Van itthon egy 20 éves gépezet (Babetta 210 a könyv szerint), gyakorlatilag új, 500 km van benne. Eddig a garázsban állt, de most elhatároztam, hogy így 20 év után megpróbálom életre kelteni. :-) Természetesen nem sikerült, és arra vonatkozóan szeretnék ötleteket kérni, hogy mit kellene tennem, hogy be tudjam indítani. Mondom a tüneteket: a tank belül csupa rozsda. Levettem, próbáltam valamennyire kipucolni, átöblítgetni benzinnel, de persze az igazi a csere lenne. A benzinszűrő is tele volt rozsdával, de azt ki tudtam tisztítani. Kivettem a benzincsapot, semelyik állásban nem tudom átfújni, szal valószínűleg el van tömődve. Most épp egy folyadékban ázik, amit a szomszédtól kaptam, azt mondta, két nap múlva feloldja a lerakódásokat. Kivettem a gyertyát, elkezdtem tekerni, ad szikrát. Van a benzincsap és a karburátor közti kis átlátszó gumicső, nem volt benne benzin. Fecskendeztem bele, próbáltam berúgni, hátha beszívja, és legalább fordul párat, de meg sem moccan a csőben a benzin. Eszerint ott nincs szívóhatás, hanem csakis akkor jut a karbiba üzemanyag, ha felette van a tank, és annak hidrosztatikai nyomása?
Szerintetek lehet még ezeken kívül egyéb dolog, ami miatt nem indul be? Egyelőre kipucolom a tankot, és ha sikerült átjárhatóvá tenni a benzincsapot, akkor megpróbálom újra. Benzincsapot lehet hozzá venni, vagy ma már minden alkatrész esélytelen? Köszi szépen előre is!
Hali :D nos tegnap gyertyát cseréltem a babszimba. Tekretem és elkezdett puffogni amint ráhúztam a gázt leállt. utána nem is indult. szétszedtük a karbit kitakarítottuk azóta meg már nem is adja a jelét h indulna :-/ valami ötlet h mi lehet a baja?! :D
Végre elérkeztem a felújítás azon szakaszához, amit igazán imádok! Szép lassan Babetta formája lesz a romhalmaznak, amit két éve vettem és ölöm bele a lóvét...
Meg aztán ma kerültem a 225-ös gyönyörrel is egyet és végre nem csöpög az olaj sehol, nem fúj ki a kipufogónál, belőttem a gázbowden hosszát hogy lehessen is alapjáratot állítani. És gurul! Igaz, hogy harmatgyenge még, de mindenki megcsodál rajta. Szóval ez a moci hivatalosan is elkészült.
Jahogy ott még folytatódik a cső a menetes rész pereme után is? Igen azt tömködtem, de kívülről. Meg még körbekentem leömlőhöz való hőálló pasztával. Akkor ezt a hóbelebancot be kell költöztetnem a hollander mögé...
Kérdés no. 4:"...Nem teljesen értem hogy kellene annak ott rögzülni, mert hiába van a hollander koppig behúzva, ez semmit nem változtat a keresztmetszetén!"
Sehogyan sem kell a dobnak menettel rögzülnie a könyökcsőhöz.
Külön a hollandert ráhúzod a könyökcsőre, és a dobot is. De még nincs összecsavarva a hollander és a dob! Ekkor a könyökcső és a dob közé azbesztzsinórt tekersz, minél többet, és csavarhúzóval szépen alányomogatod körkörösen, mindenhol. Nem baj ha szorul a zsinór, sőt, jó is mert annál jobban tömít. Majd a hollandert a csövön szépen visszahúzod a dobra, és rátekered.
Érdekes, de a dobot és a könyökcsövet az azbesztzsinór feszülésén kívül tényleg semmi sem rögzíti egymáshoz (gyárilag)!!! Csak azért nem esik le a dob, mert 2 csavarral a vázhoz van rögzítve...
