Keresés

Részletes keresés

MATTAM53 Creative Commons License 2010.04.22 0 0 49
réz-szulfát
Előzmény: MATTAM53 (48)
MATTAM53 Creative Commons License 2010.04.22 0 0 48
Egy kis csemege,kezdetnek!
Mungo Creative Commons License 2010.04.16 0 0 47
Jómagam vegyész vagyok ...

Én viszont nem vagyok vegyész, de érdekelne, hogy CaCl2 vagy MgCl2 oldódik-e NaCl olvadékban.
Esetleg ha van információd, hogy hol lehet mezei felhasználónak Na2S -hez (néhány gramm erejéig) hozzájutni azt megköszönném.
Előzmény: xysma (46)
xysma Creative Commons License 2010.04.12 0 0 46
Jómagam vegyész vagyok és én is szórakozom néha kristályosítással és mondhatom, nem könnyű....(főleg ha a tudományos munkához kellene)

Legegyszerűbb cukorból, konyhasóból (szebb ha szennyezed egy ici-pici cukorral), rézgálic, Mohr-sóból is gyönyörű dolgokat lehet növeszteni

Amúgy nem tudom, hogy tudjátok-e, de az óriás teleszkópokban levő lencsék, azok nem üvegből vannak, hanem KBr (kálium-bromid) kristályból, mivel nem készíthető üvegből elég tiszta és tökéletes 2-4 m átmérőjű lencse. Így kristályosítással készítik. Mégpedig irányított módon, egy nagy szabályozható hőmérsékletű medencébe tömény KBr oldatot készítenek, mégpedig túltelített oldatot, nagyobb hőmérsékleten, majd a kád hőmérsékletét elkezdik lassan csökkenteni, kb 0.1 °C-onként, így metastabil oldat lesz, (mivel alacsonyabb hőmérsékleten kevesebb oldódik a KBr-ból és "ki kell válni egy idő után"). Maga a folyamat évekig (4-8 év) is eltart, mire megnő a kristály akkorára, és mivel ilyen lassan csinálják (reverzibilis úton) ha valami hibát észlelnek benne, akkor a hibás képződött réteget azonnal visszaoldják, így lényegében hibátlan kristályt kapnak. Szóval nem hiába olyan drága a csillagászkodás.

Örvendetes, hogy 9 évesen érdekelnek az ilyenek, de a kristálynövesztéshez kémia tudás kell. Ennyi idősen csak óvatosan a pancsolással, mert a nyavajás rézgálic is tud csúnya dolgokat művelni a szemeddel.

A kristályosítás, amúgy az egyik legnehezebb művelet. Nemhiába szokták művészetnek nevezni. Vagy sikerül vagy nem. Sajnos nem csak a tudásán múlik az embernek. A szennyezők nagy mértékben befolyásolják a kristályosodást

A kristálynövesztés lényege:
- tömény oldatot kell készíteni, esetleg túltelítettet
- sok-sok-sok és még több időt kell neki hagyni, minél lassabb a folyamat, annál nagyobb (és szebb) lesz a kristály
- ne mozgasd és a kristályosodás alatt lehetőleg a körülmények legyenek azonosak (ha csak nem a hőmérséklettel és a nyomással akarsz variálni, de nem hiszem, hogy házilag azzal fogsz)

Amúgy ennyi idősen a legjobb, ha a konyhasónál maradsz, egyrészről, mert nem veszélyes, másrészről abból lehet a legnagyobb kristályokat növeszteni. A konyhasóoldat készítésénél sokan azzal próbálkoznak, hogy melegítik az oldatot, hátha még többet fel tud oldani a sóból. Azonban ez badarság, a konyhasó, azon ritka vegyületek közé tartozik, amelynek az oldódása nem függ a hőmérséklettől (szinte nem, ugyanis csak 4 kJ/mol az oldáshője, ami lószar és esti fény). A lényeg, hogy egy pohárban csináld meg a telített oldatot (oldj annyi sót, amíg már több nem oldódik, majd a tiszta oldatot öntsd át egy másik pohárba, de szilárd anyag szigorúan ne kerüljön bele.) Ezután fedd le a poharat feszesen fóliával (folpakk) és ceruzával néhány (3-4 helyen bökd ki a fólia hártyát, de ne legyen túl nagy lyuk. és rakd el valahova, ahol nem túl nagy a hőingadozás, pl a konyhának egy sarka, ahova nem süt oda a nap. ÉS NE MOZGASD!!!!, ne nyúlj hozzá. Néhány hét vagy hónap alatt szép dolgok nőhetnek belőle. A kísérletet próbáld ki úgyis, hogy 6-8 szem apró cukorkristályt is beledobsz a sóoldatba és azt hagyod kristályosodni.

de ez a recept akármilyen oldatból való kristálynövesztésre alkalmazható

de ha akarod kérdezz még nyugodtan. jó dolog , ha egy gyerek érdeklődik a tudomány iránt...

