Keresés

Részletes keresés

Magyarvagyok? Creative Commons License 2010.04.24 0 0 64
"én" kisbetűvel mint autós. rettegek a minden jogot,védelmet,biztonságot megkapott kerékpárosoktól.
Akik szembe jönnek a forgalomban,?....?állapotban,nem törődve mások biztonságával.Bármit megtehetnek? ..Meddig?
gazo2 Creative Commons License 2010.04.23 0 0 63
Kedves Levelezőtársaim!

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a jó hír csak a rossz hír. Értve ezalatt, hogy az a jó hír, ami felkelti az olvasó figyelmét, csak a rossz hír lehet.

Most mégis örömmel adok hírt mai városbeli kirándulásomról. A Czirfusz utcán átkerekezve rendeltem két 1 kg-os pontyot a halboltban. (Ennek a ténynek semmi köze a következőkhöz, de más helyen szeretnék még valamit írni ezzel kapcsolatban, ami kissé hozzá tartozik a XXI. század korrajzához.)

Visszaútban a Tóth Kálmán utcán kerekeztem keresztül. Az "Útépítés" tábla még kint van, de az autók is nyugodtan haladhattak a tükörsima új burkolaton. Nagyon örülök az új útnak. A Tóth Kálmán utcán ez ideig a sorompótól a Czirfusz utcáig leginkább csak a járdán toltam a biciklit. (Az úttest keskeny volt, ezért életveszélyes, ráadásul kirázta volna a lelkemet.

Hogy az előbbi jó hír megfeleljen rossz hírnek, így hírnek jó legyen: félő, hogy az új úton úgy fognak szlguldozni a járművezetők, mint például a Szivárvány utcán.

Tisztelettel:
Gál Zoltán
gazo2 Creative Commons License 2010.04.20 0 0 62
Kedves Levelezőtársaim!

Ha a Szegedi út felszabadul a forgalom számára, és vele együtt az új körforgalom is, minden bizonnyal javul a város közlekedése. Hozzáveszem még a Tóth Kálmán utcát is, és azt, hogy a Tél utca és a Honvéd utca is alkalmas lesz bizonyos forgalmi tehermentesítésre.

De az is kétségtelen, hogy a nyár megnövekedett forgalmat hoz Bajára - gondolok a sok nagyrendezvényre -, a forgalom növekedésében tehát sok jó is van.

Jó három éve, hogy egy felhívást tettem közzé, mely szerint a Főteret csak az vegye igénybe járműközlekedésre, akinek feltétlenül szükséges. Jómagam is megfogadtam, hogy autóval nem megyek keresztul a Főtéren, és így nem is parkolok ott. (Helyismeretem lehetővé teszi, hogy kikerüljem a Főteret.) Ezt a fogadalmamat azóta is konokul betartom.

Ehhez még a magam számára hozzátettem, hogy az Oroszlán utcába sem megyek autóval. (Legfeljebb kerékpárral vagy gyalog.)

Hogy a közlekedés könnyebb legyen, vegyük komolyan a közlekedési táblák utasításait. Úgy tűnik, leggyakrabban a sebsségkorlátozást, a parkolási vagy megállási tilalmat, az egyirányú utcába szemben történő behajtást szegjük meg. (Ezzel kapcsolatban nagyon sok kerékpáros tévedésben van.) Ügyelni kell, hogy a mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyre ne álljunk rá. A nagyposta főbejárata előtt van pl. két mozgáskorlátozotti gépkocsi számára fenntartott hely. (A felfestés nem nagyon látszik a kockaköveken, de van előtt tábla is.) Ezt tiszteletben tartani a szabálykövetésen kívül még morális ok is van.

Általában is azt mondhatom, hogy a szabályok betartása a legolcsóbb megoldás. Arra is vigyázzunk, ha valahol a parkolás csak engedéllyel szabad. Kemény büntetéseket kell fizetni.

