Keresés

Részletes keresés

gchristina Creative Commons License 2010.04.10 0 0 4923

Ez annyira szép arany szinben pompázott, hogy nem lehetett nem észrevenni. Lehet hogy éppen a ribizli bokromra pályázott.

Chamaesphecia hungarica most találtam ezt a magyar üvegszárnyú képet, de az enyém sokkal szebb ennél

hungaricum

Üvegszárnyú
Előzmény: Ormótlan (4921)
béla6630 Creative Commons License 2010.04.10 0 0 4922
bogi
Ormótlan Creative Commons License 2010.04.10 0 0 4921
Azért megmutathatnád a szitkárodat itt is, vagy a lepkés fórumban ( http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9192677 ), szerintem valaki csak akad, aki felismeri.
A kis farkaspókicádról azér nem lehet megmondani,hogy mely faj, mert több igen hasonló is van, ráadásul nem egy esetben a mintázatuk, színük is kissé változó. Ezeket leginkább mikroszkóp alatt lehet csak azonosítani az ivarszerveik alakja alapján.
Örülök, hogy szereted a soklábúakat, a legtöbb ember sajnos nagyon negatívan áll hozzá mindenhez, akinek négynél több lába van. Sokan pusztán azért agyonütnek egy rovart, pókot, mert egyszerűen csak VAN... Pedig valóban varázslatosak, izgalmasak, szépek.
A legjobb az neki, ha kinn éldegél. :-) Ha van kerted, sok aprósággal találkozhatsz kinn, nálam sajnos nem sokan vannak a panelban, bár az erkélyre mindig költöznek kis keresztesek, meg szoktak lenni ugrópókjaim is. Nekem az a mániám, az ugrópók-portré, az okos szemeikkel ahogy nézni tudnak, az lenyűgöző, csak iszonyú nehéz őket lekapni, "kissé" mozgékonyak. :-)) No meg olyan masina is kéne hozzá, ami vetekedik egy mikroszkóp nagyításával... egy ilyen arcocskát... igen szívesen látnék a saját képeim közt is... :-)
Nagyon nem szeretem a nyarat, a meleget, de legalább van kiket vadászni a mezőn, ez az egy jóság van benne. :-)
Előzmény: gchristina (4920)
gchristina Creative Commons License 2010.04.09 0 0 4920

Nagyon köszönöm, most már legalább tudok valamit a pókomról. Sajnos nem tudok nagyon vigyázni rá, mert nem vagyok terroriszta bocsánat terrariszta. :)

Csak kint éldegél a vadvilágban. Közben már egyre okosabb leszek a környezetemmel kapcsolatban. Mindig kiváncsivá tesz amit észreveszek. Mostanában már könnyebb megismerni mi vesz minket körül, mióta könnyű fotózni, és az internet is segit. Lenyűgözőnek tartom ezeket az apró élőlényeket, valami csodák. Sajnos mint laikus sokszor órákat elkotorászom :) a neten, és mégsem találom amit akarok.

Ami a fényképezést illeti én csak ámulok milyen képeket készitenek mások.

Pl. http://www.madarpokforum.hu/index.php

Ma még azt is megtanultam hogy mi az a "madárpók". Fogalmam sem volt némely halandó, bogarakat, pókokat tart terráriumban. :O

Mikor ezt az én pókomat vizsgálgattam, nevetséges, de a szemei ugy néztek ki mint a szegecsek, azt sem tudtam, mik azok a bütykök. :))

Tehát nagyon hálás vagyok a segitségért.  Jó lehet azért, amikor valaki ennyire ismeri őket. :)

Farkaspókleányka, "keresztnevét" még mindig nem találtam. Akkor legyen Trochosa spp. :)

Azt hiszem ma is volt szerencsém néhány pókhoz, lehet őket könnyebben fel fogom ismerni.

2006-ban fotoztam egy szitkárt és a mai napig nem tudtam beazonositani, pedig már el is küldtem egy pár helyre.

