Nincs újra lakkozva, mindenen látszik, hogy 20 éve nem nyúltak hozzá. A dohos szagot szerintem meg tudnám különböztetni a vegyszerszagtól. Először azt hittem, hogy valami erős bútorápoló szer szaga. De biztos nem az. Vagy az ajtókból jön , vagy a parkettából. Mindenhol érezni, csak a konyhában és a fürdőszobában nem.
Nemrég vettünk egy családi házat, a ház kb 20 éve épült. A szobák parkettával vannak lerakva. A beköltözés után vettük csak észre, hogy egy idő után fura vegyszerszag lesz a csukott házban. Nem állíthatom ezer százalékosan, de azt hiszem a szag a parkettából szivárog! Lehetséges lehet ez? A 20 éves parketta ragasztó eresztheti még a mérgeket?
Meg lehet ettől valahogy szabadulni? Szép, régi "igazi" parketta, nem szívesen dobnám ki az egészet.
szalagparketta. lásd az eggyel korábbi hozzászólásomat. ha nem nagyon rossz állapotú a jelenlegi hagyományos (értsd: relatíve sík, nem recseg-ropog, nem rohad), akkor rá lehet rakni lamit (műanyag 7-8 mm jellemzően) és szalagparkettát (14mm).plusz ezek alá valami PE 2-3mm vagy más 4-5mm vastgaságban.
Ha szakember bontja fel a parkettát akkor vissza lehet rakni.Fontos információ lenne ,hogy szegezve van-e a parketta vakpadlóra,vagy betonra van ragasztva Lehetséges okok amiért nem lehet visszarakni a parkettát.: Vagy deszkára van szegezve és nagyon el van rohadva(mondjuk ha földszinti lakásról van szó hiányos szigetelássel.) Betonra lett ragasztva mondjuuk az elmult pár évben és bontásnál hozza magával a betont is. Vagy ha nem szakszerüen van felbontva és összekeveredik vagy túl sok fa sérül bontásnál. Ha laminált mellett döntenél,akkor azt a meglévő parkettára is rá lehet fektetni.Ha felbontanád a parkettát és úgy fektetnéd le a lamináltat akkor el lehet érni hogy a parketta szintje elérje a mostani parketta szintjét.Vagy vastagabb alátétet teszel mondjuk két rétegben vagy OSB lapot helyezel alá.Lehet kapni 5.5 mm vastag alátétet.Ha azt duplán rakod az már 11 mm és erre jön egy 7 vagy 8 mm-es parketta akkor már gyakorlatilag el is érted a mostani szintet.
Fel kell szednem a régi bükk parkettámat .Kérdésem visszalehet rakni azt még ,vagy vegyek újat .Lamináltat nem igazán szeretnék ,egyrészt max 5mm vastag ,és nekem a régi parketta kb 2cm ,marad kb 1-1,5 cm amit ki kellene küszöbölni .Ha van ötletetek ,tanácsotok szívesen veszem ,köszönöm előre is .
Bár én szalagparketta kereskedelemmel is foglalkozom, így mondhatnád, hogy nem vagyok elfogulatlan, de szerintem anyagilag is és műszakilag is jobban jársz, egy úsztatottan lerakott 3 rétegű szalaggal, mint egy kétrétegű aljzatra ragasztottal. a hőátadások közötti különbségek alig érezhetőek, ellenben (főleg az akácnál), fontos, hogy minél több fa réteg legyen, biztosítva, hogy ne vetemedjen meg, valamint, ha probléma lenne vele, akkor vissza lehet szedni. plusz a kétkomponensű PU ragasztó anyag és munkadíj 2500-3500 Ft/m2 is lesz. az úsztatott meg kb. a feléből meg van a gőzölt akác hobbi és mecsekparkettes gőzölt akác ára megegyezik, csak az előbbi jobb több tekintetben is.
Most építjük a házunkat, padlófűtést szeretnénk a ház nagy részéban, mert már 2 gyerek van, akik ugye az alsó régiókban közlekednek.
A Mecsekparket Homepark gőzölt akác parkettájába szerettem bele, a gyár szerint megfelelő felfűtéssel, (lassan és nem túl meleg vízzel kell felfűteni, illetve speciális ragasztóval lerakni) használható a termék padlófűtésre.
Érdeklődöm, hogy van e valakinek ilyen parkettája, bevállt-e, bírja-e a padlófűtést, és mennyire adja át a hőt.
Tud esetleg valaki ajanlani olyan helyet (Budapesten, illetve a kornyeken) ahol az isofloor parketta ala rakhato EPS-bol nem csak az 5mm-es Eko Max verziot, hanem a 6mm-es ISOFloor PLUS verziot is lehet kapni?
