Hogyan lehet minél nagyobb kristályt házilag csinálni, rövid idő alatt? :)
Keresgéltem a neten, de mivel totál nem értek a témához, elég nehéz. Angolul se tudok annyira hogy a vegyi anyagok nevét értsem, vagy az elkészítés módját.
Szerintem érdekes téma. :)
Én viszont nem vagyok vegyész, de érdekelne, hogy CaCl2 vagy MgCl2 oldódik-e NaCl olvadékban. Esetleg ha van információd, hogy hol lehet mezei felhasználónak Na2S -hez (néhány gramm erejéig) hozzájutni azt megköszönném.
Jómagam vegyész vagyok és én is szórakozom néha kristályosítással és mondhatom, nem könnyű....(főleg ha a tudományos munkához kellene)
Legegyszerűbb cukorból, konyhasóból (szebb ha szennyezed egy ici-pici cukorral), rézgálic, Mohr-sóból is gyönyörű dolgokat lehet növeszteni
Amúgy nem tudom, hogy tudjátok-e, de az óriás teleszkópokban levő lencsék, azok nem üvegből vannak, hanem KBr (kálium-bromid) kristályból, mivel nem készíthető üvegből elég tiszta és tökéletes 2-4 m átmérőjű lencse. Így kristályosítással készítik. Mégpedig irányított módon, egy nagy szabályozható hőmérsékletű medencébe tömény KBr oldatot készítenek, mégpedig túltelített oldatot, nagyobb hőmérsékleten, majd a kád hőmérsékletét elkezdik lassan csökkenteni, kb 0.1 °C-onként, így metastabil oldat lesz, (mivel alacsonyabb hőmérsékleten kevesebb oldódik a KBr-ból és "ki kell válni egy idő után"). Maga a folyamat évekig (4-8 év) is eltart, mire megnő a kristály akkorára, és mivel ilyen lassan csinálják (reverzibilis úton) ha valami hibát észlelnek benne, akkor a hibás képződött réteget azonnal visszaoldják, így lényegében hibátlan kristályt kapnak. Szóval nem hiába olyan drága a csillagászkodás.
Örvendetes, hogy 9 évesen érdekelnek az ilyenek, de a kristálynövesztéshez kémia tudás kell. Ennyi idősen csak óvatosan a pancsolással, mert a nyavajás rézgálic is tud csúnya dolgokat művelni a szemeddel.
A kristályosítás, amúgy az egyik legnehezebb művelet. Nemhiába szokták művészetnek nevezni. Vagy sikerül vagy nem. Sajnos nem csak a tudásán múlik az embernek. A szennyezők nagy mértékben befolyásolják a kristályosodást
A kristálynövesztés lényege: - tömény oldatot kell készíteni, esetleg túltelítettet - sok-sok-sok és még több időt kell neki hagyni, minél lassabb a folyamat, annál nagyobb (és szebb) lesz a kristály - ne mozgasd és a kristályosodás alatt lehetőleg a körülmények legyenek azonosak (ha csak nem a hőmérséklettel és a nyomással akarsz variálni, de nem hiszem, hogy házilag azzal fogsz)
Amúgy ennyi idősen a legjobb, ha a konyhasónál maradsz, egyrészről, mert nem veszélyes, másrészről abból lehet a legnagyobb kristályokat növeszteni. A konyhasóoldat készítésénél sokan azzal próbálkoznak, hogy melegítik az oldatot, hátha még többet fel tud oldani a sóból. Azonban ez badarság, a konyhasó, azon ritka vegyületek közé tartozik, amelynek az oldódása nem függ a hőmérséklettől (szinte nem, ugyanis csak 4 kJ/mol az oldáshője, ami lószar és esti fény). A lényeg, hogy egy pohárban csináld meg a telített oldatot (oldj annyi sót, amíg már több nem oldódik, majd a tiszta oldatot öntsd át egy másik pohárba, de szilárd anyag szigorúan ne kerüljön bele.) Ezután fedd le a poharat feszesen fóliával (folpakk) és ceruzával néhány (3-4 helyen bökd ki a fólia hártyát, de ne legyen túl nagy lyuk. és rakd el valahova, ahol nem túl nagy a hőingadozás, pl a konyhának egy sarka, ahova nem süt oda a nap. ÉS NE MOZGASD!!!!, ne nyúlj hozzá. Néhány hét vagy hónap alatt szép dolgok nőhetnek belőle. A kísérletet próbáld ki úgyis, hogy 6-8 szem apró cukorkristályt is beledobsz a sóoldatba és azt hagyod kristályosodni.
de ez a recept akármilyen oldatból való kristálynövesztésre alkalmazható
de ha akarod kérdezz még nyugodtan. jó dolog , ha egy gyerek érdeklődik a tudomány iránt...
