"A Havanese egy kicsi, erőteljes, rövidlábú kutya. A szőre hosszú, dús, puha és hullámos. Magassága mindössze 23-27 cm között mozog. Színe nagyon változatos, lehet krém, pezsgő, csokoládé, fekete vagy ezüst."
forrás:http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=5205
A bichon havanese fajtájú (+rokon fajták) kutyák topicja.
Kéretik a talált, örökbefogadható kutyusok linkjét, fotóját a "bichon mentés" topicba linkelni.
A fajtával kapcsolatos vidámságok, fotók, történetek megosztására jött létre a topic.
Ezek a kutyák vidám HOSSZÚSZŐRŰ társasági kutyák, nagyon igénylik az ember társaságát, és csak bent tarthatóak. Ettől függetlenül igényli a sétákat, mozgást, kirándulást.
Amennyiben valaki súlyosan, a fórumozókat zavaróan offtopic-tehát, személyeskedő, nem megfelelő stílust, hangnemet használó a fórumozókkal szemben-a hobbi moderátornál jelenthető, ahol kérésre a moderátor döntésétől függően kizárásra is sor kerülhet.
Itt információ kapható:
oltásokról
oltásiprogram:http://www.haziallat.hu/kutya/gondozas/kiskutya-vedooltas-147/1434/
szőrápolásról
kozmetikus, otthoni ápolás
betegségekkel kapcsolatos tapasztalatokról és sok minden másról is!
nálunk 1 etetés van,méghozzá az esti séta után.Mert nem ajánlatos teli gyomorral futtatni sem a kutyát.
koplalós napot kicsi testű kutyáknál nem nagyon ajánlják,mert gyorsabb az anyagcseréjük és rövidebb a bélrendszerük.De meg lehet úgy oldani,hogy 1db kefirt kap kajának.Kolléganő így csinálja az angol bulldogjánál.Tenyésztője javasolta.Beninél is van olyan,hogy nincs kedve enni.Ilyenkor megkapja másnap a kaját reggel.Akkor megeszi azonnal,de este is kap.Náluk is lehet olyan,hogy rossz a gyomra,mert szokott a macska füvéből is ilyenkor enni.Letarolja szegény macsek fűkészletét:-))))ezért másnap reggel mikor megkapja a kaját,akkor azonnal megeszi.És a füvet sem hányja ki.
Ja és a Havanese valóban nem kinti kutya!!!! A gyerekekhez inkább Golden Retrievert vagy egy Labradort ajánlanék! A gyerekek lehet hamarabb fáradnának el a labdázásban, mint a kutyák...:)))
Reni mennyi idős a kutyád? Napi 3 etetés 6 hónapos korig javasolt! 1 éves kortól napi 1 etetés bőven elég, sőt az emésztésnek sem tesz jót a napi többszöri etetés! Kérdezz róla dokit is! Ja és néha ki lehet hagyni 1 napot az etetéssel, de friss víz mindig legyen előtte! Lehet, hogy a kutyád egyszerűen nem éhes...
Az szupi, hogy Beni nem allergiás a Kiltixre, mert én a Kiltixről is hallottam már cifrákat. Itt sok kistestű kutya oly annyira nem bírta a Kiltixet, hogy a felrakást követő pár órán belül, tiszta bágyadtak voltak, hánytak, gondolom mert baromi erős volt nekik a benne lévő anyag. Momó a scalibortól volt nagyon bágyadt, napokig olyan volt, mint egy zombi. Neki a nyakörv területén a bőr tűz piros volt. :( Minden kutya másképp reagál, Momó például látod, az advantixra nem allergiás. Lehet megpróbáljuk a kiltixet, de ha nem válik be, kidobtam megint egy jó pár ezrest. :) Anyagilag mondjuk mindenképp a nyakörv a nyerő, mert mi az advantixot havonta 1650 ft.-ért vesszük, míg a nyakörv lehet hogy 4000, de legalább egy fél évig kitart. Mi a Lyme kór elleni oltást beadatjuk Momónak, végül úgy döntöttünk, biztos ami biztos.