Tisztelettel:
Gál Zoltán
farkzoli Creative Commons License 2010.04.16 0 0 61
Úgy tűnik, ez lehetett. 10 percre rá is ment egy kisebb rakomány, de azok már csak 70-el, szintén tömve gorillákkal.
Egyszer járt a munkahelyemen egy miniszter , 2 kocsival, sofőrrel, néhány munkatárssal. Lehet ép ésszel is...
Előzmény: zazike (59)
ZöPö Creative Commons License 2010.04.16 0 0 60
Ővatosan... :-)))
Előzmény: zazike (59)
zazike Creative Commons License 2010.04.16 0 0 59

Valószínű a szerb elnök lehetett, aki a mi bazsarózsa csőszünkkel találkozott ma Pécsett.

http://www.stop.hu/articles/article.php?id=648159
Előzmény: farkzoli (58)
farkzoli Creative Commons License 2010.04.16 0 0 58
Az imént valami extra magasrangú bűnözőhorda száguldott végig a városon dél felé, valami eszetlen sebességgel. Vagy 20 méregdrága automobil, némelyik gorilla még így is letekert ablaknál figyelt a gazdáira, meg vagy tucatnyi sündőrségi jármű.
Mi a halál volt ez?
gazo2 Creative Commons License 2010.04.15 0 0 57
Kedves Levelezőtársaim!

Az emberi kapcsolatokban nagy szerepe van az udvariasságnak. Gyakran tapasztalom, hogy akit a napi életben udvarias embernek ismerek, autóba ülve hirtelen megváltozik. Gyakran serkentik egymást, tegnap például engem is, gyorsabb közlekedésre.

A Baja környéki települések általában a régi országútra fűződnek fel, ezért nagyon hosszú az 50km/órás sebességkorlátozású lakott területi út. Van, aki úgy ítéli meg, hogy itt nyugodtan haladhat nagyobb sebességgel. Az egyik faluban erre serkentett dudálással egy autóstársam. Én mindig betartom a szabályt. Részben törvénytiszteletből, - melyre legjobban személyes példamutatással lehet másokat is buzdítani -, részben, mert nekem, nyugdíjas lévén, egy 30 ezer forintos bírság gazdasági összeomlást jelentene.

A kisvárosi közlekedésben jelenleg nincsenek rossz tapasztalataim. Régebben előfordult, hogy valaki ököllel szerzett nyomatékot vélt igazának, leginkább nőkkel szemben, - ezzel kapcsolatos, hogy minden bejegyzésem alatt szerepel a nevem -, ma nem hallok ilyen esetekről Baján. Legfeljebb azt hiányolom, hogyha gyalogosként vagy kerékpárosként valamiként igyekszem elősegíteni valakinek a közlekedését - jelzem, hogy lemondok az elsőbbségről vagy a saroknál úgy állok, hogy a vezető kiláthasson stb. -, gyakran elmarad a köszönetet jelző fejbiccentés vagy intés. A vezető mereven bámul maga elé, fején bézból sapka, divatos napszemüveg sötétben is, mobiltelefon a fülén, miközben dübög rádiójából a dob.

Rövidesen eljön az idő, amikor nem lehet madj közlekedni az egymás iránti udvariasság, előzékenység (magyarul tolerancia) nélkül. Érdemes lenne az említetteket már ma gyakorolni!

Tisztelettel:
Gál Zoltán
farkzoli Creative Commons License 2010.04.09 0 0 56
"Valami módon meg kellene fékezni, talán úgy, hogy felhívni rá a hatóság figyelmét"
Ez egyszerű: be kell telefonozni, hogy gárdás ruhában motoroznak. Még a Mátészalkai Forradalmi Ezredet is mozgósítják!
Előzmény: gazo2 (55)
gazo2 Creative Commons License 2010.04.09 0 0 55
Kedves Levelezőtársaim!

Nagyon sokan viseltetnek fenntartással a motorosokkal szemben az autós és gyalogos társadalomból. Nyilvánvaló, hogy általánosítani e tekintetben sem lehet. A motorosok jó része tiszteli a szabályokat, egy nagy százaléka pedig semmibe veszi. Az utóbbiak megfeledkeznek róla, hogy a motoros a közlekedésben védtelen helyzetben van ugyan, de lnem csak önmagára, hanem a többi közlekedésben résztvevőre is veszélyt jelenthet.

