Az első két hsz.ében kangacica leírta egész pontosan, mit szeretne. Első körben erre lehet azért pár árat skiccelni szerintem nem akkora dolog az. Azután a felmérés valóban lényeges, mert nem biztos, hogy a kiválasztott vagy a vevő számára szimpi készülék jó is oda, elfér, felméréskor a beszélgetés folyamán esetleg megismert egyéb igények is módosíthatják azt. Ez kétségtelen. De azért egyeztetni sem árt a potenciális ügyféllel, hátha az időpont pl nem alkalmas neki. Előre egy időpontot közölni nem szerencsés, célszerűbb az érdeklődőt arról megkérdezni ha megfelelpő a gépár van-e néhány olyan időpont ami alkalmas lehet a személyes találkozásra. Utána meg egy fórumba írni és számonkérni miért nem reagált vagy válaszolt az meg a kangacica által leírtakat válthatja ki. De ha jól olvasom kangacica először kért árakat(mi küldtünk, de nem jelzett vissza még) és csak utána a kiválasztott szolgáltatókkal akart felméretni.
Miután ő fizet ha nem is tartom adott esetben jónak ezt a sorrendiséget betartom, ha ügyfélként szeretném viszontlátni. Még így is megvan az esélye annak, hogy nem lesz az. Az viszont, hogy nő létére intézi ezt érdekes, de nem szokatlan. Egy család életébe nem kell és nem is tisztünk belelátni. Tapasztalataim alapján a nők jobban utánajárnak a dolgoknak(néha ssajnos::))
Ilyen a kínálati piac. Amikor sok az eszkimó és kevés a fóka, az eszkimók küzdenek. Csakhogy nem minden áron. A tapasztalat azt mutatja, hogy amelyik ügyfél ennyire nehézkes, azt lehet, hogy jobb elkerülni. Annyira szerencsére nem megy még rosszul a klímásoknak sem, hogy egy többfordulós versenytárgyaláson kelljen megküzdeni egy mezei splitklíma nyomott áron történő eladásáért. Azért a "mindent az ügyfélért" elv nem azt jelenti, hogy mindent be kell nyelnie a szolgáltatónak. Sajnos nehezen értik meg sokan, hogy nem feltétlenül az ő elgondolásuk a helyes. Egy klíma eladásának, és a hozzátartozó szolgáltatásnak pedig nem az a helyes menete, hogy " na ki adja legolcsóbban, aztán majd azzal szereltetem". Igenis egy személyes megbeszélés, de még inkább egy helyszíni felmérés mindenképpen az első lépés kell, hogy legyen, és amikor a műszaki megvalósítás már tuti, akkor lehet kiválasztani a készüléket, és lehet megadni az árajánlatot. Ez így korrekt, mert előfordulhat, hogy az elmondás szerint elég a 2,5 kW, elkészül az ajánlat, aztán meg a helyszínen derül ki, hogy nem fér el, a kiválasztott gép, kevés a teljesítmény, stb. Akkor lehet megint átdolgozni az ajánlatot.
Itt az a helyzet, hogy előre bekér az illető egy csomó gépárat, és a legócsóbbat kihívja esetleg felmérni. Na ezért nem hejlendó mindenki előre árat megadni. Még akkor sem, ha esetleg ezzel elveszti a lehetőséget a komoly megrendelésre.
Az írás meglehetősen erős. Mindamellet igaza lehet!
Nem nagyon vagyunk hozzászokva az ilyen irásokhoz,de!!!!!!!! el kell ismerni, hogy itt országunkban még mindig az eladók "tesznek szivességet", hogy vásárolhatunk tőlük(náluk).
Mindenkinek szoknia kell, hogy piacgazdaság van.
Viszont kangacicának lehetne valami konkrétabb elképzelése a klímatizálással kapcsolatban.
A leendő vásárló felvázolja az igényét az anyagi lehetőségeit az ötleteit.
A leendő eladó tájékoztatja a talán majdani vásárlót a megoldásokról amik beleférnek az anyagi keretbe.
A vásárló joga dönteni a megismert lehetőségek közül.
De, ha azt sem tudja mit akar .........
Mért nem a férj ír a topikba??????
Egy nő nem biztos, hogy kompetens a házzal kapcsolatos műszaki berendezések illetve gépészet beszerzésénél. Nem az esztétikai részére gondoltam!
