Örülök, hogy így kibeszéltétek a féreg-témát. Jó ötletnek tartom a gyógynövényes féreghajtást is, és évközben ezt biztosan alkalmazni is fogom egy párszor. Köszi!
Tigimama! Ez is egy vélemény. Én elég rendesen tanulmányoztam ezt a témát és, ami engem meggyőzött a féreghajtás szükségességéről, az az, hogy egyes férgek ha elszaporodnak a szervezetben, akkor nagy gondokat tudnak okozni. Elképzelhető, hogy van a szervezetben féreg, csak kevés és nem észlelhető és nem is okoz panaszokat, de előfordulhat, hogy elszaporodik és akkor gondot csinál. Tehát egy-egy féreghajtás megtizedelheti a létszámot, tűréshatár fölé. Egyébként most találtam olyan féreghajtót, ami a vemhesség vége felé adható és kevés az élelmezésügyi várakozási idő, tej 2 nap. Állítólag holnap hozzák. És fokhagyma egészséges és állítólag féreghajtó is, fogyasszuk egészséggel!
Komolyra fordítva a szót: a vadon élők is megoldják valahogy a féregtelenítést, tehát kell leni a természetben olyan valaminek, ami megoldást jelent. TUDOM!!! hogy a mi kecskéink nem élnek a természetben!!! Én tavaly hallottam, hogy a pipacsnak van féreghajtó hatása. Nosza összehordtam nekik egy kazalnyit. Egy héten keresztül ették. Semmi élősködőre utaló nyomot nem láttam utána, bár vizsgálatot nem csináltattam. Idén meg fogom tenni, hogy biztosat tudjak.
A fokhagymát addig mellőzöm, merthogy a kecskével se....
Miért a különbség a különböző fajtáknál? A féreghajtó nem csak az aktuális férgeket űzi ki? Meg is előzi? Mennyire gyorsan szaporodik a féreg? Nem jobb a folyamatos barátságos megoldás gyereknél? Vagy kicsi kecskeállománynál?
Olvass előbbre, hogy mire volt válasz az a kérdés, amire ezt írtad. Szerintem nem igy szántad.
Továbbra is, ha megköveznek is, ellene vagyok a gyógyszeres féreghajtásnak. Nyilván máshogy járnék el, ha nem hobby-geci lennék. Ellenben kizártnak tartom, hogy ne lenne emberbarátibb megoldás embergyerekre, mint a módszeres, vegyszeres féreghajtás! Kurkuma-szegfüszeg keverék? Fokhagyma?
Mit gondoltok, néhány kecskés állománynál is szükségszerű ez a gyógyszerezés?
Szerintem ha évi pl. egyszer féreghajtunk, az annyi, mint pofon a szarnak. Stílusosan!
Na, ezért zabálunk mi fokhagymát. Ma épp ilyen nap volt, úgyhogy senki senkivel...
Kíváncsi lennék,hogy honnan veszed észre,hogy baj van?Belső paraziták esetében,amikor látszik,az már nagyon nagy baj és nem feltétlenül könnyű orvosolni. Embernél,kecskénél,elég az évi egy féreghajtás /,ha jó a szer/,kutyánál évi kettő,lónál évi három négy.
Mi például féreghajtjuk az állatokat,magunkat és a gyereket is.30-60 állattal élünk együtt.A megelőzés értelmesebb dolog,mint akkor kapkodni amikor baj van.a gyerekorvos azt mondta,amikor először írattam féreghajtót a gyereknek,hogy "-Na végre valaki.Tudta,hogy a gyerekek 70 százaléka minimum fonálférges-"Nem tudtam,csak a sok állat miatt akartam.m Pedig még állat sem kell hozzá elég egy játszótéri homokozó.Tetszik, nem tetszik ez van.
Szia, valami miatt én nem találom a címedet. Itt még nagy a csend, remélem már nem sokáig. ELEFADA megadja a számomat, ha jól tudom, Ti ismeritek egymást.
És ha évente csinálsz egy féreghajtást a kutyán/kecskén, mert 'kell', akkor biztonságban van a jószág a többi 51 hétre?! Vagy csak megnyugtattad magad, hogy betoltad az arcába a szert? Én soha nem adom be a kutyáknak sem, de szükség esetére tartok itthon ilyesmit. Meggyőződésem, hogy észre fogom venni, ha baj van. Amúgy ilyen alapon az embereket is féreghajtani kellene! Miért is ne?! Pl. a terhes nőket? Durva lenne! Hm? Szerintem nagyobb arányban vagyunk férgesek, mint a jószágok! Miket összezabálunk!!! Szerintem elő a józan paraszti ész! 'Oszt jóvan!'
Kevéske kis tudásomat kecske ügyben szakkönyvekből és tapasztalt kecsketartóktól próbálom bővíteni, amit magam is hozzá tudok adni a kecske jólétéhez, az a szerető gondoskodásom. Kutya ügyben egy kicsit profibb vagyok és tudom, hogy évente minimum egyszer kell féreghajtani, ha nincs semmi féregre utaló jel. Ugyanígy megelőzésképpen hossú határidejű szerrel kezelem a külső élősködők ellen is. A kettőt összevetve szerintem egy haszonállatnak, amelynek a tejét, vagy a húsát fogyasztom, ne legyen férges, vagy bolhás, (lehet, hogy finnyásnak gondolsz, de nem baj) és az állat se szenvedjen ilyenektől. Összegezve: véleményem szerint a megelőzés a fontos.