Beni érzékeny volt az Advantixra.Vakarózott tőle,ezért féltem,mikor felrakták a Kiltixet most ,úgy,hogy Prac-tic is van rajta. Ezért rakattam rá délben,hogy lássam még nappal,hogy van-e reakció.És semmi.Néha vakargatja,de csak azért,mert nem nagyon szereti,ha nyakörv van rajta sétán kívül.De ha rászólok,vagy dobok neki egy játékot,akkor azonnal abbahagyja.És a bőre is szép rózsaszín alatta,nincs irritáció jele.Jó kedve van,eszik rendesen.Scalibort én sem mertem bevállalni,Preventicet sem ,pont azért mert az advantix-re reagált.Ezért próbáltam relatív biztosra menni,mert Kiltixre nem mondtak rémtörténeteket,meg az mini yorkie kutyán is van,gondoltam próba szerencse.Na meg a doki saját husky kutyáin is az van:-)))De az tény,hogy mindhárom említett márka szuper.Lehet,következőnek mást rakok rá,most hogy tudom,nincsen reakció.
szerintem próbáld mega nyakörvet,én már csak a cseppekben nem hiszek,főleg,hogy Benőnek hosszú a szőre.Na meg cseppek voltak állandóan szegény Marco-n is.Szinte szünet nélkül.Na meg nem utolsó dolog,hogy Kiltix 7 hónapra jó,cseppek meg havonta kellenek.De a legjobb,ha 3 hetente cseppentek,ha van fürdés havonta.Preventic 4 hónapra jó,scalibor nem jut eszembe.Ciki.
poén: sokan úgy keresik a scalibort,hogy " exscalibur nyakörvet kérnék":-DDDD
Én is rátettem időközben Momóra a régi scalibor nyakörvet, csak, hogy megnézzem, hiszti volt e a tavalyi, vagy sem. De aztán rá kellett jönnöm, hogy nem hisztizett, mert most egyáltalán nem zavarja hogy rajta van a nyakörv, nem babrálja, nem vakarja, észre sem veszi. Nincs benne már hatóanyag, gondolom akkor allergiás lehetett rá, mert tavaly véresre vakarta magát, és egy helyen ki is hullott a szőre.
De most már annyira félek én is, hogy el kapunk valamit, hogy jó lenne tenni Momóra nyakörvet. Szerintetek a kiltixre is érzékeny lesz, ha a scaliborra az volt? Mi eddig minden hónapban advantixot csepegtettünk, nekünk az bevált, mert nem vakarózott tőle, az Expot katasztrófa volt, olyat többet nem veszek. De én nem szeretnék két dolgot használni, vagy spot on, vagy nyakörv.
mázlista.És sopánkodtam este ,mikor láttam,hogy kezd összeállni a bunda ott.De egyenlőre nem nyúlok hozzá.Picit fésülgettem,de lehet azzal rosszabb lesz.Kozmetikussal rakattam fel,hogy biztosan jó helyen legyen.Mert bár vagy ezerszer elmagyaráztam már,hogy hogyan kell alkalmazni ezeket,de más,mikor az ember saját porontyon próbálkozik.Szerencsére kozmi magától felajánlotta,hogy felrakja,csak a kutyát kellett behozni.Na meg elötte csak úgy gyorsan kifésülte:-))))Valami számomra érthetetlen okból Beni imád nála lenni.Úgy kellett kézben kivinnem mikor végzett,mert pórázzal nem engedte magát vonszolni sem. De ha így folytatódik a csomósodás,max beviszem kifésülni hetente.Vagy levágja ott a szőrt.Ebben az egy esetben nem érdekel,hogy mekkora a szőre.Egészsége érdekében ha választani kellene sűrgösen (allergia vagy egyebek),akkor azonnal rövidebbre vágatnám.Első állandóan az állatok érdeke nálam.
érdekes,épp Józsi is ezt mondta,meg a dokik is.Kell a táp mellé még valami.És a főtt húsra szavaz mindegyik.Mikor a húsetetés elött dokinál rákérdeztem,sűrűn bólogatott.Mert bár a prémium tápban van sok hús,de mégsem ugyanaz,mint ha rendes húst is kap.Mert Beni kapja a napi adagját,kicsit többet is,mégis kicsit vékonyka Józsi szerint.És ez eléggé megijesztett.Főleg úgy,hogy tényleg olyan szájából hallod,aki marhára ért a fajtához.Szervi baja nincsen,allergiája nincsen,mégsem olyan kis formás,mint kellene lennie szerinte,és lehetne a plusz hús adásával.Ezért vágtam bele ebbe az új projectbe.Most kap ezt is egy ideig és meglátjuk,hogy lesz-e eredmény a következő értekezletig,amikor találkozunk.Igazából nem nagy plusz macera,mert nem egy kajaadagot főzünk meg egyszerre.
egyébként árulunk mi nyers fagyasztott húst a cégnél,több fajtát is .pl: csirke fej,csirke nyak,farhát,comb,csirke darálék,pulykából ugyanezek,na meg marha is,kacsa is.60féle változat tuti van.Nagyon keresett cuccok,tehát sokan etethetnek hússal is.Csak az a baj számomra,hogy 12 kilós kiszerelésben van...