Talajon fekvo betonra kellene, mas lehetoseg a "hoszigetelesre" mar nincs.
nem tudom, hogy te hány házilagos csiszolás-lakkozást láttál, de arra ne igyál hipót, hogy a lelkes amatőr néha jobban csinálja. olcsóbban, az lehet.
a aljzat nedvességtartalmát ellenőrizni kell, ha megfelelő és nem tud visszanedvesedni (pl. alulról), akkor ragaszthatod az aljzatra. (ha az alap alatt ezt érted)
Régi csaphornyos parkettát szeretném visszarakni és nem tudom mit kell alá rakni, simán elég csak a ragasztó, vagy mi kell még. Az alap most lett újraburkolva és azzal nincs gond, csak attól félek, hogy nehogy majd idővel felszívja a nedvet a parketta.
Konyhába és strapásabb helyekre azért szoktunk viaszt ajánlani mert helyileg /és házilag/ javíthatóak. pl leesik egy kés a lakk megsérül és ott már nem védi a fát javítani körülményes főleg barkácsolva. Ja és nekem pl. jobban tetszik a viaszolt felület :) .
A parkettalakkozás nem egy ördöngősség, ha a csiszolás jól sikerült :)
A felület előkészítés nagyon fontos tartsd be a lakk használati útmutatóját, kérdezz a bonásoktól, olvass utána a fórumban. És a csinálj Próbát a maradék parkettából.
A házilag elkészített parketták sokszor jobban sikerülnek mint a "mesterek" által készítettek. mivel te ráérsz még egyszer átdörzsölni a felületet, nem kell azonnal kenni a lakot csiszolás után stb....
Azért némi utána olvasás és jártasság a fák világában nem árt: dilatáció, száradás, vegyi anyagok veszélyei, stb
Ez az olaj+viasz fel sem merult nalunk, nem tudom miert. Mindenesetre a kocka el van vetve, ma boldog tulajdonosai lettunk 5 l selyemfenyu Traffic lakknak es 2 l Mix&Fill-nek. (A Bona Traffic-kal osszevetve is a viaszolast tartod tartosabbnak?)
Szoval Bona rendszer lesz, de minel tobbet olvasok-kerdezek utana, annal kevesbe vagyok biztos benne, hogy ezt nekunk hazilag kell megcsinalni. Amikor Apukamnak eloadtam a technologiai sorrendet, nem volt oszinte a mosolya... (sima parketta csiszolast+lakkozast mar csinalt, sot december ota mar a lerakastol se ijedunk meg).
Most az A-terv a kovetkezo: talalni egy mestert, aki megfizetheto aron megcsinalja. Nem tudom, mi az olcso, mi a draga ebben a mufajban, de egy ismeros parkettasrol mar letettunk a hozzaallasa alapjan ("ezt nem kell lepacolni, ez igy szep!"), anelkul, hogy arakrol beszeltunk volna... Olyat szeretnek talalni, aki mar csinalt ilyet, es nem nalunk kiserletezik (azt mi is meg tudnank tenni). Viszont sajnos nalunk is korlatos, hogy mennyit kolthetunk ra, attol, hogy a vilag legszebb parkettajat szeretnenk megcsinaltatni, meg nem emelik duplajara a fizunkat ;o) Szoval ha nem sikerul jo szakembert talalni normalis aron, akkor jon a B-terv: pacolas nuku, hazilag csiszolas-lakkozas.
Amugy a parketta lerakassal vegeztunk, tehat a szintezesen nem kell torni a fejunket, de lehet, hogy a egy kis helyen meg javitani kene, mert a kuszobnel nem volt hova kiekelni, es kicsit mintha szetcsuszott volna azon a reszen.
Nálunk pont az a leggyakrabban elhangzó kifogás a vásárlók részéről a viaszolás ellen, hogy nem olyan fényes mint a lakk.
A fotó alapján az minimum egy 70 fényességű felüllett, viasszal ha nagyon kitartóan csináljuk sem bírunk 50 fölé menni. Van egy két anyag de az meg nem jó padlóra csak bútorra.
Én a pácolás és a lakozás helyet inkább az olajozást, viaszolást ajánlanám. Strapabíróbb, javíthatóbb ami a konyha és a kutya miatt fontos.
Az olajjal történt színezéseknél nekünk az a tapasztalatunk hogy egységesebb lesz a szín. Valamint szerintem szebb is, tüzesebb is , mint a pácolásos eljárásnál.
Színpróbát mindenféle képen kell végezni a régin és az új fán is. hogy melyik szín a megfelelőbb.
Ha olyan szaküzletben vásárolod az olajat,viaszt, és a faanyagot, neagy isten a parkettát és a munkát is ugyanott rendeled meg akkor, ők egészen biztosan csinálnak neked színpróbát.
Olajból van egyébként egészen kicsi kiszerelés is.
akár házilag is meg lehet birkózni a felületkezeléssel.
Olajviaszolás esetén a felületet viszont jobban elő kell készíteni /1 tárcsás gép is muszáj/ de egyébként ez a vizes lakra is igaz.
Ha mester csinálja, akkor egy jó tanács: nincs olyan, hogy: olcsón, jól, szépen, pontosan az első kizárja a többit.
