"A Havanese egy kicsi, erőteljes, rövidlábú kutya. A szőre hosszú, dús, puha és hullámos. Magassága mindössze 23-27 cm között mozog. Színe nagyon változatos, lehet krém, pezsgő, csokoládé, fekete vagy ezüst."
forrás:http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=5205
A bichon havanese fajtájú (+rokon fajták) kutyák topicja.
Kéretik a talált, örökbefogadható kutyusok linkjét, fotóját a "bichon mentés" topicba linkelni.
A fajtával kapcsolatos vidámságok, fotók, történetek megosztására jött létre a topic.
Ezek a kutyák vidám HOSSZÚSZŐRŰ társasági kutyák, nagyon igénylik az ember társaságát, és csak bent tarthatóak. Ettől függetlenül igényli a sétákat, mozgást, kirándulást.
Amennyiben valaki súlyosan, a fórumozókat zavaróan offtopic-tehát, személyeskedő, nem megfelelő stílust, hangnemet használó a fórumozókkal szemben-a hobbi moderátornál jelenthető, ahol kérésre a moderátor döntésétől függően kizárásra is sor kerülhet.
Itt információ kapható:
oltásokról
oltásiprogram:http://www.haziallat.hu/kutya/gondozas/kiskutya-vedooltas-147/1434/
szőrápolásról
kozmetikus, otthoni ápolás
betegségekkel kapcsolatos tapasztalatokról és sok minden másról is!
Most pedig az ellenvélemény: Igen vannak akik letetolatják amit még én sem értek,vannak akik nem tudnak és nem is akarnak fésülni és a kutyára kenik,hogy nem szereti stb.Ettől még én is kiborulok! Hogy miért akarnak ilyen kutyát? Mert divat,meg sokat szaporították stb.Ez a többség...10 perces kocsiút alatt vasárnap 14 havanese láttam! Viszont nem hullik a szőre és nem büdös,ami a rövidszőrű fajták esetében nem így van,rendkívül okos és kismackós küllemével,gomb szemével mindenkit levesz a lábáról. Hát így jön képbe a vágás. Gyönyörűek hosszú szőrben,bár a nagyon göndör,dús szőrnél annyira nem szép,(nekem)mint egy lágyan omló,fénylő bundánál. Ha a szőr véd a hidegtől akkor miért öltözteti mindenki agyon ezeket a kutyákat? Nagy hidegbe megértem,de egyébként?Persze,hogy fázós lesz ha nem szokja meg,mert okos gazdi 10 foknál már pulcsit nyom rá. Nem magyarázkodok lassan négy éve ismersz :-)) Mindig is csodáltam a hosszú szőrt ,de tudtam már akkor amikor még el se mentem érte,hogy kölyökszőrrel jobban tetszik. Maggienek négy fésüje van,meg bontóspray stb.Hiába fésülöm naponta úgy néz ki,mint egy kóbor eb.Most,hogy hosszabb a szőre már mindenki megkérdezi,milyen kövér ez a kutya.Pedig csak a bundája,de mivel göndör és gyapjas úgy néz ki felülről,mint egy asztal.Amióta meg kertesbe költöztünk és egész nap kijárkálnak.A végeredmény poros,koszos,nyálas,filces szőr.Aminek száraz a tapintása és olyan törött a vége.Látom,hogy nem szép,hiába csinálok bármit.Teljesen más,mint amikor panelba laktunk.Ezért válaszom a rövidebb fazont,mint egy szalmakazalt. Nem magyarázkodni akartam,de van másik véglet is.
Köszi. Lilonak még mindig nagyon szuper, leszámítva a nyáltól összeragadt tincseket, még mindig nem csomósodik. Annyi van, hogy a végén kb. 1cm vékonyka, és messziről úgy néz ki, mint valami erőtér, veszek olyan nagy hajlított ollót, aztán uccu, lecsípem. Vattaszerű neki, de nem csomósodik, pedig, már 7,5 hónapos. Lehet, később fog, nem tudom.
Ez nem választás kérdése a hava kutyák esetében.Ezt a kutyát direkt így tenyésztették.
Örök téma-mondhatnám.
Sok helyen olvasni:de így is aranyos..meg így is szeretjük.
Hát, persze, hogy szeretjük..:D.
Ha a gyerekem levágatja a haját, azért még ugyanúgy fogom szeretni..Ez nem a hajon/szőrön múlik.
A szőr védi őket a hidegtől/melegtől (az, hogy a bundától van melege:nem igaz).
Az, hogy más úgy dönt, hogy levágatja:magánügy.
Nekem, vagy bárkinek, aki hosszúszőr párti, senki nem tartozik magyarázattal.
Ezt mindenki döntse el maga, hogy egy hosszúszőrű kutyának miért vágatja le a szőrét.
Engem egy érdekel:az enyém.Ő hosszúszőrben van, és nagyon kínosan odafigyelek arra, hogy szőre/bőre rendben legyen, mert aki látta Pamot, tényleg tudja, hogy baomsi sok meló van vele.
De amikor meglátom a végén.hmmm:)
Elégedett vagyok!(picit száraz most a vége...na bumm..:D)
Olyan édesek ilyenkor:-) Randy amikor már 1-2 hónapja szobatiszta volt akkor volt olyan, hogy valami meghajtotta. Már majdnem éjfél volt készültem lefeküdni Ő meg téblábolt a bejárati ajtónál, nem értettem a dolgot. Lefeküdtem és egyszer csak hallottam valami fura hangot felkapcsoltam a villanyt és látom, hogy Randy oda fosott a bejárati ajtóhoz. Szegényt úgy megsajnáltam, akkor jöttem rá, hogy Ő jelezte csak én nem vettem az adást. Elkezdtem feltakarítani Ő meg elbújt az étkezőben úgy szégyelte magát:-( Alig tudtam megvigasztalni, hogy semmi rosszat nem csinált. Azóta mindig rohanok vele ha az ajtónál téblábol bár szerencsére évente 1x szokott hasmenése lenni.
