Keresés

Részletes keresés

MaciLaci68 Creative Commons License 2010.02.21 0 0 958
Megnéztem a www.tryme.shp.hu-t
12.000 Ft 420 gramm léért ?
Boltban kb 1.500 Ft-ért adnak ennyi füvet, megtermelni pedig kb 100-300 Ft.
Ofiboly Creative Commons License 2010.02.18 0 0 957
Szia Kopis!

Három hónapja, hogy "füvezek", és én is megtermelem magamnak. Virágláda tálcában kb. 3 cm-es rétegben biohumuszt terítek ezen az előcsíráztatott tönkölybúza magot, és rá kb. 0,5 cm réteg földet, amikor meglocsolom helyenként kilátszanak a magok.
Ennyi föld éppen elég, hogy megnőjön 20cm magasra!
Szerintem felesleges olyan sok földet cipelned! Minden nap rendessen meg kell locsolni, hogy ne száradjon ki, mert a gyorsan növő búzafű a vékony földrétegből gyorsan kiszippantja a nedvességet, de azért ne is álljon a vízben, mert akkor könnyen penészedhet, - gondolom lakásban neveled.
Kérlek írj milyen tapasztalataid vannak a nedű fogyasztásával? Betegség miatt kezdted el?

Üdv:Ofi
Előzmény: KOPIS (952)
annmr Creative Commons License 2010.02.18 0 0 956

Sziasztok! Műanyag búzafűprést keresek. som28@freemail.hu címre várom a leveleket ha van valakinek. köszi

búzafűőstermelő Creative Commons License 2010.02.13 0 0 955
Ha valakinek búzafűlére van szüksége vagy termesztéssel kapcsolatos kérdése van írjon ide: buzafuostermelo@gmail.com
KOPIS Creative Commons License 2010.01.26 0 0 952

A búzafüvet magamnak szoktam (kb.egy éve) megtermelni. Arra lennék kiváncsi, hogy valaki kikisérletezte-e már, hogy milyen vastag az a minimális földréteg, ami kell a ~20 cm magas búzafű eléréséhez. Én most 12cm-es földréteget használok, de ugy látom, hogy ennyi nem kellene, mert a föld alsó rétegeiben kevés gyökér van. Persze ez azért érdekes, mert igy kevesebb földet kellene cipelni.

NiZsuzsa Creative Commons License 2010.01.14 0 0 949
Érdeklődnénk, hogy Nagymaros (Dunakanyar, Váchoz közel) környékén ki termeszt eladásra is búzafüvet, és hol tudnék beszerezni csíráztatásra alkalmas bió tönköly búzafűmagot?

Törölt nick Creative Commons License 2010.01.12 0 0 948
S a csúcs benne az, hogy egy magát "szakértőnek" beállító ám a szövegéből jól kivehetően asshole a búzafűlét fikázza ott és egyik negatívumként említette a citált részt. Eldobtam az agyam azon, hogy szerinte a tehenek legelnek a búzatáblában. Tutira a Marson él a fazon.
Előzmény: Steerpike1 (947)
Steerpike1 Creative Commons License 2010.01.05 0 0 947

Helló!

 

Mint állatorvos jelentemenél nagyobb hülyeséget ritkán hallani. Az állkapcsa tetániás görcsöt ka, miért csak az. És mitől hólyagzódik fel. De a csúcs a marhasó (ami egyébként nyalósó).

Uldin Creative Commons License 2010.01.03 0 0 946

Turmixoláshoz kell egy kis víz is, másképp nem megy.

 

Így viszont nem annyira intenzív az íze sem.

 

Ezzel a módszerrel, szinte csak tiszta cellulóz marad vissza.

