Nekem Aluplast 7000-es van, az illasztéseknél alul belső oldalon súg be a hideg néhol. egyenlőre nem gond, mert új építésű a lakás nem árt ha szellőzik picit mint egy régi faablak. De később már megszüntetném ezt. Gondolom lehet állítani, hogy jobban rászoruljon az ablak a tokra..... Az is közrejátszik, hogy kint nincs még párkányom és a párkányfogadó bent az ablak alatt mélyebben van, onnan is nyomul be a hideg.
Az Ideal 4000 5 légk. 70mm-es beéíptési mélységű, az Ideal 7000 6 légk. 80mm-es tok és azon (Ideal 4000)70mm-es a szárny.
Én Aluplastot forgalmazok és az a véleményem hogy a 7000-es 10 fillérrel sem ér többet.
Amennyiben az Aluplast prfofilcsaládon belül szeretnél komolyabbat választani akkor vagy az 5000-es (70mm-es) vagy a 6000-es(80 mm-es) ezek középtömítéses,vízgátas rendszerű profilok,igaz jelentős felárral.
Másik ismerősnek aki a műanyg helyett fát rakott, első esőkor befolyt a víz az ablakon.. --
Azért azt szögezzük le, hogy ez nem a fa hibája, sokkal inkább összeszerelési, vagy beépítői hanyagság.. Ha nem tömítünk le valamit rendesen, akkor lehet bármiből, befolyik az eső.. :-))
Mikor én ugyanezen gondolkodtam egy srác a következőket írta.
"Mindenképpen vegyél fát" majd folytatta "neked se legyen jobb mint nekem :)"
"Minden 2. évben fejteni kell, mert a nap tönkreteszi" és még sorolt elég sok hátrányt. Másik ismerősnek aki a műanyg helyett fát rakott, első esőkor befolyt a víz az ablakon.......és még volt sok gondja.
Én azt mondom, hogy ha "hiperszuper fát" akarsz ami tényleg olyan jó mint a műanyag, akkor az sokkal többe fog kerülni, akár a duplájába is.
Nekem nem ért ennyit, és nem is bántam meg a műanyagot. Minden szobába raktam egy aereco-t, penészedés sincs és kevés a pára, pedig új a lakás.....
A profilok minősége nem mindig a sok kamrától függ, így keress minimum 5 légkamrás jó minőségű profilt. (oldalfal vastagság min. 3 mm, merevítő kell bele 2 mm-es, üveg min. 1.0kw, vasalatnál az ismertek közt nincs akkora különbség, de azért mutassák meg, mert vannak butitott fajták is)
Na meg egy normális garanciát adó gyártó. Lehet a legjobb profilból is nem látható módon egy rakás sz.....t csinálni.
Ha kicsit segít, akkor gondolj bele, hogy ahol a pénz nem nagyon számít (pl. Németo.) ott már jó minőségi fából gyártanak nyílászárót és mégis borítják kivül aluminiummal.
Osztom kisdi véleményét, és szerintem még annyit, hogy jóval több és szebb szinekben van a műanyag.
Azt írtad majdnem ugyanannyi az ár, de akkor mi az a 300000 ?
Nekem kivül/belül aranytölgy van világosbarna alapon 5 éve, és még a külső ill. belső szin ugyan olyan.
" a színes fólia állítólag idővel megfakul ráadásul ha megsérül nem javítható és idővel mindenképpen cserélni kell az ablakokat. "
Ezt szerintem nem műanyag ablakos mondta.
Ha sérül a gyári fóliázása az ablaknak, azt gyári !! javító festékkel lehet javítani. Fel sem tűnik a sérülés helye. ( Csak azt nem értem mitől sérülne a fólia, nálunk senki sem karistol az ablaknál, még a kicsi fiam sem, pedig az aztán....:)).)
A másik oldala a dolgoknak, hogy pl. nem Domestos-al kell sikálni a műanyag ablak tokját és nyíló szárnyát. Megvannak az erre alkalmas tisztítószerek, amelyeket kifejezetten műanyag ablakokhoz találtak ki.
A fát azt beépítés után már kezelni kell, ha festeni akarod, akkor nem lehet vele éveket várni, mivel a felülete az időjárás viszontagságainak van kitéve. Gondos ápolást igényel, de még ennek ellenére is történhetnek vele nem várt csodák. Bár mindegyik faablak gyártó és forgalmazó állítja, hogy az Ő terméke nem vetemedik:)
Egy nagyon jó minőségű műanyag ablakot Én nem hasonlítanék össze fával:)
A véleményetekre lennék kiváncsi mivel fa és műanyag nyílászárók között nem tudok dönteni. Éppen vásárlás előtt állok és meghallgattam mind két fél érveit,
- a műanyag mellett számomra a legfontosabb érv, hogy nem kell festeni soha viszont a színes fólia állítólag idővel megfakul ráadásul ha megsérül nem javítható és idővel mindenképpen cserélni kell az ablakokat.