Előzmény: szórakozott professzor (45)
szórakozott professzor Creative Commons License 2010.03.17 0 0 45
Háát én megnéztem az Interneten ,hogy hol lehet kristályt találni Magyarországon .Én azt kérem tőletek hogy írjátok erre az oldalra.(9 éves vagyok ,és már 6 éves korom óta érdekelnek a kristályok,és a kvarcok.8éves korom óta megpróbáltam növeszteni őket)
Szepi_soad Creative Commons License 2009.02.12 0 0 44
Na ki mit növesztett? Meséljetek...
mcc Creative Commons License 2009.02.05 0 0 43
32% van nekem felírva. Amúgy ravasz, mert ahogy adagolod, vizet is viszel bele.... de ez a vizesre van odaírva, remélem, jó.
Előzmény: waxxablaze (42)
waxxablaze Creative Commons License 2009.02.05 0 0 42
sziasztok.
van valami adat, hogy milyen oldatot kell készíteni a rézgálicból?
g/l ?
szeretnénk mi is kipróbálni
czork Creative Commons License 2009.01.30 0 0 41
Bocs, hogy csak most válaszolok. Én is mezőgazdasági boltban vettem az alapanyagot, sima őrölt rézgálic, fél kilós kiszerelésben, gondolom nem tisztább az átlagosnál. a netről töltötem le oldódási görbét, ha jól emlékszem 90 celsius fok körül oldotam fel a kellő mennyiséget, aztán anyakristályos belelógatásos módszert alkalmaztam. ennyi.
Előzmény: empT (36)
mcc Creative Commons License 2008.12.26 0 0 40
Sajnos a vegyszerbolt csak január 5-én nyit, a két ünnep között zárva van. De én is növesztettem kristályt gazdaboltos rézszulfátból... persze lehetnek fokozatok.
Előzmény: empT (38)
moonshadow Creative Commons License 2008.12.25 0 0 39

Teljesen jó a gazdaboltos rézgális is kristálynövesztéshez.

A szennyeződések eltávolítása könnyebben megy, ha a rézgális oldatot felforralod, és még melegen szűröd kávéfőzéshez használt papírszűrő tölcséren, amibe papírzsepi rétegeket teszel. A bázikus szennyeződéseket pedig egy csepp sósavval, vagy akkusavval savanyítva megakadályozhatod, és a kristályosításhoz szvsz. előnyös az enyhén savanyú oldat.

Előzmény: empT (38)
empT Creative Commons License 2008.12.25 0 0 38

Köszi a választ!Amúgy rézgálicot vettem,de biztos hogy nem tiszta,mert tele van "gyanús elemekkel".Szerintem inkább elmegyek a József krt-ra amíg itt vagyok Pesten...

Viszont kívánom, és mindenkinek Boldog Új Évet!

Előzmény: mcc (37)
mcc Creative Commons License 2008.12.24 0 0 37

Vigyázz, ha bordói lé-alapanyagot vettél, az CuSO4 + detergens, hogy ne álljon meg a levélen egy cseppben, hanem terüljön szét. Abból sose lesz kristály. Vegyszerboltban kapsz tisztábbat, vagy rézgálic néven a gazdaboltban nem túl tisztát.

Boldog Karácsonyt. 

Előzmény: empT (36)
empT Creative Commons License 2008.12.23 0 0 36

Elárulnád nekem,hogy pontosan hogyan sikerült ilyen szép CuSO4 kristályt előállítani? :) Én már próbálkozom vele egy ideje, mindent pontosan kiszámoltam,aztán még rá is tettem,hátha mégsem elég tömény,de egyszerűen nem sikerül.Lehet,hogy totál szennyezett anyagot sikerült beszereznem,mert mezgazd boltban vettem.

Viszont nagyon szépek lettek a timsó kristályok,meg kísérleteztem és a methyl violet 10B-től nagyon szép lila lett. Majd lehet mellékelek fotót később,ha érdekel valakit :)

Előzmény: czork (31)
Szepi_soad Creative Commons License 2008.11.07 0 0 35
Sziasztok!
Na szóval úgy tarthatod meg ha telített párával a levegő és nem tud hová száradni, legegyszerűbb ha berakod egy befőttesüvegbe aztán lezárod légmentesen. Kb ennyi...
Ja és szép a kristály!
Előzmény: czork (31)
czork Creative Commons License 2008.11.07 0 0 34