 

Előzmény: jverocska (943)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.03 0 0 945
Érdemes megnézned a www.buzafu.com -ot is.
Más, most olvastam valahol egy "tudományos" válaszban:
"A búzatáblában legelő teheneknek is marhasót adnak, hogy az állkapcsuk ne kapjon tetániás görcsöket, s hogy ne legyen a szájaikon felhólyagosodás."
Figyelitek? aszongya: "a búzatáblában legelő tehenek" .. :))) eszméletlen! :) Ekkora baromságot! :) És ez egy "szakértő" egy natúra témás weblapon. Az ész megáll.
Előzmény: jverocska (944)
jverocska Creative Commons License 2010.01.03 0 0 944

Köszönöm Evus!

Átgondolom, mert most éppen nem búzafüvezünk. Elteszem a számodat.

Előzmény: Evus 77 (940)
jverocska Creative Commons License 2010.01.03 0 0 943
Figyusz! Ennyi léhez egy egész hektárt le kell aratni!
Előzmény: Uldin (942)
Uldin Creative Commons License 2010.01.03 0 0 942

 

Egészségünkre!

 

Prés nélkül, csak turmixolva, szűrve.

 

Jó nagy kosszal jár a "füvezés".

Uldin Creative Commons License 2010.01.03 0 0 941

OFF

 

Van-e valakinek 5lete, hogyan lehetne házilag ehető algát termeszteni.

Petpalackban befőttesüvegben stb...

 

Szép dolgokat lehet olvasni a neten az élettani hatásairól.

 

SPIRULINA FARM VISIT IN THAILAND.

http://www.youtube.com/watch?v=YKQqVoGicUo&feature=related

 

http://www.microalgae.hu/index.php?page=filmajanlo

 

Jó lenne tudni milyen tápoldat kell az algáknak. És hogyan lehet biztosítani a sterilitását az algatenyészetnek.

 

Gondolom napfényben nyomni kell a rendszerbe széndioxidot, Pl. cefre erjedésekor keletkező CO2-ot fel lehet használni az algák etetésére. A levegő CO2 tartalma is jó lehet.

 

Biodízelt is készítenek algákból.......

Átészterezik a jó kis omega3 zsírsavakat tartalmazó algaolajat...

 

Make Algae Biodiesel at Home
http://www.youtube.com/watch?v=7Nf3M68S3ec&NR=1

 

AlgaeLink® Photo-Bioreactors

http://www.youtube.com/watch?v=eSBZa88fy64&feature=related

 

algae bioreactor at night

http://www.youtube.com/watch?v=oCXTzpVyVM0&feature=related

 

An Algae Bioreactor from Recycled Water Bottles

http://www.youtube.com/watch?v=bsQCj_PaWN0&feature=related

 

Making fuel out of algae

http://www.youtube.com/watch?v=vRYcEPVsKhg&feature=related

 

Salton Sea Algal biomass production

http://www.youtube.com/watch?v=daWuRY_BFt0&feature=related

 

ON

Evus 77 Creative Commons License 2010.01.03 0 0 940
Szia! Olvastam,hogy búzafüvet keresel Veszprém megyében.Ha még érdekel vagy bárki mást nálam van eladó. 40 dkg/1200-ft minden héten frissen vágva. Érd: +36-20/260-44-64
Előzmény: jverocska (906)
Uldin Creative Commons License 2010.01.01 0 0 939

Érdeklődnék, esetleg van valakinek tapasztalata alga fogyasztással kapcsolatban?

 

Ehető algák, moszatok:

http://www.terebess.hu/tiszaorveny/alga.html#zold

 

Mikroalga, Spirulina és a Chlorella:

http://www.microalgae.hu/index.php?page=nyitooldal

 

 

Uldin Creative Commons License 2010.01.01 0 0 938

Köszi!

 

BUÉK!

Előzmény: MaciLaci68 (937)
MaciLaci68 Creative Commons License 2009.12.29 0 0 937
Leléné, 70-247-2142, Tápé.
Előzmény: Uldin (936)
Uldin Creative Commons License 2009.12.23 0 0 936

Érdeklődnék:

Szeged közelében tudsz-e ajánlani nekem bio tönköly beszerzési forrást?

