóhorog a kocsimon), sóder, cement.

Csak valóban a keverési arányra kell figyelni, hogy végig olyanolyan legyen.
Előzmény: Attesz88 (39239)
szucsinet Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39243
Köszönöm, én is erre gondoltam, hogy a biztonság kedvéért megerősítem és úgy faragok ki amennyi kell! :-)
Előzmény: halaloszto (39241)
bpityu Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39242
igen,és igy szép külpontos csavarást adsz a szarunak,ami nem feltétlen volt erre méretezve.lehet,h jo,lehet,h nem,ezt ki kellene számolni...
Előzmény: halaloszto (39241)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39241
ha mindenkeppen fontos az a par centi, akkor a kulso oldalon racsavaroznek azonos anyagbol egy ketmetereset (tobb csavarral, jol osszehuzva, plusz facsavarokkal is.), aztan annyit faragsz amennyit akarsz. esetleg errol egy accsal konzultalni.

vajk
Előzmény: szucsinet (39240)
szucsinet Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39240
Sziasztok!

Szerintetek kivitelezhető egy 66x118-as tetősík ablak beépítése úgy, hogy a szarufatávolság 67-69cm?
Kivághatok 1-1 cm-t a két szarufából, hogy beférjen a hőszigetelés, vagy ki kell ezért váltanom?

köszönöm!
Attesz88 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39239
Ha zsákos anyagot veszel akkor a zsákon fel van tüntetve, hogy 1m2 lebetonozásához 1cm vastagon hány kg kell. Ha jól emlékszem akkor az esztrich beton esetén 20kg/m2/cm-rel kell számolni. Azok alapján amit írtál neked betonból 0,35m3-re van szükséged amit ha sóderből meg cementből szeretnéd keverni akkor 1/2m3 sóder és 150-200kg cement kell hozzá.
Előzmény: ofi01 (39238)
ofi01 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39238
Hát ezaz, hogy nem tudom. MAgamat sem szeretném megszívatni azzal, hogy nem akarok nagy felfordulást és inkább zsákozok, azt sem tudom, hogyan kalkuláljam az anyagot. Majd meglátjuk.
Előzmény: csabapeca (39235)
Fogtechnika83 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39237
Sziasztok!

Családi házat szeretnénk venni. Olyan kérdésem lenne, hogy tud valaki jelenleg érvényes, és jó támogatást erre?

Előre is köszönöm!
A77 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39236
Kúpcserép rögzítő lemezt a kúpcserephez is hozzá kell csavarozni , vagy csak a léchez és elég ha csak a kampós vége tartja?

A sarkoknál a vágott cserepeket (amiken már nincs tartó bütyök) hogy szokták rögzíteni?
Hallottam már olyat, hogy átfúrva a cserépléchez csavarozva, vagy drótozva, szilóval ragasztva.
csabapeca Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39235
Hát te tudod.Mindenesetre vigyázz a vízzel mert becsapós.Tehát az első keverésnél 2 vödröt használj.Ha megvan hogy egy zsák betonhoz mennyi víz kell akkor azt a mennyiséget adagold szigorúan a többi zsákhoz is.Így az össz betonod egyforma állagú lesz .
Előzmény: ofi01 (39233)
Attesz88 Creative Commons License 2010.04.25 0 0 39234
Köszönöm szépen, így már értem. Ebben az esetben megéri a plusz költséget, hogy sokáig egyben legyen a tető.
Előzmény: halaloszto (39232)
ofi01 Creative Commons License 2010.04.25 0 0 39233
Köszi.
Több minden is lesz, amihez betonra van szükség, de nem túl nagy területek.
2 db 0,5 m x 2 m és egy 1 db 1,5 m x 1 m-es terület 10 cm mély.
A bajom az, hogy utoljára 15-17 éve lapátoltam a cementet apám kölcsön keverőjébe, talán még az állagára emlékszem, de egy keverő bérlése plusz az anyag beszerzése és használata jóval komplikáltabb, mint amit az én kis szigetszenmkilósi kiskertem el tud viselni. Viszonylag egyszerű megoldást keresek és a vízzel vödörben keverés látatlanban konszolidáltabb. Mondom ezt úgy, hogy még soha nem használtam ilyet.
Ha furikban keverem az talán könnyít a helyzeten. Az van a szomszédban:-)
Előzmény: csabapeca (39229)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.25 0 0 39232
a cserep gyartoja bizonyos dolesszog alatt elo szokta irni. adottnal laposabb teton a cserep magaban nem tekintheto zartnak, a szel be fogja fujni a havat, esot, kell alatta egy sik felulet, amin a folia nem hasasodik be meg ilyenek, hanem a viz szepen le tud csorogni.