itt a kép ami lemaradt
Előzmény: czork (33)
czork Creative Commons License 2008.11.07 0 0 33
Ez egy valaha gyönyörű kék színben pompázó rézszulfát kristály (saját termés:)), ami idővel ilyen lett, ezt szeretném restaurálni:)
czork Creative Commons License 2008.11.07 0 0 32
lesznek, csak nem tudom mikor, amíg nő nem akarom abbahagyni.
Előzmény: becko8 (30)
czork Creative Commons License 2008.11.07 0 0 31
semmi spéci, tökéletes feloldás melegítéssel, csíra belógatása s sok sok türelem. régebb kinéztünk a netről oldódási görbéket de ez most elmaradt. van már egy CuSO4 kristályom csak az a gond vele, hogy hamar veszti a kristályvizét s kifehéredik. valakinek valami ötlete a kristályvízzel rendelkező kristályok vízvesztésének megakadályozására?
Előzmény: Szepi_soad (27)
becko8 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 30
Ja és a képeket is várjuk!
Előzmény: czork (26)
Szepi_soad Creative Commons License 2008.11.06 0 0 29
Sziasztok!
Igen, ez a természet csodája, 10 méteres gipszkristályok, itt az említett geológiai tényezők folyamatosak, stabilak voltak, ideálisak a kristálynövekedéshez, de miután bekukkantottak az emberek már nem fog tovább nőni, nem is kell mostmár... :)
Itt akkora volt a páratartalom, hőmérséklet és a gázok keveréke olyan volt, hogy egy ember kb 10 percig volt képes lenntmaradni, külömben meghal... állítólag...
Elképzelhető...
Előzmény: becko8 (28)
becko8 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 28
Üdv!
Ezt a természet szépen megcsinálta...
Mexikó, Naica-hegy kristálybarlangja

Szepi_soad Creative Commons License 2008.11.05 0 0 27
Várjuk a tapasztalatokat.
Módszeredet leírnád??
Előzmény: czork (26)
czork Creative Commons License 2008.11.03 0 0 26
épp egy CuCl és egy CoCl oldat kristályosodik az asztalomon, majd beszámolok az eredményről. egyelőre annyit hogy a kobalt gyönyörű ciklámen/vörös elágazó kristályokat alakítgat, a réz pedig tű alakban kristályosodik
Szepi_soad Creative Commons License 2008.11.02 0 0 25
Pontosan!!!
Vagy kristálymagok....
Geológiai folyamatokban a kristálynövekedést rengeteg tényező befolyásolja, fontosabbak a nyomás, az oldat telítettsége, tisztasága, hőmérséklet, páratartalom ha evaporitról vagy recens ásványról beszélünk, valamint mindezek változásai.
A szilíciumwaffer az is érdekes dolog, nagyon tetszik, mutkor a discovery channelen a hogyan készültben is szerepelt... :)
Előzmény: Who111 (24)
Who111 Creative Commons License 2008.11.02 0 0 24

Ha kristályos anyagot (pl. sót, szilíciumot) felolvasztanak, és az olvadékba beledugnak

egy prizmát, ami hideg, akkor az olvadék elkezd kikristályosodni a prizmán.

Ha a prizmát lassan elkezdjük kihúzni az olvadékból, lehetőleg a kristályosodás

sebességével, akkor ún. egykristály növesztést csinálunk.

Így készítik  szilícium waffereket.

Nagyon pontos hőfokokat és sebességet igényel.

Ha megelégszünk polikristállyal, akkor pontatlanabb is lehet a dolog.

Szepi_soad Creative Commons License 2008.11.02 0 0 23
Sziasztok!
Az alapja, az oldat lassú kihűlése, és az oldószer lassú elpárolgása.
Például meleg vízbe annyi cukrot raksz amennyi csak feloldódik, majd lassan kell kihűteni, és lassan párologtatni a vizet... Minél lassabb a párolgás és kihűlés annál nagyobb kristályok nőnek, a kristály tisztasága viszont az oldat tisztaságától függ...
Hát dióhéjban ennyi...
becko8 Creative Commons License 2008.07.09 0 0 22
kristály
A véletlen szülötte, de szép:) kb. 5 cm hosszú.
mcc Creative Commons License 2007.02.22 0 0 21

A jód az érdekes lenne valóban, csak hol lehet beszerezni?

Patikában talán még adnak. Legfeljebb kicsit morognak :))

Vegyszerbolt a József krt-on van (pesti vagy?), érdemes benézni, katalógusuk nincs, vegyszerük van. Minden Reanal vegyszert kihoznak kis felárral.

Előzmény: becko8 (20)
becko8 Creative Commons License 2007.02.21 0 0 20
Üdv!
Megpróbáltam cukorral, de semmi, lehet, hogy nem elég tömény az oldatom...nem tudom... egy hurkapálcikát raktam be, hogy arra kristályosodjon, de nem akar.
A jód az érdekes lenne valóban, csak hol lehet beszerezni?
Most sóval is próbálkozom ismét lassan növögetnek a kristályok, de még akkor a CuSO4 et is kipróbálom.
Előzmény: pert1 (17)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!