Üdv az Uraknak! Nekiestem ma végre a 210-esnek, bekerült a blokk, karburátor, hátsó fékkonzol, csomagtartó. Pedállal egyáltalán nem akarta forgatni a hőtengelyt, gondoltam szemügyre veszem közelebbről a csőtengelyt. Valamiért a tövében van egy körkörös vágat, gondolom ide ül be a szimmering ajka, de volt benne egy kiköszörületlen rész! Kapásból leforgácsolta a szép új szimmeringet. :((( Apró reszelővel kiszedtem azt a részt, most már nem fog kárt tenni benne, de az etbike-os képen nem is látszik az a vágat. Lehet, hogy utólag került rá?? A könnyűpofákon elég kevés a ferrodol, nem is nagyon hajtja meg a főtengelyt, pedig most már garantáltan száraz a bordáskerék! Pedállal folyamatonsan tekerve is alig mozdul, úgy tűnik könnyűpofát is vennem kell... Szabad ebből boltit venni? Vagy keressek ferrodolozót itt pesten? Kérdés no. 2: 210 hátsó tengely bal oldalon milyen hosszúnak kell lenni a távtartónak? A jobb oldalon eddig egyáltalán nem volt a féktámasz (rá van hegesztve egy vágott anya a vázra), de most hogy a féktámasz is bekerült és azon is van távtartó, nagyon nem akart a helyére menni a kerék. Szerintem nem bele való távtartó van ott. Cseréltem km óra spirált is, botrányosan pontatlan! Legalább 3 cm a különsbég! Így kivettem a gyári spirált a szakadt tokból, és összeházasítottam az új tokkal. Kicsit szorul kocka profil a menetnél, de majd bekopik! :) Kimértem a gyújtást én is, úgy tűnik, hogy a tirisztor és a trafó legalább jók. Kérdés no. 3: az alaplapot rögzítő csavarok mérete alktarész katalógus szerint M4x22. Most is hosszabb csavar van berakva 2-2 anyával, gondolom ez a méret nem nagyon beszerezhető... Kérdés no. 4: kipufogó hollander és a cső között rés van. Nem teljesen értem hogy kellene annak ott rögzülni, mert hiába van a hollander koppig behúzva, ez semmit nem változtat a keresztmetszetén! A külső teleszkópos villa borítása el van repedve hosszában. Jól gondolom, hogy ez csak távtartó szerepet tölt be, és alatta még van rendes cső is? Mert nekem úgy tűnik műanyagból vana cucc, ez nem lehet maga a villa. Kiderült, hogy a gyertyapipa is kuka, így a további kísérletezések elmaradtak, de jó délelőtt volt! Ha volnap lesz lelkierőm újra elővenni, körbefotózom a járgányt, gyakorlatilag minden kopóalkateésze cserére szorul, szerintem még gumit is kell rá vennem. :D
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van egy Babetta motoros Robi-55 kapálógépem. A gyújtásával van gondom. Visszaolvasva a fórumot találtam leírást a gyújtásbeállításról valamint az alkatrészek beméréséről. A tirisztoros egységem egy FAGY gyártmányú, három kivezetéses trafóval egyben lévő. A következő értékeket mértem: G és I között nem mért értéket a műszer, fordított polaritással sem. A G és 1 között szintén nem, fordított polaritással sem. Az I és 1 között 244 Ohm, valamint fordított polaritással is ugyanennyi. Az I és a nagyfesz között 1530 Ohm, fordított polaritással is. Az 1 és nagyfesz között 1283 Ohm, fordított polaritással is. G és nagyfesz között nem mozdult a műszer. Kimértem az alaplapot is, sárga vezeték és a test között 14 Ohm, fordított polaritással is ennyi. A gyújtástekercs piros vezetéke és a sárga vezeték között 243 Ohm, fordított polaritással is. A piros vezeték és a test között 229 Ohm, fordított polaritással is. Minden más rendben van a géppel, kompresszió van, többszöri indítózás után nedves lesz a gyertya, tehát benzint kap. Szikra is van. Másik gyertyával is próbáltam, ugyanez a helyzet. Gyújtást beállítottam a leírtak szerint. A FAGY tirisztorra tippelek, hogy rossz lenne, bár boltban lett véve újonnan. Na de akkor miért nem nem indul? Segítségeteket előre is köszönöm. Üdv Pillmann
Ellent kell mondanom. Mivel hosszabb áttételt csinálsz az eredetinél, így a gyorsulásod drasztikusan le fog csökkenni, a végsebesség pedig valamicskét nőni fog. Azért nem sokat nő a végsebesség, mert nincs elég nyomaték a motorban ehhez az áttételhez.
Első lánckerék 11,12,13 és 14, hátsó lánckerék 35,39 és 51 foggal szerezhető be.
Lehet számolgatni: a másodlagos áttételed eredetileg 13/51 = 0,2549
Amit te készítenél: 13/35 = 0,3714
Ennél sokkal kíméletesebb elöl 11, hátul 39 foggal rendelkező áttételt összehozni, bár ehhez vásárolni kell az alkatrészt: 11/39 = 0,2820
Amúgy rá lehet tenni, ha nem öntött kerékkel rendelkezik a 210-esed, viszont a láncot meg kell kurtítani egy kicsit.
