Keresés

Részletes keresés

F.A. Kazán Creative Commons License 2010.03.17 0 0 3383

Tisztelt Uram!

A bemutatkozó hangnem nem az Én stílusom, de sajnos olvastam egy-két olyan hozzászólást, ami csak tudatlanságból és rosszindulatból fakad.

Ezt félretéve!

A kazánban be van építve minden, ami az ez idáig ismert faelgázosítókhoz szükséges volt külön megvásárolni. Azért fejlesztettük ki, hogy versenyképes áron hozzá tudjanak jutni a felhasználók. Tehát: nem kell laddomat vagy esbe szelep, külön szivattyú szivattyú a működtetéshez, stb. A működése részletesen le van írva honlapunkon. a www.kazán.com oldalon.

Kérdésére, a lángcső arra szolgál, hogy a fagáz a lángcsőbe lépve összekeveredik az előmelegített levegővel és ott ég el. Ez minél hosszabb, annál tökéletesebb az égés. Azért szükséges a víztérből kiléptetni, mert csak így tud a lángcső fölmelegedni a fagáz égésének hőmérsékletére. Egyébként a körülötte lévő vízköpeny visszahűti és nem ég el a fagáz, csak kikátrányosodik és az égési folyamat nem jó.

Metszeti ábrát küldhetek, de csak e-mail címre szeretnék, némi iparjogvédelmi óvatosságból.

Üdvözlettel:  T.

Előzmény: Alfato (3380)
Jesu Creative Commons License 2010.03.17 0 0 3382
Ó, a legfontosabbat elfelejtettem:
Mivel itt rengeteg felhasználó és jövőbeli felhasználó van, kaphatnánk a nevükben egy árat is?
Előzmény: F.A. Kazán (3378)
Jesu Creative Commons License 2010.03.17 0 0 3381
Rajz alapján ez a "lángcső" kívül van a víztéren...
A kialakításból nem látom biztosítottnak, hogy valódi utánégetés történik, pedig eleve ez lenne ami igazolhatja (részben) a magas hatásfokot. Továbbra is várom a képet, esetleg további információt a gázosító kamráról/csőről.

Mert ha meg nincs másodlagos égés, akkor innét faelgázosítónak fogunk nevezni minden fatüzelésű bojlert, ami a "tűztérben gázosít" a Te elgondolásod szerint?

Másnál érdekes módon látszik a gázosítás folyamata. Az meg, hogy átmelegíti a tűz a 400-500kg-os készüléket és ez veszteség lenne (?) kivédhető megfelelő szigeteléssel és után keringetéssel. Elvégre azt is víz veszi körül, pedig nem toltuk bele a "medencébe". ;)

Én majdnem több hátrányát látom ennek az öszvér megoldásnak, mint annak.
Persze engem meg lehet győzni. :)
Alfato Creative Commons License 2010.03.17 0 0 3380
Még valami: esetleg lesznek metszeti ábrák is a kazánról? Sajnos nekem ez a lángcső sokat nem mond.

Tamás
Alfato Creative Commons License 2010.03.17 0 0 3379
Tisztelt Uram!

Örömmel látjuk a topic soraiban, de azért ha nem haragszik meg a stílusából ítélve nem lett volna célszerű mondjuk egy magyarázattal előhozakodni?

Amúgy érdekelne spec a dolog, mivel elég kompakt megjelenése van, és ha tényleg egyesít minden szükséges folyamatot, akkor komolyan mondom érdekelne a dolog ( Atyámnak keresek még mindig faelgázosító kazánt).

Érdekelne továbbá, hogy nincs ESBE se Laddomat a rendszerben, vagyis akkor valamilyen más megoldással sikerült a visszatérő hőmérséklet megoldása. Tisztelettel kérem ha erre a részre kitérne, ez tényleg nagyon érdekes lehet, mert a mi kazánjaink beruházásában (a Laddomat esetében) 10% körüli értéket vesz fel ez a tényező, ami ha kimarad akkor igen versenyképes termék lehet.

