http://www.csaladinet.hu/tudastar/gyed-gyes/Ez egy információs gyűjtemény, ahol egyszerű, közérthető nyelven próbáltuk meg összeszedni a lényeget a különböző ellátásokról. Először próbálkozz itt, mert valószínű, hogy részletesebb választ kapsz – azonnal, ha odakattintasz. Ha még mindig maradt kérdésed, akkor tedd fel, vagyunk egy páran, akik szívesen segítünk, ha tudunk. Ehhez először is jól kell kérdezni, utána meg türelmesnek kell lenni, mert ez mindannyiunknak csak másodállás. 2011-es pozitív változások: 48996-as hsz.
Tgyás, Gyed, táppénzt összege nem számít bele az alapba. Táppénz, Tgyás alapját a 2009. évi jövedelmedből számolják. 2011-es Gyed igénylésnél: 2010-2011-ben táppénz és Tgyás miatt nem lesz 180 napi jövedelmed és az ún. „előnyszabály” miatt az előző ellátás (Tgyás) alapját veszik figyelembe.
Keresőtevékenységet Gyes mellett a gyermek 1 életévétől folytathatsz, azt megelőzően „csak” munkabért kaphatsz. Ha a Gyedet később újból igényled, a törvény szerint, ha ugyanazon gyermek után, ugyanazon személy részére állapítják meg, akkor azonos lesz az előző díj összegével, annyi kikötéssel, ha max. Gyedet kapsz és a korábbi és az új folyósítás között naptári év eltérés van, akkor az új folyósítást hozzáigazítják az aktuális maximumhoz, amennyiben az alapod engedi.
Szabadság: Fizetés nélkülire még 07.30-ig, ha megszakítod és visszamész dolgozni, akkor a munkábaállástól Gyed igénylésig, majd újból a fizetés nélküli szabadság első évére.
Ha heti 36 órát eléri a munkaidőd, akkor a béremelésen kívül pl. a jutalom, prémium stb. fizetés emelheti az alapod, de ha első sem megy gondolom a többire sincs esély. Ha a munkaidőd nem éri el a heti 36 órát, akkor biztosítást eredményező párhuzamos foglalkoztatási jogviszony létesítése jöhet még szóba.
110.000 Ft-os jövedelemből a bruttó Gyed: 77.000 Ft.
Tgyás alapja a 2009. dec.26-tól kapott jövedelem (munkabér, szabadság, betegszabadság(70%)) -180 napi jövedelem hiányában- legfeljebb a minimálbér kétszerese, ha ez alatt van az összeg, akkor a tényleges jövedelem.
Gyednél igényléstől 2010.01.01-ig számolva nem lesz 180 napi jövedelmed és azért nem mert előtte táppénzben, tgyásban részesültél, ezért az alap az előző ellátás (tgyás) alapja, feltéve ha ez meghaladja a minimálbért, ha nem akkor a minimálbér az alap.
Nincs info a 10 hónapos táppénz mikor ért véget. Példák: új táppénz indul 2011. január 25-én, az igénylő 2009…..- 2010.02.03-ig táppénz kapott, majd Tgyád és Gyed, akkor 365 – 10, vagyis 355 napig jogosult táppénzre. Megszakadás esetén újból vizsgálják az előzményt. Ha az előbbi példa úgy alakul, hogy pl. 2011.június 12-től igényel táppénz, akkor 365 nap a jogosultság.
Gyes folyósítása mellett munkát végzőre eltérő szabályozás vonatkozik, akkor annyi napra jogosult, amennyit előzőleg gyes mellett dolgozott. Gyes lemondással újra a max. 1 év lép életbe.Táppénz összege: ha 2010.01.01-ig vizsgálva nem lesz 180 napi jövedelem és azért mert táppénzt, tgyást, gyedet kapsz, akkor az előző ellátás alapja lesz az alap.
Álláskeresési támogatásban részesülő biztosított (járadék 270 nap + 90 nap segély). Tgyást igényelhetsz, addig az álláskeresési támogatást szünetelteted, majd újból álláskeresési és Gyed (ennek igénylése későbbi dátumra essen, mint az álláskeresési újbóli szüneteltetése, egyébként ugrik a Gyed). Alap az álláskeresési járadék alapja. Azt figyelembe kell venni, hogy az igénylésig változhatnak a szabályozások.Passzív táppénzzel 30 napi jövedelmet nyerhetsz, főszabályként alap a 2009. évi jövedelem.
