Sokunk életét megkeserítik a hasfájások, puffadások, epegörcsök, amik az epekövek meglétével járnak. Mit tegyünk hogy megelőzzzük, illetve ha már megelőzni nem tudjuk? Epeköves diéta? Az epekövek feloldása? Műtét? Laparoszkópos vagy hasi feltárásos? Milyen az élet a műtét, vagyis az epehólyag eltávolítása után?
Ha valami el akarja zárni, az mérettől független. :) Ne izgulj, sima kis műtét, igaz, altatásban. De attól se parázz, nem olyan rossz. :) S mikor megszabadulsz ezektől a "dögöktől", hidd el, sokkal jobb lesz :)
köszönöm a választ - egyre volt időpontom, azért reggel még benyomtam egy nagy bögre kávét és vizet, pisilni voltam délelött , de megvan az ultrahang, kisebb marok epekő, nem hiába vagyok szarul már vagy 3 hónapja. 4-8mm-s kövek, kicsit izgulok, nem túl kicsik? azt mondják a kicsik szokták elzárni az epevezetéket. Holnap kezdem intézni a műtétet.
Ha nem okoz semmi problémát akkor azt néma kőnek lehet tekinteni, és akkor nem kell vele foglalkozni, amig problémát nem okoz. Bár ez már elég szép példány!
Ha rá tudod magad szánni, akkor sebész az epehólyaggal együtt kiveszi altatásban.
Hasi ultrahangnál nekem éhgyomorral kellet menni, és erre kell legyen egy konkrét idópontod, amit az ultrahangosok adtak Neked. Ott mondják meg, hogy milyen feltételeik vannak. Nekem reggel 8,4o-re volt az időpontom. Reggel 6,40-kor meg kellet inni 6 dl csapvizet, és utána már a vizsgálatig nem lehett pisilni, hogy telitett legyen a hólyag.
Rád nézett és azt mondta magának rövid az epevezetéke! Ezt honnan veszi?
Könnyüket egyél, 5-ször 6-szor naponta. Ha a székleted nagyon nincs rendben akkor , fontos volna diétázni, főtt krupli, almapüré , csirkemell grillezve . Lehet, hogy magától is rendeződik a dolog. A Normaflor helyreállitja a bélflórát, ezt akkor kell szedni, ha antibiotikumot kap valaki. (ha gondolod próbáld ki.)
Gyenge citromfü-édeskömény-borsmenta teát is jó lenne, ha innál, ez is jótékony hatásu lehet.
holnap megyek UH-ra epekövek miatt. Az orvosom mondott valamit (2 hete), hogy hogyan menjek, de hülye módon elfelejtettem, csak arra eméxem, hogy volt egy kitétel. Éhgyomorra? Vagy evés után, stb...nem tudnátok segíteni véletlenüll?
Szerintem a teszt egyértelmű, higgyél a Gilbert-kórban, de ettől még lehetsz epebeteg. Nekem több, mint egy éve mondtak kb. 10 db 0,5 cm-es követ, és sosem volt rossz a bilirubinom, pedig a pajzsmirigy miatt kb. 1,5 havonta vettek vért. A lányom viszont Gilbert-es, nála sosem lehet tudni... megmondták, hogy a stressztől vagy hirtelen fizikai megterheléstől is besárgulhat, nem beszélve az alkoholról vagy a vegyi anyagokról... és az sem mindegy, hogy mit eszik.
kb 2 éve hektikusan mozog a bilirubinom. Általában 20 és 30 között mozog. 2 éve elmentem gasztroenterológushoz, +ultrahangra. Ultrahang akkor negatív lett. Gasztoenterológus Gilbert kórt valószínűsített, éheztetés után 40 feletti lett a bilirubinom. Közben volt pár kontroll vérvétel, mindig 20-25 körül volt. Utóbbi időben (pár hónapja) elkezdett fájni az epém, ezért megint mentem vérvételre, ami meglepő módon teljesen jó eredményt adott (14). Azért a házidoki elküldött hasi uh-ra, és hogy bonyolódjon a helyzet, megtört epehólyagot (+1 pici vesecisztát) diagnosztizált. Epekő stb, ilyesmit nem talált. Ennek fényében újabb vérvétel, és most 31-es összbilirubint mértek. Egyébként néha kínoz az epém, és a széklet sincs mindig rendben. Na ezek után mégis mit lehet tenni? Gilber kór, vagy valódi epe probléma? Kivetessem az epém, vagy ne? Fogalmam nincs, mit csináljak.