Viszont abban igaza van, hogy leendő kivitelezőnek kellene igazodnia a lehetséges megrendelők időbeosztásához.
Mégegyszer emlékeztetek mindenkit piacgazdaságban élünk(vagy valami ilyesmiben).
Kedves Dr Klíma! Elnézést kérek, másnak válaszoltam és kértem türelmét , ugyanis elsősorban a takarékos, a lakás méretéhez való klímát kerestem.
Ennek megtalálása után terveztem a személyes találkozást az ajánlattevővel és nem fordítva. Akinek válaszoltam azért konkrét dolgokkal is szolgáltak, azok közül választom ki azt aki a klímákat szállítja és beszereli, ha az árnyékolást vagy egyéb meleget csökkentő megoldásokat el kell vetni, vagy nem elégségesek. Ezért nem válaszoltam a leveledre, mert a Te elképzelésed szerint ezt nekem és a döntést velem együtt meghozó férjemnek egy adott időpontban otthon kellett volna lennünk és értesítenünk téged, hogy készen állunk a megtiszteltetésre , hogy találkozhassunk veled és tanácsaidat elfogadjuk. Elég ügyesen fogalmaztad meg az a hozzászólást is amire éppen írok, de ha valaki felajánlja a szolgálatait és azt esetleg más nem veszi igénybe szerintem semmilyen számonkérnivalója nincs, hiszen nem is ismerik egymást .
Miután családom és gyerekem van a velük való törődés és együttlét is néha fontos, ezért a nap 24 órájában nem tudok a klíma ügyével foglalkozni Én azt tudom, hogy a szolgáltatást te ajánlod fel, tehát azért, hogy valaki azt esetleg igénybe vegye a sok kínálkozó lehetőség közül abban az esetben neked is alkalmazkodnod kell. Mivel a kifejezett kérésem az volt, hogy először a klímák árait szeretném tudni ami több ajánlattevő szerint nem nagy szakmai feladat, ez talán az íttlévő hozzászólásaimból is látszott és nem erre a kérdésre vagy kérésre válaszoltál még részben sem, nem láttam indokot arra, hogy felvegyem veled a kapcsolatot. Ha lett volna kézbesítési visszaigazolás kérése azt bekattintom, de nem volt.
Ennek alátámasztásaképp idézet a leveledből: 2010.04.22 19:34
Felajánlom Neked, hogy a holnapi napon (péntek) délután ( 11-16) óra között egy felmérést és egy helyszíni árajánlat adást megejtünk. A kiszállás költsége 1500,- Ft+ ÁFA. Ha több árajánlat ismerete után úgy döntesz, hogy minket választasz, akkor a kivitelezés árából levonásra kerül a mostani kiszállás költsége. Így tudjuk biztosítani az ingyenes helyszíni felmérést.... Érdekünk, hogy elfogadható megoldást és árakat adjunk, hisz nem a kiszállási díjból élünk...
Majdnem korrekt, de csak majdnem. Anélkül, hogy a klímákat ismerném rajtad kívül mindenki meg tudta tenni ( jól vagy kevésbé jól), hogy konkrétumot írjon. Ha igénybeveszem és kifizetem a tényleg nem nagy összeget amit kérsz akkor is a helyszínen én írogassam le a klímák márkáit típusait és nézzek utána? És ha rosszul írom nem pontosan meg nem tudok minden megjegyezni a klímáról akkor azt vessem össze más írásban rögzített ajánlatával? Ezért kértem az írásos ajánlatot,(itt a fórumon is) mely megkönnyítette volna a döntést, illetve alapot adott volna a személyes találkozáshoz. Szerintem a tisztesség nem hozható összefüggésbe azzal ki hány éve Index fórumozik, aki nem fórumozik sok éve az is lehet tisztességes ember .
Én is veszem a fáradtságot arra, hogy lehetőleg minden olyanra válaszoljak ami lényeges. De ezt valakinek a diktátumára és úgy, hogy 24 órán belül álljak rendelkezésre amikor nem az én hanem a szolgáltatást felajánló érdeke, hogy igénybevegye valaki azt ,akkor nekem emiatt telefonálnom kellene, hogy nem alkalmas az időpont? Úgy, hogy aki ezt írja semmilyen kérésemnek ami egyértelmű volt itt ezen a fórumon , emailben még csak nem is válaszol semmilyen módon?