vajk
Előzmény: Attesz88 (39231)
Attesz88 Creative Commons License 2010.04.25 0 0 39231
Köszi a tippet ezzel a hőtükör fóliával kapcsolatban, megbeszélem vele. Szellőző cserepek természetesen lesznek.
Ha valakinek van ötlete miért kell deszkaborítás az egész tetőre ne tartsa magában.
Előzmény: csabapeca (39230)
csabapeca Creative Commons License 2010.04.25 0 0 39230
Hát akkor passzoltam.Mindenesetre beszéld át vele a rétegrendet mert az alábbi írásodban kimaradt a hőtükör az ellenlécezés felett ami sokkal többet ér a nyári nap ellen mint a vastagabb szigetelés.Persze a páraáteresztő fóliát végig kell vinned a hőtükröst csak a gerinc alá 3 sorra és minden szarufa közbe kell 2.sorra egy szellőző cserép.
Előzmény: Attesz88 (39227)
csabapeca Creative Commons License 2010.04.25 0 0 39229
Bármelyik jó,de ne úgy számold hogy a grill konkrét alapterülete szorozva 1.5 centi szer/zsák (40 kg).Mert azért nagyobb kell hogy legyen az alapod.Vagy valami bazi magas kéményes szuper extra grilled lesz?Fúrószárral 10 zsáknál többet úgy se tudsz megkeverni.Akkor meg érdemesebb bérelni egy keverőt.
Előzmény: ofi01 (39228)
ofi01 Creative Commons License 2010.04.25 0 0 39228
Sziasztok!
Sajnos nem tudom hol érdeklődjek, kerti grillt építek és alá akarok beton alapot készíteni. Mivel nem egy nagy felület, zsákos vízzel kikeverhető betonra gondoltam. Csakhogy nem tudom mi kellene: hobby beton, készbeton, szárazbeton, cement esztrich, hobby esztrich, esztrich beton? a lényeg, hogy kb 10-15 cm vastag beton alap legyen, amit belesüllyesztek a földbe.
Van esetleg tapasztalat valamelyikről?
köszi
Attesz88 Creative Commons License 2010.04.24 0 0 39227
Nem értettem félre, mert azt tudom, hogy nyitott ereszaljam lesz és arra már meg is beszéltük a szükséges hajópadló mennyiséget. Illetve kimondottan gyalulatlan deszkázatot javasol ami valljuk meg őszintén nem lenne túl esztétikus. Ezért is kérdeztem rá erre a dologra, hogy miért is kell a deszkaborítás.
Előzmény: csabapeca (39226)
csabapeca Creative Commons License 2010.04.24 0 0 39226
Lehet hogy csak félreértetted.Valószínűleg nyitott ereszaljad van a terven és arra a szakaszra (ami alulról látszik) tervezett deszkát.Ami kell is.
Előzmény: Attesz88 (39223)
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.04.24 0 0 39225
például tégla, betonfödém hidegpadlóval, esetleg fölülről koporsófödém. Főfalakat lehet akár B30 téglából, nagyméretű tömör téglából, vagy mészhomoktéglából is falazni, válaszfalakat sem érdemes nagyon porózus könnyű elemből. Válaszfalaknál gondolni kell a födém statikájára is.
Előzmény: _Zsolesz_ (39222)
topikolos Creative Commons License 2010.04.24 0 0 39224
Én fát biztos nem hagynék a falban.

