Apukámtól hallottam először jó pár éve a következő bölcsességet:
Ha valaki azt mondja, ló vagy, ereszd el a füled mellett! Ha ketten mondják, gondolkozz el rajta! Ha már hárman, vegyél egy nyerget!
Szerintem ez tipikusan rád illik. Nem hiszem, hogy ezen a fórumon lenne ember, akit még ne sértettél volna vérig. A felgyülemlett tapasztalatod senki sem vonja kétségbe, de azért rajtad kívül is élnek emberek a Föld nevű bolygón, ráadásul komoly, felnőtt emberek, kialakult önérzettel, akiknek a lelkivilágába nap mint nap belegyalogolsz. Elhisszük, hogy Istencsászár vagy autószerelésben, de azért a kőtáblákba nem te vésted a Tízparancsolatot. Ezenkívül, miből gondolod azt, ha valami nem vág össze a te tapasztalatoddal, az feltétlenül hülyeség? Ha mindenki így gondolkozna, még most is azt hinnénk, hogy a Föld lapos, sőt lehet, hogy még a fáról sem jöttünk volna le. Így nem lenne Honda Jazz sem , és nem tudnánk miről vitatkozni.
Úgy látom, a kenéssel, és az olajakkal kapcsolatos minél több információ megszerzése érdekében ismét érdemes volna elolvasni a Mazda által az interneten megtalálható elég hosszú ismertető tanulmányt. Nagyon értékes, ebbe a fórumba is be lett linkelve mintegy 1,5-2 évvel ezelőtt. Csak egy pici mondat, amit fejből ebből a távlatból megmaradt. A megfelelő minőségű olaj a motor üzemi hőmérsékletén 10 W viszkozitású!!!!!! Legyen szó bármely jelzésű olajról, üzemi hőmérsékleten ennyinek kell lennie, ez az optimális! Tehát egy 0W-20 is tudhatja ezt az értéket.
Nehéz elviselni az igazságot, ugye ? A vitakészséged, hogy úgymondjam kb. óvodás szinten van: ha nem tudod bizonyítani az igazad egyből másra mutogatsz és próbálsz kibújni a dologból. A kérdésemre szokás szerint most sem válaszoltál: "Miért gondolod, ha arctalan vagy, akkor kioktatóan viselkedhetsz és neked nem kell megmagyarázni az állításaidat ?"
Az ajánlott fórumot eddig nem ismeretem, mert nincs rá szükségem. Te honnan ismered...?
Valamikor ősszel vettem 4 dísztárcsát egyik fórumtársunktól. Szépen lefújtam ezüsttel, lakkal meg minden, de szerencsétlen módon az egyik megsemmisült nemrég. Ha valakinél hever egy darab ilyen fajta Honda tárcsa (14-es, talán Civicen volt), akkor keressen meg, hátha hogy meg tudunk egyezni... :
Pont, hogy nem ilyen egy normális fórum. Miért gondolod, ha arctalan vagy, akkor kioktatóan viselkedhetsz és neked nem kell megmagyarázni az állításaidat ?
Amíg nem jelentél meg ezen a fórumon, ez nem volt jellemző, egy-két embert kivéve, akik kikoptak rövid időn belül.
Udvarlásra soha nem tartottam igényt. Kicsit, mintha el lennél tévedve.
Ha nem pedig csuklóból odavágnád válaszaidat indokolás nélkül, lekezelő hangnemben, akkor nem piszkálnád egyes emberek csőrét, sőt még szeretnénk is :-)
Én nem foglak téged emberileg minősíteni, mert mások is el tudják dönteni a hozzászólásaid alapján, hogy mit gondoljanak rólad.
Azt azért hozzáteszem, hogy ezen a fórumon értelmes emberek, magyarázatokkal/érvekkel megtámogatot tanácsokra várnak és nem kioktatásra. Már párszor leírtam korábban, hogy készséggel elhiszek neked is egy logikus indoklást, akkor is ha esetleg nem vagy szimpatikus.
Csak annyit tennék hozzá, hogy az USA piacon kapható Honda és Acura modellekbe már régóta az 5W-20 a gyárilag előírt olaj, pedig ott vannak ám meleg tájak.
Kezdjük azzal , hogy megint te foglalkoztál először velünk, én csak válaszoltam rá! Amúgy meg inkább hiszek a kocsim gépkönyvének, ami a ..w30 -as olajat 30fok külső hőmérsékletig, a ..w40 -es olajat 40fok külső hőmérsékletig ajánlja, a ..w20 -ast meg meg sem említi.
Hidd el nem nagy élvezet veled foglalkozni, nem vagy te olyan nagy ember, csak mindenkinél okosabbnak érzed magad, én sem tettem volna, ha megint nem szólsz le, és ezután is legfeljebb válaszolok neked.
Tájékozatlanok vagytok a 0w20 olajjal kapcsolatban és álltalában az olaj viszkozítását és a teljesítmény szintjét illetően ... ne tessék badarságokat írkálni!
De határozott véleményünk, hogy akár egy jazz -ben is, ha mondjuk egy 35 fokos nyári kánikulai napon végig kell sietnie 140 -el az M3 -ason, a 20 -as olaj bizony nem tesz jót neki. Hiába tartja elvileg a hűtés egy bizonyos hőfokon a hűtővizet, helyileg előfordul olyan mértékű melegedés, amit az olaj hőfoktűrésére bíznak. Nem véletlen, hogy a gépkönyv táblázatok is a külső hőmérséklet függvényében határozzák meg az olaj viszkozitását. Nyári kánikulában szerintünk sokkal jobb egy 10w40 -es, mint egy 0w20 -as, persze a csúcs a 0w40, csak egy jazznek az fölöslegesen drága olaj. Ez persze a mi véleményünk, vannak más vélemények is, tiszteletben tartjuk!
Ez nem egészen igaz így. Normál használat mellett a motorolaj üzemmeleg állapotban nagyjából egyforma meleg Norvégiában autózva is meg Szicíliában autózva is. Kb. 100 fokos. Erre van tervezve a hűtőrendszer. Ezen a hőmérsékleten pedig egyformán ideálisak a 0w40-es és a 0w20-as többfokozatú szintetikus olajok is.
Ha mondjuk elmész a legforróbb dél Spanyolországba és ott a legnagyobb kánikulában elkezdesz folyamatosan padlógázon autózni, akkor lehet hogy túlmelegszik az olaj és akkor már esetleg valóban kevésbé alkalmassá válik a w20-as mint egy w40-es.
Az mondjuk tény, hogy szerintem is a legjobb választás a 0w40 idehaza.
De amúgy hétköznapi használatban a világon semmi gondot nem fog okozni neki 0w20 sem. Ne rémisztgessük szerintem. :-)
Nem bántásból mondom, de nem tettél jót a kocsidnak, főleg így nyár előtt. gondolom tudod, hogy a 0w20 -as érték felső értéke az olaj meleg tűrését jelzi, ami igen kicsi. A mi éghajlatunkra nyáron legalább ..w30 , de ha lehet ..w40 kell gyártótól függetlenül. Nem véletlenül ajánlják a 0w20 -at skandináv országokba.