Ha nem haragszol én azok közül választanék akik először írtak és kiindulásképp a klímák lehetséges áraival is megtiszteltek és utána találkoznának személyesen.
Ezek között akármilyen nagy esetleg a tudás amit felhalmoztatok a klímálkkal kapcsolatban, a céged nem szerepel. Küldtem egy levelet is abban ha elolvastad elég a kézbesítési visszaigazolást engedned, válaszra nem tartok igényt. Remélem ez a hosszabb hozzászólás, ha elolvasod , nem vette nagyon igénybe az idődet. Kellemes és nyugodt hétvégét kívánok: Erika Utóirat: A hétvégét nem töltöm netközelben, Hévízen leszünk.
Valahol megértem, hogy "felháborodsz", hogy számodra az ajánlatok egy része nem értékelhető..... Én a tegnapi beírásaid miatt döntöttem úgy, hogy küldök neked 1 levelet, hisz ha már ennyire komolyan veszed az információ gyűjtést, akkor én se maradjak ki az ajánlattevők közül :) .....valamikor este 8 környékén írtam, hisz akkor értem haza a munkából....
Most másnap este 11 van, s látom hogy ma is itt voltál a fórumon..... Ugyan én sem klíma típust, sem árat nem írtam a levelemben, mert nem tudom kitalálni a gondolataid, igényeid.....felajánlottam egy személyes konzultációt, esetleg egy telefonbeszélgetést....
A levelemre nem válaszoltál....még annyit se, hogy "kösz, majd jelentkezem, ha úgy látom..." Hidd el nekem, hogy nekünk klímásoknak is jólesik, ha az "ajánlatkérő" személy legalább nyugtázza, hogy megérkezett, vagy elolvasta a neki küldött levelet...
Én veszem a fáradtságot és minden nap megnézem a mailjaim és még akkor is, ha hulla fáradt vagyok, válaszolok mindenkinek egy pár sort....Tőled is jólesett volna....
Sok esetben a napi 5-10 mailra válaszolni (kitalálni, hogy mit is akar az érdeklődő), nehezebb mint egy klímát üzembe helyezni....
Tudod aki kétkezi klímaszerelő az ne menjen kereskedőnek. Én elkövettem ezt a hibát, hogy belementem. Most újra szerelek üzemeltetek javítok. Valószínű sosem jutok el így Kínába vagy Koreába ingyen.
(Apropó ha valaki tudja hova vitte az LG az idén a klímásokat írja meg privátban, mert Én azt hittem nem is volt az idén azért nem ...)
Mi felraktunk naponta 2 splitet komplett és utána még egy javítás. És ez +35C-ben fárasztó és az egy javítás nagyon nem hiányzott ... fél ötkor még alkatrészért alkudozni ... mikor az ügyfél tiszta ideg mert 1 hétre értünk oda. De a biztosítékot az verte ki nálam mikor csak karbantartani kellett ... és persze listaáron.
Mi szinte csak LG -t adtunk el (Én mást is, ki is rúgtak ez volt a 3.-ik indok) ezért nem tudom mi az ami romlik nagyon. De egyet tudok Panasonic klíma egy sem romlott el az én 12éves csak klímás pályafutásom alatt. Fujutsu is csak 1.
Olyan hogy klímaszerelő (elektromos gépszerelő) az szerintem kihallt mint a dinoszauruszok. Mondod 2.000 a kiszállás és 3.000 az óradíj (lehet 3 - 5 óra is egy gáz szökött gép szakszerű rendbe tétele) ... annyiért veszek hitelre...
Szóval a cégek nagy része csak saját gépeikhez küldi ki a szerelőit, pont annyi szerelőt tart amennyi klímát szezonban eltud adni és felszerelni. A jobbak télire ki is rugdossák a szerelőket és nyáron pedig vesznek fel helyettük mást.
Sajnos klíma mégnem LCD TV hogy magad kicseréld a polcon.
Ezt telepíteni kell és ki kell hozzá menni ha valamit a 35C fokos kánikulában rohanásban elcseszünk. Mikor más a strandon issza a hideg sört és eszébe nem jut dolgozni, mi akkor szakadunk meg a munkában ... és nincs időnk más hibáját javítgatni, elég a saját ügyfélkörünk gépeit üzemkészen tartani plusz az új gépeket telepíteni.