Másokra is veszélyes a Baján is viszonylag gyakran látható kunsztozás. Ez általában a gyorshajtáson kívül az egykeréken való motorozásban nyilvánul meg. Példaként megemlítem a tegnapelőtt tapasztalt esetet. A Czirfusz utcán haladtam északi irányban a kórház felől. Délután 2 óra környékén viszonylag üres volt az utca. Egyszerre csak velem szembe száguld egy motoros, legalább 500-as járművével, kb. 100 km/órás sebességgel. Hirtelen egykeréken folytatja a motorozást. A kis Suzukiban négy kis unokám is velem volt. Elképzelni is szörnyű. Ha a motoros elveszti uralmát a járműve felett, - hiszen egy keréken a kormány sem működik -, a nagy sebesség miatt a nagy motor mint ágyúgolyó csapódna a Suzukiba.

Az ilyen járművezető agyilag még nem érte el egy felelősen közlekedő ember színvonalát. Valami módon meg kellene fékezni, talán úgy, hogy felhívni rá a hatóság figyelmét. Ez egyébként a vadmotoros érdeke is lenne.

Tisztelettel:
Gál Zoltán
gazo2 Creative Commons License 2010.04.07 0 0 54
Kedves Levelezőtársaim!

Itt a tavasz, a gyermekek kirajzanak kerékpárjaikkal, játékaikkal a katonavárosi utcákra. Örömmel üdvözöltem a Katonaváros egy részének lakó-pihenő övezetté nyilvánítását. Az egy sáv szélességű utcákon ez a sok korlátozással járó besorolás csökkenti a balesetveszélyt.

Javaslatom: a lakó-pihenő övezetet ki kellene terjeszteni legalább az Epreskert utcáig, de akár a Világos utcáig is. Az itt indokolatlan átmenő forgalom megtiltásával és a gépjárművek sebességének korlátozásával csökkenne a balesetveszély.

Tisztelettel:
Gál Zoltán
zazike Creative Commons License 2010.04.02 0 0 53

Ma a Dél Tv-t nézve hallottam, hogy: a Déli Áramlat...
Előzmény: farkzoli (48)
gazo2 Creative Commons License 2010.03.30 0 0 52
Kedves István!

Úgy adódott, hogy tegnap kétszer is a Déri kert mellett támadt dolgom. Mivel 16 órakor előadást tartottam a Tiszti Klubban - ezt nem kérkedésből írom, hanem inkább szomorúan, hogy nagyon sok hallgatóm volt a Baráti György Szívzűr Klubjában, azaz sok a szívbeteg - 18 órára pedig énekkari próbára kellett mennem. (Nem vagyok egy Domingo.) A lényeg, hogy elveim ellenére csak autóval tudtam az utat a Katonavárosból kétszer megjárni, a biciklit itthon kellett hagynom.

Megterveztem egy útvonalat, amit közlekedő társaimnak is ajánlhatok, akik a Katonavárosból, Kiscsávolyból, általában Szeged felől jönnek, és a belvárosba, pl. a Főtér közelébe igyekeznek. Haladhatnak a Szegedi úti sorompón keresztül is, majd a sorompó után jobbra fordulva elhaladva az állomás előtt, majd rögtön balra a Bezererédj (így!) utcába.

De Szeged felől jőve a sorompó előtti második utcába balra kanyarodva, (ez az Ady Endre utca), vagy ha ezt elvétik, a Malom mellett, a Hússarok boltnál balra kanyarodva (még mindig a sorompó előtt!) a Tóth Kálmán úti sorompóhoz jutnak. Innen már egyszerű a belvárosba jutni. Fontos, hogy a 30-as táblát betartsuk, de mehetünk kisebb sebességgel is, hogy vigyázzunk az út szegélyét készítő munkásokra. A munkába elmerülve könnyen félreléphet az ember! Valaha dolgoztam a vasúton is, a vasúti pálya mellett mindig volt, aki vigyázott ránk. Ilyen útépítésnél azonban ezt nem lehet megoldani, hiszen akkor minden egyes ember mellé kellene vigyázót állítani.

Szeretettel üdvözöllek:
Gál Zoltán
Előzmény: Törölt nick (51)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.29 0 0 51

Egy kis szépséghiba, ill. bosszantó szitu...

A körforgalmi építkezés előtt,  meg kellett volna a Tóth Kálmán utcát csinálni, mert a Szegedi ú. mellett ez az egyetlen vasúti átjáró! Ehelyett most ennek is lezárták egy szakaszát... 

Előzmény: gazo2 (50)
gazo2 Creative Commons License 2010.03.29 0 0 50
Kedves Levelezőtársaim!

Rövidesen eggyel kevesebb neuralgikus pontja lesz a bajai közlekedésnek a Szegedi út és Czirfusz Ferenc utcai körforgalom kiépítésével.