Köszönöm szépen válaszod ki fogom próbálni a fekete üröm teát, utána nézek a neten.
Szia Janijani!
Azért kértem segítségeteket mert úgy gondolom van más mód is mint a műtét, mert ha rövid az epevezetékem akkor gondolom nem 2-3 hónapja rövidült meg magától (mert akkor kezdődtek a problémáim) hanem a műtét óta rövid. És itt sok ember megfordul aki sokat tapasztal és biztos tudnak ajánlani valamit. Az orvosunkról meg annyit (nem szeretném tudását kétségbe vonni, és megbántani sem) de pl. nem tudja, hogy a Cataflan csepp jó lázcsillapításra és még sorolhatnék egy pár dolgot.
Ismerem a Normaflort de az nem segített, neked is köszönöm válaszodat.
A segítségeteket szeretném kérni, epekő és epehólyag eltávolításom volt tavaly májusban és kb. 2-3 hónapja kezdődtek a problémáim.
Elkezdte a hasam csikarni valami de már ott tartok, hogy szinte naponta nem megy a hasam de lágy a széklet és olyan sárgás színű, és olyankor rettenetesen csíp. Vissza olvastam az oldalakat, és azt gondoltam valamit nem bír a szervezetem elkezdtem diétázni. Teljes diétára fogtam magam semmi zsíros semmi tejtermék (kivéve light sajt egy kevés) 5 napja csinálom ezt és megörültem, mert a hétvégén nem csikart a hasam de ma bepótolta 2-szer is. Ma elmentem az orvoshoz, elmondtam problémám és azt mondta erre nincs gyógyszer menjek vissza a sebészetre mert rövid lett az epevezeték és majd ott elintézik. Na hát ez lenne az utolsó, hogy én oda menjek megint műrétre. Kérlek titeket ha valaki tud valami módszert, teát v. gyógyszert alánlani azt nagyon megköszönném, mert már elmenni sem nagyon merek otthonról attól félek mikor tör rám megint.
Én a viszketésre reagálnék. Annyit tudok, hogy egy köves epehólyag egy időzitett bomba, és bármilyen más betegséget ill. tünetet is tud produkálni a szokásos epepanaszokon kivül.
Nekem például olyan volt, hogy a jobb lábamon a sipcsontom körül először egy borzalmas viszketés jött, vakargattam rendesen. Utána begyulladt és orbáncos tünetem lett. Kaptam rá antibiotikumot, amitől elmult. Most utólag a háziorvos is mondta, hogy lehetséges, hogy az epekövemtől volt.
Az epevezetékedet illetően el kellene menjél ultrahangra, az megmondaná mi van az epevezetékekkel.
Én sokáig nem mertem borsót enni, most se nagyon, de a kolléganőm a műtét másnapján már azt kapott a kórházban, azzal a felkiáltással, hogy azért vették ki az epéjét, hogy tudjon ilyeneket enni!
én 2 hónap után ittam egy kortyot. vártam egy órát. aztán két kortyot. megint vártam. így lecsúszott egy délután alatt 1 pohár bor. nem volt bajom tőle. azóta gyorsabban iszom meg. whiskyt is próbáltam ugyanígy. első korty után fél órával rohantam a wc-re. azóta kerülöm. de gondolom mint minden, ez is mindenkinél más és más. szóval óvatosan tapogatózhatsz.