Azt hiszem, van valami szer, amivel a kertben lehet permetezni. Lehet, hogy illegális már az is, de biztosan nem beszerezhetetlen. Érdemes lenne utánanézni, ha tényleg a kertetekben is ilyen sok van. :(
Szia! Remélem hamar meggyógyul a kismanó :) :) :) Mi is folyamatos izgiben vagyunk, mert sajna sok a kullancs, és egyre több, most én is kombival fogok próbálkozni, csepp és nyakörv és reménykedek.
Reni: hát akkor nem tudom. Próbálj ki esetleg más ízt, márkát, hátha "megunta". Nálunk minden egyes alkalommal ugyanúgy beporszívózzák, igaz, kb. 2 hónapja váltottunk bárányról lazacra, de csak mert kíváncsi voltam rá. Ették a bárányost is, eszik ezt is. Ha néha-néha kapnak egy darab sajtot, vagy húsvétkor a sonka háját, bőrét, utána is ettek. Egész nap bármikor képesek enni. :) Jah, még kipróbálhatod, ha napi 2szer adsz neki, vagy napi egyszer. Beni sem igényli a napi kettőt, és még van egy csomó kutya. Lehet a tiédnek is elég lenne a kettő, vagy egy. :)
Ételallergia: okozhat viszketést, korpás bőrt, előfordulhat, hogy nyalja/rágja magát a kutya, erről ZKata többet tudna mesélni, nekik nem mindegy, milyen tápot kap a kutya.
Gaby: nem csomósodunk, csak a pancsihoz szoktam levenni a nyakörvet, ami Lilonál kb. 2 hét, Sütinél 3-4. Nálunk annyi volt, hogy rövidre kopott mind a kettőnek a nyakörvnél lévő szőre elől. Sütinek talán az elején volt, amíg volt elől is szőre, utána, ahogy nőtt a szőre is, és gondolom kikopott, abbamaradt a csomósodás. Lilo meg sehol nem csomósodik, nem tudom milyen szőre van. Max. a hátán áll össze 1-2 szál, ha Angie összenyálazza.
Én a főzőcskére írtam, hogy azért macera, ha az ember teljesen házi koszton (nem maradékon!) tartja. Agaras kolléganőm, főzött, amíg versenyeztek a kutyái, már ők is csak tápot kapnak, meg hozzá farhát, stb. Viszont több dokitól is hallottam, hogy a tápnak semmi értelme, ha kap még mellé mást is, mert a eltolódnak az arányok, és nem lesz olyan hatása, mint amit az ember várna. Főleg, gondolom én, a diétán lévőknél igaz ez, vagy akiknek spéci táp kell, mert pl. vesebetegek.
Sziasztok. Látom épp az etetésről van szó.A táp az nálunk is nehezen ment de azért eszegette.Olvastam hogy ennél a fajtánál előfordul tápallergia.Annak mik a tünetei?Mi semmit nem tapasztaltunk ami rendellenes lett volna de azért szeretném tudni hogy mikre figyeljek.Lehet hogy pont jó tápot választottunk azért nem volt gond.Ha megnyugodtak a kedélyek itthon akkor kezdek majd keresgélni mert a gyerekek is mondják hogy üres az udvar a kis kedvenc nélkül.Minden havannese ilyen eleven játékos? Néha a gyerekek annyit nevettek hogy már abban elfáradtak.
Újabb kullancs .... tényleg nem értem miért nem lehet irtani, sajnos úgy néz ki nálunk a kertben is van, most mit csináljak ne engedjem ki ... ez egy vicc, elegem van a hülye eus bürokratákból, nem tudom elhinni, hogy jobb hagyni elszaporodni a kullancsokat, hogy embert állatot megbetegítsenek, mint irtani őket......
egyem a kis szivét .Szegényke.Biztos kifáradt rendesen,na meg a dokilátogatás is betett neki.Na de az infúzió nagyon jót tesz neki.Az mossa ki a májból meg a veséből a méreganyagot,ami felgyülemlett.Azért hányt epét,mert a májból a gyomrába ürült,és azért volt a fosás is.szóval minél több napig infúzió,annál jobb.Mikor macsekkal voltam múlt héten 3 napig injekciózáson,akkor velem együtt egy havagazdi is volt szintén infúzióra a kutyával,ahogy Marco.Első nap a kutyának lógott füle,farka,harmadik nap már mászkált boldogan,de még egy napot visszahívták infúzióra. Addig kellett kapnia,ameddig sárga nem lett a pisije az infúzió után,nem barnás.Jobb,ha teljesen kitisztítják a vérét.Szóval érdemes most vesetálfélével sétáltatni,hogy egy kicsi pisit tudjál menteni Marco-tól.ez a dokinak is infót,na meg nem kell ott a dokinál pisiltetni. nagyon drukkolok ma is!!! Beni is (aki jelenleg kis Büdöske a nyakörv miatt)Tegnap este én is végigkurkásztam a konyhaasztalon.Szerencsére a fehér szőrben minden meglátszik.