Azt, hogy szarufán kívül, vagy belül van a szigetelés, szerintem a belső klíma szempontjából teljesen mindegy. Egyéb szempontokból meg talán a szarufán belüli a jobb. De lehet, hogy tévedek.
Előzmény: _Zsolesz_ (39222)
Attesz88 Creative Commons License 2010.04.24 0 0 39223
Sziasztok!
Nekem is lenne egy kérdésem tető csere illetve későbbi (5év) tetőtér beépítéssel kapcsolatban. Teljesen elbontjuk a tetőt és új kerül a házra ezzel előkészítve a későbbi tetőtér beépítést, hogy a homlokzati szigetelést teljesen be lehessen fejezni. Az ácsom a következő rétegrendet javasolja és van egy rész benne amit nem értek: Tetőfedőanyag
Tetőléc 50-30
Ellenléc 50/30
Páraáteresztő fólia sd= 0,2 m
Deszkázat gyalulatlan deszka 24 mm
Szarufa 10/15 közte 15 cm hőszigetelés THERMOFLOC VAGY ROKWOOL DELTA ROCK MIN 35 kg/m3 testsűrűségű
További 5,0 cm hőszigetelés a szarufaára merőleges
Párazáró Dörken Delta Reflex sd= 100 m

Miért kell a szarufára 24mm-es deszkázatot szögelni? Esetleg ennek is van valami hőszigetelő funkciója, hogy nyáron ne kapjunk hőgutát az emeleten? Azért kérdezem, mert csak a deszka kerülne 250.000ft-ba plusz munkadíj és ez azért nem kis tétel.
_Zsolesz_ Creative Commons License 2010.04.24 0 0 39222
Hello!

Az általad írt belső hőtároló tömeg mi lehet, ill. érdemes, hogy legyen? Hogy lehet azt a tetősíkon megvalósítani?

Én azt tervezem, hogy a most fent lévő lambériát nem szedném le, hanem erre raknék egy új párazáró réteget (ki tudja milyen, és hogyan kivitelezett a régi, ami bent van), ami hőtükrős befele (azt hiszem van ilyen), aztán erre menne még majd gipszkarton. Persze, hogy ez utóbbit milyen módon lehet úgy felrakni, hogy a frissen felrakott párazáró réteg ne sérüljön, azt még nem tudom, de nem is most lesz a kivitelezés. :)

Üdv': _Zsolesz_
Előzmény: Mester u /elado-katt ide/ (39221)
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.04.24 0 0 39221
Van megoldás, de három dolgot kell egyszerre magába foglaljon, ahhoz, hogy biztosan kényelmes legyen a klíma.

* jó hőszigetelés (ezúttal a meleg ellen)
* belső hőtároló tömeg
* külső árnyékolás

Ez azért fontos, mert az ablakokon négyzetméterenként 1 kW hőt pumpál be folyamatosan a napsütés, és ezt nyáron nem tudja a ház leadni, mert kívül melegebb van.
Előzmény: _Zsolesz_ (39220)
_Zsolesz_ Creative Commons License 2010.04.24 0 0 39220
Hello!

Teljesen igazad van, ez az "apróság" kiamardt: egyáltalán nem ugyanaz a klíma nyáron fent a tetőtérben, mint lent a földszinten - sokkal melegebb van fent. Nem
elviselhetetlen, de nem is kényelmes. Részben ezért is tervezzük a '90-es évek eleji "betömködős" szigetelést (meg a teljes palafedést) jövőre cserélni - ha lesz rá elég anyagi fedezet, akkor belevágunk a szarufákon kívüli hőszigetelésbe.

A kompromisszum kapcsán meg csak arra akartam utalni, hogy ha valaki nem teljes 2. szintet és afölé + magastetőt épít, akkor pedig számolni kell némi "kényelmetlenséggel" (ferde tetősíkok, nem teljes belmagasság, melegebb nyáron, stb.) viszont olcsóbb mint a teljes-értékű 2. szint). Persze ahogy írtam lejebb: olvasmányaim szerint van a nyári melegre megoldás (tisztességes szarufákon kívüli szig. + rendes kiszell.), csak az drágább. :(

Előzmény: Mester u /elado-katt ide/ (39219)
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.04.24 0 0 39219
Akkor talán egyetértünk. Kérdés, hogy az a 3-as szoba szobaklímájú-e nyáron?