Üdv Christina 

Előzmény: Ormótlan (4919)
Ormótlan Creative Commons License 2010.04.09 0 0 4919
Valamelyik Trochosa-nak nézem, lány, az tuti. És bár nem vallod jó fotósnak magad, a kép azért jó lett ám! Éjjeli vadász és a talajon óvatlanul járkáló kis rovarokat kajálja. Ha lesznek babái, azokat a potrohán fogja cipelni magával mindenfelé. Nagyon jópofa állatka, meg szép is, vigyázz rá!
A szemeit illetően ez a típusú elhelyezkedés nagyon jól mutatja a farkaspókfélék szem-elrendezését, jellemző, ami alapján a családot könnyű belőni. Alsó sorban négy apró szemecske, felette két látványosan nagy, majd a felső sorban két közepesen nagy, kissé oldalt a középső nagyokhoz képest. Ezen a fotón jól meg lehet nézni:http://farm4.static.flickr.com/3038/3688640900_3e1976d428.jpg
Egész jól is látnak velük, bár nem ők a bajnokok, hanem az ugrópókok. :-)
Előzmény: gchristina (4918)
gchristina Creative Commons License 2010.04.08 0 0 4918

Nem látom a képeket. ?? talán most? bocsánat

Előzmény: gchristina (4917)
gchristina Creative Commons License 2010.04.08 0 0 4917

Üdvözletem mindenkinek, még erre nem jártam, de már napok óta zavar ez a pókocska.

Már mindenhol kerestem, mi lehet a neve de nem találtam.

A kertben találtam a villanyoszlop betontartóján.

Ugy nézem 8 szeme van. Március 30. án készült a kép. Jó fényképész sajnos nem vagyok.

Remélem tud valaki segiteni. 

Christina

Ormótlan Creative Commons License 2010.04.05 0 0 4916
Asszem 2004-2005 körül olvastam róla először, amerikai faj ő is... Minden szutykot behurcolnak :-(((
Idén arra leszek kíváncsi, hogy az őszi harlekinkatica-invázió után mennyien jönnek elő most tavasszal... Illetve nyugati levéllábú poloskát is sokat láttam a fenyvesben a városunk mellett, szerintem ők is szaporodnak ezerrel... Szép új világ.
Előzmény: rferi (4915)
rferi Creative Commons License 2010.04.05 0 0 4915

Az a lepkekíbóca nagyon megkeseríti az életemet.

Ez is valami mostanában behurcolt faj lehet, azelőtt nem volt

Előzmény: Ormótlan (4912)
rferi Creative Commons License 2010.04.05 0 0 4914
Micsoda jószág!
Előzmény: ákidobos (4910)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.05 0 0 4913

Köszönöm a segítséget!

Az 5. képen lévő pók valóban nagyon picike volt még, talán 3-5 milliméter lehetett. Örülök, hogy tetszenek a képek.

Előzmény: Ormótlan (4912)
Ormótlan Creative Commons License 2010.04.05 0 0 4912
1. egy szipolypoloska, talán Aelia rostrata
2. Háromszöges vitorláspóknak nézem, Linyphia triangularis
3. Esélyes, hogy egyik fürgekarolópókunk, Philodromus, talán dispar, de ez nem tuti egyáltalán
4. amerikai lepkekabóca, Metcalfa pruinosa
5. gyerek tökkeresztespók (Araniella cucurbitina), éretlen, még nem vedlett eleget ahhoz, hogy megzöldüljön :-)

Nagyszerű képek!
Előzmény: Törölt nick (4909)
ákidobos Creative Commons License 2010.04.04 0 0 4911
Közben kiderült: szemetes zugpoloska - Reduvidus personatus
Előzmény: ákidobos (4910)
ákidobos Creative Commons License 2010.04.04 0 0 4910
Üdv!
Nemrég találkoztam ezzel a furi kis jószággal a spájzban:

Valaki ismeri esetleg..?
( Bocs a minőségért, csak nagyon rossz helyen volt és sötét is volt. )
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.04 0 0 4909

Sziasztok!

Őket tavaly ősszel fotóztam, tudja esetleg valaki, hogy miféle jószágok?

1.

2.

3.

4.