2002 óta van munkaviszonyom. 2004-ben szültem a fiamat (tgyás, gyed) Majd 2006-ban a lányomat (szintén tgyás, gyed.) Aztán vele már Gyes alatt dolgoztam, azaz 2008 december 10-től Gyesen voltam, december 31-el közös megegyezéssel eljöttem az előző munkahelyemről és 2009 január 6-tól új munkaviszonyom keletkezett, amit GYES mellett végeztem. Viszont a cég megszűnt, nekünk felmondtak most 2010-ben. A felmondási időm vége március 15 lesz. Most úgy néz ki,hogy gyereket várunk. A szülés várható időpontja október közepe körül lesz. Jogosult leszek-e tgyás-ra és gyedre? Úgy tudom még mindig az előző év számít, ami ugye 2009 és akkor végig dolgoztam. A felmondási időm végén (márc 15), jobban járok-e ha elmegyek passzív táppénzre és utána a munkanélkülire, vagy rögtön munkanélkülire kell mennem? A munkanélküli biztosítási jogviszonynak számít-e? Merthogy az van a tgyás igénylésénél, hogy akkor jár, ha biztosítási jogviszony alatt szül. És mivel a Gyed-em igénylése már 2011-re fog esni, annak alapja még a 2009-es bér lesz vagy a 2010-es?
Ez akkor azt jelenti, hogy - a jelenlegi szabályozás szerint-, ha 2011-ben születik a kistestvér, akkor újraindul nekem az 1 év táppénzjogosultság, vagyis abban az évben végig lehetek táppénzen a terhességem alatt, ha szükséges?
Ehhez mikor kell visszamennem aktívan dolgozni?
Vagy elegendő az is, ha maradok GYED-en, akkor is újraindul a táppénz 2011-ben?
A fenti 2011-es születésű gyermek esetében miből számítják nekem a táppénzt?
Sajnos igen, kevesebbet. Az alapja a táppénz elején lévő betegszabadság lesz, mely a béred 70%-a. Ennek veszik a további 70%-át és az lesz a tgyás-od/gyed-ed. Próbáld kivenni még az első gyerekkel felgyűlt szabidat, mielőtt megkezded a tgyást. Esetleg a béred hátha emelkedett közben....
Sziasztok! Mindenki problémája más és más,próbáltam többféleképpen is rákeresni,de nem sikerült. Szóval mi úgy állunk,hogy a 2 gyermekem közt 16 hónap van. Azt értem,hogy én csak az egyik gyerekre igényelhetek valamit,ez így is van,most járt le a TGYÁS-om,most februártól GYED-et kapok.De áprilisban a fiam betölti a 2. életévét,és azt szeretném kérdezni,hogy rá az apukája nem igényelhet GYES-t?Dolgozik,de a munkahelyén nem tudtak most semmit mondani,kezdődik a bérszámfejtés.Válaszotokat előre is köszönöm!!
Az alábbi problémával fordulok Önökhöz (és sajnos idáig nem kaptam köznyelven érthető választ) 2007.dec. 26.-án megszületett a kisfiam, 2009.dec.26.-tól GYESen voltam 2010.febr.12-ig, mikor is lemondva a GYESről elmentem betegállományba. Viszont 2010.augusztusra várjuk a következő babát. Kérdésem a következő: mennyi lesz a TGYÁS/GYED-em? Miből fogják kiszámolni a 2007. évi béremből (ami bruttó 85.000Ft) vagy a betegállomány után kapott összegből? Annak veszik a 70% a TGYÁS/ GYEDhez? Tehát kevesebb lesz az összeg mint a kisfiammal? Válaszukat előre is köszönöm.
Kedves Szakértők!
Több hozzászólást is visszaolvastam, de kezdek elveszni bennük, így inkább feltenném a kérdésemet:
Kislányunk 2006.novemberében született, 2008.novemberben visszajöttem dolgozni GYES mellet br. fizetésem: 110.000Ft.
Most tervezzük ketteskét, aki terveink szerint 2011. nyarán fog csak megszületni.
Ha marad minden ebben a felállásban, akkor mennyi GYED-re számíthatunk majd?
Jól értelmezem, hogy a csökkentett időtartamú GYES-t a gyekcőt 2. életévéig lehet igényelni, de nem egyszerre a GYED-de hanem vagy ez vagy az?