 

Legutóbb egy 1000-esért találtam 1kg-os kiszerelésben hántolatlan tönkölyt, kicsit rablásnak érzem a dolgot, viszont az tény, hogy szépen csírázott ellentétben a kicsivel olcsóbb hántolt biotermékkel, ami csak elvétve kelt ki. Legutóbb a Mars téren a takarmányboltban vettem takarmánybúzát 50Ft/kg-os áron, most próbálom, nem tudom mennyire csíraképes.

 

Vettem ott hántolatlan kölest és napraforgót is csíráztatás céljából. Próbaképpen köles fűnek valót is vetettem. Tényleg a külesfű leve iható? Kipróbálom.

 

Csírákról egy jó kis link:

http://antalvali.com/csiraztatas/a_csirakrol_reszletesen

 

Zabot sajnos nem kaptam, pedig a zabfű (Avena sativa) lé is nagyon egészséges.

 

http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=2096

 

Idegerősítő, szorongásoldó, antidepresszáns hatású. Vértisztító, vízelhajtó, meggátolja a húgysav kiválását, és a vér húgysavszintjét csökkenti, ezért jó a reuma és köszvény kezelésére. Segíti a vércukorszint helyreállítását. Méregtelenítő, csökkenti a koleszterin szintet.

 

Itt egy jó kis link a zabfűről:

http://www.lugositas.info/etrendkiegeszitok_zabfu

 

Árpafüvet, rozsfüvet is ki lehetne próbálni.

 

Korábban írtam pár sort a tiszai ártéri erdőben található gyógynövényekről, most tél-víz idején megemlítenék egy télen termő, gyógyhatású, értékes gombát, a Téli Fülőkét (Flammulina velutipes), ez az egy gomba terem télen az ártérben. A Boszorkány-szigetnél megtalálható az ártérben, fák oldalán, gyökereken az avarban. Kicsit enyhébb időben érdemes keresgélni, sajnos olyankor általában jó sáros az ártér.

 

A téli fülőkéről van egy jó kis cikk:

http://www.champex.hu/gombaleir_Fulo.htm

 

A cikk végén írják a gyógyhatásait, japán kutatók foglalkoztak a témával, egyébként a termesztéséről szól az írás.

 

Értékes gomba, ára a csiperke gomba árának 4-5-szerese a japánok nagyon szertetik, itthon szinte senkit sem érdekel, pedig kellemes fűszeres íze van.

 

http://mek.oszk.hu/adatbazis/lexikon/phplex/lexikon/d/gombak/57.HTM

 

Előzmény: MaciLaci68 (935)
MaciLaci68 Creative Commons License 2009.12.22 0 0 935
Több lett az energiám, nem vagyok soha beteg.
Előzmény: zs58 (934)
zs58 Creative Commons License 2009.12.07 0 0 934
Sziasztok, közel két hónapja iszom a búzafűlét, de különösebben semmit sem érzek.
Reggel éhgyomorra, utána egy óráig nincs étkezés. Arra lennék kiváncsi, hogy ki mit
érzett, vagy tapasztalt. Köszi.
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.08 0 0 933
HÁÁT ,lehet érdemes lenne ,de nem én fogom :)
Azért köszi szépen az infót!
Előzmény: Uldin (932)
Uldin Creative Commons License 2009.11.08 0 0 932

Sokan idegenkednek a műtrágya használatától, megjegyzem a műtrágyás megoldásnál a rendszer tisztasága biztosított.

 

Organikus tápoldat is készíthető, hallottam egy módszerről, ennél a megoldásnál valószínűleg több mikroelem kerül a tápoldatba:

 

Kell hozzá egy gilisztás komposztáló rendszer, aminek a tetejéről begyűjthető gilisztahumusz, amit vízben kell áztatni, majd pár napig levegőztetni, akváriumi porlasztóval levegőt kell átáramoltatni rajta. Ezt követően szűrni, esetleg csírátlanítani lehet gyors melegítéssel lehűtéssel. Utána megfelelő módon hígítani kell vízzel pl. vezetőképesség méréssel beállítani a töménységet, esetleg a pH értéket is beállíthatjuk foszforsav segítségével.