Egy felhasználó

Tamás
Előzmény: F.A. Kazán (3375)
F.A. Kazán Creative Commons License 2010.03.17 0 0 3378

A kazánon azért van kerámiaüveges ajtó, (ami a kategóriájában a leg jobb minőség), mert a tűz látványa vonzza a tekintetet, ráadásul jól látható a tüzelőanyag. A kazán szerkezeti felépítése olyan, hogy a gázosítás nem látható, mivel az 1000 C fok körüli hőmérsékletet csak csillámlemezzel lehetne láthatóvá tenni, de ezt nem tartottuk szükségesnek. Ha végigolvasod a műszaki leírást, akkor kiderül világosan, hogy hol zajlik le az utánégetése a füstgázoknak, ami a kazán lángcsöve.  A készülék a tűztérben gázosít, mivel a fa elégésekor keletkeznek a füstgázok, ami szén és hidrogén atomokból tevődik össze. Ne téveszd össze a fogalmakat. Én két épületben két külömböző típusú elgázosító kazánnal fűtöttem, már 5 fűtési idényt. Az volt a problémám, hogy a 300 és 500 kg tömegű kazán 65C-ra felmelegítéséhez legalább 8-12 kg tüzelőanyagot használtam el és másnapra szépen kihűlt, újra lehetett felmelegíteni. Ebben a kazánban ez nem vész kárba, mert az utólsó MJ is a fűtési rendszerbe kerül.  Ezért mértünk többször is 90 % feletti hatásfokot, amit a felhasznált tüzelőanyag fűtőértéke és a teljes lehűtésig kivett hőmennyiség közötti egyszerű számítás. (Nem csodaszer, mert a fenyőfa  fűtőértéke ismert) 

Üdv: T.

Előzmény: Jesu (3377)
Jesu Creative Commons License 2010.03.17 0 0 3377
Mivel a kepek alapjan keramiauveges ajto van, kaphatnank egy kepet arrol, amikor epp gazosit a keszulek, mar ha ez latszik?
Jesu Creative Commons License 2010.03.17 0 0 3376
Elo lehet jonni fuggetlen minositointezet tanusitvanyaval, ami igazolja a weboldalon emlegetett 85-90-95% hatasfokot. Elore is koszonom, varom...

F.A. Kazán Creative Commons License 2010.03.17 0 0 3375

Kedves Spucc és Fórumozók!

Egy barátom jelezte, hogy néhány ráérő konkurrens emberke negatív beállításban kezdte el kritizálni az F.A. kazánt.

Nem csodálom, hiszen nagy érvágás ez azoknak a szerelőknek, forgalmazóknak, akik rásózták kazánjukat a pufferrtartállyal ESBE szeleppel és sok minden csodaszerrel a felhasználókra!

Nem kívánok a cinikus megjegyzéseitekre reagálni. Egy biztos, a világ minden részéről érdeklődnek az F.A. kazán után.

Korrekt kérdéseitekre szívesen válaszolok, de tartsuk tiszteletben egymás termékeit ezután.

Forgalmazunk többféle faelgázosítót, mindnek meg van az előnye-hátránya, de a saját termékedet dícsérd, ne a másét kritizáld!

Üdv:  T.

Előzmény: spucc (3374)
spucc Creative Commons License 2010.03.17 0 0 3374

Szerintem ez egy egyszerű vegyeskazán.

A fagázosításhoz annyi köze van csak, hogy ráküldenek az égésgázokra előhevített szekuder levegőt. Ja, meg ventilátor is van.
De nincs kis térfogatra korlátozott égés, nem látok aerodinamikailag kialakított fúvókát se...
Előzmény: a11 (3373)
a11 Creative Commons License 2010.03.17 0 0 3373

Elvileg minden faelgázosító kazán így működik, azaz, égetjük a fát némi levegő-rásegítéssel, a "füstöt" meg utánégetjük egy megfelelő kamrában.

Csak az nem mindegy, mindezeket hogyan építjük meg, mert a gagyitól a profi-ig minden lehetséges.

Itt, ami külön megjegyzést érdemel, az utánégető, ami, szerintem nem utánéget, valószínű sehogyan sem éget.

A tűztér; hát ez akármelyik házi építésű kazánban is kialakítható. (nekem ilyen van) 

Előzmény: pohikopó (3372)
pohikopó Creative Commons License 2010.03.16 0 0 3372
Tényleg gagyin néz ki ha jobban megnézi az ember....
Előzmény: Jesu (3368)
Jesu Creative Commons License 2010.03.16 0 0 3371
Node ennek tükrében olvasd újra a leírást.
Dobálózik a 90-95% hatásfokkal!
Nemááár.