Általában is elmondható, hogy a körforgalom korszerű lehetőség. Gyorsítja, dinamikusabbá teszi a közlekedést, csökkenti a balesetveszélyt. Nem véletlen, hogy a körforgalmi csomópontok száma ugrásszerűen növekszik szerte az országban.

Naponta tapasztaltuk, hogy a Czirfusz utcából csúcsforgalom idején jobbra kanyarodni viszonylag könnyebben, de átjutni a Kolozsvári utcába már nehezen lehetett. Gyakran előfordult, hogy hosszú kocsisor torlódott fel. Ismerősöm panaszolta, hogy hosszas dudálással serkentették indulásra, de jómagam is találkoztam ilyen esettel. Erről az a véleményem, hogy az indokolatlan kürtjelzés nem csak szabálysértés, hanem neveletlenség is. (Egyszer azt olvastam, hogy egy-egy hirtelen dudaszó 8 perccel rövidíti meg az ember életét.)

A bajai közlekedés nehézségei az 1840-es nagy tűzvészre vezethetők vissza. Igaz, hogy ennek köszönhető a belváros utolérhetetlen szépsége, bája is. A Szegedi úton az 1930-as években alig volt forgalom. A tanítóképző előtt piaci árusok kínálták a terményeiket.

Nagy előrelépés lesz, ha a várost elkerülő utak a forgalom egy részét, főleg a nagy járműveket elvezetik a városból.

Tisztelettel:
Gál Zoltán
zazike Creative Commons License 2010.03.26 0 0 49

Vaskút - Baja között, a korábbi gázvezeték nyomvonalán fektetik.
Előzmény: farkzoli (48)
farkzoli Creative Commons License 2010.03.26 0 0 48
Tudja valaki, hogy mi lesz ez?

ZöPö Creative Commons License 2010.03.26 0 0 47
"... én a feltétlen szabálykövetést szorgalmaznám, még olyan esetekben is, amikor a közlekedőkre a szabályszegés nem jelent közvetlen veszélyt."

Maradéktalanul egyetértek!

Zoltai Péter
Előzmény: gazo2 (46)
gazo2 Creative Commons License 2010.03.26 0 0 46
Kedves Péter!

Kétségtelen, hogy ebből a szemszögből nézve van a villogtatásnak logikája Külön is értékelem a megjegyzés szellemes voltát.

Az én feltétlen szabálykövetésre vontakozó nézeteim úgy alakultak ki, hogy hosszú ideig tagja voltam a bajai balesetelhárítási tanácsnak. Ebből származik, hogy szívesen foglalkoztam közlekedés-pedagógiai kérdésekkel. Úgy tapasztalom, hogy a kisebb szabályszegés büntetés nélküli volta magával vonja, hogy az ember mind nagyobb szabályszegésre bátorodik. Innen származik a véleményem, hogy legjobb, ha az idegződik be a kicsiny gyermekeknek, a mind nagyobbaknak, végül a felnőtteknek is, hogy minden szabályt be kell tartani.

Azt hiszem, valamennyien megfigyeltük, hogyha valaki - konkrét bajai példákat hozok elő - a Petőfi utca és a Deák utca kereszteződése előtt a bal oldalon parkol, rövidesen több gépkocsi áll egymás mögött szabálytalanul. Ugyanez a helyzet az Oroszlán utcában, a nagyposta előtt. Úgy gondolkozunk, hogy ha más ott áll szabálytanul, akkor nekem is lehet. Vagy ha valaki egyszer elfogadja a szíves italkínálást, a következő alkalmakkor már könnyebben teszi. A lebukás veszélye elég kicsi. Engem talán 5 évvel ezelőtt igazoltattak utoljára, akkor Siófok környékén, de szondával még soha nem volt dolgom.

Még abban a szerencsée helyzetben voltam, hogy gyermekeimet magam taníthattam autót vezetni az akkor rövidesen megszűnt családi oktatás keretében. Belátom, hogy a családi oktatás nem állítható vissza, de számunkra megvolt az az előnye, hogy a kötelező órák többszörösét gyakorolhattuk, például hosszú szolgálati utaimon is. Természetes, hogy a teljes szabálykövetést, ezen belül a védekező (defenzív) vezetési módot oktattam. Szerintem ezt teszik azóta is az oktatók, hiszen naponta tapasztalom, hogy a zebránál tulajdonképpen csak az oktató-kocsik tanulóvezetői engednek át, vagy ha kerékpárral megyek, kerülnek ki nagy ívben.