 

Érdemes lenne kipróbálni.

Előzmény: Uldin (931)
Uldin Creative Commons License 2009.11.08 0 0 931

Nos nekem sincs túl sok információm a témával kapcsolatban. A Magyar Szó online-on volt egy sorozat hidrokultúrás növénytermesztésről onan írtam ki dolgokat, de sosem próbáltam.

 

A zöldtakarmány előállításáról

http://archiv.magyarszo.com/arhiva/2007/09/25/main.php?l=j13.htm

 

Ennyit sikerült összeszednem atémával kapcsolatban:

 

A magokat 5 cm mélységű edényekbe, vályúba vagy csatornába szórjuk, megfelelő összetételű tápoldattal megöntözzük, és egy-két hét után aratunk. Ez a rövid elmélet.


A tálcák mérete 40 x 40 cm körüli lehet, mélységük 5 cm. Ez a méret még nem okoz gondot a mozgatásnál. A tálcákat emeleten, több sorban is el tudjuk helyezni polcokon vagy erre a célra szerkesztett állványokon. A sorok közötti távolság 40 cm lehet, és így hat sort tudunk elhelyezni egymás fölé. A tálcák enyhén lejtenek a jobb megvilágítás érdekében. Hasonló módon, emeleten felállíthatjuk az egész rendszert csatornában vagy vályúban is. A csatorna szélessége 40-50 cm és mélysége 5 cm lehet.


Erős napfényre nincs szükségünk, sőt a csírázásnak indult, gyenge növény fejlődésére gátló hatással is lenne. Ha zárt helyiségben szeretnénk termelni, megfelel az olcsó, kis energiafogyasztású fénycső is. Ha van fénymérőnk, akkor az 1000–3000 lux fényerősséget kell beállítani a kezdeti fejlődési szakaszban. A speciális növények megvilágítására alkalmas fénycsövek az Osram Fluora T8 58W, Sylvania Growlux T8 F58W Biolux vagy a Philips TL-D 36W Aquarell SLV. Ha nincs ilyen, akkor 2 hagyományos fénycső is megfelel a célra az egyik F7 jelű a másik F29-es a jelölések a színhőmérsékletre utalnak. A levegő hőmérséklete 21 fok körüli legyen, és nedvességtartalma 60 % felett az ideális. A tápoldatozás megoldható felülről való szórófejes öntözéssel is. Kissé ügyesebben, konténerben vagy akár kamrában megoldható úgy is, hogy a legfelső tálcát öntözzük, ebből az enyhe lejtés folytán az alatta levőbe folyik a tápoldat, és így tovább, a legalsó tálcáig. Kisebb területen a kézi öntözés is megteszi, mint ahogyan a Luca napján elültetett búzát szoktuk öntözni. Nagyobb területen érdemes az időkapcsolót és a tápoldatozó tartályt is munkára fogni.


Az ültetésre egészséges, vegyszermentes magot használjunk! Ültetés előtt a magot tiszta vízben áztatjuk, és eltávolítjuk a felszínen úszó szemeket. A vizet leöntjük, és 2 %-os nátrium-hipokloritban fertőtlenítjük 15 percig. Ezt is leöntjük, és tiszta vízzel újból átmossuk a magokat. A magok ezzel ültetésre készek, és a tálcákba vagy csatornába szórjuk egyenletes (2-3 cm) vastagságban. Megöntözzük tápoldattal, és a továbbiakban főleg a hőmérsékletre kell figyelnünk. A szellőzésről is gondoskodni kell, mert a növény lélegzik és párologtat is a levélen keresztül.