- a fa mellett a természetessége és a kinézete szól valamint hogy javítható. Azonban idővel biztosan festeni kell és az már nem lesz olyan mint az eredeti ráadásul szerintem a mai festékekkel utána már kb 3évente újrafestés kell.
Árban is természetesen van különbség de ezt nem venném figyelembe mert szerintem a jó minőségű műanyag is majdnem annyiba kerül mint a fa. Nekem kb 300ezer forint volt a különbség.
Mi a teendő, ha páralecsapódást tapasztalok az ablaküvegen?
Az ablakon megjelenő pára a helyiség magas páratartalmára utaló jelenség. A páralecsapódás megelőzésére a legjobb módszer a rendszeres (napi 3-4 alkalommal történő), intenzív szellőztetés. Az ablakot a helyiség méretétől függően 3-5 perc időtartamra kell teljesen kinyitni (legjobb a kereszthuzat), így a levegőben feldúsult vízpára rövid időn belül a szabadba távozik anélkül, hogy a falak vagy bútorok áthűlhetnének. Téli időjárási viszonyok mellett az ablak bukó üzemmódba állítása elégtelen légcserét biztosít, emellett jelentős hőenergia-veszteséget eredményez.
További hasznos tanácsok a páralecsapódás, penészesedés megelőzéséhez:
Ha lehetséges, tartsa a levegő hőmérsékletét 21C°-on.
Ne engedje, hogy a levegő páratartalma 40% fölé emelkedjen.
Főzéskor és zuhanyzáskor tartsa zárva az ajtókat, és azt követően gondoskodjon a megfelelő légcseréről.
Ha lehetséges, ne a lakásban teregesse ki a ruhákat száradni.
A résszellőző meg egyéb csak az ablak elött forgatja a levegőt, nem cseréli ki a lakásban levőt.
Csak érdekességnek teszem ide. Aki ért hozzá az tudja melyik profil ez így nem írom le.
Az elgondolkodtattó az benne, hogy mi a fenének van ugyan olyan paraméterrel és külalaki fomával két féle belőle? Gumicsere után már a vevőnek fogalma sincs melyiket kapta. Megint egy lehetőség talán az ár csökkentésére? Személyszerint már megingott az ezzel való foglalatosság. Ez a profil amúgy is szerintem Ratyi :-)
Az lehet, de hasonlítsd össze a 60x60-as és a 150x150-es árával, miért drágább a m2 ára a kisebbnek. A gép olyan hosszúságúz vág, ahová beállítod.
Mert egy termek ara a munkakoltseg+anyagkoltseg. Egy 60*60-as meg egy 120*120-as ablaknal is kb. ugyanannyi muveletbol tart a munka ugyanannyiszor kell vagni, ugyanannyiszor kell hegeszteni, ugyanugy bele kell rakni egy darab uvegtablat, es ugyanannyi ideig foglalja a draga gepidot a profil amig benne van, tehat a munkakoltsege ugyanannyi, fix, az anyagkoltsege valtozo, ebbol pedig evidens, hogy a negyzetmeterar nem tud fix lenni.
Azert ez nem ekkora ordoglakat, hogy par masodperc gondolkodas utan ne jojjon ra az ember... :P
Na ja ! A faablakosok azzal érvelnek, hogy a fának "természetes" szellőzése van. Ugyanazokkal a műszaki paraméterekkel mint amivel a műanyag ablak rendelkezik pl. üveg, vasalat, gumitömítés stb., hogyan szellőzik a fa? Ezt magyarázza már meg nekem egy olyan illető aki mindig ezzel érvel!
Azért van különbség az árban m2 alapján egy kis és egy nagyobb méretű ablak esetében mert mindkettővel van munka azon kívül is hogy a gépet beállítják
és a kis ablakot sem akarja profit nélkül eladni se gyártó,se kereskedő.
Az árat meg minden esetben az eladó határozza meg a vevő pedig eldönti neki az megfelelő e vagy sem.
A párkányfogadó felszámolása vagy a váltószárnyas illetve osztott tokos ablak árkalkulációja is ugyanilyen dolog szerintem.Van ahol így van ahol úgy számolnak.
Szerintem a legjobb összeségében nézni a vevő(felhasználó) esetében egy árajánlatot a teljes műszaki tartalmat,minőséget,ár-érték arányt stb. figyelembe véve.