Decemberben meg senki nem hív klímaszerelőt, hátha jövőre elmarad a nyár ... persze május elején meg miért nem megyünk másnap. :-)
Mivel laikus vagy, néhány dologban tévedsz. Senki nem megy ki szívesen más elcseszett munkáját javítgatni, pláne nem ingyen. Persze jó pénzért megjavítunk, helyrehozunk bármit, de akkor a tisztelt ügyfél sajnos kétszer fizet.
Nem nagy cég- kis cég kérdése a minőség, félreértettél valamit. A legnagyobb cégek pontosan a kisebb munkákat szokták elnagyolni, mint egy sima lakossági szerelés. De nem szabad átesni a ló túlsó oldalára sem, és csak azért választani egy nevesincs, mobiltelefonos, freemailcímes "vállalkozót", mert ötezerrel ócsóbban szerel, az rizikós. Én sokáig dolgoztam egyedül, és bevallom, hogy - mivel be voltam táblázva veszettül a nagy melegben - volt, hogy hibabejelentésre csak egy hét múlva tudtam menni. Egyszerűen fizikailag lehetetlen volt hamarabb. Egy cég, ahol van 5-6 szerelő szakember, esetleg tartanak egy szervízest (jelenleg én most ilyen munkakörben dolgozom), sokkal gyorsabban meg tudja ezeket a dolgokat oldani, nagyobb biztonságban van az ügyfél. És ami a legfontosabb, az igenis a múlt, mert az egynyári klímaszerelőknek az nincs. Ha valakiről pedig azt hallod, hogy öt-hat év múlva is megtalálható, és rendszeresen elégedettek a munkájával, annak az az oka, hogy komolyan gondolja ezt a szakmát, és szinte biztos, hogy te is elégedett leszel vele.
zsolti4, én azt hiszem, hogy a jelenlegi gazdasági/piaci helyzetben a szolgáltatók bármelyike örül annak, ha beesik egy új ügyfél, még akkor is, ha épp nem ő szerelte fel a klímáját x éve.
Egyrészt üzlet, másrészt egy újabb elégedett ügyfél lehet, ami jó reklám.
Ezt csak arra mondom, amit írtál, hogy vannak cégek amik valószínűleg évek múltán is ugyanott, ugyanúgy megtalálhatóak. Ez persze nagyszerű dolog, de nem hiszem, hogy "perdöntő" kell, hogy legyen egy ügyfél választásakor. (Elnézést kérek azoktól, akiket zsolti4 megnevezett, velük semmilyen kapcsolatom nem volt még, nem ellenük írok, nyilván nagyon jók)
Azért ez a lakossági klíma dolog nem egy ördöngősség, ha gondom van azzal a berendezéssel, amit akármelyik vállalkozó installált x éve, bármely másik, aki foglalkozik adott gyártóval, meg fogja oldani.....
Persze, ha ugyanolyan vagy nagyon hasonló ajánlatot kapok, én is preferálom a nagyobb múltú céget.
Bár, pl a riasztóval jártam úgy, hogy a jó tapasztalat alapján az új házba attól a cégtől rendeltem (az egyik legnagyobbtól), akivel előtte pozitív tapasztalatom volt. No kijött két olyan pancser szerelőjük, hogy csak na. Amikor panaszt tettem, dokumentálva képekkel, hogy dolgoztak, ki is rúgták őket (nekem legalábbis ezt mondták, hogy ez történt, mer nem ez volt az első panasz rájuk).
Szóval lehet, épp a nagyobb cégnél lehet belefutni abba, hogy az alkalmazott nem a legjobbat nyújtja, míg a kis cég tulaja, aki a munkát végzi is, tényleg lelkiismeretesen fog dolgozni.
kangacica, ezek szerint a bőség zavarával küszködsz :-) kaptál sokféle ajánlatot, olyantól is, aki belegondolt, hogy neked mi lehet a jó (persze tévedhet), meg olyantól is, aki küldött egy csomó gépet meg árat, oszt döntsd el te, mit akarsz, stb.
Én a helyedben most megpróbálnám kitalálni, hogy a kompromisszumok terén hova rakom el az igényemet, prioritásaimat (csak a berendezésre fókuszálva: ár, külcsín, szolgáltatások, teljesítmény, hatásfok, garanciaidő, elképzelt/hitt minőség), úgy könnyebb lesz dönteni.