A tápoldat összetétele elemenként ppm-ben (mg/liter) és az 1000 literre mért műtrágya mennyisége grammban a következő:

 

Nitrogén - N         268

Foszfor - P          62

Kálium - K           184

Magnézium - Mg 76

Kén - S                100

Kalcium - Ca       299

Vas - Fe              4

Mangán - Mn       4

-----------


Tápoldathoz:

 

Kálium-nitrát - KNO3                  282

Monokálium-foszfát - KH2PO4   293

Magnézium-szulfát - MgSO4      771

Vas-kelát                                     40

Mangán-kelát                              40

Kalcium-nitrát - CaNO3              1500


Az oldat pH értéke 5.9, vezetőképessége, EC-értéke 1750 mS. A savassági fokot legjobb foszforsav segítségével beállítani.

 

Előzmény: Törölt nick (930)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.07 0 0 930
sziasztok!
Engem érdekelne ez a föld nélküli termesztés-Nyáron kertben nem volt nagy ügy,de ez a lakásban már nem olyan egyszerű.Ráadásul a környéken nem találok hozzávaló földet. Nézegettem már ezt a csíráztató tálcát ,de nem egyértelmű, hogy föld nélkül használható e a búzafűhöz.ezt
Előzmény: Uldin (922)
jverocska Creative Commons License 2009.11.06 0 0 929
Meg még mi mindenre  rakódik le az a mikronnyi szennyeződés! Amit észre sem veszünk és mégis megesszük, megisszuk. De tényleg mindenki másképp....
Előzmény: Törölt nick (925)
Uldin Creative Commons License 2009.11.06 0 0 928

A Piteba présről egy kis videó.

 

http://www.youtube.com/watch?v=Ko-IW8SdcKY&feature=PlayList&p=71D17F791D010CC2&playnext=1&playnext_from=PL&index=9

 

Úgy néz ki, mint ha vízvezeték csövekből készítették volna :-) Olyan kis gagyi, de működik, mindenesetre jobban megcsinálták, mint némelyik paradicsom, vagy búzafű prést.

 

A présfej fűtés az szenzációs. Villany nélkül is használható. Még az is lehet, hogy préselné a búzafüvet is, persze fűtés nélkül.

 

Előzmény: Uldin (927)
Uldin Creative Commons License 2009.11.06 0 0 927

Úgy látszik rám jött a szófosás ;-) bocs az offért megint.

 

Szeretném felhívni a figyelmeteket még egy növényre, a Máriatövisre (Silybum marianum)

 

Nálunk is megtermelhető, és bio termelők termelik is (csak, sajnos arany árban árulják)

 

Ez a növény nagyon hasznos, májregeneráló hatása van, a termés falában található hatóanyagnak: (gyűjtőnéven szilimarinnak nevezik). A termés 2-5%-ban tartalmaz flavonoidokat (szilibin, szilidianin, szilikrisztin, szilimarin)

 

Találtam néhány linket, ahol a máriatövis hatásairól olvashattok:

 

Máriatövis
http://www.nepgyogyaszat.hu/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=63

 

Máj- és vesevédelem - a szilibinin jótékony hatásai
http://www.vitalitas.hu/olvasosarok/online/komplementerm/2001/2/maj.htm

 

A titokzatos nevű szilimarin
http://umsz.manna.ro/egeszseg/a_titokzatos_nevu_szilimarin_2008_11_14.html

 

Máj és epebetegségek, hasnyálmirigy-gyulladás
http://www.medimix.hu/cikk.php?cid=446

 

HOGYAN LASSÍTHATÓ ÉS GÁTOLHATÓ MEG A MÁJKÁROSODÁS?
http://www.pharm.u-szeged.hu/phcog/Cikkek/HT%202007_marcius.pdf

 

stb... van egy csomó link keresgéljetek...

