Nekem olyan rémlik, hogy a szaxofonban lévő kis részecskék( mármint az anyagban) azonos fujásokra pontokban összegyűlnek és sok idő után hallani a különbséget. Valami ilyesmi rémlik (de az elfújásrol én is hallottam). Meg különben miért kéne csinálni a befújási gyakorlatokat? Ha a felhangok nem jönnek ki tisztán, akkor az nem az igazi.
Holnap trombitaelfújásnak utánajárok. Néhány házzal lejjebb lakik "Dubniczki Gyula" aki valaha nagyon nemes trombitás volt. Nekem elsőre ez "saxofone elfújása" nagyon vadnak hangzik. Áramlástani és anyagismereti tapasztalataim szerint ilyen nem igen lehetséges. Körbejárom ezt a témát és beszámolok az eredményekről. Első belegondolásra Florgnál a pont...
Én most nem emlékszem a logikus fizikai cáfolatára ennek az ul-nek, nem is kívánok vele foglalkozni, hogy utánakeressek. De: ha annyira félre lehetne fújni, akkor lényegében az összes tanuló hangszer félre lenne fújva, hiszen egy tanuló aztán mindent tud, csak intonálni nem. Tehát a használtpiacon jószerével kizárólag félrefújt hangszerbe lehetne botlani. Pedig nem.
És ezzel részemről befejeztem ezt a parttalannak induló vitát. Legközelebb akkor vagyok vele hajlandó foglalkozni, amikor a yeti aids-es tűbe ül a moziban.
Ha fizikai érvekkel rávilágítanál erre az urban legendre (akár kérdezd meg Szilágyi Miklóst, valóban kíváncsi vagyok), örülnék. Mert így csak egy magya nevű kommentelő osztja az észt, és semmivel nem nyom nagyobbat a szava a latban, mint bárkié.
Ha ez sikerült alátámasztani az érvelésed, elmesélem, hogy mi minden hülyeséget lehet hallani a szaxofonról ezen kívül is. Pl. hogy kiesik tőle a fogad, meg hamar meghalsz a körlégzés miatt stb.
A Liszt Ferenc zeneakadémia Jazz szakán fújok Budapesten szaxofonon. Ezek szerint az én tanáraim is rosszul tudják a dolgot, annak ellenére, hogy országos szinten simán benne vannak a 10 legjobb jazz szaxofonosok között (Borbély Mihály,Elek István--> Budapest Jazz Orchestra vezetője), nem beszélve a volt konzis tanáromról is aki szintén profi jazz zenész, na meg az ország legjobb hangszerészéről (Szilágyi Miklós), akihez nem rég vittem el a hangszerem, mert a c hangom elég tompán szólt.
Első kérdése az volt, h nincs-e a hangszerem félre fújva, mondtam, h biztos nincs mivel még nagyon keveset játszottak rajta előttem. (Majd kiderült, h nem teljesen a hangszeremmel volt a gond, de az mind1 most).
Nos, de hála neked most már tudom, hogy mindannyian tévhitben éltek eddig, hiszen egyikük sem ért a szaxofonozáshoz kicsit sem, s legközelebb ha megyek órára a Lisztbe, első dolgom lesz közölni velük, hogy nem értenek semmit a szaxofonozáshoz, mert az indexen a szaxi fórumon egy florg nevű kommentelő, azt mondta, hogy ez nem így van.
Köszi még egyszer, hogy rávilágítottál arra, hogy mennyire is tévhitben éltünk eddig mindnyájan.
Nem lehet. A trombita hangját máshogy képzik, és más a cső átmérője is. Nekem a tanárom is ezt mondta egykor (Pap József), meg hangszerész ismerőseim is, de biztosan egyik sem ért hozzá. Részemről a vita lezárva, nálad a tuti, meg a tanárodnál, úgysem győzlek meg, fújd félre, vagy ne.
4-es nád...mekkora nyílású fúvókán? Vegyél egy sima bambuszt, az vastagabb. És nem is kell hozzá szaxofon. 2 éve fújsz, 4-es náddal, és gondolom egy szép nagy nyílású fúvókával. És csodálkozol, hogy hamis. Én nem csodálkozom. Így bármi hamis lesz. Konkrétan az intonálás problémáját viszont megoldottad.