Mindenből a legjobbat nem kaphatod meg, gondolom látod, akkor egy klímát sem tudsz feltetetni......
Én úgy emlékszem pontosan megírta van kb 320000 FT-ja a dologra. Gondolom, azt bruttóban mondta/írta. Ezen belül maradni úgy, hogy inverteres is legyen meg jó szűrője is legyen egyedül az LG S09AT-vel lehet. Szerintem. Ha a szűrő nem lényeges annyira szűken de japán inverteressel is meg lehet oldani. On-offos géppel meg sokfélével.
Talán gépárakat azért kért mert össze szeretné vetni őket én ebben nem látok kivetnivalót.
Az árajánlatban illik feltüntetni, ha netto árat ad meg az illető. Ha egyszerűen leír egy összeget, akkor az fogyasztói brutto ár, és később, már nem illik azt mondani, hogy netto volt, amit írt, ha ezt az ajánlatban nem jelezte.
Egyébként meg ne legyél meglepve, ha csak egy-két ajánlatod maradt, mert eléggé érdekesen állsz hozzá Te is. Be szeretnéd gyűjteni egy csomó cég ajánlatát, koncentrálva a legolcsóbbra, úgy, hogy még helyszíni felmérésen sem volt senki nálad. Így ne csodálkozz, ha vannak, akik csak általános dolgokat írnak le, a végső kidolgozott ajánlatot csak a helyszín, az igényeid, és az anyagi lehetőségek pontos felmérése után lehet adni. Gépárakat úgyis találsz a neten a rengeteg webáruházban, a telepítés árát meg mint már említettem a helyszín ismeretében lehet pontosan megadni.
A szűrőket általában a marketingesek tartják fontosnak, a szerelők meg kevésbé. Kb. hat-hét éve vagyok itt a fórumon, és mindig fel-feljön ez a téma. Abban azért többé-kevésbé egyet értenek itt a szakemberek, hogy a klímaberendezés nem helyettesít egy légtisztítót, bár némi légszűrő hatása vitathatatlanul van.
Abban is kialakult már egyfajta konszenzus, hogy a japán klímák jobb minőségűek és általában drágábbak is, mint koreai és kínai kollegáik.
Ha nincs nagy árkülönbség, akkor jobban jársz a japán márkákkal, ha túl soknak tartod a különbséget, akkor vegyél koreait.
Az LG-t szinte mindenki forgalmazza, mert ismerik az emberek a nevét, könnyű eladni, meg a nagyker is jó feltételeket ad az értékesítőnek. Ezért szinte mindenki ajánlja is, aki nagyon eladni akar. Aki meg párszor már megjárta vele, meg nincs kedve kínlódni a felrakásnál, az szidja. Azt viszont hidd el, hogy senki sem szidja ok nélkül, mert mindenkinek pontosan ugyanolyan üzlet eladni neked.
A fóliázás érdekes dolog, nekem az autóm full le van sötétítve, mégis megdeglek benne már 25 fokban, ha napon áll a gép.
Esetleg a helyszínt láni kellene.... ennyi kényelmetlenséget bevállalhatnál, hogy néhány szakember megnézi és úgy ad tanácsot. Mondjuk a gépárakat akkor is lehet közölni pontosan táblázatban::))
Én úgy látom ez teljesen változó, van amelyik cég vagy vállalkozó a nettó árat írja van aki a bruttót és van aki nem ír semmilyen megfejtést csak egy számot. Pedig mindenkinek válaszoltam és kértem jelölje meg az árat nettóban,bruttóban vagy azon az áron amit ténylegesen fizetni kellene a klímáért. Szerintem ez egyértelmű, nem kell különösebben magyarázni, hogy cég vagyok-e vagy sem, mert amikor ajánlatod ad nem is tudhatja később valahol valaki elszámolja -e vagy sem. Van ahol nyíltan ott van a kedvezmény a honlapon, van aki emailban közli(nettó listaár nettó átadási ár pontos típusszám kedvezmény% táblázatban ) van aki képpel típussal, de szűk választékkal precízen, és van aki behatárolhatatlan és kibogozhatatlan módon mond árat ami nem tudni milyen ár mit tartalmaz és hogyan kell értelmezni csak márkaneveket tartalmaz. A nettó ás a bruttó árat illetve a fogalmat meg tudom különböztetni,könyveléssel foglalkozom. Erre kértem az ajánlatadókat is. DE vagy ha meg is érkezik az ár, nem jön hozzá csak a márka neve, de típus vagy olyan amiből pontosítani lehetne nem . Opelból sem egy típus van, ahogyan látom a klímákból sem, tehát egy márkanévvel a típus nélkül sem érek semmit meg egy árral, ha bruttó, ha nettó. Igaz érkezett közben pontosított ajánlat is de olyan kevés, összesen 2 db, hogy ez elgondolkodtatott. De kérdésem is lenne a szakemberekhez: van aki kiemeli az ajánlatban a szűrőket van aki szerint nem lényeges a klíma jó legyen és tartós. Neten teljesen zavaros amit össze lehet róla olvasni ahogy látom. Mi az igazság ebben a kérdésben?