 

Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy rengeteg szilimarin tartalmú gyógytermék készül, de a legjobb természetes állapotban eszegetni. A termésfal tartalmazza a szilimarint. Tehát hántolatlanul kell fogyasztani a magot. Sajnos ennek is megvan a maga veszélye, ugyanis a hántolatlan mag felülete penészes lehet, és esetleg megbetegedhetünk a gombák/spórák miatt. A malomiparban a magokat koptatással, fényezéssel tisztítják meg a felületükre tapadt kosztól. Ilyen nagyon tiszta fényes magot szabad csak megvenni, termeszétesen biogazdától származó magról beszélünk. Az íze nem túl jó (a szotyi finomabb)  hajalatlanul, sokáig kell rágcsálni ;-)

 

Egyébként kiváló olajos növény. A hántolatlan mag hidegen kipréselt olaja is tartalmaz kevés szilimarint, az olaj érdekes enyhén kesernyés ízét a szilimarin okozza.

 

A szilimarin sajnos sem olajban, sem vízben nem oldódik jól. Házi kivonat készítéshez akkor érdemes hozzáfogni, ha valaki olajat présel a magból, mert a megmaradt préselvény rövid idő alatt kárba vész azáltal, hogy a pogácsában lévő maradó olajtartalom a levegővel érintkezve gyorsan, pár hét leforgása alatt megavasodik.

 

Tehát vagy oxigén mentes környezetben tároljuk, vagy kivonatot készít az ember belőle.

 

Olyan oldószert kell találni, ami nem mérgező, de jól oldja a szilimarint, 96%-os gyógyszertári alkohol megfelelő a célra. A préselvényre alkoholt öntünk, így a szilimarin és a maradó olaj egy része beoldódik az alkoholba. Az oldatot leszűrjük.

 

Amennyiben ezt a létyót felvizezzük, az oldhatatlanná vált szilimarin leülepszik az edény alján, az oldhatatlanná vált máriatövis olaj pedig úszkál a létyó tetején.

 

Szűrőpapírral kiszűrhetjük a léből a kivált szilimarint.

 

Egy 5let: jó kis ágyaspálinkát lehet készíteni a préselvényre öntött pálinkával. Ebből 2 centet legurítva kocsmatúra előtt, a májunkat védi. De a legjobb megoldás mértékkel inni. Készítettem ilyen ágyas-májas pálinkát, amikor az ember legurítja, felhígulva egy kis szilimarin kiválik az ember nyelvén, amitől kellemes kesernyés utóízt érezni.

 

Ja, és hogy teljes legyen a történet, egy 5letes kis kézi olajprés olajos magvak otthoni préseléséhez:

 

Piteba olajprés:
http://www.piteba.com/eng/index_eng.htm

 

Törölt nick Creative Commons License 2009.11.06 0 0 926
Igen, tökéletesen egyetértek veled, rengeteg a hazudozós, valótlant állítós cég, aki nem mondanak igazat. Hiába zársz le valamit légmentesen, ha a hőmérséklet pluszban van, bomlani fog. Ha nem bomlik, akkor vegyszeres, vagy már nincs ami bomoljon benne - akkor meg igya meg az, aki csinálta. Tutira az egyetlen vegyszermentes tárolás a fagyasztás. De a hazugok azt is képesek degradálni és marhaságokat összehazudni róla csak azért, hogy az ő méregdrága és hatástalan vacakukat favorizálják. Higgyetek bátran a fagyasztásban. Csak az az igazi. A növény ha tud, lebomlik (elrohad) - attól lesz olyan pocsék, fogyaszthatatlan íze. A vegyszeres köszönöm, nem kell. A manipulált köszönöm, nem kell.
Előzmény: Uldin (923)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.06 0 0 925
Nálam kizárt, hogy leöblítés nélkül préselném.
A levegőből mikronnyi porszennyeződések tömkelege rakódik le rá, bárhol is van. Erősen javallott a rendes átmosása. De mindenki azt eszik természetesen amit akar, jogában áll. Én semmit sem fogyasztok megmosás nélkül.
Előzmény: jverocska (917)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!