én meg azt szeretem,mikor a szép hosszú szőrét fújja a szél.Olyan aranyosan áramvonalas feje lesz.Meg amikor a szél "lapozza" a szőrét.És tényleg olyan jó érzés,amikor megdicsérik.szerintem mi már átestünk a szőrváltáson.De a december környéke az tényleg kiakasztó volt.Tiszta csomó volt állandóan.Most már csak a fényes hosszú szőrök vannak,sehol az az idegesítő kis filcesedő valami.Beni szerdán fürdött,ma fésültem meg először.
Beni is kikészült ma.Reggel volt egy 1 órás sétán a városban.délben elvittem én a parkba,ahol minden fát meglátogattunk,délután apu elvitte a tesómmal a tavakhoz,ahol 2 órát futkározott.Én egész nap a macsek kiállítási szaraival voltam elfoglalva:-(((Már megint minden az utolsó pillanatra maradt.este nem vittük ki,mert aludt a rohangászás után,erre a kis fáradt lelkem felébredt 7-kor,és pottyantott egyet a pelenkájára.Majd állt ott,mint egy rakás szerencsétlenség és úgy nézett,mint aki elnézést kér.7-kor szokott lenni az esti sétája.Addig nem tágitott a pelus mellől,amíg el nem takaritottuk.Majd visszaballagott aludni.Ja,és mikor a futkározásból hazaért,másfél adag kaját evett:-))))
Szerintem a kölyök szőrét lassan váltja most, az lehet a probléma. Nem tudom, milyen szereket használsz rá, de azok is sokat tudnak javítani a szőr állagán, fésülhetőségén. Na, meg az eszközök, amikkel fésülöd.
Lucas mennyi ídős? Emlékszem, hogy Randy kölyök korában sokat kínlódtam én is a szőrével. Mire kifésültem már kezdhettem volna újra aztán jött a szőrváltás az horror volt, néha már bőgtem fésülés közben. Aztán a felnőtt szőrével sokkal könnyebb már. Amire még rájöttem a három év alatt, hogy ha egy picit is száraz a vége akkor sokkal jobban gubancolódik. Most , hogy a száraz, törött végeket levágtam egy álom fésülni. Sokat segítenek még a fésülő spray-k is meg a rendszeres balzsamozás is. Én amit használok balzsamot attól olyan csúszósan selymes lesz a szőrük és a fürcsi után 7-10 napig szinte nem is kell fésülni,mert nem tud összegubancolódni a szőr annyira selymes, csúszós.
Én is szeretem ápolgatni, fésülgetni Őket ezért is szeretném megcsinálni a tanfolyamot, mert nagyon is eltudom képzelni, hogy napi több órában kutyaszőrrel foglalkozzak.
Szőrtéma: én szeretem a bundaápolást, szeretem, ha szépek, és megcsodálják őket, pl. azok, akik a kutyára fogják, hogy miért nem fésülik (pl. nem szereti...). Nem hiszem, hogy ne lenne az embernek napi 5-10 perce, hogy átfésülje. Mondjuk, én ezért is szerettem volna hosszú szőrű kutyát, engem kikapcsol, ha velük foglalkozhatom, és még a hátfájást is megéri egy fürdetés+kiszárítás. Nem kell, hogy kiállítási minőségű legyen a kutya szőre, és tekercselni, stb. kelljen, de azért egy 10-15cm szőrrel is meg lehet birkózni... Ez teljes mértékben az én véleményem.
Szerintem sem bűn, sőt van olyan kutyus akinek kifejezetten a rövidebb sportos fazon áll jól. Én fésülés közben mindig megfogadom, hogy nyírás lesz a vége aztán mikor ki vannak fésülve rájövök, hogy nekem így tetszenek. Én csak az olyaanokat utálom aki megvesz egy hosszúszőrű kutyut aztán az egész kutyát gyakorlatilag leborotváltatja,mert így nem kell fésülni. Egyébként ha az enyémeken látnám, hogy bármiben is gátolja vagy zavarja a hosszú szőr rögtön levágnám! Szerencsére nem zavarja Őket semmiben és a fésülést is jól tűrik így nem kínzom őket. Engem nem érdekel, hogy sárosak lesznek,mert folyik a víz és lemosom ezt vállaltam a hosszú szőrrel. Amikor tavaly a sátorozás után 1 hétig raktam rendbe a szőrüket az sem zavart, de csak addig "nyúzom" Őket a fésüléssel amíg tűrik ha nyügösködnek abba hagyom és később folytatom. Ízlések és pofonok:-)
Nem bűn..van akinek így tetszik, van akinek úgy.. Nem lehet senkire sem erőltetni semmit, mindenkinek lehet véleménye. Max megtartja magának.. Most mi is rövidültünk..kb 15-20 cm a szőre, mert nagyon tört, de növesszük is vissza.
Szerintem aranyos így is Lucas. Tudom főbenjáró bűn, de én is lenyirattam Bodzát, olyan 2-3 cm-re. Nem bírja a hosszú szőrt melegben és nekem így is tetszik :)
délután jött csak össze a tali,mert délelőtt sok dolgom volt (autóm megint haldoklik).De legközelebb elhozlak Pamoval együtt:-))))Mondtam is Beának,hogy kell az idillhez egy fekete kutya ( Pamo).Mert van egy fehér,egy fekete-fehér,és már csak a fekete hiányzik.Legközelebb tuti tavakhoz megyünk.Sajna holnap sem jó neked:-(((