Ha vki közülünk (topiclakók) betenné, hogy
"nézd mit csináltam!" akkor megdicsérném, de azért kíváncsi lennék, mennyiért akarják "elsütni" ezt a csodát. A leírás akkor sem "korrekt".
Előzmény: Alfato (3370)
Alfato Creative Commons License 2010.03.16 0 0 3370
Ha ez gázosít...azt honnan hova teszi? Ez egyszerűen csak "rá lett építve egy tartály a kandallóra" hatású, vagyis a kandalló hátulján hozzáér a tartályhoz, és azon keresztül fűti. De a gázosítás lehetőségét nem látom, esetleg a füstgáz két irányban állíthatóan tud távozni: direkt, és a fűtőelemeken keresztül... hja meg tettek bele egy hőcserélőt napkollektornak. Viszont akár még a jól néz ki kategóriában is futna. Az, hogy az ajtó....azt hagyjuk.

Tamás
Előzmény: Jesu (3369)
Jesu Creative Commons License 2010.03.16 0 0 3369
Ellopta az index a képet. :(
Előzmény: Jesu (3368)
Jesu Creative Commons License 2010.03.16 0 0 3368
Ujujj. Jobbat mondok: nézd meg a galériát!
Ez bizony házi barkács. Egy pufferbe behegesztették a "cuccot".
A legviccesebb az ajtó, ami egy cserépkályha/kandalló ajtó!!!
Ha ez gázosít, akkor nagyon meg lennék lepve.

Előzmény: pohikopó (3366)
Jesu Creative Commons License 2010.03.16 0 0 3367
Háát. A vége a leírásnak simán ki van ollózva egy másik gyártó üzemeltetési leírásából. Ez kifejezetten csúnya dolog!

Ha a rajz szerint működik, akkor egy "kicsit" problémásnak tűnik nekem. Részletekbe most nem mennék bele, aki itt van az van annyira "power user", úgyis rájön mire gondolok.
Előzmény: pohikopó (3366)
pohikopó Creative Commons License 2010.03.16 0 0 3366
Elég jól néz ki.......aztán fene tudja. A elírás alapján jónak tűnik.
gaga04 Creative Commons License 2010.03.16 0 0 3365
apcimé Creative Commons License 2010.03.16 0 0 3364

Múlt csütörtökön üzemelték be az új Vigas kazánunkat. AK3000-es a vezérlése.

Úgy látjuk, hogy sokszor kivonja magát a termosztát irányítása alól. 16 program van rajta, ezt láttuk, de hogy ezeket, hogyan lehet állítani, az a kapott leírásból nem derül ki, mivel annyira új, hogy nem is tették bele. Van valakinek ötlete, hogy mit rontunk el?

A termosztátot beprogramoztuk napi 6-féle beállítás van, a termosztát adja a jelet, mégis volt olyan, hogy a 20,5 fokos program mellett a szoba hője már 21,8 volt, termosztát persze nem ment, de a kazán fűtőtt 1000-rel. Ma reggel pedig szépen lekapcsolta magát, fél töltet fa még benne elszenesedve. :(

Nagyon tetszik nekünk ez az egész, de így úgy tűnik, hogy így a termosztát felesleges, mert a kazán csinálja a maga kis programját, ami kb. 6 óra alatt lefut.

Mihály Épületgépészet Creative Commons License 2010.03.13 0 0 3363
Jajjj az megint más : )  Vagyis sztem ott kémény probléma van am. A kéményeket úgy tervezzük h. még +12 fokig meglegyen az előírt huzat, apósodnál valszeg nincs meg csak ha hidegebb van és mivel nincs elég huzata, nem elég heves az égés és így nincs elég meleg, a huzat a füstgáz és a külső hőmérséklet eltéréséből adódik, minnél több, annál nagyobb a huzat.
Előzmény: ferland (3355)
Mihály Épületgépészet Creative Commons License 2010.03.13 0 0 3362
Ezt is olyan gyorsan írtam h. belém lehetne kötni megint xD Szal. sztem. is a magasabb sűrűség jobb lenne, de mivel az egyben hidegebb is, ezért kizáró ok.
Előzmény: Alfato (3354)
spucc Creative Commons License 2010.03.13 0 0 3361

Szerintem a helyzet a következő:

Ha csökkented a beszívott levegő hőfokát, és ezzel növeled a a sűrűségét, akkor egyúttal a légfeleslegtényezőt növeled. Tehát az égés "jobb" lesz. Mondjuk úgy: intenzívebb.