Összefoglalva: én a feltétlen szabálykövetést szorgalmaznám, még olyan esetekben is, amikor a közlekedőkre a szabályszegés nem jelent közvetlen veszélyt.

Tisztelettel:
Gál Zoltán
Előzmény: ZöPö (45)
ZöPö Creative Commons License 2010.03.24 0 0 45

> A járművezetők között van bizonyos szolidaritás a tekintetben, hogy jelzik

> egymásnak a radarellenőrzést. Nem vagyok biztos, hogy helyesen teszik.

Kedves Zoltán bátyám!

Nézzük a dolgot abból az aspektusból, hogy elértük azt, hogy lelassítsanak. Ez volt a cél, nem?

Tisztelettel:

Zoltai Péter

Előzmény: gazo2 (37)
ZöPö Creative Commons License 2010.03.24 0 0 44

> Sajnos, egy alkalommal, egy előzésnél nem sikerült neki a szabályszegés.

Kedves Zoltán bátyám,

nem kötekszem, inkább szomorúan írom: a szabályszegés sikerült, csak a statisztikát nem sikerült olyan fényesen tartani. Sic transit gloria mundi, 2000. július 25-ig a Concorde a világ legbiztonságosabb repülőgépe volt, hiszen addig soha senkinek még a haja szála sem görbült Concorde fedélzetén. Sajnos, az emberekben van egy olyan méla hit, hogy az újsághírek mindig másokról szólnak, mi bármit tehetünk, a fizikai vagy emberalkotta törvények ránk nem vonatkoznak. Aztán jön egy, egyetlenegy pillanat, amikor mindez összeomlik.

Senkinek nem kívánom azt az érzést.

Tisztelettel:

Zoltai Péter (Budapest)

Előzmény: gazo2 (43)
gazo2 Creative Commons License 2010.03.24 0 0 43
Kedves István!

Ez nagyon jó ötlet, jó lenne nálunk is megvalósítani. Biztosra veszem, hogy a felnőttek figyelembe vennék, és nem indulnának el a pirosnál, ha eszükbe jutna, hogy ezzel rossz példát mutatnak a gyerekeknek.

Más téma: volt egy ismerősöm, aki önérzetesen mondta, hogy, idézem: - Mindent szabályt megszegek, mégis 30 éve vezetek baleset nélkül.
Sajnos, egy alkalommal, egy előzésnél nem sikerült neki a szabályszegés.

Szeretettel üdvözöllek:
Gál Zoltán
Előzmény: Törölt nick (42)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.22 0 0 42
Németországban több helyen láttam a zebrák melletti lámpákra szerelve táblákat kb. a köv. szöveggel: "Mutasson jó példát gyermekeinknek, csak zöldnél induljon." vagy: "Már csak a gyermekeink miatt is, csak zöldnél!"
Előzmény: gazo2 (41)
gazo2 Creative Commons License 2010.03.22 0 0 41
Kedves Levelezőtársam!

Csak jókívánságaimat tudom kifejezni szerencsés átkeléséhez. Néhány éve nem sikerült hasonló jó eredménnyel átkelni a Tóth kálmán utcai lezárt vasúti sorompón egy néninek. Ha ideje engedi, álljon meg néhány percre a Déri sétány és a Pázmány utca kereszteződésében levő lámpánál. Érdekes megfigyeléseket tehet a piros jelzés tiszteletben tartását illetően,

Tegnap Kecskeméten jártam. Igyekeztem megfigyelni, hogy miként közlekednek a járművezetők. Sükösd után az út tele van kanyarral, és záróvonallal. Néhányan figyelembe vették, a többség a sorsra bizta, hogy nem találkozik-e össze szembejövő járművel.

Azt olvastam, hogy átlag 100 km megtétele alatt legalább egyszer kerülünk veszélyes forgalmi helyzetbe. Mivel a záróvonalat tiszteletben tartottam, különben ugyanezt tették még néhányan, odafele semmi említésre méltó nem történt egy-két szabálytalan előzést kivéve. Visszaútban, sötétedés után, két kivilágítatlan kétkerekűhöz volt szerencsém. Az egyik kerékpáros olyan részeg volt, hogy a padkától a felezővonalig csalingázott. A másik sötét ruhát viselt, így csak a véletlen tette, hogy a szembejövő járművek fényében egyáltalán észre lehetett venni.