5.
apca Creative Commons License 2010.04.01 0 0 4908
No ezt bekajoltam.
Kicsit fárasztó volt ez a mai nap :(
Előzmény: apca (4907)
apca Creative Commons License 2010.04.01 0 0 4907
nemrég találtam egy ötlevelű lóherét. Akkor ez most kiegyenlítődött?:)
Ahhoz négylevelűt kellett volna találnod. Ötlevelűvel Dunát lehet rekeszteni.
Előzmény: thitonia (4906)
thitonia Creative Commons License 2010.04.01 0 0 4906
Nem vagyok babonás, és nem babonából nem ölöm meg az állatokat - kivéve az ilyen pánikhelyzeteket, hát nem vagyok tökéletes.... egyébként nemrég találtam egy ötlevelű lóherét. Akkor ez most kiegyenlítődött?:)
Előzmény: Ormótlan (4903)
Tónyió Creative Commons License 2010.04.01 0 0 4905
 Fényesnek elég hangos, de hangosnak nem ennyire fényes. Eddig ez hasonlít a leginkább, de még ez sem az igazi. :)
Előzmény: vcash (4904)
vcash Creative Commons License 2010.04.01 0 0 4904
A dongóra visszatérve, kék fadongó lehet esetleg, ha fényes metálkék karosszériája van és hangos mint egy helikopter... :)
Ormótlan Creative Commons License 2010.04.01 0 0 4903
Azt ugye tudod, hogy a babonák szerint pókot megölni szerencsétlenséget hoz?
Előzmény: thitonia (4902)
thitonia Creative Commons License 2010.03.31 0 0 4902
Mindenesetre köszönöm, egyébként nem kiszáradt, halála után pár órával készült a kép, melyet magam idéztem elő:(
Nem tudtam a szokásos módszerrel pohár alá varázsolni, hogy kitessékeljem, túl gyors volt, túl nagy (nem behúzott lábakkal), és ugrálni is kezdett a csatában, és ez már sok volt nekem egy budapesti emeleti lakásban éjszaka:(

Előzmény: Ormótlan (4894)
stuncenpudli Creative Commons License 2010.03.31 0 0 4901
Szerintem is valamilyen poszméh lesz az...
Előzmény: Tónyió (4898)
Tónyió Creative Commons License 2010.03.31 0 0 4900
Azért bosszant a dolog, mert pár éve olvastam erről a madárról és a nevét is tudtam.
Előzmény: Ormótlan (4899)
Ormótlan Creative Commons License 2010.03.31 0 0 4899
Ja, hogy Te a korán alatt reggelt értesz? :-) Én kora tavaszt értettem...

Szürke-fekete? A képeden nem látni ilyennek, inkább barnás.
Nem tudom megmondani, ki lehet, akit láttál.
Előzmény: Tónyió (4898)
Tónyió Creative Commons License 2010.03.31 0 0 4898
A háziméh sokkal kisebb és fürgébb. Ennek a színe is más, szürke/fekete. És amikor a méhecske még a másik oldalára fordul, hogy szunyókáljon egyet, ez már repül.
Előzmény: Ormótlan (4897)
Ormótlan Creative Commons License 2010.03.30 0 0 4897
Ez háziméhnek vagy hasonló állatnak látszik méretre, alkatra. Kövi poszméh? Mezei poszméh? (Bombus lapidarius - http://hpbimg.peppix.de/HP_Bombus_lapidarius_2.jpg , Bombus pascuorum - http://www.commanster.eu/commanster/Insects/Bees/SpBees/Bombus.pascuorum.jpg) Mindegyik elég korán látható már.
Előzmény: Tónyió (4896)
Tónyió Creative Commons License 2010.03.30 0 0 4896
Nem, ez kifejezetten zömök testalkatú, dongószerű jószág. A legkorábban megjelenő repülő rovar és tényleg ez a lógó láb és ügyetlen, nehézkes repülés a jellegzetessége. Egy távoli, rossz fotó van csak róla:
Előzmény: Ormótlan (4895)
Ormótlan Creative Commons License 2010.03.30 0 0 4895
Lógó lábakkal? A fazekasdarazsak szoktak úgy repkedni, elvileg ha meleg van, bármilyen rovar előbújhat már. Jó lenne róla fénykép, vagy legalább személyleírás.
A fazekasok jellegzetesen darázsderekúak, tehát hajszálvékony a tor és a potroh közti rész. http://www.earthlife.net/insects/images/hymenop/amophetc.jpg
Ártalmatlan, sőt, igen hasznos állat, hernyókkal eteti a gyerekeit, akiket kis agyagköcsögökben nevel, innen a neve. Ha ő az persze.
Ez egy különösen csinos darab: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/Ammophila_sabulosa01.jpg
Előzmény: Tónyió (4893)
Ormótlan Creative Commons License 2010.03.30 0 0 4894
Egy erősen kiszáradt farkaspókféle, de sajna ebből nem nagyon tudom megmondani, milyen. Az, hogy közönséges-e, attól függ, hol van az a városi lakás. Szerintem az ősszel keveredett be hozzátok s ott lehelte ki a szőrös lelkét szegényke.
Előzmény: thitonia (4892)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!