Van egy Jawa Babetta 210 es motorom (is) , melyen a hátsó lánckerék a kilóméterek miatt megkopott. Ha a 207 es lánckerekét teszem rá akkor miben fog módosulni a gyorsulása ,ereje,sebessége ... ? Vagy egyáltalán rá lehet e tenni ? Ha igen az jó-e neki ? köszönöm ha segítetek !
Van egy 207 es babettám, az a gond vele, hogy amikor gázt adok nem igazán akar elindulni, csak felpörög a motor. mi lehet a gond? váltó? kuplung? vagy mi?
Nekem az összes létező babszi közül mindig is a 207-es marad a szívem csücske.
Viszont én pont azt látom (szomorúan), hogy a vaterán, és egyéb apróhirdetésekben egyre KEVESEBB a szép állapotú 207-es, mint mondjuk 1-2 évvel ezelőtt.
Az ajánlat tetszik, de sajnos nem hónapokba telne, hanem évekbe...
Ha minden terv szerint megy, egy hónap múlva ismét Búcsút mondok Szolnoknak és majd Zuglóban nyomorgunk egy kis szobában a családdal. Ha nagy szerencsém van, akkor még a 28-asom felújítását (kipufogót leszámítva) be tudom fejezni, talán lesz időm kipucolni a 207-esem tankját és akkor ő is elkészül végleg. A 225-ösöm beállítási, bejáratási művelete még tart, de őt elkészültnek ítélem. A 210-esem (amivel járok) ismét rendetlenkedik, kell egy napot neki szentelnem. Van egy egysebességes 210-es, ami 50 %-os felújítási állapotban van, van egy 207-es blokk és egy 225-ös blokk felújítás alatt. Egy hónap alatt ennek nem érek a végére, aztán pedig nem tudom mikor lesz megint lehetőségem szerelni és egyáltalán Babettára ülni.
Ha néha Szolnokon járok, majd leporolom őket, de a Babettázást többnyire a honlapom fejlesztésén kell majd kiélnem.
Pedig jó ajánlat volt!
Ó! Azt meg még nem is említettem, hogy tervbe volt véve egy ámerikai 207-es összehozása is. A rá jellemző alkatrészek fele már itthon van, másik fele még a tengeren túlon várja, hogy legyen pénzem ide juttatni őket, aztán meg keríteni egy 207.300-ast átalakítani. Ennek az elkészültét évtizedekben tudom csak becsülni...
Na teszek egy ajánlatot....kérdés, tetszik-e.....? Nem tudom, hogy van-e, vagy tudsz-e szerezni egy vonóhorgos autót? Eljössz hozzánk /Vácszentlászló/, kölcsönadom az utánfutómat, elviszed a 28-ast, és a 210-esemet. Rendbe kellene rakni a 210-est mindennapi használatra alkalmasra /tehát nem kinézet, meg eredetiség, hanem hosszútávú üzemképesség/, és cserébe neked adom a 28-ast.....egy forintot sem kérek érte, meg ha van még pluszba bármi alkatrészem, ami neked hiányzik, akkor azt is viheted, persze ingyen. Amikor készen van, akkor meg én értemegyek, tehát vissza nem kell hozni, és akkor persze visszahozom az utifutit is...csak persze ne hónapok legyenek, mert addig nem vagyok meg utánfutó nélkül.... Na? Vélemény?
SZERINTEM "megúszta" annyival, hogy a motorja hatványozottan gyorsabban kopott, mint rendes kenés mellett. Végződhetett volna rosszabbul is, megszorulhatott volna, stb, úgyhogy nagy szerencséje van! :)
Én egy darabig lehet h egy kicsit sűrűbb keveréket adnék neki, bár ez már eső után köpönyeg...
manapság annyi szép állapotú 207-est látni errefelé.Ma is láttam egy piros magaskormányost eredeti festéssel.A tankján is szinte karcmentes volt a fényezés. Egyre többször gondolok rá hogy veszek megint egy magaskormányos 207-est.
Sziasztok! Dorozsmai barátomnak kifogyott az üzemanyag és omv kúton tankolt 95 öst! kért bele olajat, de nem adtak neki csak ha megvesz 1 litert ! Nem volt nála pénz,és így hazament 3 km t! Otthon rakott bele megfelelő mennyiségű szintetikus olajat! A kérdés az lenne hogy konkrétan milyen károsodásra számíthat ettől az akciójától? előre is köszi! üdv.
Erre hogy mondhatnék nemet? Imáimba foglalom a nevedet, ha ez így alakul! Csak meg ne bánd, hogy eladod. Egyre többen ismerik fel, hogy már ritkaság és szépen nő az értéke. Bár a szükség törvényt bont, tudom én.