Most már én is géphez tudtam ülni. A doki délután bent tartotta, kapott infúziót meg imizolt. 7-kor mehettünk érte, akkor már egész jól nézett ki, de még a branül benne maradt a lábában, biztos, ami biztos. Holnap délben megyünk kontrollra.
Először velem szóba sem akart állni, de aztán megtört a jég. Evett is már, úgy mint aki egész nap nem kapott semmit. Voltunk lent pisilni, jó sokat pisilt, de még nem az igazi.
A zokni a mindene, de most rá sem hederített.
Most az ágyban párnák közt pihenget a párommal. Remélem tényleg minden rendben lesz.
írtam,hogy húst ÉS tápot kap.A napi adag száraztápjával kapja,vagyis a hús pluszban van.A tápot semmi javaslatra nem fogom elhagyni,mert az a lehető legjobb.Csak most Józsi szerint kell ez is neki,hogy kicsit kerekebb legyen.És tényleg,gyorsabban csúszik a néha unalmas táp ha ilyen finomság van rajta.Nyers répát nem adok neki,mert abban van a természetes karotin,ami elszinezheti a nyálát,vagyis barnás lenne tőle a szőre az állán.
Viszont csalódottan tapasztalom,hogy gubancolódik a szőre a Kiltix alatt:-(((((.De bele kell nyugodnom.Inkább 2-3 csomó,mint 1 kullancs.Süti és Lilo nyakörves.Minden nap megfésülöd a nyakörv alatt?Mert én még most nem nagon merek hozzáérni a nyakörvhöz,mert nagyon friss és büdi.
remélem nem haragszik meg Bea érte,hogy helyette írom meg,de Marco szerencsére jobban van.Tudom,többen aggódtatok.Én is nagyon,egész délután rajta járt az agyam,meg a telefont figyeltem.Volt dokinál,kapott infúziót,Imizolt.Nagyon remélem,hogy Beni kis haverja hamar meggyógyúl ebből a betegségből. Szóval Bea,szorít nektek sok emberi kéz és sok kis mancs is!!!!
és nagyon remélem,hogy ennyi beteg kutya után talán elgondolkodnak az emberek a vezetésben,hogy ezt a kullancsírtás tiltást át kellene gondolni.Mert nem csak az állatokra veszélyes,hanem az emberekre is.És azt nem nagyon tudják semmivel bizonyítani,hogy az anyag ártalmas a természetre...ezt egy erdész mondta
Csak hússal viszont nem etetheted... :) Akkor már főzni kell hozzá rizst, répát, stb. Tészta pl. nem ajánlott, sőt, maga a gabona sem. Megfelelő zsírtartalom kell, kiegészítő vitaminok, mert hiába raksz bele zöldséget, a hőre bomlók (pl. c-vitamin) elillannak.
viszont csontot soha büdös életben nem fog kapni.Délelött lent voltam a rendelőben,mikor jött egy gazdi futva egy beagle kutyival.A kutyinak bele volt szorúlva a hátsó fogához egy nagy darab csont.Nem tudta becsukni a száját,és a szemei is dülledtek voltak.Szerencsére azonnal kijött az egyik doki és kiszedte neki.Jó is,hogy behozták,mert ilyen kiszedéssel nem szabad otthon próbálkozni.
de úgy nevettünk,mert mikor kiszedte a doki,és a kezében volt a csont,a kutya azonnal vissza akarta szerezni:-))))
Beni most már másodszor is pulykahusit kapott száraztáppal.Nem pulykamellet,hanem pulyka szárnyvégféleséget.Van rajta sok hús.Látnotok kellene,ahogy koncentrál,mikor vesszük ki a lábosból.Ha látja,hogy a tálkát fogom,akkor már ugrál 2 lábon:-)))És pillanatok alatt megeszi az összekevert petymeget.Jó nagyon böffent utána:-DDDD.Nem mertem soha húst adni,de mikor havatenyésztő kolléga mondta,meggyőzött.Neki gyönyörű kutyái vannak,és ugyanígy tápot kapnak főtt hússal.Nagyon töszörögni nem kell a főzéssel,mert pici láboskában elfődögél,majd mikor langyos,szinte leesik a csontról a hús.
de eddig minden gond nélkül megette. Én nagyon száraz táp párti vagyok. Abban biztos megvan minden vitamin, ha főzök, akkor nem biztos, hogy minden vitaminból elegendőt kapna. Kényelmesebb is. lehet, hogy lefogtok hurrogni emiatt. De most írom a szakdogám és azt se tudom, hol áll a fejem. Meg csak simán magában a száraz nem csinál olyan fogkövet, mintha mindent mást enne. vélemények?