Olaj és viasz:Auro /Ja csak egy gyártó termékeit válaszd nem lehet őket kutyulni/
ragasztóanyag, tömítő:Sika
Mi is ezeket a termékeket használjuk,forgalmazzuk, nem az olcsó kategória viszont jó,probléma csak akkor volt ha valaki nem tartja be a műszaki leírásban foglaltakat.
Még egy apróság most a parketta magasabban van mint a járólap? ha nem akkor a szintezéssel is játszani kell.
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni a következő feladvány megoldásához: 2 parkettázott helyiség (csapolt tölgyparketta párhuzamosan lerakva, kb. 400x50x22 mm) és egy kis kövezett előtér egybenyitásával nyertünk egy L alakú konyha-étkező-nappali teret. Addig már eljutottunk, hogy felszedtük az L-csatlakozásnál lévő lapburkolatot és kipótoltuk az eredetihez nagyon hasonló (csak 5 mm-rel szélesebb) tölgy parkettával. Most jön a csiszolás-pácolás-lakkozás rész, és minél jobban utánaolvasok, annál több kérdés fogalmazódik meg bennem.
Ami adott, nyilván az egészet együtt fel kell csiszolni, és a továbbiakban egységesen kezelni. Viszont a tölgynél sötétebb színt szeretnénk. Eljutottunk a Bona pácokig, és itt jön az első kérdés: Wenge vagy Ében színt válasszunk? A neten talált színminták alapján én a Wenge-t néztem ki, de aztán láttunk élőben tölgyön mintát, és az alig sötétít valamit, az Ében érte el a kellő sötétséget. A színmintának higyjek, vagy a saját szememnek? Majdnemfeketét semmiképp se szeretnénk! Elronthatták a minta pácolását, ami miatt nem lett elég sötét? És milyen eszközzel érdemes felhordani a pácot? És a hézagokat mivel töltsük ki, hogy a kitöltőanyagot ugyanúgy befogja a pác, mint a fát?
A második kérdés az alapozó: kell vagy nem? Ezt olvastam: "Célszerű lakkozási próbát elvégezni néhány darab parkettán. Például az alapozók általában a parketta lakkozás utáni elsötétedését gátolják. Sötét parketta esetén ( pl.: gôzölt akác) viszont eltérô kivilágosodást okozhat az alapozó, ezért a sötét fáknál általában nem célszerű alapozni." Igaz ez a pácolt parkettára is? Ráadásul a Bona Prime alapozójáról azt írják: "Rusztikus (tarka) felület kialakítására alkalmas." Ez mit takar pontosan? Ja, és jópofa ez a lakkozási próba dolog is, vegyem meg 10000-ért az alapozót, aztán próbáljam ki, hogy f@sz@ lesz-e? :o) Igazán árulhatnának minta-kiszereléseket is.
Harmadik kérdés: a konyha (több nedvesség, több "nedves" takarítás) + étkező (sok székhuzigálás) + kutya kombó milyen igénybevételnek számít, melyik Bona lakkot válasszuk hozzá? Traffic/Flow/Mega/Spectra/Resident/Home, kb. ez lehet a kopásállósági sorrend.
Tudom, ne akarjuk házilag csinálni, bár eddig az a tapasztalat, hogy mivel nekünk valóban fontos, hogy hogy fog kinézni, sokkal rendesebben megcsinálunk bármit, mint egy gyorskezű vállalkozó (akik többnyire garanciát se vállalnak semmire). Igaz, így több is vele a szívás, utánajárás, kísérletezés... De ha tudtok tuti megbízható embert, aki a jövő héten meg is tudná csinálni, vagy esetleg van itt valaki, aki árajánlatot is tudna mondani, hogy 25 m2-re a csiszolás+pácolás+lakkozás mibe kerülne, annak is örülnék a tanácsok mellett. Előre is köszi!
Nem fogod kitörni a nyakad ha olajozol. Ajánlom neked a Bona cég Carl's olajait.Én eddig ezt használtam. De javaslom szakemberrel csináltasd. Üdv! Gábor
Gőzölt rusztikus bükköt rakattam le a nappali-konyhámban.
Az lenne a kérdésem, hogy Ti is az olajos-viaszos kezelést ajánlanátok a lakk helyett?
Azt mondták praktikusabb, mert magába szívja a fa és jobban taszítja a vizet és a hegyes tárgyak leesésénél sem lesz gond, hogy felpattogzik a lakk. igaz néha újra kell kenni, de ez nem lenne gond. Meg sokaknak jobban is tetszik.
Pontosan milyen típusú olajjal, viasszal dolgoznátok?
Abban kérném a hozzáértők segítségét, hogy kivitelezhető-e egy tökéletes aljzathoz leragasztott, 5cm-es lépésálló nikecell-re laminált padlót fektetni? Vagy szükséges valamilyen egyéb réteg is /nút-féderes OSB.......stb./???
Én kénytelen leszek majd elfáradni parkettakereskedésekbe, mert neten teljesne más a szin meg a minta mint élőben. Úgyhogy örömmel elfáradnék hozzátok is, ha megirod privátban, hogy hol vagytok ( remélem a fővárosban vagy környékén )