Nekem egy déli ablakomon volt az a külső roló, de alatta olyan, mint az infraszauna. Pont a hőt engedte át, és a fényt fogta meg.

Hanem aki építkezésre adja a fejét, nem azért teszi, hogy az életminősége kárára kösse a kompromisszumot.
_Zsolesz_ Creative Commons License 2010.04.24 0 0 39218
Hello!

Nem beleokoskodni akarok, mert tényleg nem vagyok jártas a témában szakmailag, de van némi saját tapasztalatom, mivel kompletten beépített tetőtérrel bír a családi házunk.

Tehát:
1) Fürdőben (északi nyugati oldal): HungVelux tetősík ablak (belső közelítő méret: 50x90), a tokba visszahúzódó külső sötétítő műanyag "vászonnal" (gyárilag ilyen) --> Nagyon jó hő védelem és még fény is jut be, mert nem redőny és mert az alsó akasztási pont nem az ablak legalján van.
Az ilyen ablak árát nem ismerem, mert be volt építve, amikor a házat megvettük.

2) Lakószoba (délkeleti oldal): Peta (legalább is azt hiszem) tetősík ablak (belső közelítő méret: 70x140), nincs rajta kívül semmi, belül van egy a tokba utólag szerelt fényvisszaverő, több ponton megakasztható "vászon". Ez is visszafog valamennyit hőből de érezhetően kevesebbet - végül is a fotonok bejutnak a belső légtérbe és onnan verődnek (részben) vissza. Sötétítés szempontjából sem tökéletes, mivel a felfogatás szerkezeti méretei miatt nem lehetett úgy megcsinálni, hogy a teljes üvegfelületet kitakarja.

3) Lakószoba (déli oldal): nincs rajta tetőablak, a tűzfalon van egy álló teraszajtó és egy sima bukó-nyíló ablak.

A lényeg: a két déli fekvésű szoba között semmi különbséget sem érzek nyáron a hőmérséklet szempontjából (persze mért értékeim nincsenek).

Eddig a tapasztalat.

Amiről olvastam: a tetőtér hőmérsékletét leginkább az határozza meg, hogy mennyire jól van szigetelve, ill. kiszellőztetve. Azaz egy utólag, belülről, a szarufák közé - akár tetőfedő anyagig benyomkodott hőszigeteléssel nem lehet csodákra számítani: sütőben fogja érezni magát az ember. Viszont egy szarufákon kívül futó, ellenlécezett hőszigetelés esetén - állítólag - teljesen komfortos a hőmérséklet a tetőtérben.
Természetesen, ha nagy felületen, kívülről nem árnyékolható, a tető síkjába helyezett ablakok vannak, akkor azok egyértelműen a belső hőmérséklet emelésének irányába hatnak, lehet ott bármilyen megoldással szigetelve a tető maradék része. Ha már ablak, akkor függőleges beépítés (kutyaól), csak hát az meg kevesebb fény, ugye. Szóval, mint mindenhol itt is vagy kompromisszum, vagy pénz bőven a "hightech" megoldásokra. Végül is a tetőtér beépítés már maga is egy kompromisszumos lakótér növelési lehetőség. :)

Előzmény: Mester u /elado-katt ide/ (39217)
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.04.24 0 0 39217

Nem bírható ki. :( Kivéve ha É-i oldal, egyébként lakni nem lehet olyan szobában, amin tetőablak van, legalábbis nem lakásklímájuk van. A tetőablakra való külső árnyékolók árának nézz utána, mert horror.

Nem derül ki a szoba pontos elrendezése a leírásod alapján.

Előzmény: Szipolyka. (39214)
Szipolyka. Creative Commons License 2010.04.24 0 0 39216
Az a helyzet, hogy pillanatnyilag egy csomag papírzsepit sem fogunk tudni pluszban megvenni. Ha a külső sötétítő később is beszerelhető, akkor rendben van, de ha nem, akkor nem lesz.
Előzmény: botsinkai (39215)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!