Milyen lehetőségeink vannak arra, hogy magasabb összegű GYED-et kaphassak a fizetésemelésen kívül mert arról a főnököm hallani sem akar?
A válaszokat előre is nagyon köszönöm!!
Szeretném segítségeteket kérni, hogy pár hónapra megszakíthatom-e a GYED-et?
2009.02.12-én született a fiam. 2009. 07.30. óta kapom utána a GYED-et. Pár hónapra vissza megyek dolgozni, majd utána újra vissza szeretnék jönni GYED-re.
A megszakítás alatt igényelhetem a GYES-t?
Változik a GYED össze a megszakítás után?
A szabadságaim hogy alakulnak a megszakítás miatt?
2005 márc-2008-márc.-ig Gyed-en Gyes-en voltam. Aztán a 2008-as évben végig álláskeresásei járadékot kaptam.( 90 napig napi 2230 ft, 177 napig 1380/nap)
2009. jan-márc-ig. álláskeresési segélyt. 90 nap napi 920 Ft)
mostanáig RÁT-ot(28500 Ft- Rendelkezésre állási támogatás)
Márc 1-től lesz bejelentett munkahelyem. április 23.-án szülnék.
Jelenleg a táppénznél az 1 év jogosultságot az igénylést megelőző 1 évben belül vizsgálják (pl. 2011-ben a 2009-es táppénzes napok nem számítanak), hogy a távoli jövőben is marad-e ez a szabályozás még megjósolni sem tudom.
2007.ápril. 18-án született meg a kislányom, 2009. márc 16-án mentem vissza dolgozni (eddig kaptam a GYED-et), most munka mellett kapom a GYES-t. Jelenleg terhes vagyok a 2. babánkkal (2010.aug. 11-re vagyok kiírva). Májusig szeretnék még dolgozni,majd szülésig táppénzen lennék. Olvasgattam a hozzászólásokat és azt szürtem le belőle, hogy a TGYÁS-t a 2009 évi átlagkeresetemből fogják számolni amibe nem tartozik bele az év elején kapott GYED. A 2. baba után a GYED-et már 2011 januájában fogom kapni amit a 2010-es év átlagkeresétéből fogják számolni. Nem tudom, hogy jól gondolom-e? A 2010-es átlagkeresetbe bele számítják a táppénzt és a TGYÁS-t is?
A most érvényes szabályozás szerint a második jogviszonyt csak akkor számítják be, ha szüléskor is fennáll, és legalább 180 napja fennáll. Abban viszont bizonytalan vagyok, hogy ez a 180 nap az új szabályozás szerint is 180 nap, vagy netán ez is felmegy 360-ra? Ha ez maradt 180, és szülésig össze tudod hozni, akkor érdemes meglépni, de nem kéne 6 órában 115.000 Ft-ért, elég lenne 4-ben, és szintén 75.000 Ft-ért. Gyed maximálva van, jövőre kb 150.000 Ft után fog járni. Hiába lesz felette a két kereset, nem kapsz a többlet után gyedet. Kérj írásban állásfoglalást a helyi OEP-től, hogy ez a 180 nap marad-e 180?
Ha szüléskor nem lesz biztosításban, azaz esetetekben állásban, akkor kár álmodozni tgyásról és gyedről. Csak az alanyi jogon járó gyessel számolhattok.
Megnéztem a TB naptárt, ha szüléstől kéri (és a szülés a kiírás körüli időpont), akkor a decembert kéne áthidalni szabadsággal. Lényeg, hogy januárban igényelje a gyedet.
Ha a 2 gyerekre párhuzamosan járna a gyed (első gyerek született 2009.07.24 második gyerek születése 2010. 09.16 így aztán párhuzamosan jár majd a gyed)meg lehet e azt csinálni hogy anyósom vagy férjem megy el gyedre a második gyerekkel?Mert elvileg ha én az egyikkel vagyok gyeden akkor arra is kapok pénz, ha férjem van a másikkal akkor ő meg a másikra kap pénzt. Lehetséges ez?
Az lenne a kérdésem , hogy milyen juttatások(tgyás, gyed, gyes) járnak abban az esetben ha első gyermekem 2009.07.24.-én születetett és munkaviszonyom volt 2007. 01.03 -tól 2009.06.30-ig majd tgyást kaptam dec.11-ig azóta pedig gyeden vagyok és szeptember 16-ra várom következő gyermekemet. Segítségét előre köszönöm