Ha ebből a szempontból nézzük az ajánlatokban szereplő LG klímákat dícséri több cég. Meg szidja is, hogy gyenge minőségűek. Van aki azt írja a japán klímák a No 1
Közben meg a férjem nézegeti a fóliákat meg próbál számolgatni, de legfőképpen az előző nyarakról kérdezősködik a legfelső szinteken a Kondorosin. Mert kezdi a béketűrését elveszíteni, beleolvasott a levelekbe ajánlatokba. :) Mi még kibírnánk, de a törpécske aggodalomra ad okot, 2 évesen nem kellene megfőzni a babát.
KaPtam sokfélét. Cégnevet nem mondhatok és árat sem mert akkor nem lenne értelme az ajánlatoknak, de van rangsor, ami árfüggő és hozzáállásfüggő is. Lehet, hogy nem ugyanaz,mint amit mások felállítanak, de én a saját esetemből tudok csak kiindulni.
Kaptam pár ajánlatot írtam néhány embernek , írtam néhány cégnek választ. Olyan is küldött ajánlatot akit nem kértem és olyan is akit igen. Mindenkinek köszönöm és arra kérem ha ajánlatot ad legyen szíves pontosan megjelölni mennyibe kerül egy klíma. Pontosan mennyit kell érte fizetni, ha tőle vásárolom. Van ahol egy árat kapok csak, nincs megjelölve nettó bruttó érték vagy esetleg az, hogy fizetendő. Vagy az emailben amit ír egy árat közöl és odamutat egy cég oldalásra ahol ugyanezt a gépet sok tízezer forinttal többért látom.
Emiatt kérek mindenkit aki küldött ajánlatot és esetleg azt is aki a jövőben küld, jelölje meg mennyi a pontosan fizetendő ár a klímáért, amit az átvételkor vagy szereléskor ténylegesen ki kell fizetnem. Szép napot mindenkinek! Nagy Erika
Igen, ti szereltetek a jelenlegi lakásunkban klímát és nagyon is meg vagyunk azóta is elégedve a munkátokkal! És a klímákkal is! :-D
Az új lakás felújítását egy generálkivitelező végzi (lekopogom, eddig minden flottul ment vele és a csapatával, nagyon korrektek), és ő hívta ki a saját szakijait. Csak a klíma dologban tért el a véleményünk, nagyon nem érzem megnyugtatónak a megoldást, amit javasoltak.
Kollégáddal is és a generálkivitelezővel is beszéltem, holnap mindannyian találkozunk az új lakásban, és remélem, jó megoldás születik. :-)
Esetleg 2 beltéris Dual Inverteres gép? Az olyan bőven beleférne a keretedbe, hogy maradna is pénz. Vagy mono dc inverteres igen takarékos klíma ami után szintén maradna pénz bőven és még szép is. Ha kéred pontosan tájékoztatlak.
Igen most nézem 4 kültéri nem tehető-legalábbis elvileg nem. Marad a 2 dual DC inverteres ami beltérivel együtt benne lehet e keretben. szereléssel együtt
De megoldható Mideából is ezt ,már írta más is.
M4OC-24HRDN1 vagy M4OC-27HRDN1 kültéri és MSV1I-07HRDN1 2,1 MSV1I-09HRDN1 2,6 cserélhető színes előlap MSV1I-12HRDN1 3,5 cserélhetó színes előap MS9VI-07HRDN1 2,1 MS9VI-09HRDN1 2,6 MS9VI-12HRDN1 3,5 MSR1I-07HRDN1 2,1