Hello!Nem mondom, h a téma szakértője vagyok, de ha a trombitát félrelehet fújni, akkor a szaxofont miért nem?Ugyanúgy van légoszlop, ugyanúgy rézből van.Amúgy megkérdeztem a tanáromat(még sosem mondott hülyeséget eddig) és mondta, hogyha hamisak a hangszer felhangjai(szal elvan fújva), akkor lehet hamis a hangszer.Meg olyat mondott még, hogy lehet, h a hang alaphangja tiszta, de a felhangjai hamisak,akkor is lehet hamiskás az összhatás. Nekem amúgy logikusnak tűnik, ha egy hangot a saxofonon sokáig nem oda fújunk, ahova kell, de a többit meg ahova kell, akkor az az egy hamis lesz a többihez képest
Más kérdés(ez lehet, h hülyeség), milyen a legerősebb nád?Most 4-es náddal fújok(narancssárga Rico), de azt érzem, h tudnék erősebbel játszani. Üdv:T
Na Attila a feleségem unokatestvére.De én még nem találkoztam vele,vicces,pedig már 7 éve ismerem az asszonyt:)Meg a mostani basszusgitárosunk ˙(Orliczki Frici) vele játszott a Pit Blues Terriersben.Attilát csak a tv-ben láttam,oszt' rokon:):):)
Nagyon kellemes,profi produkció!!!Élvezetes!Gratula!!!Miskolcon nem szoktatok muzsikálni?Czigány Attilát nem ismered?Ő is egy nagyon tehetséges herflis.
Ha a mostani szaxid pár helyen hamis csőhosszán, akkor az nem jó hangszer, nem félrefújva, hanem félrefúrva van. Ha ez a pár hely a teteje meg az alja, akkor korrigálható intonálással egy bizonyos mértékig. Ha oktávhamis, az meg kuka (Weltklangok zöme ilyen volt, volt pechem kettőhöz is, a baritonnal még lemezre is fújtam, nem kis szenvedés árán).
Nem lehet "elfújni" egy szaxofont. Könyörgöm, a levegőoszlop hosszúsága a lényeg, egy viszonylag nagy átmérőjű rézcsőben, aminek jó esetben állandó a keménysége, tehát mindenhol ugyanúgy rezeg mindig. Mit fújnak el benne? A lyukakat? Elgörbül a levegő? Kilágyul a réz? Vagy ütősen fújod, és bekeményedik? Atyaisten...
Trombitánál hallottam ilyet, hogy az új hangszert elvitték bejátszatni, mielőtt a kezdő nekilátott volna, valaki magyarázta is, hogy miért kell (kis csőátmérő, páralerakódás, csatornák kialakulása stb.), de a szaxinál ilyen nincs. Mint ahogy szétfújni sem lehet, ellentétben a trombitával.
Ha egy szaxofon hamis, az hamis is marad, ha tiszta, akkor meg nem hamisul el addig, amíg szerkezeti változásokat (csőhosszúság, anyagszerkezet, bevonatozás miatti hőhatások stb.) nem eszközölnek rajta.
Hello!Nekem az első saxofonom teljesen hamis volt a tanárom is megfújta, mondta, hogy tanuló hangszer és akik előttem fújták nem voltak jók és elfújták, még a befújási időszakban, szóval biztosan ellehet fújni egy hangszert, ez tuti, ráadásul a mostani saxim is használt, de csak pár helyen hamis.Üdv:T
A http://hotclubofhungary.hu oldalon vannak a fellépések, meg lesznek a htt://florgabor.hu-n is, amikor más formációban játszom. Általában naprakész, most részben.
Ennyi hangszeren jatszol,es jazz-t!.Azt en is szeretem. Pesten lep fel a zenekarod?Majd ha arra jarok meghalgatlak.Ha elarulod hol!?Eleg ritkan jarok Budapestre.(messze lakom)
Na, az az intonálás, ha megtanulod, mennyire kell szorítani, hogy ne legyen magas.
Több helyen, többmindent. Legfőképpen jazz-t, de mostanában inkább gitáron és kromatikus harmonikán. Pénteken debütál egy új (pop)zenekarom, Valaki Alfonz néven, abban tenoron, szopránon és harmonikákon játszom.
Az a trombita. Szaxofonnál nincs olyan. Azzal lehet elrontani, ha a lemezvastagsággal, vagy szerkezetével vacakolnak. Nem hiszem, hogy olyan meleget fújnál bele, hogy kilágyul a réz. :)
nos.amikor a zenekarral jatszom oke a hangolas,talalunk. en a hangolo gepem utan nem vagyok meg elegedve.ha nadat cserelek akkor altalaban mindig mashova kell egy picit tolni a fejet.nem tudom evel ti is igy vagytok?
Hát, ha 4 éve játszol, akkor azért az intonáció nem kéne olyan ismeretlen fogalom legyen.
A plusz kb. 20 cent nézőpont kérdése, kinek hamis. Hivatalosan hamis. Meg fülre is. :) Intonáld lefelé, nem tudom máshogy mondani. Persze, ha te, a zenekar és a hallgatóság kibírjátok, simán beleférhet akár. Hallottam én már negyedhanggal odébb játszó szaxofonost is, aki láthatóan élvezte a produktumát. Én kevésbé.