Eleve egy mindentegybe turistazoom, szóval nagyon nagy durr sehogy se lesz, legfeljebb "ahhoz képest" jó. Digin az is bánat, hogy 42-450 ekvivalens, azaz hiába a nagy átfogás, nagylátó tartomány egyáltalán nincs benne. Szóval kihagyható, na...
A lényeg, hogy a kartonnak tartása legyen. Én a 18x24-es képeimet 30x40-es kartonra aplikáltam, azt hiszem ez a méret meg is volt szabva, ez jó az A4-es mérethez is. Én nem ragasztottam fel, nem túl szép lepotyog, hullámosodik, stb, hanem kivágtam a kép méretét a kartonból, és hátul celluksszal, illetve szigszalaggal rögzítettem hozzá a képet. Picit lehet szűkebb a kivágás mint a kép, hogy ne legyen hézag. Hát kb ennyi.
Olyan személyektől szeretnék kérdezni, akik résztvettek már fotópályázaton.
Fiamat iskolája felkérte, hogy meghirdetett fotópályázatra adjon be saját készítésű képeket. Ezeket a képeket A4-es méretben, fekete kartonra kasírozva, ragasztva kell beadni.
Kérdéseim a következők:
- A fekete kartonra vonatkozóan van-e valami speciális márka, vagy termékazonosító, vagy teljesen egyszerű sima kartonból kell készíteni?
- A kép mellett mekkora fekete keretet kell hagyni? Azaz a képnél mennyivel legyen nagyobb a kartonpapír mérete?
- A képet milyen ragasztóval érdemes felragasztani?
Mivel nincs jártasságom az ilyen előkészítő munkálatokban így hozzátok fordultam kérdéseimmel. Segítségeteket előre is köszönöm!
No igen, van még hova fejlődni. A komplett oldalnyi kisvasut.hu logós galéria a .eu-s oldalon külön kiérdemli a Magyarisztánért érdemrend halszálkakeresztjét...
Azt viszont nem értem egészen, hogy a mazsolás képet miért szedted le végül, illetve ha igen, akkor miért nem előbb? Vagy jó volt az kitéve, vagy nem, harmadik lehetőség nemigen van...
A szobi kisvasúttól nekem is elég a "bocsi", jóban vagyok az üzemvezetővel - pár érdekes húzás után is. Innen egy kis OFF.
Kb. egy éve volt, hogy este 11 körül jön egy SMS egy belépő tehervonat mozdonyvezetőjétől, hogy egy zöld színű Mazsolát (ilyen gép: http://vasut1.freeweb.hu/050515/tn_m28_1003.jpg) daruznak a telepre. Evett a fene, másnap kivonatoztam, a drótkerítésen át le tudtam fotózni a vasat.
Egy zártkörű fórumra föltettem a képet, pár nap múlva jött a telefon, hogy azonnal szedjem le a képet, mert ez olyan, mintha a fürdőszobában a meztelen fenekét fotóznám le. (Az úriembernek nincs legális hozzáférése a fórumhoz!)
Persze azonnal nem szedtem le, mindenféle csatornákon piszkált. Amikor már mindenki letöltötte, leszedtem :-). Mástól hallottam, hogy "tele van a f...a az összes rohadt fotóssal", aztán a megkérdezésem nélkül teszi föl a lelopott képeket, kiadványba is. Persze hogy morcos leszek...
Egy csomó helyre ingyér adom a képeket (pl. a kisvasut.hu-ra elég rendesen termelek). Akik viszont jó pénzt kaszálnak a képekkel, azok fizessenek, ennyi.
A témához még: ők se kérdezték meg, hogy átvehetnek-e képet, az ezt firtató kérdésre még csak nem is válaszoltak. Ha kérik, megkapják, nemcsak agyontömörített+raszteresített 640*480-ban, logó nélkül...
Mondjuk kétségeim vannak, hogy a börzsönyi kisvasútnak, ami jóformán koldult pénzből létezik egyáltalán, lenne komoly kerete efféle képekre. Félre ne érts, szerintem se korrekt az eljárásuk, de én legalábbis biztos nem akarnék pénzt kiverni belőlük érte. Beérném egy bocsival plusz a nevem feltüntetésével.
Azért az ilyen kép esetében megvan az az előny, hogy attól, hogy ők használatba vették, még teljes egészében megmaradt neked.
A fotóamatőr lét szépségeihez tartozik, hogy az ember nem pénzért csinálja, és épp ezért pénzbeli kára se nagyon lehet belőle, történjék bármi a képpel. Nekem legalábbis nem érne harcot meg idegeskedést a dolog, nem arra van a hobbim.
A lent említett napilapos sztori azért más, ott nem egy csóri alapítvány ilyesmiben járatlan akárkije van a túloldalon, hanem egy nagy pénzekkel játszadozó, a szerzői jog gyakorlatát fejből fújó banda. Ott se a "nem tudták", se a szociális szempont nem játszik.
Azért nézzük a jó oldalát is a lenyúlásnak. Ha lenyúlták, az azt jelenti, tetszik a kép :). Persze most tekintsünk el attól a helyzettől, amikor a stock magas költségét akarják így leredukálni, esetleg az újság fotósa lusta/elkésett a képpel.
Amint elviszed bárhova, az elvben lenyúlható persze. A lényeg az, hogy hülye nyilatkozatok elfogadásával ezt ne könnyítsd meg vagy legalizáld. Jelen esetben erről nincs szó.
Az a kérdés innentől, hogy bízol-e annyira a szervezőkben, hogy betartják az általuk kreált szabályokat. Ha nem, akkor nem nem nevezel, egyszerű ez...
Most meg viszontláttam az Utazás kiállítás katalógusában és a Fesztiválkalauzban iS (jobb fölső kép). Sebaj, adjanak csak el belőle minél többet, annál többet perelhetek rajtuk...
Ebben nem értem, hogy mi a vicces. Az előtte lévő mondatok egyike kizárja, hogy a pályázatot kiíró a pályázattól eltérő célra használja fel a képanyagot. Vagyis az "esetleges kiállítás" a nyertes pályamunkák kiállításánál történő névfeltűntetést jelenti. Nem?
Engem érdekelt volna, azonban az egyik fórum társunk pár napja, nem sokkal drágábban eladta az övét...Ezzel teljesült ki a sorom, és ha minden igaz a 18-55 II meg a hétvégén megy, így a nagy átrendeződés le is zárul (lehet csak egy időre) nálam...
"hogy az Artwork Photo Kft. archívumában időbeli korlát nélkül tárolhassa a fotókat. A fenti célok érdekében az Artwork Photo Kft. jogosult a fotók tárolására digitális formában, illetve elektronikus eszközön.
Az Artwork Photo Kft. a fotók esetleges kiállítása során biztosítja, hogy a pályázó neve fel legyen tüntetve."
mivel én kocsival megyek nekem nem gond az odaérés időpontja. Viszont, ha 10 körül lenne a találkozó, lehet, hogy a fotózásra későn indulnánk. Véleményem szerint igazodjunk a buszosokhoz, de ők lehetőség szerint a korábbi busszal jöjjenek.
Én támogatom az ebédet (mindkét napon) illetve a házi vacsorát. A szállás megfelel, bár a hölgyeknek más véleményük lehet a közös szállásról.
De nekem mondjatok időpontot és címet mikorra, hova menjek.
Ja továbbra is tudok vinni 3 emberkét kazincbarcikai indulással Miskolc vagy Eger érintéssel.