Jelentkeztem itt nem olyan régen. A kérdésem akkor az lett volna, hogy lehet-e nekem epepangásom úgy, hogy már átestetem egy epekő+ epehólyag eltávolító műtéten. Ennek három éve. Nekem a műtétet megelőző évben az volt a legnagyobb gondom, hogy minden éjjel - később már nappal is - elviselhetetlenül viszkettem. Görcseim, hasmenésem, hányasom semmi nem volt. Valahogy a viszketéssel senki nem akart törődni. Na lényeg a lényeg, hogy a műtét után pár hónappal elmúlt a viszketésem. Nem is jelentkezett másfél évig. Viszont most egy éve már megint viszketek, bár nem olyan mértékben mint korábban.
Azóta kiolvastam már mindenféle szakirodalomból, hogy a az epe pangása, illetve visszajutása a véráramba, okozhat éjszakai viszketést.
Azért én járok utánna ennek, mert a viszketést minden orvos elintézte azzal, hogy valamire allergiás vagyok, jöjjek rá, hogy mire.
Azóta már voltam allergia vizsgálaton... és úgy néz ki, hogy nem igazán vagyok allergiás. Pár dololgra egy kicsit, de nem jellemző, hogy ez tüntetet okozna.
Szóval a kérdésem a következő: Lehet-e epepngásom epehólyag nélküL? Illetve lehet igy epekövem is? Ja, és a viszketés elmúlik ha epehajtót veszek be (Feketeretek cseppek, Rowachol).
Az a fura, hogy eddig bármit ehettem, semmi emésztési gondom nem volt, igy aztán nem is diétáztam. Zsírosat sosem ettem, mert nem szeretem...... Mondjuk epeműtét előtt sem volt semmi problémám. Most viszont érzem a jobb bordaiv alatti nyomást. Nem fáj, de érzem.
Azt azért nem gondoltam volna, hogy csak ennyi ideig gyógyit meg egy epehólyag eltávolítás. :-((
A csalán a nagylevelú fajta legyen, és a tavaszi zsenge hajtások a megfelelőek, tehát május végéig kell begyüjteni, lesarlózni, és kiteregetve megszáritani, valami szellős árnyékos helyen. Utána, ha teljesen megszáradt, el lehet őket tárolni a következő tavaszig, mikor is ujra lehet gyüjteni. Ha már száraz, akkor már nem csip ugy. Lényeg, hogy még a felmagzás előtt kel lesarlózni.
A pitypang, másnéven kutyatej, nagyon jó a májnak més az epének, ugy a levele, mint a virágos szára. Ebből a szárból 2009-ben amikor virágzott rengeteget megettem a tavasz folyamán. Keserü ize van, és éppen ez az a keserü anyag, ami kell a májnak. Tulajdonképpen ez az epebaj a civilizáció következményeként is felfogható, ugyanis ma már az emberek nem ismerik és eszik a keserü izt. Régen ez is egy iz volt, amit ettek.
Ha előkerülne a Diastole doktor, megkérdezném tőle, hogy mikor ehetek majd zöldborsót, vagy száraz babot. Ezeket még sokáig nem merek enni. Ugyanis a zöldborsóra voltam a legérzékenyebb.
Ja, az édeskömény is nagyon jó, ha teszünk a gyógyteába.
A Raphacol nevü granulátum, - én most ezt szoktam néha bevenni teával - feketeretek és édeskömény kivonat. Nagyon jó. Én most előnyben részesitem a chollagollal szemben, mert ez alkoholos oldatban van.
Én sohasem tudtam hason aludni, én csak oldalt tudok. Igy nekem ilyen gondom nem lehetett. oldalt meg már szinte a mütét napján is tudtam, persze azon az oldalon, ahol nem volt a cső.
Egészségedre! A marcipántól én megijedtem volna hiszen ha jól tudom az mandulából van. Az meg olajos magvak közzé tartozik. Most a propolisz tablettámat se merem még szedni mert arra is rá van írva hogy tartalmaz mandulát. De lehet hogy én parázom túl?