A cél az önkéntes szabálykövetés lenne, Erre kell az ifjúságot nevelni. A nevelési folyamat egyik célravezető módozata a példamutatás. (Unokáimmal soha nem megyek át a piroson, nem előzök a katonavárosi Spar előtti osztósávon, nem száguldok a Bernhart Sándor utai óvoda előtt. Itt egyébként idén - tehát március végéig - 1, azaz egy autós megállt, és átengedett a kisunokámmal. (Tanuló kocsi volt, nyilván az oktató inspirálta a tanulót a szokatlan cselekedetre.)

A közlekedési morál javulását eredményezné, ha a mind jobban eluralkodó agresszivitás visszaszorulna, és felváltaná az egymás iránti türelem és udvariasság. Mellette az önkéntes szabálykövetés, mely nélkül rövidesen már nem is lehet közlekedni.

Tisztelettel:
Gál Zoltán
Előzmény: farkzoli (40)
farkzoli Creative Commons License 2010.03.21 0 0 40
Én reménytelenül kilógok a 8 %-ból. Tegnap éjjel egy kihalt kereszteződésben átbicigliztem a tilosban.
Előzmény: gazo2 (39)
gazo2 Creative Commons License 2010.03.19 0 0 39
Kedves Levelezőtársaim!

Jól hangzó mondás, hogy értelemes vitákat kell folytatni, viszont a szakirodalom szerint a meggyőzés esélye nem több, mint kb. 8 százalék. Tehát aki a villogtatással kifejezett szolidaritást tartja helyenek, aligha győzhetpő neg az ellenkezőjéről, viszont másokat elgondolkodásra késztethet, hogy mikor jár el helyesen.

Hogy a szabályok megszegésére buzdított-e itt valaki, nem érdemes megvitatni. Aki figyelmesen olvassa a bejegyzésemet, látni fogja, hogy ezt nem állítottam. Vitatható hagyományainkra hivatkoztam. Gondolok arra, hogy a betyárok a nép ajkán szeretetre métó hősökként jelentek meg, holott a valóságban kegyetlen gyilkosok voltak. Nem is régen milliók szurkoltak a viszkis rablónak, jóllehet, akik minket rabolnak ki, azokat már kevésbé szeretjük.

Ami a radar-ellenőrzés jelzésére való villogtatást illeti: vajon akkor is szolidáris lesz-e a villogtató, ha a sebességtúllépés miatt valaki a fára csavarodik?

Amint a forgalom egyre sűrűsödik, és a járművek egyre erősebbek lesznek, a balesetek is mind szörnyűbbé válnak. A baleseti okok sorrendben: 1. gyorshajtás, 2. elsőbbség meg nem adása, 3. szabálytalan balra kanyarodás.

Ami a villogtatást illeti: tegnap Pesten jártam. A radarellenőrzést csak néhány gépkocsi jelezte a szinte konvojban haladó kocsisorból.

Ma délelőtt Csávolyon járva, megálltam néhány percre a falu bejárati szakaszánál. Azt tapasztaltam, hogy a Baja felől érkező kamionok, de a személygépkocsik is kb. 90-100 km/óra sebességgel száguldottak be a faluba. Ezzel kapcsolatban nyilván másként vélekedett, aki a gépjárművet vezette, és másként, aki Csávolyon az 55-ös út mellett lakik.

Tisztelettel:
Gál Zoltán

Előzmény: farkzoli (38)
farkzoli Creative Commons License 2010.03.18 0 0 38
Biztosan elsiklottál afelett, hogy nem szabályszegésre biztattam. A sofőrök meg jelezzenek csak egymásnak, ahogy eddig is.
Előzmény: gazo2 (37)
gazo2 Creative Commons License 2010.03.18 0 0 37
Kedves Levelezőtársaim!

A törvények, így a közlekedési szabályok áthágásának valóságos kultusza van, régi-régi gyökerei vannak. Egy irodalmi vonatkozás jut eszembe, talán Mikszáth Kálmán valamelyik könyvéből. A gazda így kínálja vendégét pálinkával: - Igyék bátran az úr, nincs ez megfinyáncolva!