De csak egy darabig, a túl nagy légfelesleg is káros, mert túl sok légtömeget kell felmelegíteni. Lásd pl nyitott tűzterű kandallók, ahol az égés intenzitása pont emiatt alacsony.

De attól, hogy az égés "jobb" lesz, a hatásfok még egyértelműen romlik: a füstgázveszteségek egyik összetevője a füstgáz és a beszívott levegő hőfokkülönbsége.

Minél nagyobb a táplevegő hőfoka, annál jobb a hatásfok. Ezért alkalmaznak az ipari kazánoknál léghevítőket, és az Atmos is előmelegíti a szekunder levegőt, lásd gépkönyvet.

Amiről nem beszéltünk, hogy vajon mennyi a kazánházban levő, kissé elhasznált levegő oxigéntartalma a külső, friss levegőhöz képest? /sűrűségtől függetlenül/
Zs:) Creative Commons License 2010.03.13 0 0 3360

Na, lelőtted a poént :)

De legalább már ketten gondoljuk így akkor :))

Előzmény: Alfato (3357)
Zs:) Creative Commons License 2010.03.13 0 0 3359

"minél hidegebb van odakint annál melegebb van odabent  mármint a kazánban ! :)"

Ez a kémény huzatának növekedésétől is van szerintem.

pohikopó Creative Commons License 2010.03.13 0 0 3358
A laddomat jobb sokak szerint, de drágább is. Pufferhez mindenképpen 2 szivattyú kell szerinrem. Nálam is olyan szerelő csinálta a rendszert aki még ilyet soha, de szakszeres rajzról tökéletesen megoldotta és működik. 
Előzmény: lucka22 (3356)
Alfato Creative Commons License 2010.03.13 0 0 3357
Ezt a hagyományos kazánok, vagy kandallók és kemencék esetében komoly huzattényező, ami jobban gerjesztette a tüzet a kéményben kialakult vákuum miatt (a fűst melege és a külső hőmérséklet közötti nagyobb különbség). Persze plusz a levegő sűrűsége is tényező természetesen. Az égést javítja a több oxigén bevitele (lásd faelgáz, mivel ezért pumpáljuk bele a levegőt).

Ezért gondoltam eljátszogatni a beszívott levegő hőmérsékletén keresztül a sűrűségével.

Tamás

Ez természetesen majd a nyáron, most hét szentség, hogy nem kotrok bele a rendszerbe.
lucka22 Creative Commons License 2010.03.13 0 0 3356
Kedves Fórumozók!
Nagy érdeklődéssel olvasom hozzászólásaitokat. Mi itthon még csak tervezzük a gázról való leszokást. Kérlek,néhány dologban segítsetek már: laddomat vagy ESBE? Illetve ezt hogy kell bekötni a kazán és a puffer közé? Egy szivattyú vagy két szivattyú a praktikusabb? Ha van valakinek olyan rendszere, amivel tökéletesen elégedett, nem tenné meg, hogy megosztja velem a tapasztalatait? Mifelénk még a víz-gáz szerelő mester sem ismeri a puffer jelentőségét. Köszönöm.
ferland Creative Commons License 2010.03.12 0 0 3355

Így van! Hideg levegő =több oxigén jobb égés!

Ezt én is tapasztaltam!

Apósom 40 éve fával fűt (nem elgázosító :))

Egyszer  azt mondta : minél hidegebb van odakint annál melegebb van odabent  mármint a kazánban ! :)

Alfato Creative Commons License 2010.03.12 0 0 3354
Nem vitázom természetesen, mert nem néztem semmilyen beszívott levegő minőségére vonatkozó adatot az Atmos gépkönyvében, de az tény, hogy szebben duruzsol ha kicsit "nehezebb" levegőt szív be.

Tamás
Előzmény: Mihály Épületgépészet (3352)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!