Háát én megnéztem az Interneten ,hogy hol lehet kristályt találni Magyarországon .Én azt kérem tőletek hogy írjátok erre az oldalra.(9 éves vagyok ,és már 6 éves korom óta érdekelnek a kristályok,és a kvarcok.8éves korom óta megpróbáltam növeszteni őket)
Bocs, hogy csak most válaszolok. Én is mezőgazdasági boltban vettem az alapanyagot, sima őrölt rézgálic, fél kilós kiszerelésben, gondolom nem tisztább az átlagosnál. a netről töltötem le oldódási görbét, ha jól emlékszem 90 celsius fok körül oldotam fel a kellő mennyiséget, aztán anyakristályos belelógatásos módszert alkalmaztam. ennyi.
Sajnos a vegyszerbolt csak január 5-én nyit, a két ünnep között zárva van. De én is növesztettem kristályt gazdaboltos rézszulfátból... persze lehetnek fokozatok.
Teljesen jó a gazdaboltos rézgális is kristálynövesztéshez.
A szennyeződések eltávolítása könnyebben megy, ha a rézgális oldatot felforralod, és még melegen szűröd kávéfőzéshez használt papírszűrő tölcséren, amibe papírzsepi rétegeket teszel. A bázikus szennyeződéseket pedig egy csepp sósavval, vagy akkusavval savanyítva megakadályozhatod, és a kristályosításhoz szvsz. előnyös az enyhén savanyú oldat.
Köszi a választ!Amúgy rézgálicot vettem,de biztos hogy nem tiszta,mert tele van "gyanús elemekkel".Szerintem inkább elmegyek a József krt-ra amíg itt vagyok Pesten...
Vigyázz, ha bordói lé-alapanyagot vettél, az CuSO4 + detergens, hogy ne álljon meg a levélen egy cseppben, hanem terüljön szét. Abból sose lesz kristály. Vegyszerboltban kapsz tisztábbat, vagy rézgálic néven a gazdaboltban nem túl tisztát.
Elárulnád nekem,hogy pontosan hogyan sikerült ilyen szép CuSO4 kristályt előállítani? :) Én már próbálkozom vele egy ideje, mindent pontosan kiszámoltam,aztán még rá is tettem,hátha mégsem elég tömény,de egyszerűen nem sikerül.Lehet,hogy totál szennyezett anyagot sikerült beszereznem,mert mezgazd boltban vettem.
Viszont nagyon szépek lettek a timsó kristályok,meg kísérleteztem és a methyl violet 10B-től nagyon szép lila lett. Majd lehet mellékelek fotót később,ha érdekel valakit :)
Sziasztok! Na szóval úgy tarthatod meg ha telített párával a levegő és nem tud hová száradni, legegyszerűbb ha berakod egy befőttesüvegbe aztán lezárod légmentesen. Kb ennyi... Ja és szép a kristály!
semmi spéci, tökéletes feloldás melegítéssel, csíra belógatása s sok sok türelem. régebb kinéztünk a netről oldódási görbéket de ez most elmaradt. van már egy CuSO4 kristályom csak az a gond vele, hogy hamar veszti a kristályvizét s kifehéredik. valakinek valami ötlete a kristályvízzel rendelkező kristályok vízvesztésének megakadályozására?
Sziasztok! Igen, ez a természet csodája, 10 méteres gipszkristályok, itt az említett geológiai tényezők folyamatosak, stabilak voltak, ideálisak a kristálynövekedéshez, de miután bekukkantottak az emberek már nem fog tovább nőni, nem is kell mostmár... :) Itt akkora volt a páratartalom, hőmérséklet és a gázok keveréke olyan volt, hogy egy ember kb 10 percig volt képes lenntmaradni, külömben meghal... állítólag... Elképzelhető...
épp egy CuCl és egy CoCl oldat kristályosodik az asztalomon, majd beszámolok az eredményről. egyelőre annyit hogy a kobalt gyönyörű ciklámen/vörös elágazó kristályokat alakítgat, a réz pedig tű alakban kristályosodik
Pontosan!!! Vagy kristálymagok.... Geológiai folyamatokban a kristálynövekedést rengeteg tényező befolyásolja, fontosabbak a nyomás, az oldat telítettsége, tisztasága, hőmérséklet, páratartalom ha evaporitról vagy recens ásványról beszélünk, valamint mindezek változásai. A szilíciumwaffer az is érdekes dolog, nagyon tetszik, mutkor a discovery channelen a hogyan készültben is szerepelt... :)
Sziasztok! Az alapja, az oldat lassú kihűlése, és az oldószer lassú elpárolgása. Például meleg vízbe annyi cukrot raksz amennyi csak feloldódik, majd lassan kell kihűteni, és lassan párologtatni a vizet... Minél lassabb a párolgás és kihűlés annál nagyobb kristályok nőnek, a kristály tisztasága viszont az oldat tisztaságától függ... Hát dióhéjban ennyi...
Üdv! Megpróbáltam cukorral, de semmi, lehet, hogy nem elég tömény az oldatom...nem tudom... egy hurkapálcikát raktam be, hogy arra kristályosodjon, de nem akar. A jód az érdekes lenne valóban, csak hol lehet beszerezni? Most sóval is próbálkozom ismét lassan növögetnek a kristályok, de még akkor a CuSO4 et is kipróbálom.