A közlekedésben a szabályok betartásán kívül a bizalmi elv is megköveteli, hogy tartsuk tiszteletben a Kresz előírásait. Tehát pl. a Stop-táblánál álljunk meg, sorompóval nem védett vasúti átjáró előtt feltétlenül, de másutt se bíráljuk felül a tábla indokoltságát!

Ami a büntetéseket illeti: 53 éves jogosítványommal egyszer fizettem ezer forintot, ami évi átlagban nem egészen 20 Forintot jelent. Nem veszélyeztettem különösebben a közlekedést. Bátmonostor felé tartva a Baja vége táblánál elfelejtettem felkapcsolni a lámpát, aminek szabályát akkor vezették be. Régen volt, de kétségtelen, hogy azóta soha nem felejtem el. Viszont nem vitatkoztam a rendőrrel, mivel beláttam, hogy igaza volt.

A járművezetők között van bizonyos szolidaritás a tekintetben, hogy jelzik egymásnak a radarellenőrzést. Nem vagyok biztos, hogy helyesen teszik. Ugyanis aligha feltételezhető, hogy egy esetleges balesetben - különösen, ha ők is kárvallottjai az esetnek -, megmarad a szolidaritás. Ha önkéntes szabálykövetés folytán akár csak egyetlen embertársunk élete megmarad, már akkor megéri!

Tisztelettel:
Gál Zoltán

Előzmény: farkzoli (36)
farkzoli Creative Commons License 2010.03.17 0 0 36
A szép időben könnyebben megy a balekfogás. A híd alól jöttünk a gabonatároló felé, a tároló előtt a sín mellett van egy stop tábla. Megálltam, ahogy elindulok, csak akkor látom, hogy 2 huszár strázsál az épület előtt. Egy ilyen félreeső helyen lévő tilalom kész aranybánya.
gazo2 Creative Commons License 2010.03.13 0 0 35
Kedves Levelezőtársaim!

Talán valaki hasznát veheti az alábbi, az életből vett példának:

Eléggé közismert, hogy az Oroszlán utcai közlekedés a belváros neuralgikus pontja. Sok embernek van szinte egyidőben dolga a Főpostán, a sok autótól mozdulni sem lehet, gyakoriak a zsúfoltság miatt a kisebb koccanások.

Egyiknek szemtanúja voltam a napokban. Egy nagyobb gépkocsi a posta épület után az egyik öbölben várakozott, vezetője benne ült, nyilván rövid időre tervezte a várakozást.
A Türr István utca felől érkezett egy fiatalember, meglehetősen nagy elánnal - ezt szoktuk relatív gyorshajtásnak nevezni -, és mindjárt bekanyarodott a menetirányának megfelelő jobboldali öbölbe. Ezen közben meghúzta az előző öbölben várakozó gépkocsit lökhárítóját, - karcolás-szerű kár keletkezett rajta - és saját kocsiján is keletkezett karcolás. Ahogyan szokásos, a lökhárítójában kárt szenvedett gépkocsi tulajdonosa kipattant, és a szokásos dorgálás következett. (Úgy láttam totálkárról nem lehetett szó.)

Egyik résztvevőben sem merült fel, hogy - bármily meglepő - itt bizony kármegosztásról is szó lehetett volna. Ugyanis a "vétlen" gépkocsi a menetirány szerinti baloldalon állt, és mivel ide a jobb oldali sávból nehéz beállni a járdaszegély mellé, hát úgy másfél méterre sikerült a szegélytől a manőver, az autó farával elfoglalva a szűk úttest felét. Tehát a sérülésben mindkét jármű vezetője tevőlegesen kivette a részét.

Ma, a postán járva, megszámoltam: 11 autó állt a menetirány szerinti baloldalon szabálytalanul, az úttestre többé-kevésbé kilógó farral, mindössze egy gépkocsi állt szabályosan. (Érdemes tudni, hogy ezt külföldön nem nézik el.) A jelen esetben mégsem a szabályok tanulmányozását javasolom. Inkább azt, hogy gépkocsival ne parkoljunk az Oroszlán utcában. Fedezzük fel, hogy lábunk alkalmas akár 50-60 méter gyaloglásra is!

Tisztelettel:
Gál Zoltán

Tisztelettel:
Gál Zoltán

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!